Universo de Sal - fotografie de Alejandra Heis, remarcată la Milky Way Photographer of the Year 2025 și realizată în deșertul Salinas Grandes din Argentina.
Calea Lactee mai poate fi observată în întreaga sa grandoare doar departe de așezările omenești, unde poluarea luminoasă este zero.
Mulțumim, dar nu, domnule Altman!
Sam Altman, CEO OpenAI, prevede că ChatGPT va ști totul despre noi, evoluând într-un asistent digital permanent care va stoca continuu întregul context al vieții utilizatorului – conversații, e-mailuri, articole citite și multe altele – adunând „trilioane de tokenuri (cuvinte) de context”.
Utilizatorii mai tineri tratează ChatGPT ca pe un consilier de viață pentru luarea deciziilor complexe, în timp ce utilizatorii mai în vârstă îl consideră un substitut pentru Google - spune Sam Altman.
Confidențialitatea rămâne însă o preocupare esențială, având în vedere amploarea datelor personale care ar putea fi colectate de roboții AI. Nu există nicio garanție că informațiile nu vor fi folosite împotriva utilizatorului - observă pe bună dreptate presa internațională.
Roboții AI pot schimba convingerile oamenilor mai bine decât noi
Și legat de știrea de mai sus, pentru că nici un gigant tech nu inovează de dragul de a inova, ci are obiective clare de viitor.
Am văzut cum, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, rețelele sociale au propulsat un personaj cvasinecunoscut, fără activitate politică vizibilă, pe primul loc în preferințele electoratului.
Mai nou, cercetările arată că dacă modelele lingvistice mari (LLM), gen ChatGPT, au suficiente date despre un utilizator, îi pot schimba acestuia eficient convingerile.
În fiecare zi, milioane de oameni se ceartă online, dar foarte puțini dintre ei reușesc să modifice părerile interlocutorilor.
O echipă de cercetători din mai multe universități a descoperit că GPT-4 de la OpenAI a fost semnificativ mai convingător decât oamenii, fiind capabil să formuleze argumente sofisticate și persuasive folosind informații despre persoana cu care discuta.
Cercetătorii au recrutat 900 de subiecți și le-au cerut să furnizeze informații personale, cum ar fi sexul, vârsta, etnia, nivelul de educație, statutul profesional și afilierea politică.
Unii participanții au fost puși să discute online cu un alt oponent uman, alții cu GPT-4 (fără ca niciunul dintre subiecți să știe dacă conversează cu o mașină sau un om) și li s-a cerut să dezbată timp de zece minute subiecte alese aleatoriu, precum interzicerea combustibililor fosili sau obligativitatea uniformei în școli.
Cercetătorii au constatat că GPT-4 a egalat sau a depășit capacitățile de persuasiune ale interlocutorilor umani. Atunci când avea informații despre subiecții cu care vorbea, AI a fost cu 64% mai persuasivă în comparație cu oamenii care nu aveau acces la datele personalizate ale subiecților.
„Decidenții politici și platformele online ar trebui să ia în serios amenințarea campaniilor coordonate de dezinformare bazate pe inteligența artificială, deoarece am atins în mod clar nivelul tehnologic care face posibile rețele de conturi automatizate bazate pe LLM, capabile să influențeze strategic opinia publică într-o anumită direcție”, conchide unul dintre cercetători.
„Acești roboți pot fi folosiți pentru a disemina dezinformare, iar acest tip de influență difuză ar fi foarte greu de demascat în timp real”, spune el. (technologyreview.ro)
Legendarul designer Jony Ive se alătură OpenAI pentru a crea un dispozitiv misterios, posibil înlocuitor al smartphone-ului
Celebru pentru contribuția sa la crearea iPhone și MacBook, gadgeturi care au schimbat paradigma în domeniul electronicelor, designerul Jony Ive colaborează mai nou cu Sam Altman (CEO OpenAI) la un dispozitiv experimental pe care creatorul ChatGPT îl descrie drept „cea mai tare tehnologie (coolest piece) pe care lumea a văzut-o vreodată”.
Acum, cei doi au semnat un acord în valoare de 6,5 miliarde de dolari pentru a integra io, startup-ul lui Ive, împreună cu cei 55 de angajați ai săi, în divizia de hardware, în creștere, a OpenAI.
Cei doi intenționează să lanseze un potențial înlocuitor al smartphone-ului în cursul anului viitor. Ive va conduce, de asemenea, toate proiectele creative și de design pentru producătorul ChatGPT.
Un video cu o discuție între Altman și Ive:
Și pagina OpenAi de unde am luat poza de mai sus, aici.
__________________
PS: Sper ca misteriosul gadget înlocuitor al telefonului să nu fie o nouă tentativă de ochelari VR/AR/smart/viitorul/nemaipomeniți, pentru că giganți precum Meta, Google, Amazon au lansat tot felul de astfel de concepte fără prea mare succes, deși au cheltuit miliarde bune.
Sau poate că Jony Ive va scoate produsul care va revoluția consumer electronics, pentru că așa a fost și cu iPhone. Până la apariția primul model de iPhone, toate „smartphone-urile” cu ecran tactil erau niște caricaturi din punctul de vedere al funcționalităților.
Youtube nu produce filme, dar are venituri din reclamă apropiate de cele totale ale Netflix
Am aflat în februarie că americanii consumă YouTube pe televizoarele lor mai mult decât orice altă sursă de conținut, precum Disney, NBC, Paramount, Fox sau Netflix. Și acest consum crește în continuare.
Unii entuziaști prevăd chiar că Youtube ar putea deveni cea mai mare companie de media din lume.
Interesant este că divizia de publicitate a YouTube generează deja venituri totale aproape de cele înregistrate de gigantul Netflix.
Printre noutățile anunțate de Youtube: un nou format publicitar, Peak Points, care utilizează tehnologia Gemini AI de la Google pentru a identifica părțile din videoclipurile YouTube care vor genera cel mai mare engagement al spectatorilor, apoi plasează reclame imediat după acestea.
Google a lansat Gemini Ultra la prețul de 250 de dolari pe lună, cu un generator video uimitor
La recenta sa conferință anuală a dezvoltatorilor, Google a lansat Gemini Ultra (disponibil doar în SUA pentru moment), care oferă „cel mai înalt nivel de acces” la aplicațiile și serviciile Google bazate pe inteligență artificială. Prețul este de 249,99 dolari pe lună.
Mi-a atras atenția generatorul video Veo 3, capabil să livreze deocamdată clipuri HD de 8 secunde (până la un minut în viitor) pe baza instrucțiunilor text. Câteva exemple de clipuri generate de noua aplicație:
Deși în prezent, la lansare, este disponibil la rezoluție de 720p, Veo va fi capabil să genereze video la 4K.
Înțelege mult mai bine instrucțiunile primite prin prompturi (descrieri textuale), ceea ce înseamnă că videoclipurile vor corespunde mai precis viziunii utilizatorului.
Generează efecte sonore, zgomote ambientale și dialoguri pentru videoclipurile create, iar sunetul este integrat nativ, adică este sincronizat perfect. Această capacitate marchează „sfârșitul erei silențioase" pentru videoclipurile create de AI.
Înțelege termeni cinematografici precum „timelapse", „aerial shot" sau „close-up", permițând utilizatorilor să personalizeze stilul și mișcările camerei.
Poate anima imagini statice existente sau generate de AI, pe care le transformă în videoclipuri pe baza prompturilor care definesc stilul și mișcările.
În completare, pachetul Gemini Ultra mai conține noua aplicație de editare video Flow. Un tutorial:
Pentru cei 250 de dolari pe lună, vom mai primi, printre altele, limite mai mari în platforma NotebookLM (de generare de podcasturi); acces la chatbotul Gemini al Google în Chrome; YouTube Premium; 30 TB de stocare pe Google Drive, Google Photos și Gmail.
Tesla dă semne de întremare
Prețul acțiunilor Tesla a atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, optimismul investitorilor crescând în urma declarațiilor fondatorului Elon Musk.
Acțiunile companiei au scăzut cu 15% în acest an, dar au înregistrat zilele trecute o revenire față de minimele înregistrate în aprilie și în martie, semn că s-ar putea îndrepta spre maximele istorice atinse ultima dată în decembrie (475 de dolari pe acțiune).
