Sunt peste 3 milioane de români emigrați în Europa. Doi dintre ei apar în această fotografie făcută în august anul trecut, în Portugalia, de Cosmin Bumbuț.
Maria, 48, și Mihai Buciuta, 43, au mers o singură dată la plajă în vara lui 2020. Maria lucrează de luni până duminică, de dimineața devreme până seara târziu, la curățenie în reședințele de lux din regiunea Algarve, Portugalia. Mihai lucrează la o firmă de telecomunicații din Almancil.
Echilibrez textul cu o altă fotografie semnată Bumbuț, din aceeași serie, însoțită de explicația Florina îl ajută pe soțul ei, baritonul român George Petean, să se pregătească de spectacol la Prinzregententheater din München:
Echipa TELELEU, adică Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, a creat proiectul jurnalistic PLECAT. Cei doi cutreieră cu o rulotă Europa și adună poveștile unor români emigrați, cum sunt cele pe care tocmai le-ai văzut/citit.
PLECAT este unul dintre proiectele selecționate pentru Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din lume.
Te întrebi probabil ce legătură ar putea fi între românii dezrădăcinați și arhitectură/urbanism. Trebuie doar să ne uităm la localitățile în comă din cauza emigrării și înțelegem. Două link-uri pentru tine:
TELELEU la Bienala de la Veneția.
Fading Borders, proiectul Pavilionului României.
_________________________________________________
Prezența onorabilă a României cu pavilion propriu la Bienala de la Veneția 2021 este posibilă și datorită sprijinului oferit de UniCredit Bank.
Un mit: 10.000 de pași pe zi
Probabil că ai auzit că o formă de mișcare optimă pentru sănătate, controlul greutății etc este să faci 10.000 de pași pe zi.
Daniel Lieberman, un paleoantropolog de la Harvard, studiază evoluția exercițiilor fizice și a descoperit că numărul magic de „10.000 de pași/zi” e o veche găselniță japoneză de marketing. În 1960, compania Yamasa Tokei a lansat primul pedometru comercial și a ales cifra de 10.000 de pași pentru că suna foarte bine în reclame.
Altfel, mersul pe jos rămâne sănătos și indicat ca formă de mișcare accesibilă.
Cea mai adâncă piscină din lume
Inaugurată în Dubai, 60 de metri:
Nothing, Nobody, Never
YPO a apărut în anii 1950 ca o frăție a tinerilor foarte bogați, albi, americani, moștenitori ai unor afaceri solide. În timp, acest club s-a relaxat și a acceptat ca membri și antreprenori de succes. Taxa de acces pentru noii veniți este de 4000 de dolari. A ajuns la 30.000 de membri în întreaga lume, dintre care jumătate sunt din SUA. Condiția obligatorie pentru a fi primit în YPO: să devii CEO sau managing director al unei companii de 20 de milioane de dolari înainte de a împlini 45 de ani.
Sloganul neoficial Nothing, Nobody, Never descrie regula strictă a clubului YPO: nu dezvălui nimic, nimănui, niciodată din cele discutate între noi. (Insider)
Un podcast straniu
Fields Recordings. Nicio secundă de voce umană, doar sunete din natură. Am dat de el în lista cu cele mai bune podcasturi din Marea Britanie 2021, premiate (British Podcast Awards). O listă utilă pentru că ai de unde alege, dacă asculți specia asta media.
Probabil cele mai bune monitoare pentru video conferințe. Noi. De la Dell
Contează mult cum te văd și te aud ceilalți participanți în întâlnirile video. Și invers.
Astfel că primele monitoare din lume, premium, destinate video conferințelor, proiectate special și certificate pentru Microsoft Teams, sunt mai mult decât binevenite pe piață, mai ales că Dell le-a integrat cam toate tehnologiile importante ale momentului. Câteva dotări esențiale la modelul cu diagonala de 24 de inci:
Butonul Magic. Monitorul vine cu un buton dedicat Microsoft Teams. Îl apeși și lansezi aplicația Teams, te alături întâlnirilor sau răspunzi la notificări. Un indicator LED semnalizează alertele Teams.
Camera. Este pop-up, astfel că se ascunde în rama monitorului când nu este folosită. Sună bine din punct de vedere securitate, nu? Rezoluția de 5MP asigură imagini cristal.
Difuzoare integrate în partea de jos a ecranului, cu o putere de 5W. Microfonul vine cu funcția de anulare a zgomotului ambiental, astfel că sunetul este de calitate și de o parte și de alta.
Ecranul, LED, IPS, full HD (1080), la 30 fps, are un unghi de vizionare generos de 178 grade. Datorită tehnologiei ComfortView Plus de reducere a luminii albastre, este prietenos cu ochii.
Fără parolă. Poți să te conectezi cu soluția rapidă de recunoașterea facială Windows Hello. Încă un plus de securitate.
Comod. Activezi Cortana, spui ce ai nevoie și se îndeplinește.
Adaptabil. Îl reglezi pe înălțime și îi modifici înclinația pe orizontală și verticală, fără efort. E ascultător.
Funcția Easy Arrange. Din fabrică, monitorul Dell vine cu 38 de partiții de ferestre prestabilite. Poți afișa mai multe aplicații concomitent.
Generos. Conectezi smartphone-ul sau laptopul și monitorul Dell le încarcă.
Conectică: 1 x DP 1.2 (HDCP2.2); 1 x HDMI2.0 (HDCP2.2); 1xUSB Type-B (USB 3.2 Gen 1 upstream port): 1 x USB Type-C (Alternate mode with DisplayPort 1.4; USB 3.2 Gen 1 upstream port; Power Delivery PD up to 90 W); 1 x USB Type-C downstream (15 W), USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps); 1 x DP (Out) with MST; 2 x super speed USB 5 Gbps (USB 3.2 Gen 1); 1 x super speed USB 5 Gbps (USB 3.2 Gen 1) with BC 1.2 charging capability at 2 A (max); 1 x 3.5 mm headphone jack; 1 x RJ45
Proiectat cu grijă pentru mediu. Consumă foarte puțin: 14 W.
Monitoarele Dell certificate Microsoft Teams sunt livrate în variantele de diagonală de 24, 27 și 34 de inci – acesta din urmă fiind curb.
Scurte
În caz de apocalipsă. Elire Management Group din Norvegia va construi Global Music Vault, seif subteran care are ca scop „păstrarea muzicii întregii omeniri care ne-a modelat ca ființe umane”. Înregistrările vor fi găzduite în incinta securizată săpată la câteva sute de metri adâncime sub un munte de la Cercul polar. (Input)
_________________________________
Dacă ești ultra competent(ă) în ceva, poate nu e rău să-ți cumperi domeniul internet numeletau.expert.
__________________________________________
7 ore, de la Bergen la Oslo. În caz de burnout, lasă-l să curgă pe televizor sau monitor.
________________________________________
Richard Branson s-a întors teafăr pe Pământ. Unii au aplaudat, alții s-au crispat -„ce-i cu nerușinarea asta a miliardarilor, să se plimbe în Spațiu”. Unii spun că nici vorbă să fi zburat în spațiul cosmic, pentru că n-a atins altitudinea necesară.
În fine, dincolo de controverse, dacă te pasionează spațiul cosmic, contul acesta de Facebook îți aduce informație competentă.
_________________________________
Sunt 1,2 miliarde de utilizatori de Office în lume. Mulți își prind urechile cu, de pildă, Excel, și caută pe Youtube clipuri „how to”. Să produci tutoriale despre softurile Microsoft se dovedește o afacere bună.
________________________________
Ai reducere 10% la scaunul acesta de gaming.
Poate ți-a scăpat: De ce giganții IT ar trebui să angajeze scriitori SF
Google nu și-a imaginat că YouTube va radicaliza milioane de utilizatori. De pildă, mișcarea de extremă dreaptă QAnon, care a evoluat pe baza social media de la o comunitate oarecare de conspiraționiști, devenind azi un adevărat cult cu milioane de membri.
Facebook nu se aștepta ca puteri străine (Rusia, dar nu numai) să-i exploateze serviciile în scop politic.
Acestea sunt doar două exemple de evoluții care au luat prin surprindere, spun comentatori specializați, giganții hi-tech.
Orice proiect discutat într-o mare companie IT trebuie să promită obligatoriu un happy-end, altfel nu este dat în lucru. Inițiatorii promit creșterea cotei de piață, a veniturilor, consumatori fericiți etc.
Însă tehnologia nouă presupune riscuri pe care doar creativi cu talent în imaginarea unor catastrofe și confruntări spectaculoase le pot prevedea, pentru că acesta e talentul lor. Tocmai i-am descris pe scriitorii de distopii SF, nu?
Pe asta se bazează ideea jurnalistului tech Alex Kantrowitz: giganții IT ar trebui să angajeze drept consilieri scriitori SF care să imagineze cele mai întunecate scenarii posibile ale utilizării unor viitoare noi tehnologii revoluționare.
(Vezi de pildă serialul SF Raised by the Wolves de pe HBO, cu copii umani crescuți de roboți humanoizi.)
Consultanții scriitori SF vor enerva pe toată lumea, vor părea nebuni, dar avertismentele lor vor fi utile. (Civilization #1, septembrie 2020)
Efectul computerelor date gratis copiilor
Între 2011 și 2015, patru milioane de elevi argentinieni au primit gratuit de la stat câte nu netbook ieftin, produs în țară, cu ecran alb-negru de 10 inci și 1 sau 2 GB RAM. Ideea: accesul la tehnologie poate fi o șansă pentru copiii din familiile nevoiașe. Și într-adevăr unii dintre locuitorii adolescenți ai mahalalelor și-au schimbat viața datorită acestor computere primitive. Au învățat să le exploateze la maximum pentru a produce muzică, înregistrată de obicei cu un microfon de 10 dolari. Astăzi, Argentina cunoaște un val consistent de rappers, trappers și freestylers, cu comunități importante și milioane de vizualizări pe Youtube - scrie Rest of World.
Trueno e un astfel de exemplu: a început să înregistreze versurile proprii pe un netbook oferit de guvern și astăzi este unul dintre starurile muzicii rap din America Latină:
Awesome!