Ciuvică - specie de pasăre răpitoare de noapte de talie mică (de mărimea unui graur).
Foto: Doru Groza.
Cel mai mare investitor de pe planetă este...
În anii 1990, Norvegia obținea venituri excedentare din petrol, iar conducătorii țării s-au gândit ce să facă cu atâția bani. Nu i-au strecurat în conturile personale, așa cum am auzit că se întâmplă la națiuni mai estice, ci au creat un fond suveran, în fapt o rezervă de bani pentru viitoarele generații de norvegieni, pe ideea că rezervele de țiței se vor epuiza inevitabil.
Banii au fost investiți cu cap de profesioniști ai finanțelor și s-au înmulțit. De exemplu, în ultimii 20 de ani, valoarea investițiilor în acțiuni a fondului a crescut de aproximativ 21 de ori.
În prezent, 71% din portofoliul de investiții al fondului suveran norvegian, în valoare de 1.600 miliarde de dolari, se află în acțiuni, adică, un total de 1.100 de miliarde de dolari, repartizate în peste 8.800 de companii din 65 de țări.
Totodată, valoarea fondului suveran a crescut cu 6,3% în ultimul trimestru, adăugând 110 miliarde de dolari la averea țării (110 miliarde reprezintă cam o treime din PIB-ul României).
Unul dintre cele mai importante podcasturi de business
Directorul executiv al fondului norvegian, Nicolai Tangen, prestează și un podcast - In Good Company -, avându-i ca invitați pe importanți oameni de business, precum Elon Musk sau Satya Nadella. (sherwood.news)
Mai nimeni nu poate refuza invitația la microfon, pentru că interviatorul are (prin fond) acțiuni la intervievați.
Interzicerea TikTok merge în Senatul SUA, dar această rețea chinezească a devenit deja parte importantă din civilizația americană
O nouă variantă a proiectului de lege care obligă ByteDance, proprietarul TikTok, să aleagă între a vinde această rețea activă în Statele Unite într-o perioadă de nouă luni/un an sau să o vadă interzisă pe teritoriul american a fost votată sâmbătă în Camera Reprezentanților.
Proiectul va ajunge rapid în Senat, unde are șanse să fie aprobat, poate chiar săptămâna aceasta.
Proiectul este susținut și de președintele Joe Biden.
Oricum, vânzarea sau interzicerea TikTok nu se vor întâmpla peste noapte. Chinezii vor contesta proiectul probabil, în instanță. Dacă vor pierde, vom vedea dacă vor vinde efectiv TikTok sau dacă vor pleca pur și simplu de pe piața americană.
Cum de-a apărut proiectul de lege: atât democrații, cât și republicanii au sugerat că ByteDance are legături cu Partidul Comunist Chinez, astfel că TikTok e o amenințare la adresa securității naționale.
Oricum, guvernul chinez e cu un pas înainte în acest război al rețelelor sociale: a forțat Apple să retragă Threads și WhatsApp din App Store China.
TikTok a schimbat America - titrează oportun The New York Times într-un elaborat dosar ($).
Jumătate din populația Americii folosește TikTok, care a adunat 150-170 de milioane de conturi în SUA.
„TikTok a devenit parte din viața americanilor. Muzica pe care o ascultă America, filmele pe care le vede, în ce conspirații crede, cum poate determina sau nu succesul unui produs, pe cine definește ca fiind o celebritate - toate acestea sunt influențate de TikTok, în bine sau în rău, chiar dacă nu ați deschis niciodată aplicația.” - scrie importantul cotidian american.
Aplicații AI cu care să te joci
Hi Talk. Exersezi limbi străine la alegere, fie în scris, fie în conversații cu personaje virtuale.
Limitat, o poți testa și gratuit.
__________________
Glambase promite să te îmbogățească
Aplicația (foarte scumpă) declară că îți pune la dispoziție toate uneltele necesare pentru crearea și exploatarea unor influenceri virtuali care să îți aducă, conștiiincios, venituri din promovarea unor branduri.
Dacă ar fi atât de simplu, s-ar umple lumea de milionari.
_______________
Nu poți folosi deocamdată această aplicație, cu nume de cod VASA -1, pentru că abia a fost anunțată de Microsoft Research Asia. Aplicația transformă în talking head orice portret.
E timpul să încerci ELEC, aplicație românească de ridesharing, care folosește doar automobile electrice. Ai aici un cod de discount (p)
ELEC este un start-up cleantech românesc care oferă servicii de ridesharing în București, cu mașini exclusiv electrice.
ELEC operează 200 de vehicule nu mai vechi de patru ani. Branduri: de la Tesla Model Y și Model 3, la Volkswagen ID3 și Hyundai Kona.
În 2023, compania a operat aproximativ 80.000 de călătorii. Mașinile sale au parcurs 320.000 de kilometri.
Creatorul ELEC este antreprenorul Alex Manea, fost căpitan și instructor de aviație, pasionat de tehnologie.
ELEC nu practică tarif dinamic - indiferent de cât de aglomerat e în oraș, serviciul costă la fel.
Cum? Intri pe elec.ro/app, unde găsești informații detaliate și link-uri de descărcare a aplicației mobile în variantele iOS și Android.
Poți folosi și codul de discount ELECVK care oferă 50% reducere pentru următoarele cinci călătorii (*în limita a 10 lei).
UniCredit Bank România ne oferă noi oportunități de investiții prin parteneriate cu lideri mondiali în administrarea fondurilor mutuale
UniCredit Bank ne oferă soluții exclusive de investiții, odată cu lansarea onemarkets Fund. Această platformă vine cu o gamă diversă de soluții de investiții oferite clienților UniCredit Bank România prin parteneriate cu lideri mondiali în administrarea fondurilor mutuale, cum sunt BlackRock, Fidelity, Pictet, J.P. Morgan, Pimco, Allianz Global Investors, Amundi.
Selecția exclusivă a noilor soluții de investiții este gestionată de o echipă de experți din cadrul Grupului UniCredit, într-un cadru conceput pentru a asigura calitatea și profilul specific risc-randament al strategiei selectate, pe tot parcursul ciclului investițional.
În 2022, platforma onemarkets Fund a fost lansată cu succes de grupul UniCredit în Italia, Germania și Austria, pentru ca în 2023 să fie extinsă pentru clienții băncii din Europa Centrală și de Est, din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, și, acum, în România.
Mai multe informații despre aceste oportunităși de investiții, aici.
Cursuri online despre fericire oferite gratuit de University of California, Berkeley
UC Berkeley este în top 5 mondial al celor mai bune universități.
The Science of Hapiness este doar unul dintre cursurile gratuite online pe care le oferă, singura condiție fiind cunoașterea limbii engleze.
Alte cursuri:
- Advanced Concepts in Economics
- Real-World Applications of Economics
Găsești o listă orientativă aici.
Investițiile Pentagonului în Silicon Valley
Valoarea combinată a contractelor dintre agențiile militare/de informații ale SUA și marile companii de tehnologie americane s-ar fi situat la nivelul de 53 de miliarde de dolari între 2019 și 2022.
Microsoft, Amazon și Google ar fi luat partea leului.
De exemplu, Amazon ar fi obținut 10 miliarde de dolari pentru contractul „Wild and Stormy", pe cinci ani, cu National Security Administration, pentru găzduirea datelor in cloud.
O mare parte din finanțarea militară se îndreaptă, de asemenea, către startup-uri. De pildă, compania de inteligență artificială Palantir (cu sediul în Denver, Colorado) a avut contracte cu CIA, NSA, FBI, Corpul de Marină, Forțele Aeriene și Comandamentul pentru Operațiuni Speciale, precum și cu Forțele de Apărare israeliene. În 2020, armata americană a finanțat compania cu 800 de milioane de dolari. (qz.com)
SCURTE
Economie. (sursa)
______________
Muzică. Cele mai bine vândute 10 albume (nu cele mai bune!) din toate timpurile. Pe locul 1, Rumours – Fleetwood Mac, pe 4 avem Bat Out of Hell – Meatloaf, iar pe 9, Their Greatest Hits (1971-1975) – Eagles.
___________
Muzică. Academy of Country Music Awards a anunțat nominalizările ediției 2024. Atrage atenția Zach Bryan care a primit trei nominalizări, printre care una pentru Music Event of the Year cu piesa I Remember Everything, cu peste jumătate de miliard de accesări doar pe Spotify:
____________
Muzică. Taylor Swift și-a lansat al 11-lea album, The Tortured Poets Department.
La pupitrul de înregistrări s-a aflat și Șerban Ghenea, premiat Grammy pentru colaborarea excepțională cu numeroase vedete. Dacă îți place stilul, poți asculta albumul, aici.
_____________
Streaming. Kjazz din Long Island și FIP Jazz din Franța.
______________
Jocuri. Electronic Arts F1 24 se va lansa pe 31 mai, cu actualizări remarcabile:
___________
Descoperiri. Într-o exploatare de lignit din India au fost descoperită vertebrele fosilizate ale unui șarpe preistoric care a trăit acum 60 de milioane de ani. Avea o lungime de 11-15 metri și cântărea o tonă.
____________
Foto. Top 100 imagini câștigătoare la Close-up Photographer of the Year.
Vox pop. Care e viteza ta medie din bord?
__________
Nu are pisică. Un englez a construit un sat miniatural tip hobbiți pentru șoareci. Are 153.000 de urmăritori pe Facebook.
_____________
Veche dar bună:
_____________
Imobiliare. Două case istorice unite într-o singură locuință, în centrul Amsterdamului, 6 milioane de euro.
FILM
Palme d'Or pentru Hayao Miyazaki
Studio Ghibli, studioul japonez de animație co-fondat de Hayao Miyazaki, va fi distins cu un Palme d'Or onorific la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes.
Hayao Miyazaki, unul dintre cei mai mai povestitori contemporani, a fost de asemenea nominalizat de revista Time printre cele mai influente 100 de personalități mondiale.
Un comentariu de 10 minute despre arta Studio Ghibli:
FILM
9 minute:
Fiți optimiști. Mai e puțin până la minivacanță. :)
Cel mai bun newsletter! Desi azi am citit la birou, am vazut video-ul cu Golden Retriever-ul si a trebuit sa ma abtin tare sa nu plang!
Numai bine. 🙏