Power. Fotografie de Marian Plaino, România, premiată la 35 Photography Awards.
Polițiști AI sub acoperire. Nu știi cu cine vorbești
Persoanele pe care le vezi în aceste fotografii nu există fizic în realitate. Au fost create cu aplicații AI, sunt active online și folosite de unele departamente de poliție americane pentru a aduna dovezi împotriva traficaților de droguri și persoane, a studenților străini protestatari (mai ales împotriva războiului Israelului din Gaza) și a activiștilor politici radicali – susține 404media.co.
Aplicația a fost creată de Massive Blue, o companie din New York, și „infiltrează agenți virtuali în rețelele criminale pe diferite canale, cu scopul de a interacționa online cu suspecți prin mesaje text și pe rețele sociale”.
Printre agenții virtuali creați prin tehnologia Massive Blue se numără o femeie divorțată în vârstă de 36 de ani, singură, fără copii, interesată de rețete de pâine de casă, de activism și de mișcarea body positivity. O altă AI persona este o tânără de 25 de ani din Michigan, ai cărei părinți au emigrat din Yemen și care vorbește dialectul arab Sanaani. Alte personaje virtuale se prezintă ca escorte sau își comunică disponibilitatea pentru participarea la proteste studențești.
Iar acest copil de 14 ani a fost creat pentru a atrage pedofili:
Cu ce ne jucăm azi: grup de discuții pe ChatGPT
Alegi o temă, de pildă marketing.
Lansezi următorul prompt: „Creează un panel pe subiectul marketing cu șase persoane diferite care dezbat tema în același chat”.
ChatGPT inventează instantaneu șase personaje:
Și de aici, poți dezvolta dezbaterea, cu ChatGPT ca moderator, punând întrebări:
Desigur că ChatGPT oferă, când e vorba de digital, răspunsuri care să-l avantajeze, dar o astfel de discuție poate avea cel puțin un beneficiu: te inspiră pentru proiectele proprii în diverse domenii, acelea pe care le concepi cu propria minte, și nu le iei cu copy/paste, livrate de chatboți. (Idee culeasă de pe Theneurondaily.com)
Cam servil, gata să laude orice
„Ultimele actualizări aduse GPT-4o i-au creat o personalitate prea servilă și enervantă (chiar dacă există și părți foarte bune). Lucrăm la remedieri cât mai rapid posibil, unele astăzi, altele în cursul săptămânii” - explică Sam Altman, CEO OpenAI pe X, într-o tentativă de scuze pentru comportamentul bizar al chatbotului.
După lansarea celei mai recente actualizări, utilizatorii au început să distribuie capturi de ecran cu conversațiile ciudate pe care le-au avut cu GPT-4o. Indiferent de ceea ce spuneau aceștia, chatbotul îi lăuda, chiar și în cazurile în care oamenii păreau să prezinte simptome de psihoză sau alte dereglări mintale.
De citit: 2100
În vreme ce la Paris Turnul Eiffel fusese transformat de către populația majoritară în moschee, pe la anul 2080 Rusia se spărsese deja în bucăți: Rusia cea tradițională, de la Baltica la Urali, plus o mulțime de state satelit spre est, incapabile de altceva decât de a-și exploata, în regim de sclavagism, resursele naturale.
La Moscova, cetățenii erau analizați din punct de vedere al utilității economice și sociale. Rușii „inutili” erau exportați în China pentru experimente biologice.
Prin proiectul Noumen, guvernul chinez își inocula o parte însemnată din populație (și pe rușii importați) cu un virus genetic, ușor de activat la momentul potrivit, din cauza căruia cetățenii deveneau inerți social, docili, fără dorințe, dar capabili de muncă susținută, precum roboții.
Noumenii aveau să fie activați, în număr de zeci de milioane, într-o invazie, reușită, de colonizare deplină a unui continent.
___________________
Dar gata cu spoilerele, acesta este doar unul dintre episoadele excelentului roman distopic 2100, despre care am mai povestit și în ediția trecută. Îl poți comanda aici. Merită fiecare leu, garantez.
Tirul acesta nu are șofer. Să ne ferim din calea lui
Cel puțin zece startup-uri lucrează la tehnologii pentru camioane fără șofer, pe care le testează în Texas, stat ideal datorită reglementările relaxate privind circulația vehiculelor autonome. Majoritatea acestor companii promit să „scoată șoferii” din tiruri până anul viitor.
Startup-ul Aurora Innovation pare mai avansat și spune că va lansa începând din această săptămână pe autostrăzile texane primele tiruri autonome pe traseul de 300 de kilometri Dallas - Houston. Niciun om nu va fi în cabină (până acum testele au presupus existența unui șofer în camionul autonom, care să intervină în caz de urgență).
