Călătorie cu probleme. Fotografie de Boldizsár Szűcs, premiată la 2024 Bird Photographer of the Year.
Posibil viitor. Ai vrea să îți alegi țara în care să locuiești așa cum îți alegi abonamentul la sală?
Un pic de istorie mai întâi
Termenul „republică bananieră” provine de la faptul că o companie americană, United Fruit, a condus efectiv Guatemala timp de decenii, începând din anii 1930. În afară de faptul că deținea majoritatea terenurilor, compania administra căile ferate, serviciul poștal și telegraful. Atunci când guvernul guatemalez a încercat să riposteze, CIA a sprijinit United Fruit prin instigarea la o lovitură de stat.
Starea de fapt
Milioane de americani sunt convinși că democrația lor a fost deja deturnată de o sinistră cabală deep state. Actuala campanie pentru alegerile prezidențiale este mai tensionată decât oricând.
Totodată, Silicon Valley are o pasiune deosebită pentru fenomenul disruptive. Startup-urile din domeniul tehnologiei au transformat mass-media tradiționale, de pildă, și acum merg mai departe și în alte domenii: educație, finanțe, călătorii spațiale.
Cum ar putea funcționa statele network
Am lansat noi companii precum Google, noi comunități precum Facebook, noi monede precum Bitcoin. Putem lansa noi țări? – a întrebat retoric, la o reuniune, Balaji Srinivasan, personalitate în lumea criptografiei, antreprenor tech în serie, investitor și fost partener al gigantului Andreessen Horowitz.
Balaji crede că tehnologia poate executa mai bine și mai eficient cam tot ceea ce fac guvernele în prezent.
Imaginați-vă o mie de startup-uri diferite, fiecare dintre ele înlocuind o instituție tradițională, explică el.
Cum ar putea apărea aceste state network imaginate de Balaji Srinivasan: mai întâi se formează comunități, inițial pe internet, în jurul unui set de interese sau valori comune. Apoi achiziționează terenuri, devenind „țări” fizice cu propriile lor legi. Acestea ar exista o vreme alături de statele naționale existente și, în cele din urmă, le-ar înlocui cu totul.
Ideea începe timid să se coaguleze
Conceptul lui Balaji de stat network se bazează pe ideea de orașe charter, zone urbane care constituie spații economice speciale, similare porturilor libere. Există mai multe astfel de proiecte în construcție în întreaga lume, de pildă în Nigeria și Zambia. La un miting recent în Las Vegas, Donald Trump a promis că, dacă va fi ales, va crea noi zone speciale cu impozite extrem de reduse și reglementări minimale în Nevada, pentru a atrage noi industrii și a construi locuințe la prețuri accesibile.
Și un alt exemplu: orașul Próspera înființat pe o insulă de pe coasta Hondurasului. Acesta este descris ca un „oraș privat” destinat antreprenorilor care promovează știința longevității - oferind terapii genetice experimentale nereglementate pentru a încetini procesul de îmbătrânire.
Condus de o societate cu scop lucrativ cu sediul în Delaware, Statele Unite, Próspera a primit un statut special sub un guvern hondurian anterior, statut acum contestat.
Unde ceri să devii cetățean al Republicii Praxis
Dryden Brown (28 de ani) vrea să construiască un nou oraș-stat, undeva pe coasta mediteraneană. Acesta va fi guvernat nu de o birocrație de stat, ci de blockchain, tehnologia care stă la baza criptomonedelor. Primii cetățeni ai acestei noi națiuni, a spus el, vor putea să se mute în 2026, iar The New York Times scria anul trecut că Brown strânsese deja 20 de milioane de dolari pentru proiect.
Pentru moment însă, comunitatea Praxis există în principal pe internet. Poți solicita cetățenia aici.
Rezerve față de astfel de proiecte
Există voci care consideră ideea statului network drept un proiect neocolonial care ar înlocui liderii aleși cu dictatori corporatiști care acționează în interesul acționarilor lor. Și asta pentru că unora dintre marile corporații le sună tare bine ideea unor astfel de comunități și sunt gata să le finanțeze. (bbc.com)
Un film cu buget de 75 de milioane de dolari realizat cu iPhone 15 Max Pro
Nemaipomenite. Fără cusur.
