Cont de Facebook #deurmarit
Dacă îți place natura, un cont de urmărit pe Facebook este cel al fotografului Daniel Opaiț. Daniel bate munții și trage cadre uimitoare cu animale și păsări. În fotografia de sus - o pisică sălbatică de pădure, strămoașa răsfățatelor din casele noastre.
Apropo de pisici, istoricii au stabilit că acestea s-au autodomesticit acum 12.000 de ani. Au înțeles avantajele traiului alături de om (adăposturi încălzite, mulțimi de șoareci pe lângă depozitele de cereale etc.) și s-au autoinvitat în gospodăriile strămoșilor noștri, carevasăzică.
Intermittent fasting nu prea funcționează
O industrie de sute de milioane de dolari: aplicații, site-uri, programe, cărți care pretind că postul intermitent (intermittent fasting) te transformă la trup în zeu/zeiță și vindecă diabetul sau hipertensiunea.
(Postul intermitent: ții post 16 ore din 24, iar în celelalte 8 ore mănânci cât și ce vrei.)
Vestea proastă.
Cercetători de la University of California Cardiovascular Research Institute au experimentat această dieta pe un grup de persoane supraponderale sau obeze. Unii subiecți au mâncat normal – trei mese pe zi, alții au ținut post 16 ore.
După trei luni, cei ce au postit au scăzut în greutate sub un kilogram, deci nesemnificativ.
Cea mai bună dietă pare să rămână cea știută: să mănânci mai puțin. Detalii.
Dieta perfectă
Bineînțeles, nu există așa ceva, pentru că indivizii sunt diferiți. Totuși, medici de la Duboc Cardio Health and Wellness Center de la Saint Luke’s Mid America Heart Institute au publicat o listă cu alimente perfecte pentru organism, pornind de la dieta mediteraneană bazată pe legume, semințe și fructe, mult ulei de măsline și foarte puțină sau deloc carne roșie. Doctorii respectivi recomandă și o perioadă de repaus alimentar de la 6 seara la 6 dimineața. Păi, tocmai am desființat postul intermitent, ce facem? Orice dietă foarte restrictivă este dăunătoare organismului – precizează medicii citați. Iar recomandarea lor tradusă mai colocvial sună cam așa: „Nu mânca seara”.
Articolul științific aici.
Nu cumva așa e și șeful tău?
În Grecia antică, hybris însemna încălcarea bunei măsuri, provocarea zeilor și pedeapsa aferentă, căderea.
În psihologia actuală, sindromul hybris e asociat cu fața întunecată a puterii: „mândrie și încredere excesive și dispreț la adresa celorlalți”.
Este rudă apropiată cu narcisismul și histrionismul.
Câteva dintre cele 14 manifestări asociate sindromului hybris, conform celor doi cercetători care l-au studiat, Owen și Davidson:
- concentrare obsesivă pe imaginea personală
- încredere în sine excesivă, însoțită de dispreț față de sfaturi sau critici din partea celorlalți
- discursul de tip mesianic
- incompetență atunci când excesul de încredere duce la lipsa de atenție la detalii.
Dacă îți sunt folositoare ideile din cultura organizațională, recomand newsletterul Human Synergistics, din care am preluat fragmentul acesta.
Cum a făcut praf Uber 2,5 miliarde de dolari
După cinci ani și o investiție de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, strădania Uber de a construi un automobil care se conduce singur, fără șofer, a dus la un dezastru. Prototipul construit nu parcurge nici măcar o jumătate de kilometru fără probleme, în timp ce proiectele altor companii tech avansează. Managerul de tehnologie al Uber și-a dat demisia la începutul anului. (theinformation.com)
Istoria se repetă
Unii americani și-au adus aminte de George Washington când l-au văzut pe Donald Trump urcând în elicopterul care l-a dus la spital.
Anul 1790. George Washington, un munte de om, dar care răcea frecvent, era de doi ani președintele noului stat, cu capitala la New York. Țara era răvășită de al doilea val al unei grave epidemii de gripă. Primul președinte al SUA s-a contaminat și el, fiind doborât la pat cu simptome severe de pneumonie, febră mare și tuse cu expectorații cu sânge. Dacă ar fi murit, noul stat s-ar fi destrămat probabil. La vremea aceea, mecanismele bolilor virale erau necunoscute, iar tratamentele rămăseseră cam aceleași de pe vremea romanilor. Totuși, George Washington a supraviețuit încă nouă ani, suficienți pentru ca SUA să prindă putere.
Dacă sunt scrise corect, nu-s ale lui
Ieri dimineață, americanii s-au trezit cu niște mesaje bizare publicate pe contul de Twitter al președintelui Trump. Twitter este principalul canal online al lui Trump de comunicare cu poporul.
Mesajele, scrise nepoliticos și neobișnuit cu majuscule, conțineau îndemnuri la vot. Cititorii se întrebau dacă a pus cineva mâna pe contul Twitter al președintelui sau dacă acesta e în stare de confuzie din cauza tratamentului dur anticovid.
Până la urmă, majoritatea au ajuns la concluzia că mesajele au fost formulate de cineva din staff-ul prezidențial, și nu de Trump. Dovada: erau redactate impecabil, nu conțineau nicio greșeală, ceea ce nu se poate spune de obicei despre tweeturile lui Donald.
Dacă vrei să fii la fel de deștept/deșteaptă ca Tim Cook sau Jeff Bezos
În management/afaceri, când ți se pune o întrebare, nu te repezi să răspunzi. Aplică regula tăcerii incomode (the rule of awkward silence): gândește-te cum vrei să răspunzi, ce vrei să transmiți, timp de 10-20 de secunde, și apoi deschide gura. Psihologii spun că acest comportament dezvoltă gândirea critică și inteligența emoțională.
Uneori îngheață apele
The Advertising Standards Authority (ASA), instituția de reglementare în domeniul publicității din Marea Britanie, a publicat un ghid de conduită în domeniul marketingului cu influenceri. Ghidul a devenit necesar după investigații despre cum duc de nas unii influenceri brandurile (și implicit pe clienții acestora) în privința audienței și a rezultatelor unor campanii. Adică unii mint cu nonșalanță.
Câteva tendințe în privința influencerilor, aici.
Posibile lacuri imense pe Marte
Sonda spațială europeană Mars Express pare să fi descoperit un imens lac (75.000 kmp) cu apă sărată ascuns sub calota de gheață de la polul sud al planetei Marte. Mars Express a folosit undele radar pentru a scana Marte, pe orbita căreia călătorește de 17 ani.
Apă înseamnă posibile forme de viață și șanse de colonizare a planetei în viitor. Unii astronomi sunt plini de entuziasm, alții, sceptici.
Urmează ca ideea unor lacuri pe Marte să fie confirmată sau nu de o sondă spațială chineză, care va ajunge pe orbita planetei în februarie și va lansa un vehicul de cercetare pe suprafața acesteia.
Cu miliarde de ani în urmă, Marte a fost o planetă caldă și umedă – spun astronomii.
Și de ce ne-ar interesa pe noi știrea asta? Poate că străstrănepoții tăi se vor stabili pe Marte sau, în fine, poate își vor face o vacanță acolo. (Nature)
Am de dat un miliard de euro
Cofondatorul și directorul executiv al Spotify, Daniel Ek, caută startup-uri europene revoluționare în care să investească.
„Pun la bătaie un miliard de euro din resurse proprii” - a promis el. Anunțul a surprins pentru că Daniel Ek nu e totuși foarte bogat în comparație cu alți lideri din online (avere personală: 3,8 miliarde de dolari).
Prima investiție a anunțat-o la el acasă, în Suedia. Alături de alți investitori, injectează 600 de milioane de euro în uzinele Northvolt, care produc cele mai ecologice baterii din lume.
Northvolt va construi și o uzină de reciclat baterii, cea mai mare din Europa, pentru recuperarea litiului și a altor metale.
Ek a intrat în afaceri la 13 ani, când s-a apucat să facă site-uri pentru diverși clienți.
Listă cu investiții în startup-urile tech românești 2020 plus lista investitorilor:
http://sergiubiris.ro/resurse-utile-antreprenori/
Îți dai refresh la muzică
Din când în când e interesant să verifici dacă muzica din topurile momentului se mai potrivește cu gusturile tale. Să luăm un exemplu: trupa SAULT, ai cărei membri preferă să rămână anonimi, sunt foarte harnici și scot album după album.
Unde am dat de ei? Într-un clasament cu piesele în heavy rotation din rețeaua National Public Radio, care cuprinde peste 1.000 de posturi de pe întreg teritoriul SUA.
Așadar, asta se ascultă obsesiv la posturile de radio americane.
Harta conspirațiilor
De la Qanon la ciori înlocuite cu drone:
Dacă ți-au plăcut istorioarele și nu te-ai abonat încă, un click pe butonul albastru ar fi nemaipomenit. :)