Acest vehicul, de mărimea unei cutii de pantofi, va ajunge anul acesta la polul sud al Lunii pentru a explora respectiva regiune. Pe numele său CubeRover-1, este creat de compania Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, Pennsylvania.
Alte fotografii cu tema știință, remarcate în iunie, pe site-ul nature.com.
Țările care își construiesc suveranitatea AI
Nvidia denumește suveranitatea AI drept „capacitatea unei națiuni de a produce inteligență artificială folosind propria infrastructură, propriile date, forța de muncă și rețele de afaceri locale”.
Starea de fapt: doar 32 de țări găzduiesc centre de date pentru inteligența artificială - indică un studiu al Universității Oxford.
SUA și China controlează efectiv accesul la infrastructura AI mondială, iar majoritatea centrelor de date pentru instruirea modelelor și inferență (rularea modelelor AI) sunt deținute de companii americane precum Microsoft, Amazon și Google.
SUA are un avantaj major în ceea ce privește cipurile. Datorită dominanței liderului de piață Nvidia în acest domeniu, 95,5% din acceleratoarele AI din lume sunt alimentate de cipuri provenite de la companii americane.
Altfel, din zona noastră, doar Polonia și-a construit propriile centre de date AI.
China se pregătește pentru Jocurile Mondiale ale Roboților Umanoizi
La jumătatea lui august, la Beijing, vor avea loc 2025 World Humanoid Robot Games.
Ca încălzire pentru eveniment, duminică s-a desfășurat un meci de fotbal între două echipe (3x3) de roboți animați de AI, organizat de autoritățile locale din capitala chineză.
A fost o competiție fără control uman de la distanță, în care roboții au luat decizii complet autonom și au lucrat în echipă - susțin organizatorii.
Detalii despre Jocurile Umanoizilor, pe site-ul competiției.
Experiment: cum mi-ar sta cu…
Google Labs a lansat Doppl (deocamdată, doar în SUA), o aplicație mobilă (iOS și Android) experimentală care permite utilizatorilor să probeze virtual haine.
Încarci în aplicație o fotografie care te reprezintă și apoi imagini cu ținute din magazinele online.
Doppl te arată cu ți-ar sta cu respectivele haine:
Cu ce ne jucăm azi
Este un ierbar interactiv, în limba engleză, care cuprinde 30.000 de plante din lumea întreagă, dintre care 1.990 sunt specii catalogate în România.
Ai opțiunea să te plimbi printre plantele unei țări la alegere sau să folosești căsuța de search, că doar te afli în vizită la Google.
Invitație pentru weekend la Timișoara
𝗝𝗔𝗭𝗭𝘅 (4-6 iulie) înseamnă trei zile de concerte memorabile în Piața Libertății, cu acces liber pentru toți pasionații de muzică bună.
Eveniment devenit posibil și datorită parteneriatului tradițional cu UniCredit Bank.
SCURTE
Top. Cele mai bune 10 filme din prima jumătate a anului 2025 în viziunea Variety.
____________________
Eveniment. Concert Jean-Michel Jarre în Tallinn:
___________________
Surpriză. La Glastonbury, Olivia Rodrigo l-a invitat pe scenă pe solistul legendarei trupe The Cure, Robert Smith. Au cântat împreună hitul Friday I'm in Love din 1992.
______________________
AI. Studioul de animație spaniol Blue Gatitos a reinterpretat povestea Cenușăresei cu pisici ca personaje:
_____________________
Capodopere. Case cu piscină proiectate de cei mai talentați arhitecți.
În vara aceasta sunt la modă vinurile roșii bine răcite
De la Barcelona la Londra și până la New York, a apărut o nouă tendință: vinurile roșii servite bine răcite.
Nu toate însă; de pildă în cazul Cabernet Sauvignon și al altor vinuri roșii serioase, o temperatură mai ridicată, nu mai mult de 18°C, nu face decât să le evidențieze aromele, gustul și taninurile.
În schimb, vinurile mai tinere, precum Lambrusco, Beaujolais sau Pinot Noir cer mai nou să sosească în pahare la o temperatură 11°C și 12°C. (Recomandarea este să le lăsăm aproximativ o oră în frigider înainte de a scoate dopul.)
Rezultatul este o băutură cu toată complexitatea așteptată de la un vin roșu, dar cu un final mai răcoritor și mai elegant. Este o modalitate excelentă de a ne bucura de vinul roșu chiar și când soarele arde.
„Trebuie să mărturisesc că nu am încercat încă să pun un cub de gheață în paharul meu de vin, de teamă că va dilua vinul și, prin urmare, experiența mea de degustare” - scrie ironic Hannah Crosbie de la The Guardian.
Doamna nu a trecut pe semne prin unele localuri din România unde a pune cuburi de gheață sau pepsi în vin e un semn, pentru unii, de rafinament.
Din istoria Pământului
Cea mai mare extincție a vieții pe Pământ pare să nu fi fost dispariția dinozaurilor.
Înainte de aceste creaturi preistorice, în epoca Permianului (acum 251-299 de milioane de ani), Terra era locuită de ființe fioroase, precum libelule de mărimea rațelor sau amfibieni lungi de zece metri asemenea crocodililor. La un moment dat, planeta s-a încălzit brusc cu 10 grade Celsius și aceste ființe au dispărut.
Aveau să apară apoi dinozaurii, care au stăpânit Pământul timp de 164 de milioane de ani. Dintr-un excelent articol BBC.
În imagine, animale ierbivore din Permian pe care paleontologii le-au numit Moschops. Arătau aproximativ ca niște broaște, dar cântăreau aproximativ 300 de kilograme.
Următoarea secțiune este rezervată abonaților premium.
Din sumarul acestei ediții: cum să păstrezi sau să afli un secret, personal sau de business, cu tehnici CIA.