În această perioadă, vulpea polară ascunde vânat în diverse locuri, numai de ea știute, ca provizii pentru a rezista în lunile de iarnă foarte grea. Foto: Fahad Alenezi - Siena International Photo Awards 2020.
Orice mare epidemie aduce schimbări pe piața muncii
Așa s-a întâmplat în timpul epidemiilor de ciumă din Evul Mediu când marii proprietari agricoli nu au mai avut cu cine să lucreze pământul, iar țăranii supraviețuitori au început să pună condiții și să le râdă în nas stăpânilor.
În zilele noastre, în SUA. Schimbări sociale după pandemie.
Sătui de salarii mici, de măsuri de protecție insuficiente sau de clienți nepoliticoși, un număr record de americani renunță la slujbele lor și decid să lucreze pentru ei înșiși.
În 2020 au fost depuse 4,3 milioane de noi cereri de înființare a unor afaceri individuale, iar anul acesta sunt înregistrate deja 3,8 milioane.
Stimulați de îmbunătățiri uriașe în tehnologia de lucru la distanță, de avantajele muncii flexibile, de acasă, mulți își părăsesc slujbele, voluntar sau de nevoie, și formează o nouă clasă de soloprenori și freelanceri.
Una dintre cele mai mari îngrijorări la nivelul economiei este că fenomenul în creștere poate lăsa o mulțime de companii existente cu personal insuficient, mai ales în hoteluri/restaurante, retail și servicii. Deocamdată, e dificil de spus dacă e un fenomen care va continua sau un balon de săpun care se va sparge după de ce ne vom reveni din stresul pandemiei. (sursa)
Poate nu ai aflat încă
Canva, populara aplicație australiană de grafică, ajunsă luna trecută la o valoare de piață de 40 de miliarde de dolari, a lansat și un editor video.
Disponibilă gratuit pentru desktop și mobil, Canva Video Suite combină funcții intuitive de editare și înregistrare cu mii de șabloane video personalizabile și o bibliotecă multimedia extinsă.
Lista Neagră a Facebook
The Intercept a publicat lista neagră cu peste 4000 de persoane, grupuri și comunități interzise de Facebook în numele luptei antiterorism (Dangerous Individuals and Organizations - DIO).
Dar, ca și în cazul altor tentative de a limita libertățile individuale în numele antiterorismului, politica DIO a Facebook a devenit „un sistem inexplicabil care pedepsește în mod disproporționat anumite comunități”, apreciază unii critici. Altfel spus, Facebook aplică în unele cazuri o cenzură exagerată. Pe lista neagră se găsesc politicieni, scriitori, organizații caritabile, spitale, trupe rock și chiar personalități istorice moarte de mult timp. Lista, aici.
Cei mai guralivi protestatari în această speță sunt managerii unor ONG-uri. E normal, din asta trăiesc. Totuși, n-aș mai vrea să văd pe rețelele sociale decapitări și alte nenorociri. Ne ajung conspiraționiștii noștri.
În imaginea de sus, trupe de muzică interzise pe Facebook.
Cele mai influente 100 de personalități din lumea content marketingului
Mai folosești Twitter? Nu? Păcat. Opțiunea Lists, cu care poți aduna într-un singur loc conturile unor personalități pe categorii de interes, e foarte utilă.
Compania de monitorizare și analiză BuzzSumo (am mai recomandat-o eu pe aici) a alcătuit un top al celor mai influente personalități din lumea content marketingului, pe baza unui scor al prezenței pe Twitter.
Ca exemplu, un tweet al #3 din top:

Cum curăță pânzele de păianjen marile muzee ale lumii
Marile muzee de artă au pierdut anul trecut trei sferturi dintre vizitatori, iar acum, odată ce pandemia a trecut (nu și la noi, printre daci și tuneluri în Bucegi), experimentează parteneriate cu diverse branduri pentru a-i aduce înapoi. Și inițiativele funcționează, oricât de bizare ar fi unele dintre alăturări.
De pildă, Galeria Uffizi, una dintre cele mai populare destinații din Florența, și-a dublat numărul de vizitatori aparținând Gen Z odată ce a început, anul trecut, să posteze meme-uri și clipuri (unele aspru criticate) pe contul său TikTok (88.900 urmăritori).
Muzeul Brooklyn a colaborat cu Netflix pentru o expoziție virtuală de ținute din The Crown și The Queen’s Gambit, prezentate alături de elemente legate de decoruri. (vezi aici)
Înainte de pandemie, potențialul alianței brand-muzeu a fost demonstrat, în vara lui 2019, de Palatul imperial din Beijing care a colaborat cu Oreo. Au scos împreună o ediție limitată de biscuiți cu arome, de mare succes. Muzeul Palatului a încasat 222 de milioane de dolari în 2019 doar din vânzarea de produse tematice. (sursa)
sponsorizat
Nu lăsa pe mâine casa pe care o poți lua astăzi
Ți-ar plăcea să te prindă Crăciunul în casă nouă? A ta? Îți trebuie un pic de hotărâre. Intră aici pe site-ul UniCredit Bank, până pe 29 noiembrie, și vezi ce-i cu dobânzile acelea reduse. Astăzi, nu lăsa pe mâine.
