Un colț din România rurală. Fotografie de Mihnea Turcu.
De ce îl anchetează Universitatea Columbia pe studentul care a reușit, cu ajutorul AI, să treacă interviuri pentru stagii la Amazon și Meta
Colocvial, FAANG înseamnă Facebook, Amazon, Apple, Netflix și Google - cei mai de soi Big Tech la care mulți studenți de la facultățile tehnice visează să se angajeze.
O etapă detestată a procesului de selecție pentru FAANG este interviul tehnic, în timpul căruia candidații trebuie să rezolve probleme complexe de codare, sub monitorizarea unui oficial de la resurse umane.
Un student în anul doi de la Universitatea Columbia, Roy Lee, se confruntă cu o audiere disciplinară inițiată de facultate pentru că a folosit inteligența artificială la proba tehnică și a obținut astfel stagii la Amazon, Meta și TikTok. Universitatea spune că, folosind AI, a trișat.
(Altfel, Amazon chiar a vrut să-l angajeze, după ce Lee a arătat cum a procedat într-un clip pe Youtube, azi șters.)
Roy Lee a scris un program numit Interview Coder pentru a-i ajuta și pe alții să treacă, cu ajutorul AI, cu succes, de proba codării. Lee susține că Interview Coder este complet invizibil (sau a fost) pentru programele pe care companiile Big Tech le folosesc în monitorizarea computerului unui potențial angajat.
Lee vrea să părăsească facultatea și nu se va prezenta la audiere.
Părerea lui? Modelele lingvistice mari (LLM) au făcut inutilă obținerea unui loc de muncă la Big Tech.
„Cea mai mare parte a muncii de inteligență umană va fi depășită în doi ani în industria tech. Așa că am doi ani la dispoziție pentru a face ceva. Nu am timp să lucrez doi ani într-un loc de muncă în domeniul tehnologiei. Și nici nu mai vreau. Până când aș absolvi, aceste LLM-uri vor fi suficient de avansate încât să nu mai existe nicio activitate intelectuală semnificativă pe care aș putea-o valorifica pentru societate” - crede el.
Probabil, va mai fi lăsat o vreme să se laude că e independent, dar apoi va fi recuperat de către vreo corporație FAANG, care-l va pune la treabă.
Appistocrația
Jurnalistul Ken Klippenstein scrie un eseu pornind de la una dintre fotografiile istorice în care sunt grupați zeii tehnologiei Elon Musk (Twitter), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook/Instagram), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) și Shou Zi Chew (TikTok) la inaugurarea președinției Trump.
Cei șase au o avere însumată care oscilează în jurul a 500 de miliarde de dolari, iar presa folosește adesea termenul oligarhie pentru a-i denumi colectiv. Oligarhie este un cuvânt ruginit - apreciază Klippenstein, pentru că puterea lor nu este dată doar de miliardele de dolari, ci este mult mai mare.
Puterea lor se află literalmente în buzunarul meu în timp ce scriu aceste rânduri și constă în mulțimea de aplicații care ne domină fiecare oră cât suntem treji. Ei controlează aparatul (smartphone-ul, n.m) de pe care majoritatea își obțin acum știrile și divertismentul, cu care își fac operațiunile bancare, de pe care consumă reclamele și cu ajutorul căruia se conectează cu prietenii și cumpără lucruri.
Ken Klippenstein îi numește pe cei șase app(-)istocrația.
Giganții tech care vor reînarma Europa
Uniunea Europeană își va majora cheltuielile pentru apărare cu 800 de miliarde de euro - pe termen scurt pentru a sprijini Ucraina, iar pe termen lung pentru o dorită, dar greu realizabilă, independență militară față de Statele Unite.
Fortune a alcătuit o listă cu unii dintre cei mai mari jucători europeni din domeniul apărării, care ar putea prelua un rol mai important în reînarmarea continentului.
BAE Systems. Veniturile companiei cu sediul în Camberley, Marea Britanie, au ajuns la 26,3 miliarde de lire sterline în 2024. Sectoarele sale militare includ sisteme aeriene, terestre, de securitate cibernetică și informații, electronice și maritime.
BAE Systems este partener în consorțiul de avioane Eurofighter Typhoon și colaborează cu Lockheed Martin în producția avionului stealth F-35. Divizia terestră a BAE produce vehicule de luptă cu șenile, fără șenile și amfibii. În plus, compania fabrică muniție, sisteme de artilerie, lansatoare de rachete.
Thales. Cu sediul în Meudon, Franța, Thales este specializată în industria aerospațială, apărare, identitate digitală și transport terestru. În 2024, compania a generat venituri de 20,58 miliarde de euro.
Thales dezvoltă o mare varietate de proiecte militare, precum senzori inteligenți sau soluții de conectare digitală a soldaților pe câmpul de luptă.
Thales are un Centru de Excelență în Inginerie și la București.
Leonardo. Compania, cu sediul la Roma, a generat anul trecut vânzări de peste 20,9 miliarde de euro. Compania este cunoscută mai ales pentru producția sa de elicoptere, cum sunt cele multirol TrekkerM. Leonardo a anunțat un parteneriat cu Baykar (Turcia) pentru a produce vehicule aeriene fără pilot (UAV).
Cele două companii estimează că piața europeană a UAV-urilor va ajunge la 100 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.
Saab. Cu sediul central în Stockholm, compania a avut venituri de aproape 6 miliarde de dolari în 2024. Saab produce rachete, submarine, senzori, echipamente electronice și avionul de luptă Gripen. În plus, Saab are peste 100 de ani de experiență în construcția de submarine.
Airbus. Compania, renumită pentru avioanele sale utilizate în transportul aerian civil, este implicată și în industria de apărare. Gigantul aerospațial a generat anul trecut venituri de 69,2 miliarde de euro, din care 12,4 miliarde de euro au provenit din activități militare. Cu sediul în Toulouse, Airbus este partener la Eurofighter Typhoon. Alte avioane din portofoliul său: avionul de transport A400M Atlas și cisterna de realimentare A330 MRTT.
Safran. Compania cu sediul la Paris a generat venituri de 27,3 miliarde de euro în 2024. Safran oferă tehnologii de navigație, sisteme electro-optice, sisteme de ochire, parașute, drona tactică Patroller și sisteme de propulsie a rachetelor.
Fincantieri. Cu sediul central în Trieste, este un constructor naval de top. Veniturile estimate pentru 2024 vor depăși 8 miliarde de euro.
„Investim în sisteme fără pilot, în luarea deciziilor bazate pe inteligență artificială pentru misiuni subacvatice autonome și în rețele de comunicații avansate pentru a conecta activele submarine cu sistemele de suprafață și spațiale”, a declarat un oficial.
Dassault Aviation. Produce avioane militare și civile. Cu sediul central în Paris, a înregistrat venituri de 6,2 miliarde de euro în 2024. Dassault produce avioanele de luptă Mirage și Rafale. În plus, Dassualt deține contractul principal al guvernului francez pentru nEUROn, un avion al viitorului, fără pilot.
Rheinmetall. Cu sediul central în Düsseldorf, acest producător de armament a înregistrat venituri anuale de 8,83 miliarde de euro.
Rheinmetall livrează tancuri, sisteme de apărare aeriană, vehicule terestre autonome, tunuri, rachete. Are în portofoliu tancul de luptă Panther KF51. Rheinmetall oferă, de asemenea, sisteme de supraveghere a zborurilor și tunuri pentru aeronave.
________________
Apropo de Rheinmetall. Planuri de asasinare a managerului general
GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, a plănuit uciderea lui Armin Papperger, șeful Rheinmetall, la sugestia lui Vladimir Putin. Serviciile de informații americane au descoperit planul de asasinat și i-au informat pe omologii lor germani - scrie The Telegraph.
„A fost o amenințare serioasă, parte a activităților rusești pe teritoriul german” – declarat o sursă de la Berlin.
Rheinmetall este cel mai mare producător european de muniție pentru tancuri și artilerie. Anul trecut, a livrat 600.000 de proiectile de artilerie, iar obiectivul său este de a fabrica 1,1 milioane pe an până în 2027.
Cu ce ne mai jucăm. Cu studioul video AI Focal - Make your Own Movies
Am intrat și am testat câteva funcții doar. I-am pus bookmark pentru o revenire săptămâna aceasta, când voi avea ceva timp, pentru că această platformă de producție video, Focal pe numele ei, este surprinzător de complexă.
Ce face: creează clipuri video de la zero cu ajutorul inteligenței artificiale.
Este un editor video in-browser și funcționează pe baza unor modele de ultimă generație (Runway, Luma, Flux Pro, ElevenLabs), pe care le-a reunit într-un singur instrument de creație.
Alegi stilul de imagine, de la realistică la animație, și îți livrează clipuri video pornind de la o simplă idee de poveste sau pe baza unui scenariu elaborat - e la alegerea creatorului uman.
Cum n-am avut un scenariu la îndemână, i-am dat o idee simplă de poveste. Focal mi-a scris în câteva secunde scenariu și apoi m-a invitat să colaborăm, de pildă să alegem cum arată personajele, cum le încadrăm etc.
Aici m-am oprit. E musai să parcurg tutorialul următor (09:25) pentru a pricepe cum funcționează în amănunt.
Focal poate fi testat gratuit pentru producția unui clip de 55 de secunde. Abonamentele lunare costă între 10 și 100 de dolari.
Nu vă așteptați să funcționeze chiar perfect, dar important e că ne arată ce viitor ne-ar putea așteapta în producția de conținut bazată pe AI, când cerul va fi limita și cam totul va depinde de creativitate (și de promovare, bineînțeles). Cu condiția să ai bani de investit, vei sta în fața calculatorului și îi vei da mașinii de produs filme instrucțiuni prin viu grai. Apoi, vei urca online filmul tău, alături de alte milioane de producții apărute în ultimul sfert de oră. Și, dacă vei fi bun și vei avea noroc, poate vei și câștiga.
Dar asta, doar dacă îți vor da voie roboții.
UniCredit Bank prezintă Turneul ATP 250 Țiriac Open 2025
UniCredit Bank a devenit Partenerul Oficial al Turneului ATP 250 Țiriac Open, ediția 2025. Competiția sportivă va avea loc în perioada 31 martie – 6 aprilie 2025 la Centrul Național de Tenis din București.
Turneul ATP 250 Țiriac Open, prezentat de UniCredit Bank, beneficiază de premii în valoare totală de 600.000 de euro.
Țiriac Open aduce în fața publicului un tablou de 28 de jucători la simplu și 16 echipe la dublu, promițând o competiție de nivel înalt pe zgura bucureșteană. Jucătorul care se va impune la simplu în turneul de la București va obține 250 de puncte ATP.
UniCredit Bank susține performanța în sportul românesc de peste 10 ani. Suntem alături de Federațiile Române de Canotaj, Scrimă și Polo și de două turnee de tenis importante pentru România: ATP 250 Țiriac Open și WTA 250 UniCredit Iași Open - explică Anca Ungureanu, Director Identitate & Comunicare la UniCredit Bank.
Biletele pentru Turneul ATP 250 Țiriac Open prezentat de UniCredit Bank sunt disponibile pe platforma www.entertix.ro. Clienții băncii beneficiază de un discount special de 10% la cumpărarea biletelor pentru meciurile desfășurate de luni până vineri (inclusiv), dacă efectuează plata cu un card UniCredit.
În spiritul angajamentului puternic pentru educație al grupului UniCredit - un motor cheie pentru viitorul Europei - banca, cu sprijinul organizatorilor turneului, va oferi o experiență memorabilă pentru copii din medii vulnerabile. Copiii au ocazia să participe la calificarile pentru Turneul ATP 250 Țiriac Open, din data de 30 martie, interacționând cu sportivi, antrenori, spectatori prezenți la competiție, experiență menită să-i inspire și să le dezvolte încrederea în forțele proprii.
Țiriac Open este mai mult decât un turneu pentru noi. Este ocazia perfectă să le oferim câtorva copii din programele Teach for Romania șansa să trăiască o experiență unică. Participând la turneu, vor înțelege ce înseamnă să lupți pentru visul tău, să joci corect și să te bucuri de fiecare moment. Este un alt fel de educație, dar una la fel de importantă ca cea academică. Dacă reușim să îi ajutăm pe copii să aibă încredere în ei, în puterea visurilor lor și să înțeleagă că prin muncă le pot atinge, ne ajutăm, de fapt, pe noi toți să avem o lume mai bună - a spus Anca Ungureanu.
SCURTE
Auto. Tesla, tot în jos la vânzări și la americani. Iar locuri care afișează sigla Tesla sunt vandalizate, desigur din simpatie pentru Elon Musk.
