Cea mai mare bibliotecă digitală din lume pe tema biologiei planetei noastre, Biodiversity Heritage Library, a urcat online peste 150.000 de ilustrații istorice cu plante și animale, care pot fi descărcate gratuit, hi-res.
Pentru acces mai rapid la imagini, biblioteca a creat și un cont de Flickr și unul de Instagram.
Găzduită la Smithsonian Libraries and Archives (Washington DC), Biodiversity Heritage Library ne lasă să răsfoim de asemenea, prin portalul său, și sute de mii de volume (59 de milioane de pagini) din secolele 15-21.
Dronă paznic prin casă
Amazon a deschis lista de precomenzi la drona de securitate Ring Always Home Cam. Patrulează zburând prin camere. Costă 250 de dolari. Ieftină.
Spre liniștea creierului
Mai ales în perioada asta suntem cam tensionați, e normal. Găsim pe net o mulțime de muzică pentru relaxare, vindecare (așa e marketată) etc. Nu știu cât de eficientă este, dar sunt sigur că live cam-urile din natură nu au cum să nu te relaxeze pentru că sunt autentice. Ieri, cât timp am lucrat, am lăsat să curgă în căști sunetele acestea din Africa. Găsești mai mult aici.
O comunitate a tinerilor artiști new media te invită să o vizitezi
Nu știam că avem profesori pe nișe creative, precum profesor de realitate augmentată sau de video mapping. Vă spun imediat unde i-am întâlnit.
Artiștii new media din România, cu portofoliu existent sau în stadiul de aspiranți la glorie, au acum o platformă online dedicată, care funcționează ca o comunitate: FAR sau pe larg Future Artistic Requirements.
FAR este creată de RADAR, festivalul de artă și tehnologie binecunoscut.
Pe lângă funcția de comunitate a artiștilor tineri, FAR reunește în scop de educație și dezbatere experți new media, angajatori și finanțatori, profesori din mediul academic (UNARTE, UNATC, UBB), dar și oficiali relevanți ai politicilor publice cu privire la cultură, inovație, artă, tehnologie, patrimoniu cultural emergent și educație.
Platforma este în dezvoltare continuă și nu e o idee rea să îi pui bookmark sau să te abonezi la newsletterul FAR. Poți urmări discuții/webinarii despre artele digitale în România, vor apărea tutoriale pentru dezvoltarea de proiecte artistice.
Apropo de workshop-uri, UniCredit Bank, care sprijină proiectul FAR, a acordat deja 20 de burse de studii pentru elevii din clasele IX-XII la cursurile de video mapping și realitate augmentată, care au început pe 6 septembrie și vor dura până pe 14 noiembrie.
Peste 200 de elevi din 20 de județe și-au arătat interesul pentru aceste cursuri, dintre care au fost selectați cei 20. E doar un început, spuneam, platforma FAR va oferi mai multe cursuri și traininguri în domeniu.
Economia unei țări avansate nu înseamnă doar producție de oțel, agricultură și turism. Industriile creative, fie că vorbim de grafică de gaming, de NFT, de evenimente de video mapping, de animație computerizată, de grafică, de multimedia în teatru etc, contribuie substanțial la bunăstare și respectul de sine al comunității naționale. De aceea, platforma FAR merită sprijinită.
Pielea naturală devine de prost gust
Brandurile de lux se întrec să lanseze creații din piele ecologică fabricată pe bază de ciuperci sau plante. Știi de ce: reducem poluarea, comportament etic față de animale etc.
Hermès va relansa gențile Birkin în varianta piele ecologică din ciuperci.
Gucci a creat, după doi ani de cercetări, substitutul de piele din plante Demetra pe care îl folosește la produsele sale. (Input)
Foto: Hermès’ plant-based Birkin tease
Soft de imagistică medicală bazat pe AI, aprobat de FDA
Sunt numeroase startup-urile care dezvoltă soluții bazate pe inteligență artificială de detectare a semnelor de cancer în radiografii sau în imaginile la microscop ale unor țesuturi. Avantajele unei astfel de soluții AI funcționale sunt importante: se reduce mult eroarea medicală (când medicul nu vede semne alarmante, deși acestea există) plus o scurtare a perioadei de comunicare a unui diagnostic.
Problema: astfel de soluții AI sunt în cea mai mare parte în stadiul de experiment.
Gheața s-a spart în Statele Unite, unde FDA, agenția guvernamentală medicală, a autorizat în premieră soluția AI de diagnosticare a cancerului în țesuturi recoltate prin biopsie, dezvoltată de compania Paige. Diagnosticul pus de aplicație este confirmat sau nu de medicul uman. De acum soluția Paige poate fi folosită oficial în spitale. Un drum important în medicină a fost deschis.
Fii precaut(ă) când instalezi aplicații mobile
Hackerii reușesc să strecoare aplicații infectate în Android. Instalezi o aplicație gen Handy Translator Pro sau Heart Rate and Pulse Tracker, pe care o crezi sigură. Primești apoi un flux de notificări, cam din zece în zece minute, prin care ești rugat să confirmi numărul tău de telefon pentru a intra în posesia unui premiu. Dacă ai făcut asta, vei fi abonat automat, fără să-ți dai seama pe moment, la un serviciu de plăți prin SMS care îți va trage recurent din cont câte 42 de dolari lunar, bani care ajung la hackeri. Din noiembrie 2020, vreo 200 de astfel de aplicații mobile infectate au făcut cel puțin 10 milioane de victime ale escrocheriilor. (Wired)
Un partener de joc de ultimă generație
În ediția trecută am discutat despre laptopul de jocuri Dell G5 15, cu ecran de 15 inci și procesor Intel de a 10 generație.
Astăzi, o prezentăm pe ruda sa apropiată, laptopul Dell G5 SE 15 cu procesor AMD Ryzen și placă grafică AMD Radeon care permite setari mai ridicate, cu detalii transparente și un joc lin.
Și această variantă din gama Dell G5 vine cu Alienware Command Center care îți aduce avantajul competitiv că poți adapta hardware-ul pentru fiecare joc în parte. În plus, acest centru de comandă îți oferă acces simplu la jocuri și posibilitatea de a regla fin setările jocurilor individuale. Profilurile unice de joc pe care le creezi rămân exact așa cum dorești, indiferent de unde lansezi jocul. Același centru de comandă reglează și luminile șasiului.
Tehnologia SmartShift de care te vei bucura la Dell G5 animat de AMD este proiectată să distribuie automat puterea între procesor și procesorul grafic în timpul jocurilor intense.
Cum îți mai povesteam, unul dintre avantajele unui astfel de laptop față de un desktop este mobilitatea; poți să te instalezi în orice colț de casă în care te simți bine și nu depinzi neapărat de priză atunci când te joci. Laptopurile Dell seria G se încarcă rapid datorită acumulatorului de 51 Wh sau 68 Wh, cu trei sau patru elemente.
Laptopul G5 15 SE pentru jocuri este livrat cu un sistem de răcire cu două ventilatoare, pentru a menține sistemul rece și la parametri maximi în timpul sesiunilor intense de joc.
Rămâne să îți alegi configurația preferată de aici și apoi să urmărești promoțiile la seria de laptopuri Dell G5 15 SE prin magazine.
De exemplu, acest model apare zilele acestea la un preț ok.
Laptopurile Dell sunt distribuite în România de ASBIS.
Scurte
Platforma Figma, echivalentul Google Docs pentru colaborarea designerilor, a ajuns la o valoare de piață de 10 miliarde de dolari, în urma unei noi investiții de 200 de milioane de dolari. Printre companiile care o utilizează: Netflix, Airbnb, BMW.
__________________
Dacă lucrezi în comunicare, descarcă acest raport.
_________________________
Producătorul Tesla a fost pus sub acuzare după ce un automobil sub acest brand, pe autopilot, a lovit cinci polițiști, rănindu-i, într-un orășel din Texas, în februarie. Victimele cer despăgubiri cuprinse între 1 și 20 de milioane de dolari. Știrea va rămâne în istoria tehnologiei, dar perfecționarea sistemelor auto fără șofer va merge în continuare, pentru că rata de eroare e deja total neglijabilă. Infinit mai multe accidente sunt provocate de mașini conduse de oameni.
_______________________
Battlefield 2042. Preview al jocului cu lansare în 9 noiembrie.
_____________________________________
Dacă te interesează politica: Puppet Regime, cu Boris Johnson, Emmanuel Macron și Joe Biden.
_______________________
Bodega Cats în New York. Colecția de pisici din magazinele și cafenelele metropolei.
_______________________
Și o regulă de comportament în meetingurile Zoom:
_______________________________
Encanto. Nou film Disney. Din noiembrie.
_______________________
Weekendul acesta, pe 2-3 octombrie, are loc online etapa națională a NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon din lume. Vor participa 130 de tineri din România. Timp de 24 de ore, o echipă Vodafone Romania îi va sprijini pe concurenți să rezolve provocările. Echipa e formată din Romeo Milea - director, Network Development, Florin Oltean – IT director și Vlad Dumitru – Chapter Lead Integration Development. Din juriu va face parte și Fabiola Cazan, senior sanager IT, Vodafone România.
_____________________
Obiceiuri:
Antichități
În urmă cu 23 de ani, Google închiria pentru prima dată spațiu într-un data center. Contractul a fost încheiat prin fax. Astăzi, Google are milioane de servere găzduite în 23 de data centere uriașe situate în cele două Americi, Europa și Asia.
____________________________
Cum arăta primul McDonald's deschis la Londra, în 1979. Un burger costa nimica toată și pe fiecare masă era câte o scrumieră.
___________________________________
Șahiști. Tocmai crăpase Stalin de vreo doi ani și rușii aveau chef de glume.
Scurt metraj realizat cu iPhone 13
Noua serie iPhone 13 vine cu Cinematic Mode, o funcție bazată pe inteligența artificială (bionic/neural engine), care permite focalizarea automată în timp real, inclusiv la înregistrarea unor scene foarte dinamice. De asemenea, Cinematic Mode e în stare de tranziții de focalizare interesante, proprii cinema-ului. Editarea se face tot în aplicație. Dacă te interesează subiectul, ai aici un interviu cu doi oficiali Apple, care explică mai bine decât mine ce-i cu noua funcție.
Ca demo, avem acest scurt metraj realizat și editat în întregime cu Cinematic Mode al iPhone 13: