Această pictură de Van Gogh, realizată în 1886, va fi licitată peste câteva zile la Sotheby’s, Hong Kong, loc ales pentru a obține un preț cât mai mare. Lucrarea este evaluată la aproximativ 10 milioane de dolari. Informația poate părea o știre aproape banală și cam neinteresantă din zona comerțului de artă, însă reflectă o realitate care ne privește pe toți: polul bogăției (și implicit al colecționarilor de artă) migrează acum către Asia. China, Hong Kong și Coreea de Sud „absorb” cele mai multe picturi valoroase ajunse pe piață.
Vom fi reeducați în privința consumului
Energia se scumpește masiv, costul transportului mărfurilor pe mare crește vertiginos. Vom consuma mai puține bunuri ieftine livrate de China, Vietnam sau Bangladesh. În definitiv, suntem în plin război comercial, nu?
Pe termen scurt, sfatul repetat în presa occidentală „cumpără de pe acum cadouri de Crăciun, că nu se știe” este cel mai potrivit.
Infograficul ediției:
Transportul unui container pe mare costă de cinci ori mai mult decât în urmă cu un an. (sursa)
Un triciclu deștept: Toyota C+walk
Noua creație japoneză, pe numele său Toyota C+walk, va fi lansată comercial luna viitoare. Este un triciclu electric destinat persoanelor cu dificultăți în a se deplasa. Vine cu un senzor care dă alarma dacă vehiculul se apropie periculos de obstacole sau oameni și reduce automat viteza la 2km/oră. Autonomie: 14 km. Preț informativ: 2600 de euro.
Povestea și fișa tehnică.
Raport Wunderman despre metavers
76% dintre oamenii activi spun că viața lor depinde de tehnologiile digitale
52% merg chiar mai departe, afirmând că fericirea lor depinde de tehnologiile digitale.
Pe măsură ce timpul petrecut online crește, va fi din ce în ce mai greu să distingem viața „reală” de viața trăită digital. Smartphone-ul nu mai este doar un dispozitiv pe care îl folosim, spune Daniel Miller, profesor de antropologie la University College London. A devenit locul în care trăim.
Sunt milioane de oameni care își cumpără haine virtuale, scumpe, pentru a le purta doar în universuri digitale în care viețuiesc ca avataruri. Însă doar 38% dintre consumatori au auzit și înțeleg conceptul de metavers.
Gigantul în comunicare Wunderman a publicat un raport care relevă tendințele emergente în comportamentul consumatorilor și implicațiile pentru branduri și companii, alături de interviurile exclusive cu 15 experți, definirea elementelor metaversului, studii de caz. Raportul, aici.
Dacă vinzi ceva, e poate bine să-l parcurgi. Simt că nu va trece chiar foarte mult timp până când agenția cu care lucrezi îți va propune un proiect inovator, adică plonjonul brandului în metavers.
Top 50 cele mai cool startup-uri din SUA
LinkedIn a creat acest top al companiilor tinere în care americanii își doresc să lucreze. Jumătate dintre ele au trecută în lista de competențe cerute „social media marketing”.
Prognoză meteo mai precisă
DeepMind, compania specializată în inteligență artificială, a colaborat cu serviciul meteo național din Marea Britanie și a construit o soluție deep learning care prezice cu exactitate probabilitatea de ploaie în următoarele 90 de minute - una dintre cele mai grele provocări ale prognozei meteo.
Câteva zeci de experți consideră prognozele DeepMind ca fiind cele mai bune în comparație cu instrumentele folosite în prezent.
Prognozarea ploilor, în special a celor abundente, este crucială pentru multe activități, de la evenimente în aer liber la aviație și servicii de urgență. (Nature)
Sper totuși să fie o glumă. Dar nu pare
Artistul britanic Gavin Turk strânge bani pentru proiectul său pe Kickstarter. Opera sa artistică neconvențională: își îmbuteliază propria urină în doze de aluminiu, precum cele de bere. A strâns deja aproape 80.000 de dolari din donații.
Gavin Turk este totuși un epigon: în 1961, artistul italian Piero Manzoni di Chiosca e Poggiolo a expus niște cutii de conserve sigilate în care declara că a introdus propriile fecale. Nu știm nici azi dacă e adevărat sau nu; deschiderea cutiei spre verificare ar însemna distrugerea „operei de artă”. Cutiile lui Manzoni fac parte acum din colecțiile de artă modernă ale unor muzee și sunt valoroase: în 2015, una dintre cutii, numărul 54, s-a vândut la casa de licitații Christies cu 182.500 de lire sterline.
În fine, dacă vrei să contribui la succesul lui Gavin Turk, click aici. Unde vezi și un clip cu artistul.
(Nu e cazul să dai unsubscribe, asta e lumea în care trăim :)
Scurte
Joi și vineri, avem ediția 2021 a Webstock. Poți participa online, click aici.
