Fotografie de Maciej Dakowicz (Polonia).
Criticii Anthropic spun că previziunile catastrofice sunt o metodă de promovare a AI
Gigantul AI Anthropic, fondat în urmă cu patru ani de foști angajați OpenAI, creator al chatbotului Claude (care poate să scrie cod la nivel de performanță umană - spun unii), a ajuns la venituri anuale de 3 miliarde de dolari.
Interesant este că și Amazon, și Alphabet/Google au investit în acest start-up miliarde de dolari.
CEO Anthropic, Dario Amodei, a stârnit controverse (și anxietate) prin recenta sa declarație cum că inteligența artificială ar putea elimina 50% din toate posturile de birou, de nivel entry-level, într-un interval de unul până la cinci ani, ceea ce ar însemna o creștere substanțială a șomajului.
Unii critici spun însă că declarația face parte din mașina de hype a AI la fel de mult ca memele Studio Ghibli. (Rar manager care să nu ciulească urechile când aude că AI poate genera economii semnificative în fondul de salarii - iar dacă inteligența artificială este capabilă de această performanță, hai să cumpărăm și noi.)
Totuși, anxietatea poate fi justificată de știri precum cea de luna trecută cum că Microsoft va concedia încă 3% din personal.
Me and the Robot. Durează șapte minute, dar e amuzant
Editorii Joanna Stern și Jarrard Cole de la The Wall Street Journal au realizat un scurtmetraj cu instrumentele video bazate pe inteligență artificială, precum Veo 3 și Runway. Deși aceste unelte nu sunt perfecte, scenele generate arată perfect reale. Clipul a adunat 623.000 de vizualizări în patru zile.
Un top manager care chiar testează serviciile companiei sale
Dara Khosrowshahi, 55 de ani, este CEO Uber din 2017 și are o avere estimată la câteva sute de milioane de dolari. Ca și Tim Cook, CEO Apple, spune că un top manager trebuie să testeze perseverent produsele și serviciile companiei sale.
„Când eram în San Francisco în timpul pandemiei, înnebuneam acasă. Așa că mi-am luat bicicleta electrică și am început să livrez mâncare prin Uber Eats. Apoi, mi-am cumpărat o Tesla și am început să iau clienți Uber. Chiar cred că este important să folosești produsele tale.
Nu poți să faci asta în fiecare zi, pentru că ai alte obligații profesionale. Dar e o cale foarte bună să înveți despre produsele tale. Și la fel de important, prin asta dai un exemplu angajaților tăi.”
Când preiei clienți ca șofer Uber sau când te deplasezi cu o mașină Uber, ai pază?
„O mașină de securitate mă urmărește pentru a se asigura că totul este în regulă. Când am fost șofer Uber, eram foarte nervos. Nu voiam să greșesc. Nu voiam să o iau pe un drum greșit. De fapt, este mult mai dificil decât crezi.” (Interviul, aici.)
Creativitate: un restaurant de lux din Chicago lucrează intens cu ChatGPT
Timp de patru luni în 2026, restaurantul Next din Chicago va servi un meniu cu nouă feluri, fiecare fel fiind preparat de un bucătar diferit. Toți cei nouă bucătari sunt imaginari, iar rețetele sunt create de ChatGPT.
Cum procedează chef-ul și proprietarul restaurantului în această aventură.
De pildă, i-a spus lui ChatGPT că va lucra pentru el Jill, o pasionată de preparate sofisticate, cu stagii în bucătăriile unor celebrități din domeniul gastronomiei rafinate, unii în viață, alții morți încă din secolul trecut, precum Auguste Escoffier, cel care a sistematizat bucătăria franceză.
Apoi i-a cerut chatbotului să sugereze feluri de mâncare care să reflecte CV-ul impresionant al lui Jill.
La fel va proceda și în cazul celorlalți bucătari inventați.
E greu de spus dacă experimentul va reuși, însă restaurantul Next tocmai are parte de o promovare interesantă prin răspândirea acestei povești în presa mainstream.
Pe tobogan nu aluneci decât în jos
Majoritatea americanilor sunt sceptici în privința viitorului: 11% au declarat că au „puțină” încredere, iar 44% aproape deloc că președinte va lua măsurile potrivite pentru economie, potrivit Gallup.
Trump a început al doilea mandat cu o cotă de popularitate de 47% în ianuarie, care a scăzut la 44% în aprilie.
Acest procent de 44% este ușor mai mare decât cota de popularitate de 40% înregistrată de Trump în primele 100 de zile ale primului mandat, cea mai scăzută dintre toți președinții din epoca modernă. Majoritatea predecesorilor săi s-au bucurat de „o lună de miere” cu ratinguri de aprobare inițiale cu mult peste 50%, John F. Kennedy ocupând primul loc cu 81%.
O ipoteză: Elon Musk a umblat drogat prin Casa Albă
Pe măsură ce Elon Musk a devenit unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Donald Trump anul trecut, animând mitinguri zgomotoase și donând 275 de milioane de dolari pentru a-l ajuta să câștige președinția, el consuma droguri mult mai intens decât se bănuia anterior, potrivit unor persoane familiarizate cu activitățile sale. Consumul de droguri al lui Musk a depășit cu mult stadiul de ocazional. El le-a spus respectivelor persoane că lua atât de multă ketamină, un anestezic puternic, încât îi afecta vezica urinară, un efect cunoscut al consumului cronic.
Consuma de asemenea ecstasy și ciuperci halucinogene. Călătorea și cu o cutie de medicamente care conținea aproximativ 20 de pastile, inclusiv stimulentul Adderall. Nu este clar dacă Musk, 53 de ani, consuma droguri și când a devenit o prezență constantă la Casa Albă și i s-a încredințat puterea de a reduce birocrația federală. Dar el a manifestat un comportament neobișnuit, insultând membri ai cabinetului, gesticulând ca un nazist și dând răspunsuri incoerente într-un interviu.
Săptămâna trecută, Elon Musk a anunțat că își încheie colaborarea cu guvernul, după ce s-a plâns de cât de mult timp a petrecut în politică în loc să se ocupe de afacerile sale. El și avocatul său nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la consumul de droguri. El admisese anterior că i s-a prescris ketamină pentru depresie, substanță pe care o ia aproximativ o dată la două săptămâni - scrie The New York Times, cotidian moderat anti-Trump.
Michael Spence, laureat al Premiului Nobel: Economia longevității nu înseamnă doar să trăiești mai mult. Este vorba despre remodelarea industriilor, a strategiilor de investiții și a societății însăși
Până în 2050, se preconizează că speranța de viață în Europa va crește cu 4,5 ani.
Deși viața va fi mai lungă, speranța de viață sănătoasă va crește cu doar 2,6 ani, la 67,4 ani, lărgind și mai mult decalajul critic dintre durata vieții și durata de viață fără boli.
Într-o perspectivă mai extinsă, speranța de viață în Europa ar putea ajunge la aproape 100 de ani, adăugând 27,4 ani de viață.
Acestea sunt câteva dintre concluziile Longevity Economic Forum 2025, găzduit de Unicredit la Milano.
Unicredit a realizat o nouă serie de rapoarte de cercetare proprii, pe tema implicațiilor unei speranțe de viață mai lungi, cercetări dezvoltate în colaborare cu Centrul Național de Inovare pentru Îmbătrânire (NICA) din Marea Britanie și administratorul de active Fidelity International.
Astfel, având în vedere că populația de peste 65 de ani se va dubla până în 2050, modelele tradiționale de tip muncă-pensionare devin depășite, iar a doua carieră, învățarea pe tot parcursul vieții și căile educaționale flexibile câștigă teren.
Indicatorul UniCredit pentru Longevitate (LI - UniCredit Longevity Index) oferă un scor compozit, ajutând la compararea performanței țărilor în susținerea longevității sănătoase. Printre piețele principale ale UniCredit, Germania, Austria și Slovenia obțin cel mai mare scor, urmate de Italia. Aceste clasamente reflectă investiția lor în asistență medicală, politici sociale robuste și infrastructură prietenoasă cu persoanele în vârstă.
Pe lângă Indicatorul pentru Longevitate, UniCredit a introdus și Indicatorul de Viață Împlinită (Empowered Living - ELI), care oferă o perspectivă personală asupra bunăstării. Acesta evaluează împlinirea emoțională, libertatea individuală și calitatea relațiilor sociale, evidențiind cum își percep cetățenii libertatea și capabilitatea în a avea vieți semnificative și satisfăcătoare. În unele țări, diferențele dintre rezultatele indicilor LI și ELI sunt deosebit de izbitoare, arătând că strategiile eficiente de longevitate trebuie să abordeze atât cadrele macroeconomice, cât și bunăstarea individuală.
În calitate de bancă comercială paneuropeană, UniCredit sprijină atât clienții individuali, cât și companiile în adaptarea la era longevității, deblocând valoarea pe termen lung și permițând progresul incluziv.
Puteți descărca date detaliate despre cercetările Unicredit de aici.
Un documentar istoric
Unul dintre cele mai mari centre de date AI din lume prinde contur în orașul Abilene, Texas.
Sam Altman, CEO al OpenAI, și Masayoshi Son, CEO al Softbank, povestesc despre parteneriatul lor care va crea această imensă uzină de inteligență artificială în care 400.000 de cipuri Nvidia GB200 (Blackwell) vor deveni un creier gigantic. (video: 42:11)
SCURTE.
Artă. Statui de pisici în Londra.
_______________
Demo. Cum să creezi un joc simplu în câteva minute cu Grok 3.
____________________
Comunicare. ElevenLabs, unul dintre cei mai mari jucători din domeniul agenților AI vocali, a lansat platforma Conversational AI 2.0, care ne permite să ne creăm roboți precum responsabili cu relații cu clienții, antrenori de șah sau personaje din joc -anunță superhuman.ai.
Clipul de prezentare:
Fain - mi-a plăcut mult studiul celor de la Unicredit
Mulțumim