Fotografie de Carole Mills Noronha (Australia) câștigătoare a premiului întâi la AAP Magazine Awards 2025.
Anthropic a distrus milioane de cărți tipărite pentru a-și construi modelele AI
Acest moment va rămâne în istoria culturală a omenirii și nu neapărat în sens bun.
Compania AI Anthropic a cheltuit milioane de dolari pentru scanarea fizică a cărților tipărite în vederea antrenării lui Claude, asistentul bazat pe inteligența artificială similar cu ChatGPT.
În acest proces, compania a distrus milioane de cărți tipărite pe care le cumpărase, scoțând paginile din coperți, pe care pagini le-a scanat și transformat în fișiere digitale - conform unui document juridic. Cărțile distruse au fost aruncate apoi la gunoi.
În februarie 2024, compania l-a angajat pe Tom Turvey, fostul șef al parteneriatelor pentru proiectul de scanare a cărților Google Books, și i-a încredințat sarcina de a obține în format digital „toate cărțile din lume”.
Deși scanarea distructivă este adesea o practică obișnuită în operațiunile de digitalizare a cărților, abordarea Anthropic s-a remarcat prin amploarea sa.
Spre comparație, proiectul Google Books a utilizat în mare parte un proces nedistructiv bazat pe camere foto pentru a scana milioane de cărți împrumutate de la biblioteci și returnate ulterior.
Pentru Anthropic, viteza mai mare și costul mai mic al procesului distructiv par să fi depășit orice disponibilitate de conservare a cărților fizice. (arstechnica.com)
Startup-ul Anthopic a fost fondat în 2021 de foști angajați OpenAI și a beneficiat de investiții strategice inclusiv de la Google și Amazon. Valoarea sa de piață ajunsese în martie la 61 miliarde de dolari.
Musk nu mai e interesat de mașini dacă nu sunt robotizate
Nu cu mult timp în urmă, Tesla a venit cu un artificiu de PR: primul automobil (un model Y) care s-a livrat singur (video). Mașina s-a deplasat, în mod autonom, de la fabrica Tesla din Austin la locuința unui cumpărător aflată la aproximativ 30 de minute distanță.
Acțiunea de PR nu pare să fi avut neapărat ca obiectiv impulsionarea vânzărilor ale acestui celebru automobil electric, ci o declarație despre transformarea Tesla.
Musk nu mai este interesat de mașinile electrice clasice – scrie The Wall Street Journal. Gama de modele Tesla este învechită și vânzările sunt în scădere, dar Musk insistă că nu-i pasă („he doesn’t care”) și și-a îndreptat atenția către robotaxiuri și roboții săi din gama Optimus.
Elon Musk spune că se așteaptă ca până la sfârșitul anului 2026 să existe sute de mii de mașini Tesla care să circule în mod complet autonom pe drumurile din SUA, multe dintre acestea fiind mașini personale - însă nu e prima oară când vine cu promisiuni exaltate.
De altfel, Tesla a prezentat anul acesta și proiectul unui oraș al viitorului, în care vehicule autonome circulă alimentate cu energie solară, iar roboții Optimus împing cărucioare cu sugari și își ajută stăpânii-oameni să care cumpărăturile.
Dacă primești un e-mail de la Lady Gaga nu e musai să fie de la Lady Gaga
O escrocherie rafinată.
Emma Webster este o pictoriță americană cu oarece notorietate. A fost entuziasmată când a primit un e-mail semnat Stefani Germanotta, numele real al cântăreței Lady Gaga, prin care aceasta o întreba dacă poate să-i vândă un tablou pentru colecția personală.
Vestea era prea bună pentru ca Emma Webster să-și mai pună întrebări legate de adresa bizară de la care venise mesajul: ladyandkoji@gmail.com. În definitiv, toată lumea știe că Koji este buldogul prea iubit al cântăreței.
Oarece îndoieli a avut totuși, la un moment dat, pentru că a rugat-o politicos pe cântăreață să-și confirme cumva identitatea.
Nicio problemă: Emma Webster a primit un selfie cu Lady Gaga și a înghițit povestea. A încasat 55.000 de dolari, iar niște curieri au venit să ridice tabloul.
