Oamenii vor să scape de știrile negre
Vremurile acestea horror înseamnă bani mult mai mulți pentru unii.
The Dodo, publisherul specializat în poze, filme, povești cu căței, pisici și maimuțe (obsessed with creating fun, entertaining and emotional content that makes people fall in love with animals), și-a dublat traficul și așa uriaș. În august a avut 5 miliarde de vizualizări la clipurile sale pe toate canalele social media, față de 2,5 miliarde în aceeași lună din 2019.
The Dodo, care lucrează cu 50 de advertiseri mari, și-a depășit deja cu 150% previziunile privind veniturile în a doua parte a anului, deși suntem abia în octombrie. (digiday.com)
Foto: Pedală The Husky.
Avem viermișori proaspeți și hrănitori
Ferma de insecte Ynsect (Franța) a atras investiții totale de 372 milioane de dolari. Ce face ferma cu gângăniile și larvele pe care le crește? Deocamdată le livrează, dezinfectate și prelucrate, drept hrană pentru animale de companie, ferme piscicole sau îngrășăminte pentru plante.
Deocamdată, zic, pentru că UE n-a reglementat încă dieta umană bazată pe proteine din insecte. În lume însă ideea de a ne lua proteinele din insecte câștigă teren, mai ales că în zece ani vom fi 8 miliarde pe planeta asta măcinată de schimbările climatice. Nu te oripila, sunt destule popoare care mănâncă tradițional insecte și larve (mexicanii, sud-coreenii, vietnamezii etc). Iar acum trei ani, la Oslo Innovation Week, am mâncat și eu înghețată din larve și n-am pățit nimic. (sifted.eu)
Foto: Președintele Franței Macron și fondatorul Ynsect Antoine Hubert.
Despre inteligența creatorilor. Rânduri la care să meditezi
Să fii inteligent înseamnă să ai capacitatea de a vedea totul în perspectivă largă (the ability to zoom out), ca și cum ai fi într-un mare oraș și ai privi lumea de la etajul 80. Și în timp ce jos, pe trotuar, alți oameni încearcă să-și dea seama cum să ajungă din punctul A în punctul B uitându-se pe niște hărți mici și proaste, tu ai putea să vezi drumul foarte clar, de sus, în fața ta. Adică să vezi totul – explica într-o vreme Steve Jobs.
Oamenii inteligenți fac adesea conexiuni care lor li se par evidente (dar care îi nedumeresc pe ceilalți), pentru că au dezvoltat abilitatea aceasta de zoom out și astfel au o imagine mai clară și mai generoasă a lumii.
Dar cum poți să faci asta? Jobs spunea că ai nevoie de experiențe unice de viață. Adică să nu ai același bagaj de experiențe ca toți ceilalți, altfel vei face aceleași conexiuni ca ei și nu vei fi inovator. Să ai experiențe diferite poate însemna să pleci la Paris și să devii poet timp de câțiva ani.
Sau poți mergi să lucrezi într-o țară din lumea a treia. Walt Disney a luat LSD, știți? – observa creatorul iPhone.
Ideile sunt culese din acest film, semnalat de Alan Trapulionis:
Ce spunea Jobs este confirmat de un studiu din 2015, după moartea lui: cu cât un angajat este mai deschis, natural, către experiențe noi, cu atât va fi mai performant în posturile care cer creativitate.
Viitorul imediat poate fi prezis
Cea mai fascinantă companie pe care am descoperit-o zilele acestea este Dataminr. Obiectul de activitate: prezice pentru clienții săi riscuri și posibile evenimente în viitorul imediat.Fondată în 2009 de trei absolvenți Yale, se definește drept companie de inteligență artificială. După ce a atras investiții de peste jumătate de miliard de
dolari, este evaluată azi la 1,9 miliarde de dolari.
Clienți: CNN, USA Today, Airbus, ONU, municipalitatea New York, trusturile de presă germane, marile grupuri bancare internaționale, plus multe alte instituții cu contracte de confidențialitate.
Cum funcționează: colectează și prelucrează imense cantități de date care circulă online, mai ales pe rețele sociale și cu precădere pe Twitter, iar soluțiile AI dau alerte despre evenimente posibile pe termen scurt.
Specialiștii spun că 90% din informația importantă (afaceri, politică, social) circulă în formă scrisă, deci Dataminr are ce săpa.
Două reușite deosebite au adus notorietate Dataminr:
În 2011, a trimis clienților săi alerta că Osama bin Laden a fost omorât, cu 23 de minute înainte ca presa să anunțe evenimentul.
Pe 30 decembrie anul trecut a transmis prima alertă despre o posibilă pandemie COVID-19.
Compania este uneori criticată de apărătorii drepturilor civile. De exemplu, pentru că în timpul revoltelor BLM a colaborat cu poliția pentru identificarea locurilor în care tulburările sociale vor escalada.
Detalii pe site – și dacă vrei să afli mai multe, un robot va sta de vorbă cu tine. (Nu garantez că se va abține să-ți scaneze computerul 😊
Un top al capitalelor europene
Încă nu e vremea să pleci în citybreak-uri, dar va fi, sperăm, anul viitor.
Până atunci, visare, planuri, documentare, de pildă uitându-te pe un top turistic al capitalelor europene în funcție de rata criminalității, sistemul de sănătate, prețuri la cazare, poluare etc.Bucureștiul este pe un nesperat loc 12 din 47. Pe primul loc este Praga, iar pe ultimul, Nicosia.
Cum se simt IMM-urile după șapte luni de pandemie
Aproape 100 de milioane de cetățeni UE lucrează pentru întreprinderi mici și mijlocii (de la 2 la 250 de angajați). La șapte luni de la primele măsuri de carantină, situația lor nu este prea bună. Au pierdut comenzi, e greu să găsească clienți noi și să-și păstreze personalul calificat. Cum pandemia va mai dura, una dintre soluțiile de supraviețuire până răsare iar soarele este digitalizarea.
Dacă ai o IMM, studiul acesta e pentru tine.
Dacă ți-au plăcut povestirile de azi și n-ai făcut-o încă, te invit să te abonezi la acest newsletter cu un click pe acest buton.