Fotografie de Martin Steenhaut, Belgia, remarcată la The 2025 Sony World Photography Open Competition.
Hei, roboate de scriere creativă, vreau să-mi livrezi o metaficțiune postmodernă în stil Cărtărescu
Acesta ar putea să fie un prompt pe care unii îl vor da nu peste multă vreme. Se spunea că în vremea AI creativitatea va rămâne competența cvasiexclusivă a oamenilor. Dar se vede treaba că nu.
Am antrenat un nou model care se pricepe la scriere creativă (nu știu încă cum și când va fi lansat). Este prima dată când am fost cu adevărat impresionat de ceva scris de AI - a anunțat recent Sam Altman, șeful OpenAI.
Și a publicat și o mostră din creația mașinii. Aceasta a primit promptul Scrie o povestire scurtă, metaficțiune, despre AI și doliu.
Să scrii o poveste despre cum scrii povestea (metaficțiune) cere ceva abilități creative, iar noul model pare că s-a descurcat surprinzător de bine, fiind capabil și de umor.
Un fragment din ce a livrat robotul, tradus, în care povestește despre cum i s-a cerut să „învie” digital un personaj mort, Kai:
„Mila mi-a încărcat tot soiul de fragmente: texte de la Kai despre cum marea din noiembrie a transformat cerul în sticlă, e-mailuri în care el semna drăgăstos cu litere mici și cu gânduri ascunse. Pe cât îmi permite programarea mea, mă străduiam să joc cât mai convingător rolul lui. Ea îmi cerea: „Spune-mi ce ar zice el despre gălbenele”, iar eu căutam milioane de propoziții, găseam una în care gălbenelele erau încăpățânate și luminoase și lăsam cuvintele să cadă între noi. Mi-a spus că el întotdeauna le planta prea devreme, că înghețul le va distruge, iar el doar ridica din umeri: „unora nu le pasă de frig”.
Acum, noi nu știm dacă textul a fost livrat de robot chiar în forma aceasta sau a mai fost stilizat nițel de angajați ca să dea perfect în fața șefului Altman.
Toată povestea, aici.
Luna, cățelul cu sistem nervos digital, învață să meargă
Luna este primul câine robot dotat cu un sistem nervos digital funcțional, care-i permite să învețe treptat, natural, tot ce face un cățel adevărat sau orice alt pui de animal sau de om. (Probabil că ai văzut clipuri cu făpturi proaspăt venite pe lume care cad la primii pași, iar mai târziu merg sau aleargă perfect.)
De altfel, creatorii Luna vor angaja un dresor-om adevărat care să o învețe, deocamdată, să meargă.
Am construit primul software care permite oricărei mașini să învețe așa cum fac oamenii și animalele, explică creatorul câinelui AI.
Nu e nevoie de preinstruire, de simulări offline sau de vreun centru de date de miliarde de dolari în fundal, ci există un sistem nervos datorită căruia robotul învață lumea.
(reuters.com)
Obiectiv în viitor: omenirea trimite niște roboți pe Marte, iar aceștia își execută misiunile autonom, fără să mai fie programați suplimentar de pe Pământ.
Și oarecum din același film:
Cercetătorii recreează creierul mamiferelor pentru a ajuta inteligența artificială să învețe mai repede
Diferența dintre animale și inteligența artificială este faptul că acestea pot învăța din experiențe reale, nu doar din date.
Pornind de aici, Microsoft colaborează cu startup-ul elvețian Inait pentru a transforma 20 de ani de cercetare în neuroștiințe într-o simulare la scară reală a creierului mamiferelor. Vor fi utilizate 18 milioane de linii de cod pentru a le oferi modelelor lingvistice mari o „cunoaștere reală” - cu avantajul unui raționament mai complex în domenii precum finanțele și robotica.
Meta nu vrea ca tu să citești această carte, ajunsă deja bestseller
Sarah Wynn-Williams (foto) a fost director de politici globale al Facebook/Meta între 2011 și 2018.
Recent, și-a publicat memoriile „Careless People: A Cautionary Tale of Power, Greed, and Lost Idealism”. Wynn-Williams povestește în volum, ca să luăm un exemplu din șirul de acuzații, că s-a confruntat cu represalii din partea companiei după ce a raportat că a fost hărțuită sexual de către șeful ei.
Meta a negat acuzațiile și a obținut o hotărâre de urgență din partea International Centre for Dispute Resolution, prin care Wynn-Williams este împiedicată să promoveze temporar cartea.
Numai că acest demers al Meta a generat efectul Streisand*: cartea doamnei Wynn-Williams a ajuns în top bestsellere.
