O familie din Etiopia. Selamaw (foto mijloc) este prima din familie care merge la școală. Fotografie câștigătoare la concursul Earth Photo 2021.
Nu e nevoie de un text explicativ mai amplu, privirile părinților spun întreaga poveste.
Top mondial TikTok
Cel mai mare număr de fani pe TikTok, 122 de milioane, l-a adunat americanca Charli D’Amelio, 17 ani.
Urmează pe locul doi mondial și lider incontestabil în Europa senegalezul Khaby Lame, stabilit în Italia, cu o comunitate de 103,9 milioane de urmăritori, de care sigur ai auzit, deoarece ale lui clipuri se viralizează ușor.
Faptul că Lame a fost concediat din cauza pandemiei dintr-o fabrică, unde era un banal lucrător la banda de montaj, s-a dovedit norocul lui. Ca să-și omoare timpul ca șomer, în martie anul trecut a urcat primul clip pe TikTok. Și de atunci triumfă.
Khaby poate servi ca bun exemplu în Africa, unde aplicația chinezească se extinde. De pildă, TikTok a oferit granturi de câte 57.000 de dolari unor creatori de conținut sud-africani pentru a o promova.
Nou format pentru știrile internaționale
Concentrate, în format vizual, ușor de înțeles și reținut, inevitabil superficiale. Acesta pare să fie formatul câștigător al știrilor online pentru generația TikTok. Matilda Boseley, de la The Guardian Australia, ne oferă o mostră pe subiectul Afganistan:
Cum poate avea succes un start-up
McKinsey a studiat 1000 de startup-uri de succes apărute în Europa după anul 2000, pornind de la Spotify sau BioNTech, și a stabilit condițiile de succes. De pildă, pentru a avea șanse de a deveni unicorn (valoare de piață de peste 1 miliard de euro), un start-up are nevoie de o finanțare medie de 100-200 de milioane de euro. De asemenea, șansele de succes cresc dacă startup-ul își stabilește sediul în Marea Britanie, Germania sau Franța:
2031
O zi frumoasă de sfârșit de vară într-o capitală europeană. Anul 2031. Într-una din piețele centrale ale orașului, sute de oameni se plimbă sau stau așezați la mesele teraselor.
Calmul este înlocuit de panică în doar câteva clipe.
Din diverse zone ale pieței, câțiva roboți programați de teroriști deschid focul. Sunt autonomi, impenetrabili la gloanțele poliției și aproape invincibili. Trag țintit până când nimeni nu se mai ridică.
____________________________________________________
E doar un scenariu de groază, dar deloc imposibil de vreme ce 116 somități ale inteligenței artificiale din 26 de țări, inclusiv Elon Musk, au trimis o scrisoare pe adresa ONU prin care cer interzicerea armelor autonome letale, altfel spus a „roboților ucigași” care stabilesc singuri, pe baza algoritmilor AI, când să tragă sau să lanseze proiectile.
O dată dezvoltate, armele autonome letale vor genera conflicte armate la o scară de neinchipuit acum. Armele autonome letale pot fi folosite de dictatori și teroriști împotriva populațiilor pașnice și pot fi manipulate de hackeri.
Nu avem mult timp să acționăm. Odată ce cutia Pandorei este deschisă, va fi greu să o închidem la loc - este unul dintre mesajele din scrisoare.
Ca exemplu de armă autonomă bazată pe AI este avionul intercontinental de luptă autonom Taranis, dezvoltat în Marea Britanie și care ar urma să intre în dotarea armatei în 2030.
Aplicații audiobook
Aplicația cu cărți citite în limba română echo.ro îți oferă posibilitatea să o testezi gratuit pentru o lună. Valabilă deocamdată doar pentru Android, urmează iOS. Are și cărți pentru copii.
_______________________________________________
Am dat și peste Blinkist, aplicație germană gândită pentru cei cu timpul drămuit. Vine cu rezumate, audio și text, a peste 3000 de cărți din domeniile pe care le vezi mai sus și oferă șapte zile de test gratuit. Nu e singura de acest fel de pe piață, dar Blinkist a strâns 18 milioane de abonați plătitori.
Cum să-ți reformatezi complet creierul
Neuroplasticitatea înseamnă pur și simplu că al nostru creier se poate schimba în bine. Dacă urăști viața sau felul în care gândești, poți să te schimbi complet.
Propriile convingeri ne determină comportamentul. Nu suntem sclavii neajutorați ai istoriei noastre genetice sau familiale.
Un exercițiu eficient în neuroplasticitate este să scrii care sunt convingerile tale. Dacă simți că unele dintre aceste convingeri sunt clar greșite (de exemplu Furia mea le arată celorlalți că sunt puternic), încearcă să găsești comportamentul/convingerea opusă - Calmul este una dintre superputerile mele.
Creierul poate fi remodelat prin câteva schimbări, de care am mai auzit dar pe care le-am ignorat: să învățăm ceva nou (să cânți la un instrument, de pildă), jocuri video, mișcare regulată.
Acesta este un rezumat cam uscat al unui articol savuros scris de un jurnalist cu o audiență semnificativă și care a experimentat pe propriul creier neuroplasticitatea.
E o lectură de 8 minute.
Prestigio Muse, o achiziție recomandată în toamna aceasta
Mă întreba o prietenă ce tabletă să-i cumpere băiatului ei de nouă ani. Voia ceva în jur de 100 de euro, dar de calitate.
I-am recomandat Prestigio Muze 3231 4G. Este o tabletă potrivită și pentru copii, și pentru maturi. Cu diagonala de 10,1 inci (25,6 cm), ecran IPS LCD, te slujește în mai multe feluri: te uiți la seriale sau emisiuni TV când ai un drum lung sau televizorul din living e ocupat cu altele, intri în videocall cu familia sau profesorii, citești ebook, vizitezi site-uri, cauți un loc prin GPS sau te joci.
Primește SIM 4G dar se conectează și Wi-Fi/Bluetooth, știe să treacă în dark mode când e cazul pentru confortul ochilor, memoria internă de 16GB poate fi suplimentată de un card microSD de 128 GB astfel încât să descarci conținut în cantități generoase, bateria este una rezistentă, de 5000mAh.
Mi se pare un produs cu un raport calitate/preț foarte bun.
Scurte
Edward Snowden, cel care a sustras și publicat documente americane ultrasecrete, considerat de unii trădător și de alții un erou, refugiat acum la Moscova, pare să aibă ceva cu unii antreprenori români. Aici, aici și aici.
Întâmplarea e deja uitată, dar e interesant să citești comentariile la postările acestui trădă, ăăă, scuze, erou.
___________________________________
HP a cheltuit într-o singură lună, iulie, 2,2 milioane de dolari cu advertising-ul pe podcasturile din SUA.
___________________________________
49% dintre adulții americani au încercat marijuana, buruiană legalizată deja în 18 state. Industria cannabisului este așteptată să crească la 100 miliarde de dolari până în 2030. (Forbes)
___________________________
Un circuit dintr-un televizor vechi a devenit pe internet cip 5G Covid.
________________________________
Un newsletter simpatic, de nișă: Opera Daily. Explică relaxat ce-i cu opera, dă exemple de interpretări miraculoase și stârnește poftele inserând rețete asortate.
De pildă, la capitolul în care ni se prezintă opera Norma de Vincenzo Bellini, ni se serveste și rețeta siciliană Pasta alla Norma.
______________________
Și ca dovadă că totulestedespremâncare, comentatorii spectaculoasei curse La Vuelta prezintă, conform tradiției, rețete ale locurilor prin care trec cicliștii. De exemplu, o biată omletă cu ceapă și dovlecel a devenit ceva cu totul special/tradițional și a generat numeroase comentarii curioase și pofticioase.
___________________________________
Eternals. Marvel. Trailer.
_____________________________
Săraki.
______________________________
Cadillac electric.
Mai e timp să ajungi la Sibiu
A început să cadă frunza și ce încheiere mai potrivită pentru vara aceasta de vacanță ar putea fi decât un drum până la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), aflat în plină desfășurare până duminică seara.
Sunt spectacole din toată lumea, surprinzătoare, care te scot cu folos din rutina zilnică și dau minții altceva de lucru. Plus atmosfera de carnaval fabulos de pe străzi.
Ca exemplu i-aș da pe acești 12 tineri artiști din Lituania, Germania și România care au realizat spectacolul Reflexii în doar 12 zile de repetiții:
Site-ul FITS îți dă toate informațiile de care ai nevoie pentru a gusta festivalul. E de ajuns să dai click aici.
_____________________________________________
UniCredit Bank este partener oficial tradițional al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
La ediția de anul acesta, ne invită și la un exercițiu de speranță pentru viitorul imediat și normalitate. De joi până sâmbătă mesajele optimiste pe care le vom trimite vor fi proiectate, cu efecte vizuale artistice, pe Casa Albastră din Piața Mare.
Ce trebuie să faci:
Beth Hart, cu câteva zile în urmă, la Brezoi Vâlcea: