Imaginează-ți un oraș cu vibrația, diversitatea și cultura New York-ului, cu eficiența, siguranța și inovația din Tokyo și cu sustenabilitatea și serviciile sociale din Suedia. Acesta va fi Telosa, orașul viitorului - explică antreprenorul miliardar Marc Lore.
El a intrat în elita miliardarilor după și-a vândut startup-ul Jet.com către Walmart pentru 3,3 miliarde de dolari în 2016. Înainte, și-a făcut mâna cu vânzarea Diapers.com către Amazon pentru 545 de milioane de dolari în 2010.
Acum, Marc Lore caută un loc potrivit pentru a începe construcția acestei noi așezări. Printre zonele trecute pe lista scurtă se numără Utah, Nevada, Arizona, Texas.
Lore a imaginat și un nou tip de capitalism care să funcționeze în Telosa, pe numele său Equitism, menit să elimine diferențele actuale, imense, de bogăție între oameni. În Telosa, oraș ecologic evident, sistemul economic ar asigura o înaltă calitate a vieții, de pildă accesul egal la asistență medicală de calitate și la școli bune.
Va fi un capitalism reimaginat, spune el.
Site-ul proiectului, aici. Dacă va reuși, ar putea schimba lumea.
Trăim în Mobile-first economy
La nivel mondial, în 2021, posesorii de smartphone au cheltuit 170 de miliarde de dolari pe aplicații mobile, iar advertiserii au pompat 295 de miliarde de dolari în acest ecosistem. De asemenea, anul trecut, oamenii au petrecut cu ochii în telefon un total de 3.800 de miliarde de ore și au descărcat 230 de miliarde de aplicații mobile.
Și la ce ne folosesc nouă aceste cifre colosale? Dacă ai o activitate/afacere cu componentă online, devine esențial să nu uiți că smartphone a devenit principala cale de comunicare digitală și că trăim în mobile-first economy.
Mobile State 2022 Report, pentru mai multe informații.
Youtube, TikTok, podcasturile și newsletterele, pe val în media. Facebook a cam rămas pentru bătrânei :)
Tradițional, Reuters Institute și University of Oxford prezintă la început de an tendințele în media. Pentru viziunea asupra anului 2022 au fost intervievați 246 de manageri media din 52 de țări. Am cules două tendințe:
Publisherii chestionați spun că vor acorda mai puțină atenție Facebook (-8 scor net) și Twitter (-5) în acest an și că vor depune mai mult efort pe Instagram (+54), TikTok (+44) și YouTube (+43), aceste rețele fiind populare în rândul tinerilor.
De asemenea, editorii spun că vor investi mai multe resurse în podcasturi (80%), precum și în newslettere transmise prin e-mail (70%), două canale care s-au dovedit eficiente în creșterea loialității și în atragerea de noi abonați. În schimb, doar 8% vor investi în crearea de aplicații pentru metavers, cum ar fi VR și AR. (Zuck, ăștia din media nu te iau în seamă.)
Documentul, in extenso, aici.
Și ce expoziție de artă ai mai văzut în Fortnite?
Metaversul va produce mulți, mulți bani - mă gândesc. Altfel nu ar fi toată lumea obsedată (în afară de media :) să creeze ceva, orice, în lumile virtuale.
Serpentine Gallery din Londra lansează New Fiction, o nouă expoziție a artistului american KAWS (Brian Donnelly), meșter în statui uriașe din plastic care trimit la lumea desenelor animate (vezi foto).
Expoziția reală de la Londra are, simultan, o replică fidelă și virtuală în Fortnite, platformă de gaming ultrapopulară, cu 400 de milioane de utilizatori, care sunt astfel invitați, cu toții, la vernisajul virtual. Pentru o mulțime de puberi și adolescenți, s-ar putea să fie prima lor vizită la o expoziție de artă, de data asta în Fortnite - spune KAWS.
Nu este, evident, primul eveniment pe care platforma de jocuri îl găzduiește. Ne aducem aminte de concertul lui Travis Scott din Fortnite, în 2020, la care au participat live peste 27,7 milioane de jucători. Ideea e să creezi obiceiul, iar pentru cei născuți după, să zicem, 2005, s-ar putea să fie mai incitant peste 10 ani să meargă la un concert în Metavers decât în lumea reală. Punem pariu?
Războiul psihologic se poartă și prin TikTok
Poate fi un experiment pentru viitoare atacuri psihologice mai intense, cu scopul de a doborî moralul unor națiuni, într-un viitor război. Un val de anxietate bizară îi afectează în ultima vreme pe o seamă de copii și adolescenți suedezi. Unii nu pot dormi. Alții își întreabă părinții dacă Rusia este pe cale să le atace țara. De unde le vin astfel de idei? De pe TikTok.
