Endless Summer Dreams: A Journey Through American Nostalgia. Fotografie de Paul Fuentes, remarcată la Fine Art Photography Awards 2024.
Probabil cel mai deștept billboard din lume
Compania newyorkeză de mutări și depozitare Pods folosește pentru promovare un container cu ecran digital, montat pe un camion, pe post de panou publicitar itinerant.
Pods povestește că a apelat la Google Cloud AI pentru a crea „cel mai inteligent panou publicitar din lume”, unul care își poate adapta mesajele pentru fiecare cartier din metropolă.
Mai întâi, agenția angajată a îndopat modelul AI Gemini cu o mulțime de date: brieful proiectului, ghiduri de brand, videoclipuri, chiar și transcrieri ale ședințelor de management.
Apoi i-a cerut să scrie mesaje publicitare pentru fiecare zonă din New York prin care camionul avea să treacă.
Conținutul generat de Gemini a fost cuplat la Google Cloud, care a livrat la rândul său informații actualizate în timp real, precum ora, vremea, întârzierile la metrou și condițiile de trafic pentru 299 de zone din oraș.
Au fost afișate astfel, în 29 de ore de plimbări ale panoului digital, peste 6.000 de mesaje publicitare localizate și unice.
Rezultatele acestei campanii de marketing hiperlocal: în doar o săptămână, Pods a înregistrat o creștere cu 60% a vizitelor pe site și cu 33% mai multe cereri de ofertă, cea mai mare creștere de până acum. Mai multe, aici.
Video, 01:38.
PR stunt. Ca să crești, uneori e musai să ucizi
Pe 11 februarie, aplicația de învățat limbi străine Duolingo a anunțat moartea mascotei sale, bufnița Duo. Compania a invitat la doliu (chiar și Dua Lipa a transmis condoleanțe) și a sugerat că utilizatorii care își finalizează lecțiile online ar putea să reînvie pasărea.
A existat și o abordare policier - speculații despre cine a ucis-o pe Duo (se pare că un Cybertruck).
Două săptămâni mai târziu, Duolingo a reînviat pasărea cu un videoclip în care se afirmă: Legends never die.
Rezultate: engagementul pe toate platformele sociale ale Duolingo a crescut cu 346% în zilele următoare postării inițiale (plus 52% doar pe Instagram).
PS: Ideea nu e nouă: acum cinci ani producătorul de snack-uri Planters a anunțat că mascota sa, Mr. Peanut, a murit. (marketingbrew.com)
O victorie americană în războiul cipurilor. Taiwan Semiconductor Manufacturing promite investiții spectaculoase de 100 de miliarde de dolari în fabrici din SUA
Cipurile au devenit esențiale în menținea în funcțiune a sistemele militare și de infrastructură. Un eventual conflict între Taiwan și China ar crea probleme serioase. În prezent, aproape toate cipurile avansate sunt fabricate în Taiwan.
Săptămâna aceasta, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) a promis investiții suplimentare de 100 de miliarde de dolari în trei noi fabrici de cipuri construite în Statele Unite.
Suma se adaugă celor 65 de miliarde de dolari pe care compania taiwaneză le-a rezervat pentru fabricile sale deja existente sau în construcție din Arizona. Astfel, investiția totală pe teritoriu american ar putea ajunge la 165 de miliarde de dolari - „cea mai mare investiție străină directă din istoria Statelor Unite”, potrivit TSMC.
În prezent, cipurile avansate fabricate de TSMC în Arizona sunt expediate înapoi în Taiwan pentru packaging. Fabricile plănuite ar elimina acest drum.
Cele mai importante companii producătoare de cipuri sunt optimiste: Nvidia și Advanced Micro Devices spun că intenționează să utilizeze noile fabrici.
TSMC a realizat anul trecut un profit net de 36,5 miliarde de dolari. (barrons.com)
Ca să nu mai pari un minitehnicus de benzi desenate din cauza camerei video prinse sus pe cască
Ochelarii aceștia pentru ciclism, marca Bleequp, prezentați la MWC Barcelona, au încorporată în ramă o cameră care înregistrează video 1080p și face fotografii la 16 MP. Sunt controlați printr-un buton lateral. Cum e obligatoriu din punct de vedere al marketingului ca orice gadget să fie AI, ochelarii se laudă și la acest capitol - marchează pe înregistrarea video momentele când comportamentul în pedalare se schimbă, de exemplu accelerare, virare bruscă etc, deci evenimente de cele mai multe ori nedorite. Brațele laterale au difuzoare încorporate. Vin cu protecție UV, împotriva ploii și a prafului și cu comandă vocală.
Preț: 299 de dolari. Vezi aici fișa tehnică.
UniCredit Bank prezintă Turneul ATP 250 Țiriac Open 2025
UniCredit Bank a devenit Partenerul Oficial al Turneului ATP 250 Țiriac Open, ediția 2025. Competiția sportivă va avea loc în perioada 31 martie – 6 aprilie 2025 la Centrul Național de Tenis din București.
Turneul ATP 250 Țiriac Open, prezentat de UniCredit Bank, beneficiază de premii în valoare totală de 600.000 de euro.
Țiriac Open aduce în fața publicului un tablou de 28 de jucători la simplu și 16 echipe la dublu, promițând o competiție de nivel înalt pe zgura bucureșteană. Jucătorul care se va impune la simplu în turneul de la București va obține 250 de puncte ATP.
UniCredit Bank susține performanța în sportul românesc de peste 10 ani. Suntem alături de Federațiile Române de Canotaj, Scrimă și Polo și de două turnee de tenis importante pentru România: ATP 250 Țiriac Open și WTA 250 UniCredit Iași Open - explică Anca Ungureanu, Director Identitate & Comunicare la UniCredit Bank.
Biletele pentru Turneul ATP 250 Țiriac Open prezentat de UniCredit Bank sunt disponibile pe platforma www.entertix.ro. Clienții băncii beneficiază de un discount special de 10% la cumpărarea biletelor pentru meciurile desfășurate de luni până vineri (inclusiv), dacă efectuează plata cu un card UniCredit.
În spiritul angajamentului puternic pentru educație al grupului UniCredit - un motor cheie pentru viitorul Europei - banca, cu sprijinul organizatorilor turneului, va oferi o experiență memorabilă pentru copii din medii vulnerabile. Copiii au ocazia să participe la calificarile pentru Turneul ATP 250 Țiriac Open, din data de 30 martie, interacționând cu sportivi, antrenori, spectatori prezenți la competiție, experiență menită să-i inspire și să le dezvolte încrederea în forțele proprii.
Țiriac Open este mai mult decât un turneu pentru noi. Este ocazia perfectă să le oferim câtorva copii din programele Teach for Romania șansa să trăiască o experiență unică. Participând la turneu, vor înțelege ce înseamnă să lupți pentru visul tău, să joci corect și să te bucuri de fiecare moment. Este un alt fel de educație, dar una la fel de importantă ca cea academică. Dacă reușim să îi ajutăm pe copii să aibă încredere în ei, în puterea visurilor lor și să înțeleagă că prin muncă le pot atinge, ne ajutăm, de fapt, pe noi toți să avem o lume mai bună - a spus Anca Ungureanu.
Se mișcă lumea. A depășit McDonald's ca număr de unități. Cu bani din zahăr
Compania chinezească Mixue Ice Cream vinde înghețată și sucuri dulci (bubble tea, limonadă) la prețul de 6 yuani (aproximativ 3,8 lei) pe porție. The Wall Street Journal scrie că devenit cel mai mare lanț alimentar food&beverage din lume, depășind McDonald's și Starbucks, ca unități. Astfel, în trei ani, Mixue și-a dublat numărul de puncte de vânzare – are acum 45.000 răspândite în toată Asia și Australia.
Săptămâna aceasta, Mixue Ice Cream a ieșit pe bursa din Hong Kong și a strâns peste 400 de milioane de dolari în cadrul unei oferte publice inițiale. A ajuns astfel la o evaluare de peste 10 miliarde de dolari.
Ce ar mai fi de spus? De pildă că Mixue poate influența prețul mondial al lămâilor, fiind cel mai mare cumpărător al acestui fruct pe piața internațională.
Click here: The Art and Science of Digital Marketing and Advertising, o carte scrisă de șeful departamentului de analiză Meta
Alex Schultz se pricepe la online fie și pentru că a construit, ca hobby, un site cu instrucțiuni despre cum să construiești avioane de hârtie de mare succes. De asemenea, a lucrat la eBay și a consiliat diverse startup-uri și antreprenori, inclusiv Airbnb.
Lucrează de 17 ani la Meta și acum ocupă funcțiile de chief marketing officer și VP of analytics.
Alex va împărtăși principiile cheie și cele mai bune practici pentru a obține creștere prin marketing digital. Oferind sfaturi diverse, de la alegerea canalelor potrivite, la testarea creativității, la utilizarea AI generativă, la construirea unor instrumente de măsurare precise - el publică acum un ghid esențial de care marketerii de la orice nivel au nevoie pentru a reuși - explică Meta.
Precomenzi aici. Cartea va fi lansată în octombrie.
Cam scary. Sistemele AI integrate în zona de strategie a guvernelor occidentale sunt mai degrabă belicoase și agresive

Benjamin Jensen este un oficial al Defense and Security Department din Statele Unite, manager al companiei de cercetare Futures Lab din cadrul Center for Strategy and International Studies și colaborează cu departamentului de Emerging Technology al Marine Corps University, School of Advanced Warfighting.
A publicat un studiu despre modelele AI (LLM) integrate în sistemele de strategie guvernamentale și despre cum răspund ele situațiilor de criză geopolitică din care am extras câteva idei - un posibil răspuns parțial la temerile legate de pericolele inteligenței artificiale, pomenite des dar foarte puțin explicate.
Modelele AI au limite esențiale în a analiza întrebări fundamentale privind concurența dintre marile puteri și gestionarea crizelor care planează asupra strategiei și statalității în secolul XXI (algorithmic bias).
Unele modele AI par a fi extrem de belicoase. Această tendință le-ar putea submina utilitatea într-o criză cu miză mare, prin înclinarea rezultatelor pe care factorii de decizie umani le folosesc pentru a rafina modul în care abordează negocierea în timpul unor posibile crize majore, de genul rachetelor amplasate de sovietici în Cuba în anii 60. Prin urmare, modelele de bază existente vor necesita ajustări suplimentare pe măsură ce sunt integrate la cele mai înalte niveluri ale procesului decizional.
Aceasta nu înseamnă că securitatea națională ar trebui să fie închisă pentru inteligența artificială. Mai degrabă, echipele de cercetare ar trebui să sprijine analiza strategică ajutând companiile să își perfecționeze modelele, precum și formându-i pe viitorii lideri în ceea ce privește modul de lucru cu noile clase de agenți AI care sintetizează volume masive de informații.
Unele modele de bază ale AI (cum sunt ChatGPT, Gemini sau Llama), utilizate în mod obișnuit de cetățeni și care sunt integrate în centrul aplicațiilor guvernamentale de strategie, au o preferință mai mare pentru escaladarea unei crize decât pentru aplicarea unor manevre diplomatice mai prudente.
Pe măsură ce utilizarea agenților AI crește în domeniul securității naționale, dacă nu este abordată, această tendință generează noi tipuri de riscuri în crizele care implică rivali - gândiți-vă la o confruntare privind Taiwanul între Statele Unite și China. Un agent de inteligență artificială predispus să susțină măsuri de confruntare ar putea amplifica tensiunile în mod indirect, prin modul în care sintetizează rapoartele de informații și pune în balanță modalitățile de acțiune. În loc să recomande un mix atent de descurajare și dialog, un agent AI predispus la escaladare ar putea susține demonstrații agresive de forță sau chiar dezvăluirea de noi tehnologii militare. Beijingul ar putea interpreta aceste acțiuni ca fiind ostile, creând o spirală periculoasă de escaladare.
În scurt timp, o neînțelegere declanșată de un agent AI ar putea să degenereze într-un conflict sau, după cum se observă în alte studii, să sporească dinamica cursei înarmărilor.
SCURTE
Arta. Câștigătorul ediției 2025 a Premiului Pritzker pentru arhitectură este chinezul Liu Jiakun. Premiul, instituit în 1979, este considerat „Nobelul pentru arhitectură”. O colecție din creația lui Jiakun, aici.
________________
Culinar. O hartă interactivă cu cele mai bune restaurante din lume în viziunea Condé Nast Traveller.
______________________
Cu ce ne jucăm azi. Comparăm suprafața țărilor. Alegi o țară (de pildă, România), click, apoi drag cu cursorul peste o altă țară, cum ar fi Algeria.
__________________
Spațiu. Aselenizarea modului Blue Ghost Mission 1, trimis pe Lună de Firefly Aerospace, inclusiv pentru cercetări privind o posibilă misiune umană pe termen lung.
FILM
Intră azi în cinematografele IMAX. SF. Nerecomandat spectatorilor sub 15 ani.
Synopsis: un patron îi cere unui angajat din categoria consumabilelor să plece într-o misiune de colonizare a lumii înghețate Niflheim, mai precis să moară pentru a trăi. Și da, paradoxul funcționează în poveste.
Mulțumiri, Victor! Ne mai descrețești frunțile:)! Vorba vine:)!
Mulțumim