Aurora Innovation colaborează cu nume mari din industria auto, precum Toyota, Volkswagen, Hyudai, și a beneficiat de o investiție de 400 de milioane de dolari de la Uber. (axios.com)
Televizoarele Hisense ULED Mini-LED vin cu procesor AI și performanțe remarcabile la un preț bun (1)
Producătorul chinez Hisense, cu o experiență în producția de electronice de peste 50 de ani și ajuns astăzi în topul mondial al producătorilor de electronice și electrocasnice, ne propune patru modele de smart TV pe tehnologia ULED Mini-LED, cu performanțe ridicate și preț bun.
Desigur că ne vom alege televizorul astfel încât diagonala să se potrivească cu dimensiunea livingului sau a dormitorului, însă, mai mult, Hisense a segmentat mai inteligent această ofertă de smart TV ULED Mini-LED în funcție de tipul de utilizator, astfel că atunci când alegi un televizor Hisense, te gândești și ce tip de conținut consumi mai frecvent: filme, gaming, streaming sau general. În ediția de astăzi, prezint două modele din această gamă.
Să vedem mai întâi care sunt avantajele tehnologiei ULED Mini-LED
Luminile LED individuale care animă ecranul, mai mici decât un bob de orez, sunt grupate în zone de dimming în miniatură (funcție de accentuare a negrului profund și a albului). Aceste zone de reglaj independente permit performanțe în ceea ce privește luminozitatea, contrastul și culoarea, astfel că imaginile livrate sunt detaliate, rafinate și realiste.
Televizor Mini-LED Hisense U6. Experiență premium la un preț convenabil
Acest model este recomandat pentru utilizare generală: vizionare de filme, streaming (accesarea YouTube pe smart TV este o tendință în creștere), gaming ocazional.
Dimensiuni: 50”-75”.
Vine cu tehnologiile Dolby Vision HDR și Dolby Atmos integrate, cu rezultatul unei imagini și a unui sunet cinematografice. Dolby Vision oferă luminozitate, culoare, contrast și detalii remarcabile, în timp ce Dolby Atmos te înconjoară cu un sunet bogat și imersiv.
Pentru cinefili, modul Filmmaker va fi o adevărată revelație. Cu o simplă selectare, poți viziona filmul exact așa cum a fost gândit de regizor - în formatul original, cu sunet, culoare, aspect de imagine și frame rate autentice, fără intervențiile de post-producție pentru publicul general.
Motorul Hi-View beneficiază de cea mai recenta tehnologie de procesare AI. Imaginile și sunetul sunt optimizate fin în timp real de algoritmii de inteligență artificială, cadru cu cadru, în ceea ce privește rezoluția, luminozitatea, contrastul, culoarea, mișcarea, profunzimea și detaliile.
Pentru jocuri, modul Game Mode PLUS oferă o experiență de joc fluidă, fără lag, pe un ecran de 60Hz, rată de reîmprospătare variabilă (VRR) și latență redusă MEMC. Funcția Game Bar afișează în timp real informații utile precum FPS, HDR sau VRR.
Preț: de la 2.200 de lei în varianta diagonală de 126 cm.
________________________________________
Hisense U7: televizorul dedicat fanilor sportului și gamerilor
Producătorul Hisense este Partener Oficial FIFA Club World Cup 2025, astfel că dezvoltarea unui televizor dedicat pasionaților de gaming și sport, Mini-LED PRO U7 pe numele lui, a fost o decizie naturală.
Modelul U7 este conceput pentru a surprinde fiecare detaliu al jocului, al mișcării, al momentelor cheie, în perfectă armonie cu motto-ul său: Pentru fiecare moment important.
Îl găsim într-o varietate de dimensiuni, cu ecrane de 55-100 de inci. Televizorul U7 are la bază tehnologia Mini-LED PRO, care oferă combinația ideală între negru profund și luminozitate spectaculoasă. Tehnologia Full Array Local Dimming redă o coregrafie rafinată de lumini și umbre, fiecare nuanță, de la soarele puternic până la adâncurile întunecate, fiind reprodusă cu precizie.
Procesorul AI Hi-View Engine PRO, alimentat de o rețea neuronală, optimizează fiecare cadru în timp real. Transmisiunea sportivă este în format standard? Nicio problemă! Acest smart TV știe să facă upscaling 4K și să îmbunătățească natural culorile.
Surpriză: Hisense U7 vine cu subwoofer integrat. Acesta oferă bași adânci și puternici, fără să fie nevoie de unități externe. În jocuri sau într-o acțiune explozivă dintr-un blockbuster, vei fi impresionat de sunetul perfect.
Iar fuziunea dintre Dolby Vision și Dolby Atmos transformă televizorul într-un performant centru multimedia.
Soluția HDR completă de la Hisense oferă o experiența de vizionare aparte. Televizorul este compatibil cu toate formatele HDR importante, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10 și HLG, astfel că imaginile sunt clare, culorile, intense, iar contrastul, profund.
