Civilization

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #426

Civilization #426

Ai ce citi

Victor Kapra's avatar
Victor Kapra
Jun 18, 2025
∙ Paid
24

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #426
1
Share

Fată din Etiopia. Portret de Zay Yar Lin.


Mark Zuckerberg: Ia miliardele astea, vino să lucrezi la mine și spune-ne ce planuri au Google, Amazon, Microsoft și ceilalți rivali

Sursa: bharatflux

Alexandr Wang, 28 de ani, fiu de fizicieni chinezi stabiliți în SUA (foto), a fost într-o vreme cel mai tânăr miliardar self-made din lume. El a creat startup-ul Scale AI, cu sediul în San Francisco, după ce a renunțat să-și mai ia diploma la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology.
Serviciul principal al Scale AI: angajează adnotatori umani, precum istorici și experți în științe, care etichetează seturi de date complexe pentru a rafina modelele AI. Aceste adnotări, care costă până la 100 de dolari fiecare, sunt vitale pentru dezvoltatorii inteligenței artificiale generative.
Wang a devenit zilele acestea subiect principal al presei economice pentru că a acceptat să se alăture proiectului superinteligenței artificiale al Meta, grupul din care face parte Facebook.
El a părăsit astfel funcția de CEO al Scale AI, iar acest start-up va primi de la Meta investiții de 14,3 miliarde de dolari contra unei participații de 49%.
Investiția în expertiza lui Wang ar putea face parte din proiectul constituirii de către Meta a unei echipe specializate în superinteligență artificială de 50 de experți, menită să câștige teren în fața rivalilor precum Google și OpenAI.
Dincolo de mintea sclipitoare, Alexandr Wang vine și cu alte cunoștințe valoroase la Meta. Compania are/a avut în domeniul AI clienți ca Google, Microsoft, xAI (Elon Musk), OpenAI. Și ca orice furnizor de servicii, știe o mulțime de lucruri despre aceste companii client.
Domnul Zuckerberg a dat o lovitură de maestru.


Ce mai scrie președintele Chinei pe X

Filozofie chinezească după modelul Am suficientă răbdare să stau pe malul râului până ce cadavrul dușmanului meu trece plutind.
Scrie președintele Chinei:
„Lumea poate merge mai departe fără Statele Unite.
Acum 100 de ani, Imperiul Britanic domina comerțul mondial, controlând peste 20% din bogăția lumii. Mulți credeau că soarele său nu va apune niciodată.
Acum 200 de ani, Franța domina scena europeană, armatele sale erau temute, cultura sa invidiată. Napoleon s-a declarat nemuritor.
Acum 400 de ani, coroana spaniolă domnea de la Manila până în Mexic, iar flotele sale de comori erau încărcate cu argint și mătase. Regii credeau că gloria lor va dura veșnic.
Fiecare imperiu se proclama indispensabil. Fiecare a fost în cele din urmă eclipsat.
Puterea se estompează, influența migrează, iar legitimitatea moare în momentul în care este asumată, mai degrabă decât câștigată. Dacă America va pierde respectul lumii, va descoperi ceea ce fiecare imperiu căzut a învățat prea târziu:
Lumea merge mai departe. Întotdeauna.”
De aici.
PS: China nu este lipsită de probleme structurale grave. Vom vedea cât de departe ajunge cu ambițiile. Restul e propagandă.


Umanoizii evoluează
Chiar dacă peste ani aș avea bani să cumpăr un astfel de robot (bine pus la punct), m-aș teme că o eroare de soft sau un hack l-ar putea comanda la un moment dat să facă tâmpenii prin casă.
În fine, robotul umanoid NEO al startup-ului norvegian 1X cu sediul în California gândește și se mișcă acum ca un om, datorită Redwood, un nou controler AI. Antrenat în mii de sesiuni din lumea reală, modelul combină mișcarea, manipularea și limbajul într-un singur sistem unificat, permițându-i să se adapteze instantaneu la cerințele „stăpânului”.


