Civilization

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #430

Civilization #430

Ai ce citi

Victor Kapra's avatar
Victor Kapra
Jul 11, 2025
∙ Paid
20

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #430
Share

Retailerul suedez H&M a prezentat ceea ce numește gemenii săi digitali, clone generate de inteligența artificială ale modelelor sale umane.
Un digital twin este creat prin fotografierea modelului-om din diferite unghiuri și în diferite condiții de iluminare. Cantitatea mare de date rezultată este introdusă într-un algoritm de învățare automată care multiplică apoi modelul, în nenumărate variante gata de a „îmbrăca” virtual ținute pentru promovare.
Criticii proiectului H&M susțin că această tehnologie duce la șomajul fotografilor și al altor creativi, cum sunt make-up artiștii și stilistii.
O astfel de clonare a modelelor (fotografia de sus este generată AI după un original uman) înseamnă însă o reducere a costurilor și o creștere semnificativă a productivității în domeniul publicității, deoarece mașina AI livrează rapid și fără mare efort cantități imense de imagini cu diverse ținute prezentate de modele sintetice, iar clienții nu sesizează că hainele sunt purtate de clone digitale și nu de oameni reali.
(petapixel.com)


The Velvet Sundown a admis că este o trupă care nu există în realitate și crește în continuare pe Spotify. Alte exemple de cântăreți de succes generați artificial
Probabil că ați auzit în ultima vreme de trupa folk rock The Velvet Sundown, ale cărei albume s-au viralizat online în urma unor zvonuri și suspiciuni cum că întreaga sa muzică, orchestrație și voci sunt generate de programe AI.
Trupa a depășit 1,2 milioane ascultători pe Spotify.

Și pentru că saga The Velvet Sundown trebuia alimentată perseverent, a apărut recent și un individ, Andrew Frelon, care a pretins că este purtătorul de cuvânt al trupei și a dat interviuri presei. Ceva mai târziu, a mărturisit că a mințit și că nu are nicio legătură cu formația.
În fine, actualizarea esențială este că zilele trecute contul The Velvet Sundown de pe Spotify și-a actualizat secțiunea bio și a admis că muzica sa este generată AI: „(…) toate personajele, poveștile, muzica, vocile și versurile sunt creații generate cu ajutorul instrumentelor de inteligență artificială utilizate ca instrumente creative”.
Subiect închis, aș zice: creatorul The Velvet Sundown s-a distrat și probabil că va încasa ceva bani de la Spotify. Însă cazul nu e singular, ci se încadrează în fenomenul trupelor virtuale AI care se infiltrează pe platformele de streaming.
Și cum ați devenit curioși, să venim cu câteva exemple:
Laszlo Tamasi, omul din spatele trupei virtuale de hard rock The Devil Inside, cu milioane de accesări pe Spotify și pe alte platforme, a recunoscut că folosește din greu AI pentru a genera piesele (cu programul Suno), după ce fanii și criticii muzicali au devenit suspicioși în acest sens.
Trupa dark country Aventhis, al cărei succes e în creștere, pare să fie de fapt un bot creativ alimentat de programele AI Suno și Riffusion.

Nici cântărețul de soul Nick Hustles nu pare a fi un om în carne și oase, ci o creație AI a companiei Authentic Artists.
Nu va trece mult timp până când AI va genera un hit global, care va urca în topuri, forțând în cele din urmă instituții precum Grammy să „recompenseze oficial” creațiile inteligenței artificiale. „Atunci va începe cu adevărat potopul”, prezice criticul muzical Darryl Sterdan. (surse: washingtonpost.com, cbc.ca, euronews.com)


Șeful diplomației americane a fost clonat
Îți trebuie doar câțiva dolari pe card și câteva secunde de înregistrare cu vocea unei persoane (extrase dintr-un clip Youtube, de exemplu) pentru a o clona.
A pățit-o șeful diplomației americane, secretarul de stat Marco Rubio, care a trimis mesaje vocale pe platforma Signal (intens utilizată de politicienii de peste ocean) către trei miniștri de externe din țări nenominalizate, către un guvernator și către un membru al Congresului SUA.
Nu erau mesaje reale, ci livrate de hackeri care au clonat vocea lui Rubio.

Clonarea vocilor aduce infractorilor cibernetici, ilegal, milioane de dolari. Aceștia folosesc voci deepfake ale unor manageri care dau ordine verbale, online, de virare a unor sume de bani, iar subalternii se execută fără să își dea seama că sunt păcăliți.
Clonarea vocilor ar putea să provoace organizațiilor pierderi de aproximativ 40 de miliarde de dolari până în 2027, apreciază Deloitte.
Soluția pe care o recomandă experții în securitate este inserarea unei parole/expresii convenite în mesajele vocale importante care să le ateste autenticitatea. (washingtonpost.com)


Apocalipsa traficului online în era post-Google
Nu mai departe de primăvara anului trecut, site-ul web de divertisment Bustle, destinat femeilor, a înregistrat creșteri enorme ale traficului datorită câtorva articole de succes care au înregistrat fiecare între 150.000 și 300.000 de vizualizări venite din motoarele de căutare, comparativ cu cele aproximativ 1.000 adunate în medie de un articol „obișnuit”. Însă în ultimele luni situația s-a schimbat mult în rău.
Este era post-Google.
În mai, Business Insider a concediat 21% din personal, invocând necesitatea de a „suporta scăderi extreme ale traficului, care nu pot fi controlate”.
Problemele pentru publicațiile online au început în 2022, odată cu renunțarea de către Facebook la promovarea știrilor, și s-a accelerat în ultimele luni, pe măsură ce Google a adus noi modificări algoritmilor săi de căutare, lansând în același timp inovația de a înlocui rezultatele tradiționale ale căutărilor cu rezumate AI.
„Motoarele de căutare oferă acum răspunsuri în loc de linkuri, în timp ce platformele sociale urmăresc să păstreze utilizatorii în interiorul spațiului lor”, explică un editor New Yorker.
Este un gen de apocalipsă online, în care toate robinetele de trafic par să fie închise, afectând organizațiile media mari și mici, noi și vechi. Sunt lovite grav publicațiile care depind în mare măsură de publicitatea digitală, dar și cele care obțin venituri din recomandări de produse și abonamente.
Despre cum se străduiesc publisherii să se adapteze citim în acest excelent articol.


Mesaje pe telefon fără servicii de telefonie mobilă

Jack Dorsey, cofondatorul Twitter, a dezvoltat o nouă aplicație de mesagerie, Bitchat, care funcționează complet prin Bluetooth, fără să fie necesare servicii de telefonie mobilă sau Wi-Fi.
Este gândită pentru comunicațiile în aglomerările ocazionale, de pildă, concerte, când rețelele mobile nu fac față.
Utilizatorii pot comunica prin Bitchat dacă se află într-o rază de până în 300 de metri.
Lipsa serverelor înseamnă că nu se colectează date, iar mesajele sunt complet criptate.
Aplicația, care se află în versiune beta, a atins deja capacitatea maximă de 10.000 de utilizatori.
Bitchat nu este prima platformă care încearcă să rezolve problema mesageriei fără rețea. FireChat, o aplicație asemănătoare, a fost recent utilizată de activiștii prodemocrație din Hong Kong.
În cazul unor mișcări de stradă, autoritățile nu prea au cum bloca aplicația lui Jack Dorsey.


Ce știe să facă noul smartphone pliabil Galaxy Z Fold7

Povestea cineva la sesiunea de prezentare hands-on a noilor telefoane pliabile Samsung Galaxy Z, lansate săptămâna aceasta, că la un moment dat nu știa pe unde să pună antigel la mașină. A deschis capota, a făcut o poză cu telefonul Samsung și l-a întrebat pe asistentul Gemini cum să procedeze. A obținut instantaneu indicații.

Timpul trece repede. Acum șase ani, Samsung prezenta prima sa serie de smartphone-uri pliabile. Seria a ajuns, iată, la generația a șaptea, care a evoluat semnificativ.


Câteva informații esențiale despre noul Galaxy Z Fold7
Este foarte subțire și ușor. Cântărește aproximativ 215 grame, fiind mai ușor chiar decât Galaxy S25 Ultra. Când este deschis, are o grosime de doar 4,2 mm.

Ecranul principal de calitate Dynamic AMOLED 2x are o diagonală de 8 inci (20 de centimetri), fiind cu 11% mai mare față de generația anterioară, astfel că oferă și mai mult spațiu pentru editarea conținutului și rularea simultană a mai multor aplicații. Excelent pentru filme și jocuri. Practic, cu acest ecran generos, Galaxy Z Fold7 devine un alt fel de dispozitiv față de smartphone-urile clasice.

Acest ecran principal a fost reproiectat, devenind mai rezistent, iar pliul din mijloc este mai puțin vizibil.

Ecranul „mic”, pentru acces rapid atunci când Galaxy Z Fold7 este pliat, vine cu o diagonală de 6,5 inci (16,5 cm) și este, de asemenea, Dynamic AMOLED, fiind protejat de sticlă rezistentă Corning Gorilla Glass Ceramic 2.

Galaxy Z Fold7 este echipat cu cel mai performant procesor folosit vreodată pe dispozitivele Galaxy, Snapdragon 8 Elite, aspect important pentru rapiditatea procesării AI, precum traducerea lingvistică în timp real și editările generative.

Aplicația Gemini Live este acum îmbunătățită cu AI multimodal care înțelege ce vezi, ce spui (în românește) și ce faci. Ceri răspunsuri contextuale fără să schimbi aplicațiile. Arăți AI ce vezi și primești răspunsuri instant. Funcția AI Results View afișează răspunsurile AI în mod Split View sau Floating View, păstrând conținutul original vizibil.

Prețul acestui smartphone premium: aproximativ 2.000 de euro. Detalii și fișa tehnică, aici.
În ediția următoare, vorbim și despre celălalt model pliabil, Galaxy 7Flip.


Vara va trece repede. Ne pregătim pentru BRAND MINDS 2025

Bilete și lista invitaților, aici.
Eveniment prezentat de UniCredit Bank.


Tabăra de vară a aristocrației tech și media. Lista invitaților
Unii dintre cei mai puternici oameni din tehnologie și media se întâlnesc tradițional în această lună în stațiunea montană Sun Valley din Idaho, pentru a pune lumea la cale în cadrul conferinței anuale organizate de banca de investiții Allen & Company. Participarea este strict pe bază de invitație. Vor fi întâlniri la nivel înalt și conferințe private, toate în spatele ușilor închise și în mare parte departe de ochii și urechile presei.
Evenimentul constituie, de asemenea, o importantă ocazie de negocieri, conferințele anterioare pregătind terenul pentru mișcări importante, precum achiziția The Washington Post de către Jeff Bezos și fuziunea Disney cu ABC. Lista invitaților tech din acest an:

Iar lista personalităților media, aici.


SCURTE
Vacanță. Suntem invitați, în august, la Vadoo Fest, ediția a 7-a - „în mijlocul naturii, într-o poiană liniștită, ascunsă printre dealuri și păduri”. Bilete și detalii.

_____________________
Călătorii. Cele mai colorate locuri turistice din lume. De pildă, Chefchaouen, Maroc. Foto: Paul Reiffer.

_______________________
Cinema. Filmul de animație chinezesc Ne Zha 2 a adunat încasări uriașe de 2,2 miliarde de dolari de la premiera din ianuarie și va fi relansat vara aceasta, vorbit în engleză, în SUA, Australia, Canada și Noua Zeelendă. Printre vocile angajate se numără cea a lui Michelle Yeoh, câștigătoare de Oscar. (variety.com)

__________________
Turism. Unde să îți faci vacanța vara aceasta (sau cea din 2026) ca să nu te coci. Printre destinațiile răcoroase: County Cork - Irlanda, Isle of Skye - Scoția, Oslo sau Bergen - Norvegia.
______________
Muzică. Ascultatorii celui mai popular artist latino din lume, Bad Bunny, sunt impulsionați să danseze și să pună melodiile pe repeat, datorită creșterii nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, neurotransmițătorii care produc plăcere, indică un studiu care pare de PR. Dar cum Bad Bunny are peste 81 de milioane de ascultători pe lună doar pe Spotify, s-ar putea ca treaba să fie reală.

__________________________
Rețete. Poate în weekend? Marengsroulade med jordbær = căpșuni și vanilie.


Secțiunea următoare este rezervată abonaților premium

Din sumar:
Chiar dacă ai șters conversațiile cu ChatGPT, la un moment dat niște avocați ar putea să scotocească prin ele în căutarea unor probe pentru clienții lor. Caz real.

Sistemele AI detectează și cele mai fine zgârieturi de pe mașinile închiriate și îți taie facturi.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Victor Kapra
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share