Răspunsul, la finalul newsletterului.*
Pregătiri de vacanță. Cererea mai mare ca oferta va sălta și mai mult prețurile biletelor de avion
Europenii sunt în continuare dornici să călătorească după restricțiile pandemiei, iar companiile aeriene au majorat, în ultimii doi, prețurile biletelor pentru a compensa creșterea costurilor combustibilului.
EasyJet a declarat că, acum, se întâmplă să umple două avioane pe minut. Ryanair a raportat că rezervările au crescut cu 5% față de anul trecut.
Companiile aeriene europene în ansamblu vor avea aproape 820 de milioane de locuri disponibile între aprilie și octombrie, cel mai mare număr înregistrat vreodată.
Cu toate acestea, analiștii prevăd un deficit de locuri în avioane de 15 până la 20% față de cerere.
„Adevărata problemă este că noi credem că există o cerere mult mai mare față de ceea ce suntem capabili să oferim", a confirmat directorul executiv Wizz Air, József Váradi.
E un mod de a transmite că scumpirile vor continua, fără îndoială. (ft.com$)
Eveniment. După 2000 de ani, un pergament carbonizat de erupția Veziuvului poate fi citit
Pe la 1750, un fermier italian a descoperit la Herculaneum o vilă romană îngropată sub straturi de cenușă vulcanică. În vilă, a fost găsită o întreagă bibliotecă de papirusuri carbonizate de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. Nu toată vila a fost scoasă la lumină, deocamdată.
Sulurile din biblioteca arsă arată așa:
Sunt extrem de fragile, dar tentația de a le citi este enormă.
Dacă cineva ar reuși să le descifreze, volumul scrierilor din antichitate care au ajuns până la noi s-ar dubla.
În martie anul trecut, oameni de știință din lumea întreagă au fost invitați să participe la Vesuvius Challenge, o întrecere imposibilă. Dacă cineva reușea să recupereze textele din papirusuri fără să le deruleze câștiga marele premiu de 700.000 de dolari.
Una dintre inițiatoarele Vesuvius Challenge a anunțat ieri că o echipă de studenți din Egipt, Elveția și SUA a reușit să recupereze cincisprezece coloane de text de la sfârșitul unui papirus (în imagine), scanându-l și folosind apoi tehnologii AI. Sunt texte din lumea romană care nu au mai fost văzute/citite până acum. Autorul este, probabil, filozoful epicurean Philodemus. E un text despre muzică, mâncare și despre cum să te bucuri de plăcerile vieții.
Povestea, aici.
O aplicație utilă dacă te perfecționezi într-o limbă străină sau traduci intens
Partea bună e că printre limbile cu care lucrează aplicația mobilă Reverso Context (iOS, Android) figurează și româna. E potrivită și dacă citești materiale în limbi străine și uneori te încurci în expresii dificil de tradus.
Ce vor face asistenții virtuali când vor fi dopați cu AI. Viitorul posibil al shopping-ului online
Folosești Siri, Alexa sau Google Assistant? Viitorul sună interesant.
Un jurnalist de la Wired a testat un asistent virtual nou apărut, vimGPT, bazat pe pe GPT-4V de la OpenAI.
„Când i-am cerut să se aboneze la WIRED, acesta s-a apucat de treabă cu o pricepere impresionantă, găsind pagina web corectă și accesând formularul online de abonament. Dacă ar fi avut acces la detaliile cardului meu, sunt destul de sigur că ar fi reușit.
Cumpărarea unui produs online este mult mai complicată și mai dificilă decât sarcinile pe care le îndeplinesc de obicei Siri, Alexa sau Google Assistant. (Setarea de memento-uri și obținerea de rezultate sportive sunt corespunzătoare anului 2010)” – povestește jurnalistul.
„Peste un an, mă aștept ca experiența de utilizare a unui computer să arate foarte diferit. Majoritatea aplicațiilor vor necesita mai puține click-uri și mai mult chat, asistenții virtuali devenind o parte integrantă a navigării pe web" – explică la rândul său creatorul vimGPT ($).
Cum poți să afli ce soluții tech sunt potrivite pentru creșterea afacerii tale la Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou. Cum te înscrii la eveniment
Un start-up, indiferent de domeniu, își crește semnificativ șansele de succes în fața competiției dacă antreprenorii care îl conduc sunt conectați la tehnologie. Dacă înțeleg ce tehnologii pot da un boost afacerii lor.
E un adevăr care nu mai trebuie demonstrat, indiferent dacă ne referim la integrarea tech în producție, management, promovare, cercetare, lansări de noi produse, optimizarea costurilor.
Antreprenorii au șansa să-și facă un update tech eficient și pot identifica soluții potrivite pentru afacerea lor dacă participă la Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou.
Ce trebuie să știi dacă vrei să participi: Vodafone a lansat, în 2023, noua platforma Vodafone Business: Deschis la nou. Deschis la tehnologie care încurajează antreprenorii să înțeleagă, să adopte soluții digitale și să îmbrățișeze digitalizarea afacerii, astfel încât business-ul să fie competitiv.
Evenimentul Vodafone Bootcamp, care urmează în martie, reprezintă următorul pas în strategia Vodafone Business și își propune să dezvolte și mai mult comunitatea de afaceri coagulată în jurul acestei platforme.
Ce oferă bootcamp-ul:
În comunitatea Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie, antreprenori români cunoscuți și de succes, alături de specialiști Vodafone și din industria de comunicare, vor oferi participanților sfaturi și soluții verificate ca eficiență pentru dezvoltarea afacerilor.
Au confirmat participarea 12 traineri de top.
În cursul celor două zile de bootcamp, participanții trec printr-o etapă de generare idei (ideation) pe baza specificului afacerilor lor, prin completarea unui canvas oferit de mentorii Vodafone.
Cum te poți înscrie pentru selecția la bootcamp Vodafone:
Dacă ai o întreprindere mica/mijlocie, cu o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro pe an, cu peste doi ani de activitate și peste cinci angajați, ai șanse bune să fii selectat pentru Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou.
Participarea este gratuită. Locurile sunt limitate. Termenul limită pentru înscrieri este 16 februarie, aici. (Trebuie să te grăbești puțin 😊
Locul de desfășurare urmează să fie anunțat.
În concluzie, dacă participi la Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou vei identifica soluţiile digitale potrivite pentru afacerea ta, care, alături de un partener de încredere în consultanţă şi implementare, sporesc productivitatea, eficienţa, siguranţa şi optimizarea costurilor.
În plus, vei afla lucruri noi și insight-uri interesante din mediul de business românesc, direct de la comunitatea de antreprenori.
Înscrie-te acum!
Trei aplicații pe care le întâlnești pe casca Apple Vision Pro
Vineri, în Statele Unite, casca Apple Vision Pro și-a făcut debutul în magazine, iar prin locurile publice au început să apară purtători care gesticulează bizar pentru a controla aplicațiile de pe ecran.
Propun să luăm ca exemplu trei dintre sutele de aplicații și jocuri cu care vine Vision Pro, interesante mai ales pentru cei care nu folosesc iPhone sau Mac.
Aplicația Bezel îți aduce iPhone-ul, wireless, în timp real, pe ecranul Vision Pro sub forma unui model 3D realist, care se adaptează dinamic la diferite scenarii de iluminare și pe care îl comanzi prin gesturi. E o adaptare a aplicației similare iPhone -Mac.
Lifelight înregistrează momentele cheie din viața ta, cu sunet, și îți alcătuiește un jurnal personal pentru ca tu să te poți întoarce în timp și să le retrăiești.
Aplicația Navi traduce și subtitrează ceea ce spun ceilalți, în direct, pe ecranul căștii. Este de asemenea adaptată, fiind funcțională (n-am testat, eu sunt pe Android) pe celelalte echipamente Apple.
Altfel, nu a durat mult până când hipsterii au apărut și la Londra nu noul accesoriu de 3.500 de dolari:
Cum să-ți deschizi un cont și să-ți faci card UniCredit Bank în câteva minute, online, fără să mergi la bancă
De acum, poți să-ți deschizi un cont curent, cu card de debit atașat (fizic și/sau virtual), la UniCredit Bank, prin aplicația de mobile banking, fără să mai treci pe la bancă.
Opțiunea este valabilă pentru persoanele fizice, cetățeni români.
Deschiderea unui cont curent din aplicația mobile banking se realizează, în medie, în mai puțin de 10 minute, complet automatizat, folosind cele mai noi soluții tehnice de identificare, precum video selfie, captură automată de date din cartea de identitate prin OCR (optical character recognition) și autentificare prin algoritmi complecși de inteligență artificială.
„Să devii client UniCredit Bank România și să ai acces prin mobile banking la cele mai bune produse și oferte bancare nu a fost niciodată mai simplu. Clienții își pot deschide imediat contul curent pe care îl pot alimenta instant prin opțiunea de top-up (adaugă bani) și pot începe să facă plăți folosind cardul virtual înrolat într-un portofel electronic. Totul într-o singură sesiune neîntreruptă.
Acest nou flux vine să completeze și să ofere acces la un întreg ecosistem de funcționalități deja existente în aplicația mobile banking a UniCredit Bank: accesarea ofertei pentru Creditul de Realizări Personale 100% Mobile și card de credit de la UniCredit Consumer Financing IFN SA (UniCreditCard Principal sau UniCreditCard Premium), înrolare în programul de beneficii ShopSmart, administrarea cardurilor“ - explică Antoaneta Curteanu, Vicepreședinte Executiv Divizia Retail UniCredit Bank.
Cu ocazia lansării noului flux, UniCredit Bank desfașoară o campanie atractivă, cu costuri de administrare zero până la 30.04.2025, pentru contul deschis online, cardul de debit atașat și serviciul Mobile Banking. De asemenea, 20 de clienți noi care își deschid online contul curent la bancă în timpul campaniei au șansa câștigării unui iPhone 15 Pro, prin tragere la sorți.
Află mai multe despre ofertă, aici.
Concedierile continuă
Zeci de companii tech au concediat mai mult de 30.000 de angajați de la începutul anului. Două exemple: Deutsche Bank desființează 3.500 de locuri de posturi (4% din forța de muncă), în efortul de a reduce costurile, iar Zoom renunță la aproximativ 150 de locuri de muncă (2% din total).
Acest tabel adună concedierile din sectorul tech în timp real.
Vino la mine pe insulă să-ți revii
Consumul de droguri al lui Elon Musk era binecunoscut de actuali și foști membri ai consiliului de administrație de la Tesla și de la celelalte companii pe care le controlează. Situația l-a determinat pe fondatorul Oracle, Larry Ellison, să îl invite pe Musk pe insula sa din Hawaii pentru a lua o pauză la sfârșitul anului 2022, după ce unii prieteni vorbeau deschis că e nevoie de o internare pentru dezintoxicare.
În acea perioadă, Musk a participat la o petrecere în Hollywood Hills, unde a folosit ecstasy lichid. De asemenea, el a consumat ketamină dintr-un recipient tip spray nazal.
Acuzațiile, care se bazează pe un raport anterior al ziarului privind consumul de droguri al lui Musk, ar putea amenința contractele federale deținute de compania de rachete a lui Musk, SpaceX. Avocatul lui Musk, Alex Spiro, a contestat rapoartele, spunând că acesta nu a picat niciodată un test antidrog aleatoriu la SpaceX. (Dintr-un excelent documentar wsj.com$)
SCURTE
Relaxare. Un nou joc. Adaugi litere și formezi un cuvânt nou. În engleză.
_________________
Turism. 50 de locuri emblematice food & drinks, din lumea întreagă.
____________________
Management. Satya Nadella a împlinit 10 ani în funcția de CEO al Microsoft. În timpul mandatului său, acțiunile companiei au crescut cu peste 1.000%, iar capitalizarea de piață a ajuns la peste 3.000 de miliarde de dolari.
__________
Media. Spotify a semnat cu podcasterul #1 în lume, Joe Rogan, un nou contract multianual în valoare, apreciată de unii la 250 milioane de dolari. Parteneriatul nu este exclusiv; Rogan va putea distribui episoadele și pe alte platforme precum YouTube.
______________________
Statistică. Creșterea economică a celor mai dezvoltate țări din lume 2023-2024.
__________________
Fiziologie. De ce ni se rupe uneori filmul când exagerăm cu alcoolul. (04:50)
______________________
Resurse. Cele mai bune 45 de bloguri pe care orice marketer ar trebui să le urmărească.
_________________
Soluții. Poate folosește cuiva. Sursa.
____________________
Muzică. Cel mai vândut album în Marea Britanie săptămîna aceasta este Bitter Sweet Love/James-Arthur.
________________________
AI. Urcați cât mai multe fotografii pe Facebook și Instagram.
„În timpul teleconferinței de zilele trecute cu privire la rezultatele Meta pentru cel de-al patrulea trimestru, Mark Zuckerberg a precizat că va folosi imagini postate pe Facebook și Instagram pentru a antrena instrumentele de inteligență artificială generativă ale Meta”.
Avem aici lista completă cu câștigătorii Premiilor Grammy.
Cum categoriile principale sunt cele mai discutate, iar artiștii, piesele, albumele sunt cele mai ascultate, am ales câștigătoarea de la categoria Best Music Video, adică animația I'm Only Sleeping (The Beatles), realizată de Em Cooper, video director; Jonathan Clyde, Sophie Hilton, Sue Loughlin & Laura Thomas, video producers.
Clipul a adunat 5,8 milioane de vizualizări și asta doar pe contul oficial Beatles:
*Răspuns. Este creația, în creion și cărbune, a graficianului hiperrealist Emanuele Dascano. Cum a creat portretul:
Felicitari pentru calitatea informatiilor si pentru numarul de abonati!