Mișcarea fluidă este esențială în sport și acțiune, iar U7 excelează la acest capitol. Cu panou nativ de 144Hz, AI Sports Mode și tehnologie Ultra Motion, este pregătit să surprindă fiecare duel de pe teren sau scenă de confruntare din jocuri, astfel că gamingul pe U7 devine experiență de top. Cu Game Mode PRO la 144Hz, variabilitate a ratei de refresh și latență redusă, fiecare mișcare este precisă și fluidă. Game Bar-ul, panoul de joc integrat, oferă informații în timp real și opțiuni de personalizare.
Poți comunica, prin voce, direct cu televizorul datorită comenzilor vocale hands-free, compatibile cu Alexa și VIDAA Voice. Sau poți folosi telecomanda, iar aceasta este una eco, alimentată cu energie solară sau prin cablu USB-C. O soluție modernă, prietenoasă cu mediul și fără bătăi de cap legate de baterii.
Preț: De la 3.600 de lei în varianta de diagonală de 139 cm.
Nu vrei un exoschelet? Nu e chiar așa scump și alergi mai repede
Startup-ul chinez Hypershell a lansat primul exoschelet din lume bazat pe inteligența artificială care reduce efortul fizic, în deplasări, cu până la 30%. Sistemul utilizează senzori avansați pentru a-și ajusta puterea într-o fracțiune de secundă, în funcție de diferite trasee sau activități. Modelele pornesc de la 900 euro.
Eveniment. Design Tomorrow Today
Peste trei săptămâni, suntem invitați la a 13-a ediție a Romanian Design Week (RDW), organizată de The Institute și prezentată de UniCredit Bank.
Festivalul marchează o schimbare de paradigmă: sub tema „Design Tomorrow Today”, RDW 2025 propune un program curatoriat exclusiv prin colaborări cu organizații, ambasade, institute culturale, studiouri și branduri din România și din Europa.
RDW 2025 are loc între 16 și 25 mai, în București. Programul complet va fi disponibil pe www.romaniandesignweek.ro, pe paginile oficiale de Facebook și Instagram și în aplicația festivalului, disponibilă pe AppStore și Google Play.
Biletele pot fi achiziționate online, direct din aplicație sau de pe site-ul oficial.
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet, cu 50% reducere pentru participantii care achită biletul cu card Mastercard de la UniCredit. 50% reducere au și studenții pentru biletele achiziționate doar la casa de bilete, cu carnetul de student, în timp ce elevii, pensionarii și persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit. Facilitățile pentru elevi și studenți sunt susținute de partenerul principal al festivalului, UniCredit Bank.
SCURTE
Turism. Cele mai bune 25 restaurante nou apărute în lume, selectate de editorii Condé Nast Traveler.
____________________
Artă. Fotografii remarcate la World Food Photography Awards 2025.
_______________
Tehnologie. Dresura devine o activitate criticată, din cauza chinurilor la care sunt supuse animalele pentru a-i distra pe oameni. Un circ german a înlocuit actorii patrupezi cu holograme.
________________
Economie. California a devenit oficial a patra cea mai mare economie a lumii, Japonia coborând pe locul cinci, conform Fondului Monetar Internațional.
_____________
Auto. În vizită la showroomul Aston Martin Q New York, locul unde îți poți personaliza automobilul în detaliu. Povestea, în Forbes.
Pasiunea japonezilor pentru roboți are rădăcini istorice
Roboții umanoizi pe post de ospătari devin o prezență obișnuită în unele restaurante japoneze.
Fascinația niponilor pentru astfel de creaturi artificiale vine de departe din istorie. Primele păpuși mecanice au apărut în arhipeleag prin secolul 7 d.Hr, dar acestea au ajuns la un rafinament incredibil după anul 1600, odată ce au fost animate cu ajutorul primelor mecanisme europene de ceasornic importate de Japonia.
De atunci, arta construirii păpușilor mecanice, Karakuri Ningyo pe numele ei, s-a perfecționat:
Istorie. Mai ții minte clipul „Nu sunt o pisică”?
Youtube aniversează anul acesta 20 de ani de existență. Devenit astăzi al doilea cel mai accesat site din lume, Youtube a fost creat de trei antreprenori plecați de la PayPal și cumpărat de Google în 2006 cu o sumă astronomică în acea vreme - echivalentul a 2,4 miliarde de dolari în banii de astăzi.
The New York Times prezintă o colecție istorică de clipuri virale, printre care și acesta, din 2021, când la o audiere publică transmisă online, un avocat a setat din greșeală un filtru-avatar care îl făcea să arate a pisoi (dreapta jos). Omul nu a știut cum să iasă din aplicație și declara disperat în fața judecătorilor „I am not a cat!”.
Bună dimineața. E o ocazie potrivita să îți împărtășesc că te citesc de aproape un an. Multumesc pentru inspirația și echilibrul din CIVILIZATION.
In altă ordine de idei, spuneai despre servilismul gpt și voiam să te întreb dacă ai încercat să comunici cu Monday.
Îl găsești sub bulinuța cu Sora in Chat gpt.
Vei avea o surpriză plăcută.
Zi frumoasa! 🙏😇