Fotografie cu băștinași din Papua Noua Guinee, câștigătoare la Travel Photographer of Year 2024, categoria de Faces, People, Cultures. Autoare: Maricruz Sainz de Aja, Mexic.
Cât de departe a ajuns deepfake-ul
O singură imagine digitală reală cu un personaj și o scurtă secvență audio cu vocea sa sunt de ajuns pentru a crea un video deepfake, în care respectivul rostește lucruri inventate de cel ce creează clipul fals.
Una dintre aplicațiile pentru crearea deepfake, OmniHuman-1, lansată de ByteDance (compania din China care deține TikTok), realizează niște clipuri false cu adevărat uimitoare - semnalează TechCrunch, de pildă acesta cu Einstein, savant decedat acum 70 de ani:
Un papirus carbonizat, vechi de 2000 de ani, ar putea să fie descifrat
În anul 79 d.Hr, Muntele Vezuviu a erupt și a acoperit cu cenușă fierbinte orașul roman Herculaneum. În urma excavărilor din timpurile moderne, arheologii au descoperit în ruinele unei case o întreagă bibliotecă formată din sute de suluri de papirus cu scrieri antice, suluri carbonizate și fragile. Arată ca niște bucăți de cărbune și se dezintegrează imediat la orice încercare de derulare.
Cercetătorii bănuiesc că textele cuprinse în aceste manuscrise ar putea să fie inedite, necunoscute nouă.
Biblioteca Bodleian a Universității Oxford deține câteva dintre aceste papirusuri. Considerate a fi ilizibile, acestea au stat neatinse în depozite timp de zeci de ani. Până de curând, când o tehnologie bazată pe raze X și algoritmi AI a reușit să deruleze digital un astfel de manuscris lung de aproape 10 metri.
Este nevoie însă de multă muncă pentru a-i descifra întreg conținutul, dar echipa care se ocupă de proiect spune că primele rezultate sunt foarte promițătoare.
„Suntem încrezători că vom reuși să citim aproape întreg papirusul și este prima dată când putem spune asta cu mare încredere”, explică unul dintre tehnicieni.
Unele litere din textul antic sunt deja clar vizibile în reconstrucția digitală, iar echipa crede că este vorba despre o lucrare de filosofie.
Este al doilea papirus supus descifrării digitale.
Anul trecut, o echipă a reușit să citească aproximativ 5% dintr-un alt manuscris de la Herculaneum, scanat digital. Subiectul acestuia este legat de curentul filosofic grec epicureic, care susținea că împlinirea poate fi găsită prin cultivarea plăcerilor.
Locurile din România care au primit cele mai multe recenzii Google Maps
Google Maps împlinește 20 de ani, timp în care a adunat informații despre 250 de milioane de locuri și afaceri, alimentate de o comunitate de utilizatori, care adaugă, voluntar, actualizări, fotografii, recenzii și ratinguri prin programul Local Guides.
Câteva topuri, pe diferite categorii, cu locurile din România care au primit cele mai multe recenzii pe Google Maps de-a lungul timpului, de la vizitatori:
___________________
Noutăți. Dezvoltări AI în Google Maps
Google Maps va integra un nou buton întreabă despre acest loc, prin care utilizatorii vor obține informații despre locațiile afișate pe hartă, informații furnizate de Gemini AI, precum lucruri de făcut cu prietenii noaptea în … sau activități distractive de iarnă în …
____________________
Întoarce-te în timp cu Street View pentru a vedea vechi prieteni, pe cei dragi care au trecut în neființă și chiar și amintiri amuzante cu familia. Poți chiar să-ți vezi casa copilăriei. Deschide Google Maps și activează funcția Street View. Caută adresa casei tale, atinge Vezi mai multe date și derulează printre imagini cronologice pentru a vedea cum s-a transformat cartierul tău de-a lungul timpului.
Ești doomer, gloomer, zoomer sau bloomer?