Pe gustul lui: telefon din aur

The Trump Organization a anunțat că intenționează să lanseze în septembrie un serviciu de telefonie mobilă și un smartphone placat cu aur în valoare de 499 de dolari. Compania este condusă de fiii președintelui SUA, Eric Trump și Donald Trump Jr.
Trump Mobile va oferi convorbiri, mesaje text și date nelimitate pentru 47,45 dolari pe lună. Trump Organization a mai anunțat că va lansa în august telefonul T1, un smartphone cu carcasă din aur care seamănă cu un iPhone și rulează Android 15, o versiune a sistemului de operare Google lansată în 2024.
Trump Mobile este un operator de rețea virtuală mobilă (MVNO), ceea ce înseamnă că serviciul său este bazat pe o infrastructură wireless preexistentă. Întreprinderea familiei Trump a indicat că achiziționează capacitate de la toți cei trei operatori majori – Verizon, AT&T și T-Mobile.
Serviciul de telefonie mobilă este cea mai recentă încercare a copiilor președintelui de a profita de numele Trump în timp ce acesta se află în funcție, după investiții în criptomonede, cluburi de golf Trump și alte acorduri de licențiere, multe dintre acestea crescând considerabil în valoare de la realegerea președintelui.
Unii democrați spun însă că aceste activități înseamnă corupție.

„Am încercat să precomand telefonul și să plătesc avansul de 100 de dolari, sperând să testez telefonul pentru a vedea ce aplicații sunt preinstalate, cât de sigur este și ce componente include atunci când va fi lansat. Site-ul web a afișat o pagină de eroare și apoi mi-a debitat de pe cardul de credit suma de 64,70 dolari.
Am primit un e-mail de confirmare în care mi se spunea că voi primi o confirmare când comanda mea va fi expediată, deși eu de fapt nu furnizasem nicio adresă de livrare și nici nu plătisem prețul total de 499 dolari.
Este cea mai proastă experiență pe care am avut-o vreodată cumpărând un produs electronic de larg consum și nu am nicio idee dacă și cum voi primi telefonul” - scrie un jurnalist de la 404media.


Jocuri în realitatea virtuală găzduite de noile arene EVA din București

„La EVA, nu mai vorbim de gaming clasic, cu tastatură și mouse. Ești literalmente în interiorul jocului, deplasându-te fizic pe hartă. Intri într-o arenă mare, îți pui casca VR, îți iei arma și pornești la luptă alături de echipa ta. Totul e în timp real: te coordonezi cu ceilalți din mers, comunici, te ferești, te repliezi. E ca un mix între un joc video, un meci de paintball și un antrenament de echipă” - explică Louis Goulet, CEO EVA România.
Noul spațiu EVA din București, abia deschis, găzduiește două arene de câte 500 m², în care echipe formate de până la cinci jucători fiecare se confruntă în jocuri VR pentru obținerea victoriei. Spațiul este conceput pentru experiențe care nu implică cabluri, rucsacuri cu PC-uri sau limitări de mișcare. Participanții sunt echipați cu căști VR de ultimă generație și arme imprimate 3D. Sistemul avansat de tracking înregistrează în timp real fiecare acțiune a jucătorilor, previne coliziunile și contribuie la imersiunea totală în joc.
Puteți alege între cele două jocuri dezvoltate de EVA: After-H: Battle Arena (foto), un shooter tactic care se desfășoară în universuri futuriste postapocaliptice, și Moon of the Dead, o experiență de supraviețuire într-un mediu populat de zombi.

Originar din Franța și prezent deja pe trei continente, conceptul EVA a dezvoltat la nivel global un ecosistem esports solid, cu ligi locale, naționale și internaționale. În prezent, rețeaua numără mii de jucători activi și sute de echipe, iar meciurile sunt transmise live și comentate profesionist. România va deveni parte din această rețea, urmând să găzduiască în viitor propriile competiții.
Informații, aici.


Încă un pas spre ochii bionici

Cercetători chinezi susțin că au realizat o retină artificială care nu numai că redă vederea șoarecilor orbi, dar le permite și să vadă lumina în spectru infraroșu, asemenea șerpilor.
Tehnologia utilizează nanofire de telur (element chimic rar) într-o rețea asemănătoare unei plase cu o grosime de doar 150 de nanometri - de 1.000 de ori mai subțire decât firul de păr uman. Această rețea imită modul în care funcționează celulele fotoreceptoare din ochi. Deși testele pe oameni sunt încă departe, tehnologia reprezintă un pas promițător către ochii bionici, care ar putea restabili vederea persoanelor cu deficiențe. (science.org)


Ce este și când va apărea AGI, un posibil salt important în civilizația umană
Despre acest acronim tot auzim și vom mai auzi (e bine să știm la ce referă pentru a nu părea depășiți), fie în sens optimist (va rezolva o seamă de probleme acute ale omenirii), fie cu o trimitere distopică (va sfârși prin a distruge întreaga populație a lumii).
Nu există o definiție unanim acceptată a ceea ce este de fapt AGI, adică Inteligența Artificială Generală. Carta OpenAI (document care stabilește misiunea și principiile OpenAI) o definește ca sisteme extrem de autonome care depășesc performanțele umane în majoritatea activităților cu valoare economică, în timp ce Elon Musk o descrie drept AI mai inteligentă decât cel mai inteligent om.
CEO-ul Anthropic, Dario Amodei, consideră că AGI este mai degrabă o țară a geniilor într-un centru de date.
Una peste alta, AGI poate fi definită ca un sistem de inteligență artificială mai performant decât oamenii în îndeplinirea majorității sarcinilor.
Infograficul acesta ne arată în ce interval de ani cred unele personalități tech că AGI va deveni pe deplin realitate:


Un alt fel de mesaj
Petra Pintelei, a cărei voce răzbate din clipul următor, este nevăzătoare și a absolvit limbi moderne aplicate (engleză-turcă) și relații internaționale – studii europene, completate cu un masterat în tehnici diplomatice.
Este fondatoarea și președinta asociației Starlight, implicată în proiecte educaționale antibullying în școli. Creează conținut online cu obiectivul conștientizării dizabilităților, este speaker motivațional și promovează independența prin sport.

UniCredit Bank și Mastercard facilitează accesul persoanelor cu deficiențe de vedere din România la serviciile bancare și a lansat în urmă cu un an, în premieră pe piața românească, primul card cu design tactil, special conceput pentru a fi ușor de recunoscut și utilizat de către persoanele cu deficiențe de vedere.


SCURTE
Merchandising. Trebuie să așezi cutiile de lapte în raft astfel încât să recompui pisica albastră. Un produs care nu trece neobservat, asta e sigur. Designul a obținut numeroase premii.

___________________
Istorie. Litoralul la jumătatea secolului trecut.

_____________________
Cinematecă. Peste 4000 de filme, mai noi sau mai vechi, pe care le poți vedea gratuit online.

____________________
Munte. Sâmbătă se redeschide Cabana Omu din Bucegi (2507 m).
_____________________
Natura. Un youtuber a ridicat 100 de pietroaie din pădurea tropicală și a găsit diverse forma de viață. Clipul a adunat 5 milioane de vizualizări în trei zile, dovadă că oamenii se dau în vânt după insecte și alte lighioane.

_____________
Auto. Primul lot de automobile Chery (TIGGO 7 și TIGGO 8, cu motor termic și hibride plug-in) destinat României a plecat din Wuhu, China. Vor ajunge la noi în a doua jumătate a lunii iulie.

___________
Media. ECOTIC, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), lansează cea de-a doua ediție a concursului național Jurnalism pentru un mediu curat. Informații, aici.

_____________________
Tehnologie. Această clădire istorică din Shanghai este mutată cu câte 10 metri pe zi de către 432 de roboți miniaturali plasați sub temelie.

__________________
Jazz branduit cu pisici. Sute de mii de vizualizări. Black Cats Sax & Deep Bass Show; Smoky Black Cats & Deep Bass Night; Black Cats in Noir Mood: Stylish Deep Bass Jazz for Chill Nights; Black Cats Groove Tonight: Deep Bass Jazz for Stylish Focus.


Următoarea secțiune este rezervată abonaților premium.
Din sumar:
1. Un scurtmetraj publicat de Google DeepMind realizat cu generatorul Veo 3.
2. Care sunt zilele și orele potrivite pentru feedback în organizație.
3. Dintr-un newsletter pe care îl recomand: „Conspirațiile nu sunt așadar doar teorii alternative - sunt noul opium al popoarelor.”
4. Ce salarii ar vrea angajații din România și cei din Europa Centrală și de Est.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Victor Kapra
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share