_________________________________
Doar pentru iPhone: aplicația mobilă PlantLife, un gen de TikTok dar cu conținut exclusiv despre plantele pe care utilizatorii le îngrijesc. Planul de afaceri pare solid: pandemia a dat un impuls semnificativ pieței de plante de apartament, iar doi dintre fondatori au lucrat la Apple și Nike în marketing și design. (sursa)
________________
TikTok a depășit 1 miliard de utilizatori activi/lună și a intrat în clubul exclusivist al miliardarilor (users), alături de Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube și WeChat. A atins această performanță în puțin de cinci ani.
______________________
Un leagăn adevărat. Ai avea curaj?
______________________
Tesla a livrat în lume în trimestrul trei 241.300 de automobile, cu 20.000 mai multe față de previziunile analiștilor. Automobilele electrice Tesla sunt produse în două fabrici, situate în Shanghai și Fremont - California. (sursa)
_______________________
La Universitatea din Liverpool, poți să-ți dai masteratul în Beatles. Liverpool este orașul de baștină al trupei, iar banii pe care Beatles continuă să-i aducă în zonă înseamnă cam 110 milioane de dolari pe an. (NYT)
________________________
Cum îți dă rateuri creierul. Punctele galbene nu dispar, e o iluzie optică.
__________________________________
El însuși fiind dislexic, recomandă această carte:
Ai zece minute? Le vei petrece cu folos
Sunt destui români care vorbesc puțin și fac mult.
La Gala Societății Civile de acum câteva zile am aflat în lista premianților ONG-uri de care nu auzisem, dar care au lucrat ceva remarcabil în ultimul an - și te vei convinge de asta dacă le vei citi fișele de prezentare.
Firesc, destul de multe dintre organizațiile premiate anul acesta au căutat soluții pentru mai bine în perioada dramatică din 2020, pornind de la Asociația Adi Hădean, cu proiectul Solidar Social, prin care a oferit mese calde persoanelor vulnerabile și personalului medical aflat în prima linie, și până la Call Centerul Covid cu voluntari, organizat de Asociaţia Geeks for Democracy (G4D).
Totodată, sunt organizații orientate spre viitor, precum Social Innovation Solutions, cu programul său de educație antreprenorială Future Makers 2020 sau Doza de Comunicare cu al său proiect Marketing for Good de sprijinire a unor companii.
Am luat doar câteva exemple, dar deschide aici lista completă a laureaților Galei Societății Civile 2021. Poate vei găsi o organizație al cărei obiectiv ți se potrivește și vei putea să o sprijini pe viitor. Plus că, atunci când vei vedea cât de mare și serioasă e implicarea unei părți din societatea civilă în cauze sociale, parcă și optimismul se mai trezește.
_________________________
Consecventă în ideea de a sprijini progresul social, UniCredit Bank este partener principal al Galei Societății Civile.
Și de ce te-ai electrocutat singur, totuși?
Imaginează-ți că ești doar tu cu tine, acasă, pe canapea și ai zece minute libere. La ce te-ai gândi?
De obicei, oamenii nu știu ce să facă cu astfel de pauze. Noroc cu telefonul și cu imaginile pe care le derulează pe ecran.
Acum zece ani, psihologi de la Universitatea din Virginia și Universitatea Harvard au invitat voluntari să petreacă un timp doar cu gândurile lor, într-o cameră goală. Nu aveau la dispoziție decât un dispozitiv cu șocuri electrice. Rezultatele au fost uimitoare: 67% dintre bărbați și 25% dintre femei au ales să-și aplice șocuri electrice intenționat, mai degrabă decât să stea o perioadă scurtă de timp singuri, cu gândurile lor.
Cercetările ulterioare, în mai multe țări și mai multe culturi, au confirmat că preferăm o sursă externă de divertisment decât să ne gândim, fără stimuli, la lucruri plăcute.
Am deraiat puțin de la esența articolului din Psyche, captivat fiind de rezultatele experimentului cu șocuri electrice. E util să ții minte asta pentru a nu te mai mira excesiv în fața diverselor bizarerii comportamentale ale semenilor.
Poate ți-a scăpat: Cum compui muzică cu Dynascore
E o aplicație bazată pe inteligența artificială gândită să compună muzică pentru producțiile tale video. Vine cu o bibliotecă de fișiere muzicale clasice în diverse stiluri. Cu ajutorul algoritmilor AI, fișierul muzical poate fi recompus astfel încât să se potrivească perfect cu ritmul, momentele esențiale și atmosfera poveștii video.
O poți testa gratuit, iar apoi plătești o taxă decentă. Scapi de problema drepturilor de autor. (din Civillization #72)
AC/DC a scos un nou clip cu piesa Through The Mists Of Time, de pe albumul Power Up (2020). Legendara trupă a fost formată acum 48 de ani, în Australia, de frații scoțieni Malcolm (decedat în 2017) și Angus Young.