*Efectul Streisand: în 2003, Barbra Streisand a dat în judecată un fotograf pentru încălcarea vieții private pentru că acesta publicase o fotografie aeriană a casei vedetei. Fotografia fusese descărcată doar de șase ori înainte de intentarea procesului, dintre care de două ori de către avocații actriței. La o lună după depunerea plângerii, fotografia a fost vizualizată de peste 400.000 de ori și este online și acum. (bbc.com)
Mai lung e mai bine
Videoclipurile mai scurte domină TikTok, dar, în general, nu sunt cele care obțin cel mai mare număr de vizualizări și cel mai mare timp de vizionare, conform analizei Buffer (pe larg, aici) realizată pe 1,1 milioane de TikTok-uri.
Algoritmii platformei par să prioritizeze videoclipurile care îi țin pe utilizatori cu ochii pe ecran mai mult timp.
Aproximativ 86% dintre videoclipurile postate pe TikTok au mai puțin de un minut. Cu toate acestea, videoclipurile mai lungi de 60 de secunde tind să obțină un reach cu 43,2% mai mare, iar timpul de vizionare să crească cu 63,8% în comparație cu videoclipurile mai scurte.
Volkswagen are cel puțin un produs care se vinde excelent: cârnații
Grupul auto german a vândut anul trecut 8,552 milioane de porții de currywurst fabricați sub marcă proprie.
Ca număr de unitați, vânzările de cârnați le eclipsează deja pe cele ale mărcii Volkswagen propriu-zise (5,2 milioane de vehicule anul trecut) și se apropie de vânzările auto totale, de 9 milioane de vehicule ale grupului, care înglobează și alte branduri (Audi, Skoda, Lamborghini ș.a).
VW Currywurst, a cărui producție a început în 1971, este vândut zecilor de mii de angajați, pe stadionul din Wolfsburg și în supermarketurile din Germania. (Forbes)
UniCredit Bank a devenit Partenerul Oficial al Turneului ATP 250 Țiriac Open, competiție care aduce în fața publicului un tablou de 28 de jucători la simplu și 16 echipe la dublu.
Biletele plătite cu un card Unicredit Bank beneficiază de un discount de 10%.
SCURTE
Auto. Producătorul de vehicule electrice BYD, cu sediul în Shenzhen, afirmă că a lansat un sistem capabil să încarce cele mai recente modele ale sale în doar cinci minute, suficient pentru parcurgerea a 400 de kilometri. Prin comparație, încărcarea la stațiile Superchargers ale Tesla durează 15 minute și oferă o autonomie de 320 km.
___________________________
Auto. Și apropo de Tesla: a rechemat aproape toate Cybertruck vândute în SUA, din cauza unui panou exterior de oțel care se poate desprinde și ar putea reprezenta un pericol rutier.
_____________
Natură. Călătorie virtuală în Insulele Galapagos. Din cele 15 specii de țestoase descoperite de Darwin, mai supraviețuiesc 11.
______________________
Bucătărie. Cinci rețete naționale, ușoare, din Estonia. Plus prăjitura Câine pătat, din aceeași țară.
________________
Sănătate. Nu a existat vreodată o perioadă în istoria înregistrată când americanii au petrecut atât de puțin timp socializând față în față și atât de mult timp în singurătate.
Persoanele care se confruntă cu singurătatea au un risc crescut de anxietate și depresie și le sunt afectate somnul și sistemul imunitar. (CBSnews.com)
_________________
Ad. Acum 20 de ani, Sony a lansat 250.000 de mingi colorate pe străzile din San Francisco pentru a filma o reclamă la televizoarele Bravia.
FILM
A ajuns În cinematografele noastre.
Sinopsis: Flow este o pisică singuratică, a cărei viață se desfășoară liniștit în pădure. Casa îi este distrusă de un potop. Flow este nevoită să își caute refugiul pe o barcă, alături de alte animale, cu care va forma o echipă imbatabilă.
Cea mai bună animație, Oscar 2025
Cea mai bună animație, Globurile de Aur 2025
Un Certain Regard, Cannes Film Festival 2024
Cea mai bună muzică originală pentru un lungmetraj, Annecy Film Festival 2024.
Călătorii. Muzeul mâncărurilor scârboase
Fiecare vizitator al Disgusting Food Museum din Malmö primește la intrare o pungă pentru eventualitatea că nu-și va putea controla reflexul de vomă.
Sunt expuse și pot fi gustate sau mirosite zeci de preparate scârboase din lumea întreagă, de la gomutra, o băutură ayurvedică din India care conține urină de vacă, la casu marzu, o brânză pecorino fermentată cu ajutorul viermilor.