Și un clip simpatic care să-ți dea curaj:
Éric Zemmour
În toate perioadele istorice tensionate, apar de nicăieri personaje care acaparează surprinzător scena politică. Senzația de acum din Franța se numește Éric Zemmour, 63 de ani, ziarist la Le Figaro. Condamnat deja pentru incitare la ură rasială (a declarat public că negrii și arabii sunt vinovați de traficul de droguri), el este fiul unor evrei berberi stabiliți în Franța în 1950.
Dintre ideile cu care Zemmour fascinează zona de dreapta: musulmanii locali să fie siliți să își ia nume creștine, femeile să fie supuse bărbaților, colaboratorii naziștilor le-au făcut bine evreilor în al doilea război mondial.
Un recent sondaj ar indica faptul că Zemmour a devenit cel mai important oponent al președintelui Macron în alegerile de anul viitor. Dacă vrei să citești mai mult pe această temă, aici și aici.
Nu voi exagera cu politica în Civilization, mă gândesc doar că o evoluție oarecum asemănătoare am putea avea și pe Dâmbovița.
IoT pentru sănătatea albinelor
Se poate și agricultură fără tehnologie, dar randamentul e net mai mare când folosești aplicații. Două exemple:
- aplicația israeliano-californiană BeeHero monitorizează sănătatea albinelor tot timpul anului prin senzori instalați în stupi și sugerează cele mai bune amplasamente ale stupilor în culturile agricole pentru o polenizare eficientă. A primit o nouă finanțare de 19 milioane $.
- gigantul media german Bertelsmann investește 7 milioane Ș în startup-ul indian creator al aplicației mobile AgroStar care oferă sfaturi și informații fermierilor indieni pentru creșterea producției.
Dell Precision 3650 Tower. Pentru creatori și inovatori de top
Următoarele granițe importante pe care le traversăm cu toții în tehnologie sunt realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și inteligența artificială (AI).
Mai toți giganții tech pompează bani serioși în dezvoltarea unor astfel de proiecte și zilnic apar aplicații uimitoare. Vestea bună e că totodată sunt livrate pe piață soluții hardware accesibile dar puternice, cu care putem produce conținut VR/AR și soluții AI. Și nu numai, pentru că nu ne cumpărăm o stație de lucru doar pentru anumite proiecte, ci ca să o punem la treabă oricând apar sarcini solicitante care cer configurații puternice.
Astăzi am adus aici, la Civilization, stația de lucru Dell Precision 3650 Tower, apărută anul acesta pe piață, și despre care producătorul spune că a fost creată să te ajute să realizezi „următoarea mare inovație”.
Vine cu echipată cu Windows 10 Pro for Workstations.
Preferata mea dintre toate configurațiile este varianta high-end a Dell Precision 3650 Tower, cu 64GB RAM, placă video Quadro RTX A4000 16GB, 1TB SSD + 2TB HDD. O poți studia și comanda aici.
Pentru mai multe variante de configurații, disponibile în stocurile distribuitorilor din România, vizitează PCGarage.
ASBIS este unul dintre distribuitorii Dell în România.
Investițiile în artă sunt rentabile. Banksy a stabilit un nou record
Acum trei ani, lucrarea artistului pop Banksy Girl with Balloon s-a autodistrus miraculos imediat după ce a fost cumpărată la licitație cu 1,3 milione de dolari. Un tocător de hârtie ascuns în rama tabloului a sfâșiat pe jumătate desenul. Lucrarea, redenumită Love is in the Bin, s-a vândut aseară (joi), la Sotheby’s, cu 25 de milioane de dolari. O multiplicare a valorii de aproape 20 de ori în trei ani nu e rău deloc, nu?
Înscrieri la cursuri de programare pentru liceeni
Sunt două categorii de liceeni: visătorii și practicii.
Visătorii se îndreaptă de multe ori spre o specializare care are doar o sonoritate interesantă (de pildă „Afaceri europene și managementul proiectelor” - sau cam așa ceva), dar care nu le oferă nicio garanție de angajare după anii de facultate.
Practicii își urmează pasiunea încă de mici și mulți ajung foarte devreme la performanță profesională și venituri bune.
Știți care e, probabil, cea mai căutată profesiune în România și în lume?
Cea de programator.
Știrea e că Logiscool a început o nouă serie de înscrieri la cursuri de programare pentru liceeni, în specialități care sunt foarte cerute pe piață.
Click aici pentru detalii și înscrieri.
Scurte
Sun Tzu versus Machiavelli. Bandă desenată.
__________________________
Cele mai bune 25 filme horror din ultimii 20 de ani.
____________________
Vodafone Supernet Fibră este cea mai bună rețea de Internet fix din România.
____________________
Lego pune pe piață cel mai mare set din istoria sa, 9090 de piese. Asamblate, acestea alcătuiesc o replică a vaporului Titanic, de 1,3 metri lungime. Preț: 630$
____________________________________
Cred că ar da bine niște aligatori la tine în grădină.
_______________________________
Au apărut zvonuri că datorită pasiunii Apple pentru dispozitive de sănătate, popularele căști AirPods ar putea funcționa în viitor și ca aparate auditive sau termometre auriculare („Întrerupem muzica, fugi la medic, ai temperatura de 38,2” - ne vor avertiza căștile)
Direct din Nashville, vine trupa de alternative country Birdtalker. Albumul lor de anul acesta, aici.