Una dintre cele mai tentante jucării posibile datorită inteligenței artificiale este să readuci la viață, digital, persoane dispărute. V-am mai povestit despre cântărețul coreean decedat și „înviat” în servere de o televiziune care a rupt audiențele cu un astfel de show sau despre aplicația creată de myheritage care animă orice fotografie sau statuie.
De data asta, avem un proiect mai elaborat - Albert Einstein recreat digital, cu care poți să stai de vorbă, în engleză. Eu l-am rugat să-mi explice Teoria Relativității.
Vocea îi este reprodusă de algoritmii deep learning pe baza înregistrărilor sonore din arhive.
YOLO. Sau cum a schimbat pandemia piața muncii
YOLO, acronimul sloganului You only live once, a revenit la modă printre mulți millenniali occidentali cu vârste între 25-35 de ani, cu studii superioare, din categoria gulerelor albe. Li s-au schimbat prioritățile pe baza acestei filosofii - Trăiești o singură dată. Un recent sondaj a arătat că 40% dintre angajații din acest segment demografic s-au gândit în timpul pandemiei să își părăsească actualul loc de muncă. Faptul că au lucrat de acasă și s-au rupt oarecum de mediul corporate le-a permis să mediteze mai mult la propria existență și să reconsidere importanța carierei. Cei care au salarii generoase și nu și-au întemeiat încă o familie vor să lucreze de la distanță pe termen nedefinit și refuză ideea de a se întoarce la birou.
Specialiștii în resurse umane spun că în următoarele 18-48 de luni managerii vor fi confruntați cu cereri de negociere din partea angajaților care știu că pentru pozițiile lor există deficit de forță de muncă.
Unele companii au devenit deja proactive și propun beneficii de neimaginat acum un an. De exemplu, LinkedIn a oferit multor angajați o săptămână liberă plătită, Twitter acceptă o zi liberă suplimentară în fiecare lună, iar Credit Suisse a acordat bancherilor săi juniori 20.000 de dolari ca „indemnizații de viață”.
Toate stelele de pe cer
În loc să trimiți câteva cuvinte banale pe mess de ziua cuiva, mai bine îi faci o surpriză interesantă. Pentru câteva zeci de lei, această aplicație îi trimite un filmuleț cu stelele și constelațiile care se văd în locul în care se află în noaptea respectivă.
E simplu și rapid: selectezi data, locul, scrii mesajul, plătești și mai departe se ocupă aplicația.
Felicitarea digital-astronomică e potrivită și pentru alte ocazii, de pildă căsătorie sau nașterea unui moștenitor, și arată astfel (cu sunet):
Despăgubiri de la asigurări în mai puțin de o oră
Sistemul de sănătate nu e perfect nici în Franța. În aceste condiții, Alan, platforma online de asigurari medicale, sub formă de aplicație mobilă, chiar rezolvă o problemă și revoluționează domeniul. Startup-ul a primit o nouă rundă de finanțare de 185 de milioane de euro, astfel că a ajuns la o valoare de 1,2 miliarde.
Se străduiește să ofere cel mai bun raport calitate/preț pentru serviciile medicale: clienții Alan pot discuta online cu medicii și să primească răspunsuri în maximum două ore, să caute medicii cei mai relevanți din zonă, să primească remindere de programare și sfaturi medicale.
Nu am cum să o testez evident, dar mi se pare remarcabil că 85% dintre cererile de despăgubire/rambursare sunt rezolvate în mai puțin de o oră, direct în aplicație, ceea ce e de-a dreptul imposibil pentru companiile mari, tradiționale, din asigurări. Acesta este și motivul pentru care aplicația Alan va crește în continuare.
Câștigători Sony World Photography Awards 2021
O parte dintre ei, aici.
Cum deschizi elegant o sticlă de vin în mileniul al treilea. Prestigio Garda
Știm, că am pățit-o mulți.
Te înroșești la față, ochii îți ies din orbite, tirbușonul te taie la mână, te enervezi.
Chiar nu are rost să le arăți oaspeților sau familiei cât ești de puternic(ă) când dopul sticlei de vin se ambiționează să nu iasă. Nu-ți pune mintea cu dopul, trăim în vremurile tehnologiei capabile să rezolve astfel de mici tragedii casnice.
Poți cuminți elegant o sticlă de vin bine înfundată (e semn bun ăsta, să știi) cu tirbușonul electric automat premium Prestigio Garda, pe care ți-l recomand, mai ales că e ca un briceag elvețian – face mai multe în privința vinului.
Cum funcționează?
