Beautiful Disaster - fotografie de Alexandru Radu Popescu, finalistă la The Wellcome Photography Prize 2025.
Imaginea a fost realizată în fostul sat Geamăna, situat în zona Lupșa, Transilvania. În 1977, Nicolae Ceaușescu a ordonat evacuarea celor 1.000 de locuitori ai satului pentru a face loc unui mare lac destinat depozitării deșeurilor toxice provenite de la minele de cupru din apropiere. Lacul otrăvit continuă să se extindă și astăzi.
Roboți care vor construi alți roboți
„Roboții care pot construi alți roboți (și, într-un anumit sens, centrele de date care pot construi alte centre de date) nu sunt atât de departe.
(Poate) trebuie să fabricăm primul milion de roboți umanoizi în mod tradițional, dar apoi aceștia pot opera întregul lanț de aprovizionare – extragerea și rafinarea mineralelor, conducerea camioanelor, operarea fabricilor etc. – pentru a construi mai mulți roboți, care pot construi la rândul lor mai multe facilități de fabricare a cipurilor, centre de date etc.
Recent, am construit sisteme care sunt mai inteligente decât oamenii în multe privințe și sunt capabile să amplifice semnificativ randamentul celor care le utilizează.
Dacă putem finaliza (datorită AI) într-un an sau într-o lună cercetări care durează acum un deceniu, atunci ritmul progresului va fi evident cu totul altul.
Iar dacă v-am fi spus în 2020 că vom fi unde suntem astăzi, probabil ar fi sunat mai nebunesc decât previziunile noastre actuale pentru 2030. (de pe blogul lui Sam Altman, creatorul OpenAI/ChatGPT.)
Un truism: ce sporovăiești online nu rămâne întotdeauna confidențial
Exercițiu: intră în contul tău WhatsApp și deschide conversațiile avute în ultimele săptămâni cu primii cinci oameni din listă. Ce părere ai: dacă aceste conversații ar deveni publice sau ar ajunge sub ochii unor adversari, ți-ar putea crea neplăceri?
Eforturile din ultimii 11 ani ale lui Mark Zuckerberg de a poziționa WhatsApp drept principal instrument de comunicare axat pe confidențialitate au fost răsplătite: azi aplicația are trei miliarde de utilizatori activi lunar - o cifră uriașă.
„Criptarea end-to-end păstrează mesajele și apelurile personale între tine și persoana cu care comunici. Nimeni din afara chatului, nici măcar WhatsApp, nu le poate citi sau asculta” – explicau oficiali ai aplicației.
Și totuși...
Săptămâna trecută, televiziunea de stat iraniană a difuzat un avertisment către cetățeni, cerându-le să ștergă WhatsApp de pe telefoane și susținând, fără să ofere dovezi, că informațiile din aplicație ar putea fi partajate cu Israelul.
Și instituțiile guvernamentale din SUA par să fie de acord că există o problemă cu aplicația.
Directorul administrativ al Camerei Reprezentanților a interzis utilizarea WhatsApp pe telefoanele și computerele guvernamentale „din cauza un risc ridicat pentru utilizatori generat de lipsa de transparență în ceea ce privește modul în care aplicația protejează datele utilizatorilor, de absența criptării datelor stocate și de potențialele riscuri de securitate asociate utilizării sale.”
Meta (grupul proprietar al WhatsApp) a respins „în termenii cei mai fermi caracterizarea făcută de oficialul american”.
Deși nu există dovezi că guvernele au o ușă secretă pentru a pătrunde în aplicație și a urmări cetățenii, e potrivit să ne aducem aminte că firma israeliană de cyber-intelligence NSO Group a fost condamnată să plătească către Meta 167 de milioane de dolari pentru că a piratat și spionat 1.400 de utilizatori WhatsApp în 2019 - menționează Gizmodo.
Fetele din România (11-15 ani) sunt mult mai expuse la pericolele social media decât băieții
Guvernele din întreaga lume intensifică eforturile pentru a proteja copiii de riscurile pe care le pot prezenta rețelele sociale, precum cyberbullying-ul și atacurile prădătorilor sexuali.
Din 2023, mai multe state americane au adoptat legi care impun o vârstă minimă pentru crearea unui cont sau limitează timpul pe care copiii îl pot petrece pe rețelele sociale.
Australia a creat un precedent național la sfârșitul anului 2024, stabilind vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale la 16 ani.
Propuneri similare sunt în prezent luate în considerare în Irlanda, Noua Zeelandă, Singapore și Spania, în timp ce președintele Franței a vorbit recent despre posibilitatea organizării unui referendum pe această temă.
Totuși, astfel de măsuri guvernamentale pot fi ocolite de minori, fie prin acceptul părinților de a le permite crearea ilegală de conturi social media, fie prin inventivitatea copiilor în a ocoli digital restricțiile.
Cyberbullying-ul (comportament online agresiv, intenționat, care creează un dezechilibru de putere între agresor și victimă) se află în creștere.
În acest sens, România se afla pe locul cinci în clasamentul general și pe locul întâi ca diferență de vulnerabilitate între fete și băieți:
O afacere bună: războaiele
Helsing, un start-up german din domeniul tehnologiei de apărare, a strâns nu mai puțin de 600 de milioane de euro într-o rundă de finanțare de serie D.
Helsing și-a dublat astfel valoarea de piață la 12 miliarde de euro și a devenit unul dintre cele mai bine cotate startup-uri din Europa.
Runda de finanțare a fost condusă de Daniel Ek, fondatorul Spotify, posesor al unei averi de 10 miliarde de dolari.
Inspirat, Daniel Ek a făcut prima investiție în această companie în 2021, în vremea când un război extins, cum este cel actual dintre Rusia și Ucraina, părea puțin probabil.
Helsing dezvoltă tehnologii militare bazate pe AI pentru a „proteja democrațiile”: platforme de analiză a datelor, sisteme de sprijin în luarea deciziilor și instrumente de analiză a informațiilor, concepute pentru a îmbunătăți eficiența operațională și procesul decizional în apărare.
Compania este activă în Ucraina din 2022, furnizând capacități și tehnologie pentru operațiuni în prima linie a confruntării militare. (tech.eu)
O lucrare care susține că prevederile Constituției americane se aplică doar albilor a fost premiată
Un student în drept de la prestigioasa University din Florida, naționalist și antisemit, Preston Damsky pe numele său, a câștigat o distincție academică, Book Award, după ce a susținut într-o lucrare că prevederile Constituției americane, adoptată în 1787, se aplică numai persoanelor albe.
Coordonator al lucrării este un judecător federal, numit de Trump, cu aceleași vederi politice și cel care l-a inspirat pe student.
Preston Damsky preia în lucrare teoria juridică a „originalismului”, preferată de mulți conservatori, care interpretează Constituția pe baza sensului pe care l-ar fi avut în momentul adoptării.
Damsky susține că expresia „Noi, poporul” din preambulul Constituției se referea exclusiv la persoanele albe. Pornind de aici, studentul pledează pentru eliminarea dreptului de vot pentru persoanele de culoare și pentru împușcarea „infiltraților criminali la frontieră”.
Predarea țării „unei majorități non-albe”, scrie el, ar constitui o „crimă teribilă” și a avertizat că „nu se poate aștepta ca albii să înghită fără să riposteze acest atac demografic asupra suveranității lor”.
Acordarea premiului a provocat agitație în campusul facultății de drept. Decanul a apărat însă decizia privind premiul, invocând dreptul la libertatea de exprimare în cazul Damsky și argumentând că profesorii nu trebuie să se angajeze în „discriminare pe baza punctului de vedere”.
De asemenea, într-un e-mail adresat comunității facultății de drept, decanul a invocat și „neutralitatea instituțională”, o politică din ce în ce mai populară în rândul managerilor universităților. Aceasta impune școlilor să nu ia poziție publică cu privire la subiecte controversate.
Altfel, Damsky declarase că dacă cineva în numește nazist „nu ar fi în mod evident greșit”.
Dintre studenții University of Florida 48% sunt albi, 22% hispanici, 10% asiatici și 5% de culoare.
FITS 2025: campanie emoționantă, dedicată tuturor profesioniștilor din spatele cortinei
UniCredit Bank, partener pe termen lung al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, celebrează printr-o campanie specială lumea din spatele cortinei, formată din toți acei profesioniști nevăzuți care fac posibile spectacolele pe scenă, pe stradă, în biserici, în parcuri sau cetăți, în halele industriale.
Campania UniCredit la FITS 2025 este aliniată cu tema festivalului - MULȚUMESC - și s-a concentrat pe punerea în lumina reflectoarelor a unei comunități importante pentru succesul spectacolelor de artă: profesioniștii de teatru din culise, scenografi, creatori de costume, tehnicieni de lumini și sunet, costumieri, cabiniere, dar și mulți alții. În 80 de locații outdoor din Sibiu putem întâlni zilele acestea eroi necunoscuți, care prin munca lor neobosită fac ca magia teatrului să se întâmple.
Este comunitatea pe care UniCredit Bank a ales anul acesta să o prezinte publicului printr-o campanie emoționantă expusă în zeci de locuri în Sibiu, dar și printr-o expoziție de fotografie în piața Huet, intitulată Hands that Hold Silence.
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), un adevărat reper cultural în România și în lume, are loc anul acesta în perioada 20 iunie – 29 iunie. Aflat la cea de-a 32-a ediție, FITS 2025 are incluse în programul său 842 de evenimente și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări.
Mai aveți timp să ajungeți :)
SCURTE
Top. Un juriu format din 1100 de experți în fine dining au ales cele mai bune 50 de restaurante din lume. Lima, capitala statului Peru, are trei astfel de localuri, iar Bangkok, șase.
____________________
Muzică. O auzi vara asta - Beautiful People, semnată David Guetta și Sia. Peste 84 de milioane de accesări pe Spotify și alte zeci de milioane pe Youtube.
____________________
Muzică. Piesa Ordinary a lui Alex Warren rămâne cea mai populară melodie din lume (în acest moment, evident), ocupând pentru a opta săptămână consecutivă locul întâi în clasamentul Billboard Global 200.
____________________
Foto. Imaginea aceasta nu e o pictură abstractă, ci reprezintă câmpuri agricole din regiunile spaniole Aragon și Catalunia fotografiate din spațiu de satelitul Agenției Spațiale Europene, instituție pe site-ul căreia găsim și alte imagini interesante.
____________________
Auto. Consumer Reports a publicat topul 2025 al celor mai bune automobile vândute în SUA, pe baza testelelor, a evaluărilor de siguranță și a feedback-ului de la clienți. Consumer Reports este o organizație care nu primește sponsorizări de la brandurile testate.
____________________
Investiții. Amazon intenționează să investească 54 de miliarde de dolari în următorii trei ani în Marea Britanie, a treia sa piață ca volum al vânzărilor după SUA și Germania. Gigantul comerțului online are aproximativ 75.000 de angajați în Marea Britanie, iar investițiile vor permite construcția a noi depozite și a altor elemente de infrastructură.
___________________________
Advertising. Lista câștigătorilor Cannes Lions Grand Prix 2025. Unul dintre cei doi laureați ai categoriei Film este L’Oréal Paris, care, împreună cu McCann Paris, a realizat documentarul de 18 minute, The Final Copy of Ilon Specht. Filmul povestește viața (ajunsă acum la final) lui Ilon Specht, cea care a creat, în 1973, sloganul legendar al L’Oréal, „Pentru că merit”:
Cu ce ne jucăm astăzi: GenType
Una dintre aventurile plăcute pentru copiii de peste trei ani este să învețe alfabetul.
Google Labs ne propune o variantă distractivă, GenType.
Dacă ai copii/nepoți de aceste vârste, îi poți provoca să identifice litere alcătuite (cu AI) pe o temă creativă - pe care o precizezi mașinii.
De pildă, eu i-am cerut să alcătuiască un alfabet pe subiectul breakfast:
Următoarea secțiune este rezervată abonaților premium.
Din sumar:
- Cum poate fi folosit ChatGPT ca strateg de gândire
- Recunoașterea facială poate fi folosită și de cetățeni în lupta cu abuzurile statului