Cam toate electronicele hi-end care apar - telefoane, smartwatch-uri, laptopuri - sunt excepțional de bune. Par fabricate de extratereștri avansați cu ani lumină în tehnologie. Toate.
Asta e concluzia dacă citești review-urile gadgeturilor nou lansate scrise entuziast de unii influenceri. (Oamenii de comunicare coordonează impecabil treaba.)
Mai dificil e să demonstrezi convingător că un produs iese cu adevărat din rând
În acest sens, un proiect reușit, cred, aparține Apple.
Noua producție cu zombi din seria 28 Years Later (premiera în vara viitoare) a fost filmată în principal cu iPhone-uri 15 Pro Max cărora le-au fost adaptate carcase din aluminiu pentru montarea de obiective. (Vezi trailerul mai jos.)
Filmul are un buget de 75 de milioane de dolari și este cel mai scump realizat cu smartphone-ul.
Regizor este Danny Boyle, iar director de imagine, Anthony Dod Mantle. Ambii au câștigat în 2009 câte un Oscar pentru succesul lor cu Slumdog Millionaire.
Nu sunt la prima inovație
Primul 28 Days Later din serie a fost filmat în 2002 cu o cameră digitală inovatoare pentru acea vreme, un Canon XL-1, de 4.000 de dolari, cu obiective interschimbabile.
Au mai fost încercări
28 Years Later nu este primul film filmat cu un iPhone; pelicule indie precum Tangerine al lui Sean Baker și Unsane al lui Steven Soderbergh au făcut acest lucru cu ani în urmă. Dar acum avem de-a face cu un film la standard Hollywood. (wired.com)
Cum s-a dus Intel în cap
Intel, cândva cea mai valoroasă companie americană de semiconductori, a ratat momentul inteligenței artificiale care a propulsat acțiunile concurenților săi.
Acțiunile Intel au pierdut mai mult de 56% din valoarea lor începând din 2021, în timp ce sectorul semiconductorilor a înregistrat o creștere explozivă. Mai nou, producătorul de cipuri Qualcomm a bătut la ușa Intel întrebând dacă e de vânzare.
De ce Microsoft a pus o femeie de culoare ca președinte Xbox
Potrivit Entertainment Software Association, 50% dintre amatorii americani de jocuri video sunt femei, iar 25% sunt de culoare.
Dar poate principalul motiv pentru care Sarah Bond (foto) a ajuns președintele Xbox este că a realizat imposibilul. În noaptea când a aflat de la avocați că autoritățile de reglementare au respins achiziția de către Microsoft a gigantului Activision Blizzard, producătorul Call of Duty și Candy Crush (o tranzacție de 69 de miliarde de dolari), Sarah Bond, pe atunci vicepreședinte Xbox, s-a gândit cum să întoarcă decizia în favoarea Microsoft. (Președintele Xbox din acel moment a preferat să se ducă la culcare.)
Luni întregi, ea a refăcut dosarul, deși nu exista un precedent în care autoritățile de reglementare să-și schimbe prima decizie. Dar ea a reușit într-un final și Microsoft a înghițit Activision.
Bloomberg ($), de unde am cules povestea, scrie că „Microsoft este considerat un gigant pe cale de dispariție în industria jocurilor; Xbox este pe locul al treilea pe piața consolelor, în spatele PlayStation (Sony) și Switch (Nintendo).
Grea misiune pentru Sarah.
O arestare a schimbat politica Telegram
Probabil că nu puțini sunt aceia care au crezut sincer și plini de candoare că Telegram este o rețea care va păstra secrete, cu strășnicie, discuțiile lor online.
Se dovedește încă o dată că nimic din ce pui pe net nu rămâne secret, dovadă fiind și faptul că serviciile de spionaj folosesc în continuare mașini de scris pentru documente ultra confidențiale.
Telegram și-a actualizat luni politica de confidențialitate și declară că va furniza datele utilizatorilor, cum sunt adresele IP și numerele de telefon, autorităților de aplicare a legii când acestea formulează cereri legale.
Vestea reprezintă o schimbare semnificativă în politicile Telegram privind furnizarea de date către organele de aplicare a legii. Aceasta vine după ce autoritățile franceze l-au arestat pe directorul general, Pavel Durov, în luna august, în parte din cauza refuzului Telegram de a livra informații ca răspuns la ordine legale.
Telegram este recunoscut de altfel ca un mediu favorabil pentru tot felul de activități infracționale, precum traficul de droguri.
Ne pregătim pentru Les Films de Cannes à Bucarest
O ocazie pentru a vedea, în premieră în România, cele mai noi și aclamate filme din cinematografia mondială este Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest ediția XV-a, între 25 octombrie și 3 noiembrie.
Vor fi proiectate peste 50 de noi filme.
În București, proiecțiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Cineplexx Băneasa, Cinema Muzeul Țăranului și la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. În țară, festivalul va avea ediții locale în Timișoara, Cluj, Iași și Arad.
Biletele vor fi puse în vânzare prin rețeaua Eventbook în prima parte a lunii octombrie, iar actualizări vor apărea pe filmedefestival.ro.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost fondat în 2010 de către Cristian Mungiu cu sprijinul directorului Festivalului de Film la Cannes, Thierry Frémaux, și este organizat de către Asociația Cinemascop și Voodoo Films.
Festivalul este realizat în parteneriat cu UniCredit Bank.
Trailerul Anora, filmul care a câștigat Palme d’Or 2024 și favorit la Oscar:
SCURTE
Lecturi. Sam Altman, CEO OpenAI, ne recomandă nouă cărți.
_______________
Halloween. În America de nord crește o ciupercă (Xylaria polymorpha) care seamănă cu niște degete de zombi ieșind din pământ.
___________________________
Sport. În SUA există aproape 60.000 de terenuri de baschet în aer liber. Publicația digitală The Pudding, specializată în eseuri vizuale, le-a adunat pe toate într-un site cu vederi din sateliți.
________________
Turism. Network One Distribution (NOD), cel mai mare distribuitor de tehnologie din România, susține Tășuleasa Social în dezvoltarea proiectului Via Transilvanica, prin acțiuni de voluntariat și promovare a proiectului în cadrul ecosistemului NOD.
__________________
Cultură. Roman Lopatynskyi din Ucraina (ai aici înregistrări cu artistul) a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Pian. Rompetrol este partener principal al acestui eveniment de marcă.
________________
Vegetarieni. Bringo, serviciu de livrare a cumpărăturilor online prin personal shopper, a trecut pragul de 1 milion de comenzi livrate în 2024. Cele mai comandate produse: apa, banane, castraveți, pătrunjel, ceapă. Orașele cu cei mai numeroși utilizatori: București, Iași, Cluj, Brașov și Constanța.
__________________
Util. Pentru locuințe mari și pentru cei care au nevoie de o acoperire Wi-Fi generoasă, producătorul TP-Link ne recomandă Archer AX80. Oferă viteze de până la 6 Gbps și vine cu 4 antene externe. Costă 759 lei la eMAG.
________________
Evoluție personală. Începe o nouă sesiune cil*MBA - programul de miniMBA pentru creative industries leaders - freelanceri, manageri și antreprenori care au activează în arhitectură, interior design, fashion, illustrație, grafică, produs, marketing sau sunt furnizori de produse și servicii conexe acestor domenii. Durează cinci luni și costă 4.500 euro.
100 de bunătăți europene. România este reprezentată de ciorba rădăuțeană
Un top util pentru că la fiecare preparat avem și rețeta autentică (nu și la brânzeturi, evident).
Aici.
MUZICĂ
După 16 ani, The Cure, trupă britanică înființată în 1978, revine cu o nouă piesă, Alone, care anunță albumul Songs Of A Lost World:
____________________
Lofi Girls, un radio online cu milioane de abonați
Muzica aceasta chillout, oarecum banală, a adunat 14,5 milioane de abonați pe Youtube. La orice oră, zeci de mii de utilizatori o ascultă live pentru relaxare sau ca muzică de fond pentru studiu. Un playlist de 19 ore a adunat milioane de fani și pe Spotify.
Ne reauzim foarte curând.