Îl scoți din caseta în care vine sub formă de trusă oenologică, îl așezi pe standul de încărcare wireless, pe care stand îl bagi în priză. Ledul te va anunța când e încărcat complet (de acum poți să desfaci 50 de sticle de vin până la următoarea reîncărcare). Iei tăietorul de capișoane din casetă și dezvelești gâtul sticlei.
La următoarea fază, mesenii se vor strânge în jurul tău să vadă minunea. Așezi cu gesturi măsurate tirbușonul Prestigio Garda pe gâtul sticlei, apeși pe buton și dopul iese ascultător. Magie. Tocmai te-ai dovedit puternic intelectual (pentru că ți-a dat prin cap să cumperi un astfel de gadget).
Prestigio Garda, fiind un echipament premium, vine și cu un aerator care se montează la gâtul sticlei înainte de a turna în pahare, pentru ca anumite tipuri de vin să destăinuie tot ce știu, dar și cu un adaptor-pompă de vid care scoate aerul din sticlă și conservă vinul rămas.
ASBIS, care l-a adus în România, îți spune și de unde să-l cumperi.
Sănătate și voie bună!
Instagram pentru copii
Facebook lucrează la o versiune adaptată și filtrată a Instagram (rețea pe care o deține) destinată utilizatorilor sub 13 ani. Măsura ar trebui să fie un răspuns la valul de plângeri legate de hărțuirea online a minorilor pe această platformă de distribuire a fotografiilor. Știrea a provocat o reacție furioasă din partea a 35 de organizații de protecție a drepturilor copiilor, care acuză Facebook că urmărește să creeze dependență față de Instagram, rețea care i-ar manipula și exploata pe cei mici.
Toată lumea implicată în dispută a uitat o realitate simplă: copiii nu mai cer de mult voie adulților să intre în diverse zone pe net. (NYT)
Scurte
Cel mai trăznit site: Yamauchi No.10 Family Office. (Definiția „family office”: companie care se ocupă de administrare unei mari averi, în general de peste 100 milioane de dolari.)
Familia Yamauchi este fondatoarea gigantului Nintendo. Nu uita să dai click în stânga pe sound on.
—
Smart marketing. Amazon a deschis la Londra un salon de coafură hi-tech. Clienții sunt invitați să testeze soluții augmented reality (de pildă, „cum ți-ar sta cu părul vopsit verde”) și evident se pot și tunde/coafa.
Amazon a inaugurat, tot la Londra, și băcănii digitalizate: scanezi la intrare un cod din aplicația mobilă spre identificare, iei din raft ce ai nevoie și ieși pur și simplu, plata făcându-se automat din contul tău online. Iar în Seattle, același Amazon a inaugurat în câteva magazine plata cu palma.
—
Cred că într-o viață anterioară a fost urs. Altfel, nu-mi explic cum de nu a fost mâncat până acum de sălbăticiunile pe care le tot fotografiază în Carpații noștri, de zece ani. O pagină de urmărit.
__
Poate ți-a scăpat: Istoria vivo, brandul de smartphone-uri din top #5 mondial, care intră în forță pe piața românească.
Civilization se aude pe
Tiparul. Groparul Evului Mediu
În 1453, anul căderii Constantinopolului și al sfârșitului Războiului de 100 de ani, Gutenberg din Mainz, combinând teascul cu șurub și literele separate făcute din plumb, a pus la punct tiparul. Succesul a fost fulgerător: în mai puțin de treizeci de ani, mai bine de 110 de orașe europene au fost dotate cu ateliere tipografice. Între 1453 și 1500 au fost tipărite 20 de milioane de cărți.
Entuziasmului inițial i-a urmat cenzura: în 1501, Papa Alexandru al IV-lea Borgia dă ordin episcopilor să strângă toate „cărțile rele” și să le dea foc.
Din Istoria Evului Mediu. O mie de ani de splendoare și ticăloșie de George Minois, proaspăt apărută la editura Nemira, print și ebook, și pe care o recomand ca lectură instructivă și plăcută.
Vizitează Ermitajul
Nu e chiar vremea potrivită pentru o vizită la Sankt Petersburg, dar dacă vrei să vezi o parte dintre cele trei milioane de piese inventariate ale muzeului Ermitaj (unul dintre cele mai mari din lume, alături de Luvru și Prado), aici e ușa de intrare. Vizită virtuală la 360 de grade. Găsești de la arme antice la pictură europeană de top.
Cum păzești de șoareci milioanele de exponate din depozite? Muzeul a angajat o liotă de pisici, care locuiesc în subsol, celebre în întreaga lume. Unii spun că ar fi 50 de mâțe, alții 80. Pisicile muzeului au un atașat de presă dedicat și trei humans care au grijă de ele.