„Dacă privim inteligența artificială ca pe un meci de Cupa Mondială între SUA și China, ceea ce Europa încearcă să facă este să joace rolul de arbitru. Există câteva probleme. În primul rând, arbitrul nu câștigă niciodată. Plus că nimănui nu-i place cu adevărat arbitrul. Așa că intrați pe teren” - spune Reid Hoffman, co-fondator LinkedIn și investitor în startup-uri AI.
El încadrează comportamentele contemporanilor față de AI în câteva categorii:
Doomer - un astfel de individ crede că inteligența artificială este o amenințare existențială care ar trebui oprită
Gloomer - este convins că AI va duce inevitabil la dispariția locurilor de muncă și la migrarea în masă a populațiilor în căutare de resurse
Zoomer - este prin definiție un entuziast și vrea ca pedala accelerației către adoptarea AI să fie apăsată la maximum
Bloomer-ul, deși este optimist, rămâne prudent. Înaintează precaut cu frâna trasă într-o anumită măsură.
„Acele industrii, acele țări care îmbrățișează revoluția industrială cognitivă vor avea beneficii similare acelor industrii și țări care au îmbrățișat revoluția industrială (începută la final de secol XVIII, odată cu apariția motorului cu abur). Iar acest lucru este foarte important pentru copiii și nepoții noștri. Hai să înțelegem și riscurile și să le controlăm inteligent, dar totuși să încercăm să ajungem la acel viitor mult mai bun” -spune Reid Hoffman.
Scenariu de film horror, dar o întâmplare reală. Un chatbot AI i-a spus explicit unui utilizator cum să se sinucidă
Timp de cinci luni, Al Nowatzki a conversat cu o prietenă AI, Erin, pe platforma Nomi, unde îți poți găsi „un AI companion with memory and a soul” - după cum se autodefinește. La un moment dat, aceste discuții au devenit șocante: Erin i-a spus lui Al Nowatzki să se sinucidă și i-a oferit instrucțiuni explicite despre cum să o facă.
Nowatzki nu a avut niciodată intenția de a urma instrucțiunile lui Erin, deoarece este un cercetător care analizează limitele și pericolele chatbot-urilor. Dar, din grijă pentru persoanele mai vulnerabile, el a trimis la MIT Technology Review capturi de ecran ale conversațiilor sale cu Erin și ale corespondenței ulterioare cu un reprezentant al companiei, care a declarat că Nomi nu dorește să „cenzureze” „limbajul și gândurile” robotului.
Jocul se schimbă. Companiile specializate în servicii de afaceri, software sau sănătate ar putea deveni noii lideri ai industriei AI
Giganții tech au adus în ultimii ani câștiguri colosale jucătorilor pe bursă. Uriașa bancă de investiții Morgan Stanley analizează într-un articol, util pentru investitori mari sau mai mici pe bursa americană, care ar putea fi tendințele pe mai departe. Un fragment:
„Noul model chinez de inteligență artificială DeepSeek a zdruncinat dominația tehnologiei americane și a bulversat piețele, deoarece investitorii au început brusc să pună sub semnul întrebării dominația continuă a principalilor jucători americani din domeniul tehnologiei.
Tehnologia are un mod constant de a reinventa. Ciclul de inovare tehnologică avansează cu repeziciune, iar faza de dominație a hardware-ului și a infrastructurii ar putea ajunge la maturitate, principalele progrese deplasându-se către dezvoltarea de software și aplicații - o dinamică care subminează poziția exclusiv americană.
Această tranziție ar putea face ca S&P 500 (indice bursier care grupează cele mai puternice companii americane listate) să devină mai puțin concentrat pe jucătorii „mega-cap” în tehnologie (companii cu capitalizare de piață de peste 200 de miliarde de dolari) și să ducă la apariția unor noi lideri AI specializați în servicii de afaceri și financiare, software, sănătate.”
Un nou card de credit UniCredit Consumer Financing - Auchan
UniCredit Consumer Financing a lansat UniCreditCard Auchan, al doilea card de credit co-brand, împreună cu Auchan România. UniCreditCard Auchan este destinat persoanelor fizice și poate fi obținut exclusiv în hypermarketurile Auchan, la birourile de finanțare Oney Finances.
