Atelier de cizmărie, în 1964, în București. Fotografia a fost făcută de regizorul Lucian Pintilie, care căuta locuri de filmare pentru pelicula sa de debut, și ne-a lăsat astfel o întreagă arhivă de fotografii cu orașul.
Le poți vedea pe pagina de Facebook a Studiourilor Buftea, unde vei găsi un adevărat muzeu digital al cinematografiei românești din secolul trecut. Recomand.
Cum te vei juca
Mai ții minte nebunia de la noi de acum câțiva ani cu Pokemon Go, când vâna lumea pe stradă barbiduci? Nu știu câți jucători mai sunt în România, dar compania Niantic, creatoarea Pokemon, nu o duce chiar rău: chiar dacă numărul utilizatorilor a scăzut până la 150 de milioane, veniturile totale din joc au depășit anul trecut 1,23 de miliarde de dolari. Frumos, nu?
Compania a lansat un kit pentru dezvoltarea unor proiecte multiplayer Augmented Reality, care va permite interacțiunea între utilizatori. Nu te vei mai juca de unul singur, ci în echipă, cu prietenii sau familia - un exemplu simplu, în clipul de mai jos. Detalii.
(Adrian Posteucă - CEO Stakeborg NFT)
Scrie cu puterea gândului
Un bărbat de 65 de ani, paralizat aproape total, a reușit să comunice cu familia prin scris. Cercetătorii i-au implantat electrozi pe suprafața creierului care preiau impulsurile nervoase. Pacientul și-a imaginat că tastează și a reușit, prin interfața creier-computer, să scrie 90 de semne pe minut - viteza pe care o are o persoană de vârstă medie pe telefon:
Cum să pornești un podcast
În lume podcasturile cresc ca audiență. La noi, situația e cam așa: sunt câțiva care au un public de peste 100.000 pe episod, unii harnici dar cu rezultate modeste și un pluton de aspiranți care înregistrează câteva episoade, experimentează, se plictisesc apoi și abandonează.
Dacă te bate gândul să pornești un podcast, cu investiții minime, aici ai un manual foarte bun.
Monștrii din joc vor urla mult mai natural cu Bang & Olufsen Beoplay Portal
Căștile wireless Bang & Olufsen Beoplay Portal mi-au atras atenția pentru că sunt proiectate în colaborare cu Xbox. Sunt așadar destinate jocurilor, dar calitățile le recomandă și pentru muzică, filme sau convorbiri.
Ca scenariu de utilizare, se potrivesc pentru a asculta muzică și a prelua apelurile în drum spre casă, iar spre seară să îți ofere sunetul bogat și imersiv din jocuri sau filme.
Reglate de celebrii ingineri Bang & Olufsen, Beoplay Portal oferă sunet surround Dolby Atmos când sunt folosite pe Xbox sau pe un PC cu Windows 10.
Pentru convorbiri, o serie de microfoane îți vor amplifica vocea și vor filtra zgomotele de fundal.
Ușoare (280 de grame), Beoplay Portal sunt realizate din materiale premium: aluminiu măcinat fin, piele de miel moale și durabilă pe căști și material din fibră de bambus tricotat.
Durata de viață a bateriei este de până la 24 de ore cu funcția de atenuare a zgomotului ambiental activată.
Vei fi încântat(ă) de aplicația mobilă Bang & Olufsen prin care vei putea să personalizezi și reglezi aceste căști de pe telefon.
Conectivități: Xbox Wireless, Bluetooth 5.1, USB-C, mufă standard de 3,5mm.
Ca orice produs hi-end, Beoplay Portal nu sunt tocmai ieftine, dar îți dau un pont: în dreapta paginii găsești niște posibilități de achiziție în rate.
Civilization se aude pe
Softiști la sapă. Și le place
Producătorul internațional de software de business Zoho a cumpărat în primăvara lui 2019 câteva hectare de teren în Austin, Texas, pentru a-și construi un nou sediu. A venit pandemia, lucrul remote a devenit normă și nu s-a mai construit nimic. Vreo 20 angajați au avut o idee: să pornească o fermă pe terenul cumpărat. Și au făcut-o. O poză cu un lot cultivat de softiști:
Nu cred că cei care lucrează în grădină se vor plânge vreodată de burnout.
E doar un exemplu de schimbări neașteptate pe piața muncii. Google, de pildă, a economisit un miliard de dolari prin faptul că mulți angajați au lucrat de casă.
Scurte
Titlul zilei: Super iahtul lui Jeff Bezos este atât de mare încât are nevoie de propriul iaht. Cel mai bogat om din lume și-a cumpărat cu 500 de milioane de dolari un iacht lung de 127 de metri, de producție olandeză, care va fi livrat cu un alt iaht de însoțire, cu heliport, mai mic evident.
Natura are o forță colosală de refacere. În ultimii 20 de ani, în mai multe zone (Brazilia, Mongolia, Canada, Africa Centrală) s-au regenerat de la sine păduri a căror suprafață e cât Franța.
Doar până duminică se mai pot înscrie elevii claselor I-XII la Olimpiada națională de matematică (online), organizată de Brio. Copiii participanți își pot evalua astfel cunoștințele, iar premiile totale sunt de 40.000 de euro. Detalii.
V-am mai povestit despre Rodica, mâța campioană la altitudine în România, pentru că trăiește pe Vârful Omu, la 2500 metri, fiind angajata stației meteo. Vestea bună e că Rodica a trecut cu bine peste nămeții și viscolele din iarnă și cam într-o lună vă așteaptă să o vizitați.
Nu te joci oricum. Dacă te interesează cele mai noi laptopuri de gaming, așteptate luna viitoare în magazine, click aici. Vei saliva.
Foto: noul Acer Nitro 5
Cele mai bune jocuri pentru Xbox.
Eurovision?
După bunul obicei al documentarelor exhaustive, QZ a publicat dosarul Eurovision, unul dintre cele mai mari spectacole televizate din lume, urmărit de 180 de milioane de persoane. Anul acesta, are loc săptămâna viitoare, între 18-22 mai.
Pe Youtube, reprezentanta României a adunat aproape 2 milioane de vizualizări și 51.000 de like-uri.
Noua specie media: jurnalistul influencer. (Puneți voi ghilimele la jurnalist)
Sau știrist influencer. Am încercat să-l urmăresc preț de câteva minute. N-am putut. Turuie. E din specia de diareic verbal care se pricepe la toate, de la politică internațională la jocuri video.
Philip DeFranco - el este un bun exemplu al acestei specii în ascensiune - a adunat 6,37 milioane de abonați pe Youtube, poartă hanoracuri din propria linie de modă și face o mulțime de bani. Își culege ideile din publicații online main stream și le comentează pe gustul publicului său, format în majoritate din generația Z (17-26 de ani).
Reuters Institute a publicat recent un studiu care arată că generația Z refuză să își mai ia știrile din presa tradițională și preferă să o facă din social media: Youtube, TikTok, Patreon etc.
Asta se întâmplă în America. De ce ne interesează pe noi? Aș spune că poate ar trebui să-i intereseze cam pe toți cei care lucrează în comunicare și țintesc publicul foarte tânăr, pentru că tendințele în online traversează oceanul și ajung și la noi destul de curând, dacă nu cumva au ajuns deja.
De altfel, presa tradițională pierde încrederea consumatorilor peste tot în lume - minus 8 puncte în 2021 (Edelman Trust Barometer).
Un savuros articol pe această temă aici, iar dacă vrei să-l vezi la lucru de incontinent, dă click aici.
Sierra Ferrell mi se pare tare talentată. Ceva muzică de week-end.