__________________
Turism. Orașul spaniol Vigo a promulgat în 2021 o interdicție privind „evacuarea fiziologică în mare sau pe plajă”. Amenda: 785 de dolari. Și Malaga are o lege similară împotriva urinatului în public. (washingtonpost.com)
____________________
Cocktail. Trimite cu gândul la coride. (The Spirit)
Barmanul ilustrează rețeta cu un film mut de acum 103 ani (din păcate, cartoanele sunt în olandeză), la care au lăcrimat domnițele vremii:
…și ca bonus, un playlist pe tema blood.
__________
Istorie. Chicago în 1930:
_______________________
Online. YouTube spune că are 1 miliard de consumatori de podcasturi activi/lună. Anul trecut, utilizatorii au urmărit peste 400 de milioane de ore de podcasturi/ lună pe smart TV. (semafor.com)
_______________________
Games. Companiile românesti dezvoltatoare de jocuri video care oferă servicii de external development au șansa ca la Dev.Play, pe 2 și 3 iunie, La Hotel Novotel, București, să se întâlnească cu reprezentați ai unor studiouri și publisheri internaționali, precum Amazon Games, Ubisoft, Gameloft, Sharkmob, Powell Group, Humble Games, Bright Gambit, Rocket Ride Games. Alte nume vor fi anunțate în curând.
_______________________
Vacanțe. Cinci destinații europene de primăvară: Lefkada, Copenhaga, Istanbul, Formentera, Alpii sloveni. Dacă nu poți pleca acum, țintele astea rămân valabile și pentru vară. Toamnă?
_____________
Vacanțe. Calendarul cireșilor înfloriți în diferite orașe din Japonia.
________________________
Sănătate. Fiecare ceașcă de cafea conține o sumedenie de compuși. Unii dintre ei reduc inflamațiile, alții au grijă de inimă. Noi cercetări arată încă un beneficiu al cafelei: susține dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.
______________
Muzică. Playlistul cu melodii preferate al regelui Charles. Și piesele preferate ale mamei sale, Elisabeta a II-a.
FINANȚE
Patru sfaturi de la Warren Buffett
Warren Buffett, 94 de ani, probabil cel mai talentat investitor din lume (avere 135 miliarde de dolari în 2024), e celebru pentru înțelepciunea sa financiară. Câteva dintre obiceiurile sale care pot fi adoptate și de oamenii obișnuiți pentru a nu risipi banii:
Tehnologie. Buffett a fost și este imun la cea mai recentă tehnologie și la etichete de designer. El a folosit un telefon cu clapetă de 20 de dolari timp de mai mulți ani înainte de a face upgrade la un iPhone în 2020.
Sfatul său? „Nu economisiți ceea ce rămâne după cheltuieli, ci cheltuiți ceea ce rămâne după economii”,
Auto. Mașinile sunt active care se depreciază. În loc să cumpere o mașină nouă, Buffett preferă să achiziționeze una la mâna a doua.
„Nu conduc decât aproximativ 5.000 km pe an, așa că voi cumpăra o mașină nouă foarte rar”, spune el.
Oferte. Chiar și el vânează discounturi. Cu ani în urmă, Buffett i-a oferit lui Bill Gates o masă la un restaurant fast-food și a folosit cupoane pentru a completa plata.
„Îți amintești cât am râs când am călătorit împreună la Hong Kong și am decis să luăm prânzul la McDonald's? Te-ai oferit să plătești, ai scotocit în buzunar și ai scos... cupoane!” - a rememorat Bill Gates.
Jocurile de noroc. Buffett a numit jocurile de noroc „revoltătoare din punct de vedere social” și „o taxă pe ignoranță”.
„Dacă aveți bani în plus, nu-i irosiți pe jocuri de noroc” – a conchis el.
MUZICĂ
Al șaptelea album de studio al lui Lady Gaga, Mayhem, a fost lansat săptămâna trecută.
Cele două single-uri „foarte Gaga”, Disease și Abracadabra, semnalează o întoarcere spre industrial dance, însă majoritatea pieselor se inspiră mai degrabă din funk-ul și grunge-ul anilor '80 - comentează Pitchfork.
„Mayhem, pentru mine, este în cele din urmă despre reziliență (recuperarea după traume, n.m) și, de asemenea, despre haos. Trebuie să fim rezilienți când trăim în haos” - spune ea.
…și albumul pe Spotify.
Mulțu.
Ești sponsorizat de unicredit?
Nu că ar fi vreo problemă...