Unui american care a trăit acum 100 de ani și teleportat în prezent nu i s-ar părea nimic ciudat când ar vedea actualele trotinete electrice care dau peste trecători pe trotuar.
Denumit autoped în brevetul din 1913, vehiculul din imagine a fost produs de o companie din Long Island City, New York, între 1915 și 1922 și apoi, sub licență, de către germanii de la Krupp între 1919 și 1922. Avea motor pe benzină, în patru timpi, de 155 cmc. (O să întâlniți respectivul autoped descris pe rețelele sociale drept prima trotinetă electrică, ceea ce e fals.)
A fost inventat prea devreme pesemne, pentru că nu a avut prea mare succes.
Își vând fața și devin clone de marketing
Liri este studentă și pentru a se întreține lucrează ca barmaniță în Tel Aviv dar și ca specialistă în interviuri HR și vânzătoare de automobile în Germania.
Liri poate să ocupe orice post, în orice țară, pentru că și-a vândut chipul startup-ului Hour One, specializat în conținut deep fake pentru afaceri. Hour One îi folosește fața simpatică și care inspiră încredere și vocea pentru a produce clipuri de marketing sau educaționale, pe baza unor algoritmi de inteligență artificială. Vezi aici exemple de clipuri video realizate de Hour One pentru diverși clienți. Compania are printre parteneri giganți ca Nvidia, Microsoft sau Intel.
V-am mai povestit despre deep fake: e de ajuns să am câteva înregistrări video cu tine pentru a te face să spui online, într-un clip fals, dar credibil pentru mulți, realizat cu tehnici AI, orice trăznaie vreau. Pe Youtube găsești o mulțime de exemple, printre care și clipul fake în care Mark Zuckerberg sugerează că ne controlează viețile.
Articolul pe larg.
Cea mai profitabilă companie din lume
Tim Cook a sărbătorit zilele trecute 10 ani de când a fost instalat șef la Apple. A primit cu această ocazie o primă de 750 de milioane de dolari, conform contractului de management semnat în 2011. Ce a realizat în ultimul deceniu:
Valoarea de piață a Apple a crescut cu 600% până la 2.500 de miliarde de dolari. Apple a devenit cea mai valoroasă companie din lume dintre cele cotate la bursă.
Veniturile totale anuale ale Apple au fost în 2011 de 108,2 miliarde de dolari. Anul trecut au atins 274 miliarde de dolari.
Apple a fost declarată cea mai profitabilă companie din lume în anul fiscal 2020.
Tim Cook a fost se pare cea mai bună alegere la conducerea companiei după dispariția fondatorului Steve Jobs. Întrebarea este dacă urmașul lui Cook va fi la fel de competent.
Exact ce-ți trebuie în toamna aceasta: WD Elements SE SSD
E nemaipomenit la ce performanțe de dimensiuni, viteze și prețuri convenabile au ajuns mediile de stocare portabile.
Astăzi luăm ca exemplu WD Elements SE SSD.
Rezistent (funcționează chiar dacă a căzut accidental de la doi metri), semnat de un brand de prestigiu (Western Digital), WD Element SE SSD se remarcă prin viteza de citire excelentă, de 400MB/s. Nu îmbătrânești lângă el la transferul de date.
Este compact, de dimensiuni reduse (64x64mm), încape fără probleme în buzunar și cântărește doar 27 de grame.
WD Elements SE SSD depozitează în siguranță proiectele tale profesionale, dar și conținut familial și din zona de entertainment.
Ți-l recomand ca raport bun capacitate/preț pe cel de 3 TB.
Picior de play
E doar o amintire, nu mi-o luați în lume de rău. Nu cu foarte mulți ani în urmă, într-o discuție, l-am întrebat pe un manager din zona teatrului dacă nu ar fi oportună o platformă online pe care să urce spectacole, cu acces plătit, evident. S-a uitat prin mine ca și cum n-aș fi existat în încăpere.
Mai inspirați, unii i-au identificat ca potențial public de teatru pe românii din diaspora și au creat platforma Picior de play. Teatrul de Artă, Metropolis, Godot, Maia Morgenstern, Marius Manole și alții urcă spectacolele online pe acest site. S-ar putea să aibă succes. Dacă ai rude/prieteni în străinătate, dă-le link-ul.
Tu cât plătești satelitul?
Viitorul iPhone 13 ar putea avea conexiune de date și voce de la sateliții de comunicații, în zonele fără acoperire de la antenele terestre. (America e uriașă.)
Apple ar urma să colaboreze cu un alt serviciu de internet prin satelit, și nu cu SpaceX Starlink a lui Musk în acest proiect.
Americanii continuă să fie atașați de iPhone. 47% dintre utilizatorii de smartphone din SUA au iPhone. (sursa)
Pune-ți în calendar. Va fi interesant
#FutureTalks se întoarce cu ediția de toamnă. Peste 20 de conversații despre viitor - de la impactul blockchain, 5G la mental fitness, economie verde, sustenabilitate sau viitorul economic al României.
Programul:
13 septembrie. Future Talks #21 Cum ne ținem mintea și organizațiile Fit for Future? cu Matei Stanculescu & Sandra Jitianu
15 septembrie. Future Talks #22 Blockchain & Cybersecurity cu Ovidiu Toma de la @cryptodata
17 septembrie, Future Talks #23: Blockchain în Healthcare cu Alin Iftemi de la Modex
18 octombrie, Future Talks #24: Tranziția României la economia verde cu Corina Murafa, Ashoka.
Future Talks este un proiect Social Innovation Solutions susținut de UniCreditBank.
Scurte
Englezoaica Nandi Bushell, în vârstă de 11 ani, a fost invitată pe scenă la un concert Foo Fighters, care a avut loc săptămâna trecută la Los Angeles. Ce a ieșit vezi aici. (poți sări la momentul 3:20 al clipului)
________________________________________-
Ce înseamnă să vezi în viitor - sau, în fine, să fii inspirat. Startup-ul Moment House a pornit la drum în 2019 când omenirea habar nu avea că viețile ne vor fi date peste cap. Obiectul de activitate? Vinde spectacole transmise online, live sau înregistrate. Altfel spus, creează o legătură, o piață, între fani și artiști. Moment House tocmai a primit o finanțare de 12 milioane de dolari. Până acum, a vândut un milion de bilete în 168 de țări. Poți să vezi ce-i cu Moment House, aici.
____________________________________
Mic manual de sadism față de animale în literatura comunistă:
__________________________________
Povestea prințului Emanuel Martirosi Mârzaian, constructorul Hanului lui Manuc, unul dintre cei mai bogați oameni din Balcani și, probabil, triplu spion, de vreme ce a fost sfetnic de taină al rușilor, al domnitorului Valahiei, dar i-a ajutat masiv și pe turci. (Poate ți-a scăpat din edițiile anterioare.)
_________________________________________________
Carnea de pui crescut industrial este cam fadă și ne-am cam săturat de ea. New York Times dezvăluie o marinadă care ar putea să o salveze: sare, maioneză, zeamă de lime și ghimbir ras fin. Ții câteva ore bucățile de pui în acest amestec, apoi pe grătar.
__________________________________
Magazinul de aplicații Google Play a avut venituri de 11,2 miliarde$ și un profit de 8,4 miliarde$ în 2019. Datele, nepublicate până acum, au reieșit în urma unor audieri în justiție pe teme antitrust.
______________________________
Galaxy A52s 5G. Smartphone nou, pentru tineri. Dotări interesante, preț ok.
Mâncare pătrată
Startup-ul Squareat a adunat deja 164.525 de dolari de la investitori pe WeFunder. Ideea lor: mâncarea să fie livrată sub formă de pastile pătrate cu masa stas de 50 de grame. Absolut orice fel, fie că e legumă, pui sau pește, arată identic.
N-am înțeles nimic din povestea asta, ironizată de altfel în presa britanică. De ce mâncare pătrată și nu rotundă?
De ce a fost un geniu al rock-ului
Tobele lui Charlies Watts:
Alte patru mostre, aici.
Mulțumesc.