Vine războiul, anunță unele dintre videoclipurile pe care TikTok le oferă tinerilor suedezi. Altele spun că forțele rusești vor bombarda și invada Suedia. Copilul meu de 11 ani a fost extrem de speriat ieri și a întrebat dacă va fi război în curând, a scris o mamă pe Twitter, unde s-au strâns părinții pentru a se sfătui. Profesori din școlile primare spun și ei că elevii au menționat temeri similare. De unde vin astfel de scenarii nu e prea greu să ne dăm seama. În ultimul război mondial, mesajele subversive era difuzate prin manifeste aruncate din avion. Acum, avem rețele sociale.
Suedia e o țară organizată și din această lună funcționează Agenția națională de apărare psihologică care va lua măsuri de identificare a surselor de unde pleacă astfel de mesaje dubioase și va comunica sfaturi pentru ca populația să devină cât mai imună la dezinformare. (Defence One).
România, pe lista scurtă a celor mai buni arhitecți europeni
Comisia Europeană și Fundația Mies van der Rohe au anunțat cele 40 de lucrări preselecționate care vor concura pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană - Premiul Mies van der Rohe 2022. Pe lista scurtă se regăsesc clădiri construite în 18 țări europene, inclusiv România. Câștigătorii vor fi anunțați în aprilie 2022. Proiectul românesc selectat printre cele mai bune lucrări de arhitectură din Europa este clădirea de apartamente din strada Mumuleanu, 14, gândită de ADN Birou de Arhitectura (alte fotografii, aici).
Fotografia este realizată de Laurian Ghinițoiu, unul dintre cei mai importanți fotografi de arhitectură de la nivel internațional. Vestea interesantă este că Laurian va avea în curând o expoziție în București, susținută de UniCredit Bank. Vă anunț eu când, stați pe aproape.
Seră în care muncesc roboții
Iron Ox, un start-up din Silicon Valley, a construit în Texas o seră de dimensiuni apreciabile, bazată pe soluții AI și în care muncesc roboții. În seră se poate cultiva cam orice plantă, de la pătrunjel la dovleci. Fiecare plantă este fotografiată automat, periodic, iar sistemul IT stabilește pe baza imaginilor și a datelor transmise de senzori ce are nevoie pentru a se dezvolta perfect. Avantajele: consum de apă și energie mult mai mic, vegetale mai sigure pentru consum și de calitate mai bună, productivitate mai mare. Clipul următor a fost înregistrat în timpul testelor din California, dar sera din Texas este la scară mult mai mare, fiind proiectată să livreze produse în magazinele și restaurantele din Houston, San Antonio și Austin.
E foarte posibil ca în viitorul nu prea îndepărtat să ne instalăm în spatele casei astfel de sere cu roboți (de dimensiuni mai mici, evident) care să ne livreze fără efort legume proaspete. (ironox.com)
Noile procesoare Intel Core de Generația a 12-a vor face mediul înconjurător mai inteligent
În mod sigur ai auzit de Internet of Things (IoT), dar e posibil să nu îți fie foarte clar cum funcționează și ce probleme rezolvă. IoT sunt dispozitive digitale care colectează și transmit informații esențiale din mediul în care sunt amplasate. Dacă sunt dotate și cu elemente de inteligență artificială, pot lua independent unele decizii, de pildă să schimbe culoarea unor semafoare pentru a fluidiza traficul.
Să spunem că ești comerciant engros și ai de vândut 100 de cutii cu pește congelat. Să păstrezi temperatura sub zero grade costă, iar dacă peștele se dezgheață, ori îl mănânci tu pe tot, ori îl treci la pierderi. Dispozitivele de tip IoT te pot ajuta să ții această marfă perisabilă în siguranță. De exemplu, în timpul transportului, IoT îți monitorizează temperatura cutiilor de pește și dă alarma dacă aceasta crește nepermis. Sau te pot anunța în timp real ce cantitate de pește au vândut retailerii și, astfel, să dai noi comenzi la furnizor în timp util.
În agricultură, senzorii IoT instalați în ferme măsoară umiditatea și alți indicatori din sol și sugerează momentul optim pentru irigații și tratamente. Nu mai e nimic SF, sunt și în România numeroase sere și solarii automatizate pe bază de Internet of Things.
În orașe, IoT pot monitoriza un perimetru cu probleme și livra date pe care administrația le poate folosi pentru reducerea poluării, de pildă. Sunt doar câteva exemple elementare.
Dacă la început IoT însemna o combinație simplă - senzori plus o soluție de transmitere via internet a datelor culese către un centru de prelucrare, noile echipamente integrează hardware și software performante, astfel că prelucrarea datelor se face pe loc. Rețeaua IoT (și vor fi instalate în lume zeci de miliarde de astfel de echipamente în următorii ani) va însemna o rețea uriașă de creiere digitale, plasate peste tot, care vor lua cele mai bune decizii și vor livra totodată o cantitate uriașă de date, utilizate apoi pentru creșterea eficienței economice, a siguranței publice și pentru protecția mediului. Civilizația se va baza pe IoT.
Subiectul important pe care îl discutăm astăzi: Intel a anunțat la CES 2022 procesoarele Intel Core din a 12-a generație pentru IoT, cu numele de cod Alder Lake seria S și seria H.
Generația a 12-a de procesoare Intel Core pentru PC-uri a fost lansată spre finalul anului trecut și impresionează prin performanțe.
Apropo de asta, gamerii pasionați își pot stabili deja ca prioritate pentru începutul acestui an trecerea computerelor la un nou nivel, printr-un update cu procesoare Intel Core din a 12-Generație - Desktop Gaming, achiziționate din rețeaua de parteneri ASBIS Romania, distribuitor oficial Intel în țara noastră.
Dar să lăsăm pentru moment PC-urile, să vedem ce semnificație are știrea de care tocmai am pomenit.
Noile procesoare Intel Core pentru IoT vin cu AI și deep learning; sunt capabile de procesare grafică integrată la superlativ și afișează rezoluții 4K și 8K; se înțeleg cu diferite sisteme de operare, ceea ce lărgește spectrul de aplicații rulate de IoT: au putere de calcul mai mare și flexibilitate.
Cu noile procesoare, clienții din retail, bănci, restaurante, hoteluri și din educație vor putea îmbunătăți experiențele cu ajutorul aplicațiilor video, precum și cu ajutorul tablourilor interactive și al chioșcurilor cu inteligență artificială pentru furnizarea de analize.
În industrie, devin posibile sistemele de vizionare pentru inspecția calitativă a pieselor, consolidate cu panouri de interfață om-mașină și PC-uri industriale.
Imagistica medicală va fi îmbunătățită prin echipamente cum ar fi ultrasunetele cu inteligență artificială/analitică, care îi vor ajuta pe medici în stabilirea precisă a diagnosticelor.
Nu în ultimul rând, gradul de inteligență al clădirilor și orașelor care vor integra IoT cu procesoare Intel Core 12 Gen va crește semnificativ.
Sunt doar câteva exemple, universul aplicațiilor pentru noile IoT fiind imens.
Schimbări în Google Search
Te plimbi cu bicicleta duminică după-amiază când observi că nu mai poți să schimbi vitezele. Dacă un mecanic de biciclete ar fi în apropiere (dar nu va fi), ai putea să-i ceri sfatul.
În curând, vei folosi Google Lens pentru a repara bicicleta. Vei îndrepta camera foto a smartphone-ului spre schimbătorul de viteze și vei întreba cum repar asta?. Google va putea identifica problema și vei fi conectat la informații utile de pe web pentru a o rezolva, cum ar fi un videoclip de pe YouTube.
Google a adăugat recent posibilitatea de a identifica momentele cheie din videoclipuri - direct în rezultatele căutării - astfel încât să poți sări la conținutul/informația relevante pentru tine: producătorul bicicletei ar putea avea un videoclip de depanare pas cu pas sau un creator de conținut pasionat de ciclism ar fi putut să posteze instrucțiuni pentru reparare. Te vei lămuri rapid ce ai de făcut. (Google)
Logiscool primește înscrieri la cursurile de programare și educație digitală pentru copii și adolescenți
Cred că sunt cele mai plăcute cursuri pentru copiii și adolescenții de azi (clasele I-XII) și nu va trebui să-i rogi de două ori pentru a le urma cu interes.
Cursurile de programare organizate de platforma educațională Logiscool îi pregătesc pentru profesiuni căutate și acum, și în viitor și le dezvoltă abilitățile logice și de a construi ceva util.
Este o altfel de școală unde putem să învățăm și să ne distrăm în același timp – spune Veronica, 11 ani.
Cel mai mult mi-a plăcut pentru că am putut să învăț să programez atât de ușor! – povestește la rândul lui Alexandru, 8 ani.
Pe scurt, cursurile oferite se axează pe următoarele topicuri: Introducere în IT; Digital discovery - elevii învață elementele de bază pentru a naviga în lumea digitală și câteva noțiuni de programare; Bazele programării; Robotică; Editare și producție video; Programare Python. Aici ai lista completă de cursuri.
Dacă ai copii/nepoți cu vârsta 7-18 ani, merită să intri pe site-ul Logiscool să vezi ce și cum. Poți începe cu o rezervare la o lecție demo gratuită. Găsești și un buton pe care să dai click pentru înscriere directă.
În acest clip de câteva minute, managerul general al Logiscool explică cum funcționează platforma educativă și ce beneficii oferă tinerilor:
Iar dacă ai întrebări intră aici.
Succes.
Nu te înșeli: e un caca rusesc uriaș
Artistul moscovit Ivan Volkov a luat trenul până la Sankt Petersburg, unde a creat această sculptură în zăpadă, de 4,5 metri lungime, în formă de caca. Unde? Pe Câmpul lui Marte, o piață istorică care a servit cândva drept loc de înmormântare pentru bolșevicii care au murit în timpul revoluției ruse din 1917 și al războiului civil care a urmat.
Invocând articolul 244 din codul penal, care interzice "profanarea cadavrelor și a locurilor de înmormântare a acestora", poliția a deschis un dosar penal împotriva artistului.
În mod intenționat, cinic, imoral, din motive huliganice, el a plasat un obiect de artă realizat din zăpadă sub forma unor fecale gigantice într-o baltă galbenă, a scris, conștiincios și creativ, în raport, polițistul.
Volkov a fost arestat în timp ce încerca să urce într-un tren spre Moscova. El riscă acum până la cinci ani de închisoare.
Unele relatări din presa rusă au caracterizat lucrarea de artă ca fiind un protest față de lipsa de întreținere a străzilor din Sankt Petersburg. Volkov a declarat însă că lucrarea nu are nicio semnificație specială și a explicat că pentru realizarea operei de artă a folosit colorant alimentar maro și galben. (artnet.com)
SCURTE
Joc online. Trebuie să așezi evenimente și personaje istorice în ordine cronologică.
___________________
Odată ce se va deschide accesul pe bază de abonament la conturi Instagram (lives și stories), s-ar putea să avem al doilea OnlyFans - după cum comentează gurile rele. Creatorii de conținut pe Instagram vor stabili prețul unui abonament în marja 0,99 - 99 de dolari. Deocamdată, opțiunea e testată în SUA.
_______
Va fi cam frig în weekend-ul acesta, iar niște paste fierbinți sunt tocmai bune. Ai de unde alege din lista aceasta cu 145 de rețete premium.
_______________
Excursie virtuală pe Skeleton Coast, Namibia.
__________________
Două minute de liniște. Zbor deasupra Bucegilor.
__________________
Sonia are 12 ani. La 10 ani era vicecampioană națională la tenis. În cei șapte ani de când joacă tenis, a strâns în vitrina de acasă peste 40 de cupe și medalii în turnee naționale și internaționale. Este doar unul dintre copiii talentați care se zbat să răzbească spre lumea mare a tenisului. Dar drumul până la faimă este extrem de greu.
____________________
Ierarhi din Biserica Ortodoxă Rusă au alcătuit textul unei rugăciuni care să vindece dependența de jocuri. Denumirea acesteia este „rugăciune pentru cei obsedați de pasiunea computerului”. Textul urmează să fie aprobat de către Sfântul Sinod.
______________________
NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, anunță un parteneriat cu StockBinder, startup-ul romanesc care a dezvoltat o platformă ce facilitează integrarea rapidă între magazine online, furnizori și producători.
_______________
Ești cam încruntat(ă). Nu mai bine te uiți la câini care seamănă cu personalități?
__________________
PlanRadar, principala platformă digitală de gestionare mobilă a proiectelor imobiliare și de construcții din Europa, a primit o nouă finanțare de 69 de milioane de dolari,
_________________
Viitoare disciplină olimpică, poate: Pillow Fight Championship. Pasionații au și canal Youtube.
________________
Dacă ai răbdare să te uiți 7 minute, vezi cum își sigila scrisorile secrete Caterina de Medici (1519-1589).
_____________________
Happy Not Perfect: Mind Gym. Aplicație pentru iPhone. Mindfulness & more.
_________________
Noi nu avem un serviciu gen Fuzzi în România, așa-i?
______________
Muzică pentru când ai nevoie de creativitate într-un proiect personal.
Serialul WeCrashed despre colapsul WeWork, startup-ul care promitea revoluție pe piața spațiilor de birou, evaluat la un moment dat la 47 de miliarde de dolari și care s-a dus vertiginos în cap, într-un final. Pe Apple TV, în martie: