Jurnalele lui Leonardo da Vinci, răspândite în lume, au fost digitalizate în mare parte și sunt acum accesibile online. Urban.ro publică o listă cu platformele care găzduiesc mii de astfel de pagini. În imagine, studii de geometrie aplicată în arhitectură. Dacă scotocești vei da peste alte lucruri interesante.
Ce fel de șef ai? Ești?
Te uiți în tabelul acesta și bifezi.
Ai bifat prea puține? Da, e o problemă.
Un studiu bun despre lideri extrovertiți/introvertiți (de unde am luat acest grafic), aici.
Vizual imersiv de la The New York Times
The New York Times (NYT), poate cel mai respectat cotidian din SUA, apare din 1851, a câștigat cele mai multe premii Pulitzer (cam130) și a avut anul trecut venituri de 1,78 miliarde de dolari. Este condus de patru sau cinci generații de către familia Sulzberger. Ziarul are 7,5 milioane de abonați (print și digital). În 2020, a câștigat 2,7 milioane de abonați la edițiile sale digitale - și spun asta pentru că inovațiile sale multimedia sunt remarcabile.
Îți trebuie căști și un pic de timp pentru a te convinge. NYT a creat povestea corului unei biserici baptiste din Harlem în timpul pandemiei (vezi captura de imagine de sus). Nu-ți spun mai multe, intră și vezi.
The New York Times are o colecție de astfel de visually immersive stories.
Trebuie să vorbim
We need to talk, ne anunță Microsoft pe Twitter.
Celebrul Calibri, în serviciu din 2007 ca font implicit/oficial al Microsoft - de pildă în suita Office, va fi înlocuit.
Și pentru asta, suntem invitați să alegem un font nou dintre cele cinci propuneri publicate.
Microsoft ne aduce aminte cât de importante sunt fonturile în succesul unor produse și branduri. Avem reacții viscerale de respingere sau de atracție irezistibilă față de anumite tipuri, iar designerii și tipografii meseriași știu cum să ne mâne spre obiectivul de comunicare cu fontul potrivit.
Să vedem așadar cine participă la acest beauty contest:
Tenorite - creat de Erin McLaughlin și Wei Huang
Propune un stil cald, amical, datorită formelor rotunde. Poate fi citit ușor pe ecranele mici (important pentru textele deschise pe smarphone) și e potrivit pentru PowerPoint și documente, pentru că încap mai multe cuvinte pe un rând.
Bierstadt - creat de Steve Matteson
Precis, contemporan, decupat ferm, acest font își trage rădăcinile din Helvetica (creat în 1957). Exprimă rațiune, simplitate și forță. Bierstadt este unul dintre vârfurile preominente ale Munților Stâncoși din Statele Unite care l-a inspirat pe creatorul fontului.
Skeena - creat de John Hudson și Paul Hanslow
Propune un contrast vizibil între zonele groase și cele subțiri. Ideal pentru body text în documente lungi și pentru texte percutante în broșuri, tabele sau rapoarte.
Seaford - creat de Tobias Frere-Jones, Nina Stössinger și Fred Shallcrass
Și-a propus să evoce o familiaritate confortabilă datorită formelor oarecum asimetrice, animate, curbate. Am studiat scaunele de epocă, durabile, cu spătare rigide care fac bine coloanei vertebrale. Se pare că există o paralelă între ergonomia scanului și tipografie – explică Nina Stössinger.
Grandview - creat de Aaron Bell
Derivat din fonturile clasice folosite în inscripțiile rutiere și feroviare germane, gândite pentru a fi vizibile de la depărtare și pe lumină scăzută.
În contemporaneitate, asta înseamnă că Grandview va fi confortabil și pe ecranele mici sau în tipăriturile cu dimensiunea fontului mică.
Ce trebuie să facem mai departe?
ASBIS, cunoscut pentru distribuția unor electronice rafinate hi-end, ne invită să descărcăm, să testăm aceste fonturi și să spunem care ne place mai mult printr-un comentariu pe Twitter.
Și cam din aceleași film, spre desfătarea vizuală proprie: Premii pentru Communication Design 2020 (click)
Civilization se aude pe
Scurte
Rețeaua Clubhouse are o problemă de scalabilitate - crede Ronjini Joshua. „Cu cât îl folosesc mai mult, cu atât văd mai mulți oameni expulzați din camere, fie pentru comentarii rasiste sau sexiste, fie pentru auto-promovare nerușinată” - spune ea. Deși titlul e cam clickbait, articolul, apărut într-un newsletter din familia FT, merită citit.
O insulă pentru bogătașii bitcoin. Planul a fost anunțat înainte ca Elon să taie destul de mult din valoarea cryptomonedei.
Swimply. Un gen de Airbnb pentru piscinele personale din SUA. Închiriezi una care îți place, cu ora. Proprietarul își scoate banii de întreținere.
TikTok testează o soluție care să conecteze angajatorii cu candidații la locuri de muncă entry level destinate Gen Z. Cei ce vor să se angajeze pot trimite CV-uri video și nu PDF-uri sforăitoare. Putem adăuga la soluția TikTok și un modul HR bazat pe inteligența artificială (sunt deja pe piață), care să selecteze pe baza unor algoritmi angajații ideali. (axios)
Sony a patentat un sistem de drone care fac liniște, prin anularea zgomotului, în anumite zone, gen mall-uri, stadioane, șantiere.
Știrea asta e cam tristă. MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) și Soft Math Lab Harvard University au creat acest robot care descâlcește părul și îl piaptănă cu grijă. Ideea: mare parte din timpul îngrijitoarelor din căminele de bătrâni și așezămintele psihiatrice este ocupat cu igiena pacienților, iar astfel de echipamente (mai evoluate evident, acesta e doar un prototip) ar fi de ajutor. (sursa)
Au ieșit, cresc și sunt cam urâți.
Poate ți-a scăpat: Cum să nu mai zgândări buba. Spre binele tău
Să învățăm un cuvânt nou și să ne ferim: doomscrolling. Ne va prinde bine
„Doom” are multiple înțelesuri „vesele” în engleză, în funcție de context: moarte, distrugere, condamnare, soartă pecetluită.
Scrolling știm ce înseamnă: derularea (necontrolabilă) a știrilor și statusurilor de pe site-uri și rețele sociale.
Doomscrolling poate fi definit așadar drept consumul excesiv și obsesiv de știri online negative, distopice, pe subiecte gen pandemie, noi tulpini de virus, recesiune economică, ebola, tulburări politice, catastrofe naturale, scăderea speranței de viață șamd.
Efectul imediat este că vedem lumea mai periculoasă și mai fără viitor decât este, condamnată la pieire de-a dreptul.
Efectul psihologic pe termen lung este acela că ne seacă de energie și ne împiedică să ne ocupăm de binele nostru și al familiei.
Experimentul doamnei Ho
În primăvara 2020, Karen K. Ho, jurnalist la Quartz, a început să posteze pe Twitter sfaturi despre cum să scapi de tirania știrilor catastrofice despre pandemie: de pildă să mergi mai devreme la culcare, fără telefon.
„În primele două luni, am vorbit singură” – povestește Karen. Dar în timp oamenii și-au dat seama că are dreptate în tot acest haos și azi a depășit 44.000 de followers.
Cum poți să eviți doomscrollingul
Să pui pe noptieră o carte în loc de telefonul mobil. Să ieși mai des la plimbare în loc să stai cu ochii pironiți în ecran. Să faci ceva bun de mâncare. Să suni un prieten cu care n-ai mai vorbit de mult. Sau să instalezi o aplicație care să îți blocheze temporar accesul la anumite site-uri, cum este StayFocusd pentru Chrome.
Soluții se găsesc, totul e să ai un pic de voință pentru a scăpa de tirania fluxurilor de știri catastrofice care îi îmbogățesc pe unii din trafic și audiență. (din Civilization #32)
Te întrebai de unde să iei conținut pentru televizorul tău 4K
Uite, pui pe smart TV clipul acesta, filmat vara trecută.
Aproape șase ore de plimbare prin Paris (19 km), cu sunet ambiental excelent. Folosește neapărat căștile sau niște boxe bune.
Canalul de Youtube e specializat în astfel de documentare cu plimbări lungi în diverse locuri turistice. Nu uita să dai drumul la captions.
Eu m-am abonat.
Highest level of special
Este o sintagmă inventată de Trump. Fostul președinte este doar unul dintre numeroșii extrovertiți care folosesc engleza supersize. Până la ediția viitoare, vă las să vă distrați cu acest clip BBC.