Monstrul, fotografie de Alessio D’Addato, reprezentând un bloc de apartamente din Hong Kong. Imaginea a fost premiată la Mobile Photography Awards (MPA) 2024, competiție la care au concurat doar instantanee realizate cu smartphone-ul.
AI gândește, roboții execută. Un posibil viitor distopic al omenirii
Antreprenorul Ed Newton-Rex a fondat câteva startup-uri și, mai recent, organizația nonprofit Fairly Trained, care militează pentru drepturile creatorilor încălcate de giganții AI.
„Multe companii AI utilizează lucrările creatorilor ca date de antrenament pentru modelele de inteligență artificială generativă fără consimțământul acestora. Creatorii nu au niciun cuvânt de spus și nu sunt remunerați” - explică el.
De asemenea, Ed Newton-Rex este cercetător (visiting scholar) la Universitatea Stanford și compozitor de piese corale.
A publicat săptămâna aceasta, în The Guardian, un articol dur despre viitorul apropiat al umanității, transformată profund de inteligența artificială.
Textul este bazat pe declarații adunate în timp care funcționează ca argumente în susținerea ideii că inteligența artificială și roboții vor înlocui întreaga forță de muncă umană, în condițiile avansului rapid al tehnologiei aplicate, precum taxiurile fără șofer sau roboții umanoizi.
Și ce vor face oamenii rămași fără locuri de muncă? Întrebarea rămâne fără răspuns, cel puțin în articolul din cotidianul britanic, din care am extras câteva idei:
„Puteți înlocui lucrătorii din întreaga lume, ceea ce înseamnă că puteți pune mâna pe salariile lor. Pe toate.” - a spus, la o reuniune informală a unor startup-uri AI din San Francisco, un veteran din domeniul tehnologiei, care și-a vândut compania de inteligență artficială pentru câteva sute de milioane de dolari.
Această idee este obiectivul, recunoscut doar în spatele ușilor închise, dar explicit, al unui număr tot mai mare de elitiști din domeniul tehnologiei, cu buzunare adânci, care „ar trebui luați în serios” - scrie Newton-Rex.
Sunt citați, printre alții, Elon Musk, convins că ascensiunea AI și a roboticii va însemna că, probabil, „niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă”, și Bill Gates, care crede că oamenii nu vor mai fi necesari în curând pentru „majoritatea activităților”.
Ar fi patru cariere rezistente la automatizare și în afara pericolului de a fi preluate de roboți: artiștii de succes, gen Taylor Swift, sportivii de top precum Harry Kane, politicienii și preoții.
(Aș adăuga aici meșteșugurile - e greu de imaginat că un robot ar putea să ne repare instalațiile de apă sau electricitate din casă, de pildă.)
Inteligența artificială generală (artificial general intelligence - AGI), capabilă să îndeplinească practic toate sarcinile cognitive la nivel uman, „va veni foarte curând, posibil în cinci-zece ani” - crede Demis Hassabis, directorul Google DeepMind.
O concluzie: elitele din Silicon Valley văd o șansă în a deține toate mijloacele de producție și nu avem nicio garanție că uriașa valoare nou creată ar putea fi distribuită echitabil.
Viziunea pesimistă a lui Ed Newton-Rex este împărtășită și de comentatori pe Reddit: 1 și 2.
Bonus, un infografic din acest studiu despre piața muncii:
Klarna: reducerea costurilor bazată pe AI a mers prea departe. Angajăm din nou oameni
Sebastian Siemiatkowski, CEO al Klarna, compania fintech buy now, pay later, cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde euro în 2024, a admis că planul său de reducere a costurilor bazat pe AI a mers prea departe. Acum, intenționează să recruteze o nouă divizie de lucrători (umani) la distanță pentru serviciile de relații cu clienții.
„Din păcate, costurile par să fi fost un factor de evaluare prea predominant în relațiile cu clienții, iar rezultatul final este o calitate inferioară”, a declarat el.
Klarna a fost una dintre primele companii fintech care au colaborat cu OpenAI.
Dacă treci în CV că ești „prompt engineer”, s-ar putea să stârnești zâmbete
Lucrurile se schimbă rapid. Meseria de prompt engineer - expertul maestru în a scrie instrucțiunile perfecte pentru a determina un sistem AI, gen ChatGPT, să genereze rezultatele cele mai bune - părea de mare viitor. Analiștii prevedeau o rată de creștere anuală a cererii de astfel de specialiști estimată la 33%.
Însă, în doar doi ani, puțini mai vorbesc despre această specializare.
Să vedem cauza.
Soluțiile de inteligență artificială generativă au evoluat semnificativ și au devenit mult mai bune în a înțelege ce vor utilizatorii, astfel că rolul de prompt engineer este acum „pur și simplu o abilitate așteptată de angajator, nu un rol de sine stătător”.
Astfel, companiile organizează cursuri de formare pentru angajați, în care aceștia învață cum și ce să ceară sistemelor AI pentru a obține rezultate specifice posturilor lor. Unele companii, precum Microsoft, folosesc chiar agenți AI pentru a ajuta angajații să dezvolte prompturi mai bune pentru sistemele lor generative. (fastcompany.com)
____________________
Resurse pentru a învăța tehnicile eficiente de a redacta prompturi
Prompt Engineering Overview (Anthropic)
ChatGPT-4.1 Prompting Guide (OpenAI)
Prompt Design Strategies (Google)
Brain Drain
Numărul universităților din China și Hong Kong clasate în top 100 mondial (ai aici lista) s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 12, în timp ce numărul universităților americane a scăzut de la 40 la 38.
Un alt clasament al celor mai bune 500 de universități arată că numărul universităților chineze s-a triplat în respectivul top între 2010 și 2020, pe fondul unui declin al instituțiilor americane.
Una dintre explicațiile fenomenului: întoarcerea acasă, din SUA, a unor oameni de știință proeminenți de etnie chineză, pe fondul temerilor americane legate de spionajul economic - observă prof. Galloway.
Tovarășul Xi Jinping și umanoizii
Într-un atelier uriaș din suburbia Shanghaiului, zeci de roboți umanoizi sunt manevrați de operatori umani pentru a îndeplini sarcini precum împăturirea unui tricou, prepararea unui sandviș sau deschiderea ușilor, iar și iar. Funcționând 17 ore pe zi, atelierul are ca misiune să genereze cantități uriașe de date pe care startup-ul chinez AgiBot le folosește pentru a antrena roboți care vor deveni omniprezenți și vor schimba modul în care oamenii trăiesc.
„Imaginați-vă că într-o zi, în propria noastră fabrică de roboți, roboții noștri se vor asambla singuri", anticipează Yao Maoqing, partener AgiBot.
Importanța roboților umanoizi pentru China - țară care caută soluții la probleme urgente, precum tensiunile comerciale cu SUA, scăderea populației și încetinirea creșterii economice - a fost subliniată luna trecută, când președintele Xi Jinping a inspectat, în Shanghai, roboții AgiBot.
Autoritățile chineze acordă subvenții generoase companiilor care activează în domeniul umanoizilor. Peste 20 de miliarde de dolari au fost alocați acestui sector în ultimul an, plus că Beijingul a înființat un fond de 137 miliarde de dolari pentru a sprijini startup-urile din domenii de vârf precum inteligența artificială și robotica. (asahi.com)
Eveniment. Suntem invitați la un refresh creativ generat de Romanian Design Week 2025
Bucureștiul devine capitala creativității începând de vineri, 16 mai, și până pe 25 mai, odată cu o nouă ediție a festivalului Romanian Design Week, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank.
De la expoziții curatoriate și instalații urbane spectaculoase, la tururi prin spații independente și studiouri de arhitectură, Romanian Design Week 2025 (RDW) aduce împreună peste 150 de organizații care își prezintă creațiile din domenii ca designul de obiect, arhitectură, designul grafic, designul vestimentar și noile tehnologii.
Spațiile-cheie care găzduiesc industriile creative sunt clădirea fostului restaurant Cina (Benjamin Franklin, 10), parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49–53) și Casa Fratelii, situată pe Strada Episcopiei, 9.