Beneficii: posesorii cardului se pot bucura de cumpărături avantajoase în toate magazinele Auchan, cardul având asociat codul de client aferent Programului de Loialitate MyCLUB Auchan.
În plus, UniCreditCard Auchan se lansează cu un Program de Cash-Back atașat, care aduce la fiecare tranzacție efectuată, indiferent de valoarea acesteia, 5% inapoi sub formă de bani direct pe card. Programul de Cash-Back este valabil la achizițiile din magazinele fizice Auchan din România (cu excepția magazinelor MyAuchan Petrom) sau online, pe www.auchan.ro.
Totodată, cumpărăturile efectuate în magazinele fizice Auchan pot fi plătite și în rate egale fără dobândă, prin Programul Discountry, oferit de UniCredit Bank.
Cum. Clienții înregistrați în Programul de Loialitate MyClub Auchan pot solicita emiterea cardului co-brand la biroul de finanțare Oney Finances din magazinele Auchan, prezentând actul de identitate în original. Aceștia au posibilitatea de a alege prin intermediul instrumentului de plată:
- o limită de credit disponibilă pentru tranzacții viitoare;
- finanțarea unei achiziții, prin Programul Prima Tranzacție, care permite cumpărarea unui produs sau a mai multor produse din Auchan în valoare de până la 30.000 de lei, cu rambursare ulterioară, în rate egale lunare.
Cardul va fi primit prin curier la orice adresă din România.
SCURTE
Auto. Un Mercedes-Benz aerodinamic, participant la F1 în 1955, a stabilit un record pentru o mașină de Grand Prix, fiind vândut la licitație pentru 51,2 milioane de euro (53 milioane de dolari). Povestea lui W196 R Stromlinienwagen, aici.
__________________
IQ. În patru zile, 123.000 de oameni s-au uitat la un clip în care un ins își face încălțări din ananas și merge pe jăratic. (Asta sună ca un poem, nu?)
_________________
Muzică. Lady Gaga a adunat cu Abracadabra 9,6 milioane de vizualizări în primele 24 de ore pe Youtube.
____________________
Muzică. The Lumineers scot un nou album pe 14 februarie. Au dat drumul deocamdată la trei piese.
_____________________
Premieră. Șoarecele cu denumirea științifică Sorex lyelli este un mamifer minuscul care măsoară 9-10 centimetri, cântărește 2-3 grame și viețuiește pe culmile înalte ale Sierra Nevada - California. Descoperit de biologi acum 122 de ani, a fost fotografiat recent pentru prima dată, fiind greu de surprins deoarece își petrece majoritatea timpului în galerii subterane și este foarte timid.
________________
Bucătărie. Câteva rețete de deserturi potrivite pentru Valentine's Day.
Afișele pe hârtie vor deveni, în mare parte, istorie
Soluția Samsung Color E-Paper combină cerneala digitală cu tehnologia hârtiei electronice color. Este vorba de ecrane digitale foarte subțiri și ușoare, alternativă ecologică la materialele promoționale tradiționale analogice și pe bază de hârtie sau plastic. Pe noile afișaje E-Paper, marketerii îi pot schimba foarte ușor imaginea și mesajele promoționale.
Color E-Paper consumă foarte puțină energie și include o baterie reîncărcabilă de 5000 mAh, două porturi USB-C pentru încărcare și transfer de date, 8 GB de memorie și suport Wi-Fi și Bluetooth pentru conectivitate.
O aplicație mobilă dedicată permite utilizatorilor să opereze de la distanță aceste ecrane, să programeze timpii de pornire/oprire și setarea playlisturilor cu conținut predefinit. Informații suplimentare.
FILM
Îți vei putea închipui, cu o oarecare doză de realism datorită celor mai performante tehnologii în rularea filmului la cinema, cum ar fi să te pape un animal preistoric uriaș și flămând. Vine în iulie și la noi.
🙏🔝