Doi ani mai târziu, tatăl Emmei Webster a văzut pe Instagram tabloul vândut lui Lady Gaga (foto) într-o postare a casei de licitații Christie’s din Hong Kong, deși cântăreața îi promisese ferm că nu-l va înstrăina cel puțin cinci ani.
Piața de artă are propriile reguli de business: artiștii, odată consacrați, vând de preferință colecționarilor cunoscuți sau muzeelor importante. Plasarea unei lucrări în acest mod poate influența vizibilitatea unui artist și traiectoria carierei sale. Creatorii încearcă astfel să evite speculatorii care cumpără opere de artă pentru a le revinde într-un timp scurt, cu profit.
În acest caz al Emmei Webster, un impostor se dăduse drept Lady Gaga, reușise să pună mâna pe tablou, pe care l-a plasat, posibil prin interpuși, în licitația internațională, sperând să se aleagă cu un câștig frumos.
Pictura a fost scoasă din catalogul licitației și rămâne în custodia Christie’s până la rezolvarea legală a cazului.
SCURTE
Eveniment. Vara aceasta, suntem invitați la muzică live pe acoperișul Teatrului Național din București. Bilete, aici.
_____________________
Update. Peste 30 de podcasturi, selectate de buffer.ro, potrivite pentru creatori digitali, marketeri, manageri social media.
_________________
Turism. Ediția tipărită a Ghidului Michelin găzduiește topul muzeelor românești:
_________________
Fashion. Tendințe în moda blugilor, un articol care a influențat istoria culturii pop occidentale (și nu numai) în ultimii 150 de ani:
___________________
Printre noi. Jake the Rizzbot, un robot AI chinezesc de 16.000 de dolari, cu pălărie de cowboy, controlat wireless de o persoană discretă, pare că îi parodiază pe servilii (uneori) chatboții de inteligență artificială: lingușește trecătorii din Austin, Texas.
______________________
Eveniment. Un pietroi de pe Marte, dislocat de impactul cu un meteorit și proiectat pe Pământ este scos la licitație. Evaluare: 2-4 milioane de dolari. Deocamdată, cea mai mare ofertă este de 1,6 milioane de dolari.
_____________________
Culinar. Marile curse cicliste sunt o ocazie bună de a promova valorile regiunilor și țărilor organizatoare. De pildă, Tour de France, aflat în desfășurare, ne propune rețete rafinate, hrănitoare pentru sportivi și tentante pentru spectatori, precum plăcintă cu somon și salată coleslaw cu varză roșie. Asta plus alte patru rețete, aici.
Bonus: bucate tradiționale de-a lungul traseului.
Joi, începe
Povestea Gărâna Jazz s-a înfiripat în 1997, cu o reuniune între prieteni și un jam session improvizat.
Astăzi, Gărâna este unul dintre cele mai importante festivaluri open air de jazz din Europa Centrală și de Est și locul unde, an de an, oamenii vin să se reconecteze la muzică, comunitate și natură.
Dacă ești posesorul unui card UniCredit, poți beneficia de 20% reducere la orice bilet sau abonament cumpărat online la Gărâna Jazz Festival 2025, eveniment susținut de UniCredit Bank.
FILM
Am trecut de jumătatea anului și încep să apară promovările marilor filme care vor fi lansate în 2026.
Precum cel de față, gândit pentru cinematografele IMAX, cu o poveste bazată pe un roman SF semnat Andy Weir. Astronautului Ryland Grace se trezește din comă marcat de amnezie, pe o navă spațială aflată la ani-lumină distanță de Terra. Treptat, își amintește misiunea sa: să găsească o modalitate de a inversa fenomenul de stingere a Soarelui care amenință supraviețuirea omenirii.
Premiera: 20 martie.
Următoarea secțiune este rezervată abonaților premium.
Din sumar:
- Unii manageri (destui) folosesc AI pentru a decide cine este promovat și cine este concediat. Studiu
- AI generativă poate stimula performanța individuală, dar limitează capacitatea de inovație a echipelor