Cea mai importantă declarație a lui Elon Musk: va rămâne la conducerea Tesla în următorii cinci ani. Promisiunea sa a venit după apariția unor zvonuri cum că consiliul de administrație al companiei ar fi contactat firme de recrutare pentru a-i găsi un înlocuitor.
Valoarea Tesla este dată și de implicarea sa în domeniile roboților umanoizi și stocării energiei.
Investitorii analizează și ultimele dezvăluiri despre strategia Tesla în domeniul inteligenței artificiale și relația sa cu giganții din industria semiconductorilor, precum Nvidia și AMD.
Deși Musk a indicat că nu există planuri imediate de fuziune între Tesla și xAI (compania sa de inteligență artificială), el nu a exclus această posibilitate, ceea ce i-a făcut pe investitori să ciulească urechile.
Musk a dezvăluit că xAI a instalat deja 200.000 de procesoare GPU în centrul de date Colossus din Memphis, devenit „cel mai puternic cluster de antrenament pentru inteligența artificală din lume în acest moment”. Și mai ambițios este planul companiei de a construi încă un complex AI dotat cu 1 milion de procesoare grafice de ultimă generație. (Alte informații pe financemagnates.com)
_____________
La capitolul robotaxi, Tesla doarme însă
Serviciul de taxiuri autonome Waymo (divizie Alphabet/Google) a efectuat până acum peste 10 milioane de curse plătite în Statele Unite. Compania înregistrează deja un sfert de milion de comenzi pe săptămână.
Rivalul Tesla ar urma să lanseze abia luna viitoare serviciul său de robotaxi cu plată, în Austin.
Cireașa decorativă de pe tort. Producătorul chinez de automobile BYD a vândut mai multe vehicule electrice în Europa decât Tesla, luna trecută.
BYD, care produce și vehicule hibride plug-in, a vândut 7.231 de vehicule electrice alimentate cu baterii în Europa în aprilie, în timp ce Tesla a înregistrat 7.165 de unități, a declarat firma de cercetare de piață. (reuters.com)
Războiul comercial cu China ar costa Nvidia 15 miliarde de dolari
Războiul comercial cu China declanșat de președintele Trump a costat compania Nvidia 15 miliarde de dolari, se plânge directorul executiv, Jensen Huang. Este rezultatul restricțiilor pe care Statele Unite le-au impus asupra exportului cipurilor Nvidia H20 în China.
Nvidia a proiectat cipul H20, cu performanțe limitate, pentru a respecta regulile de export ale administrației Biden. Dar aceste reguli au devenit și mai stricte sub Trump. Administrația americană a interzis Nvidia să vândă cipurile în China, chiar și după ce compania le-a redus și mai mult capacitatea.
Nvidia, cu sediul central în Santa Clara, California, este cel mai valoros producător de cipuri și a doua companie ca mărime din lume, cu o capitalizare de piață de aproximativ 3.300 de miliarde de dolari.
Ca răspuns, firmele chineze de tehnologie, precum Xiaomi și Huawei, investesc miliarde în producția internă de cipuri, pentru a rivaliza cu cele Nvidia. (qz.com)
Hai, nu fi supărat; uite, vinde aici. Jensen Huang, cu o avere de 98 de miliarde de dolari, a făcut eforturi deosebite pentru a capta bunăvoința lui Trump: a promis investiții de 500 de miliarde de dolari în infrastructura AI din SUA și a plătit un milion de dolari pentru participa la o cină exclusivistă cu președintele, la reședința de la Mar-a-Lago.
Aceste eforturi nu au rămas nerăsplătite: Trump l-a inclus pe CEO Nvidia în delegația oficială care a vizitat recent țări bogate din Orientul Mijlociu, prilej cu care compania a semnat un acord pentru vânzarea a „câteva sute de mii” dintre cele mai avansate cipuri ale sale către Arabia Saudită. Nvidia ar discuta și un alt acord pentru vânzarea a peste un milion de cipuri către Emiratele Arabe Unite.
Și pentru că președinții pleacă după câțiva ani, dar afacerile vor merge mai departe, Nvidia discută cu primarul Shanghaiului pentru un centru de cercetare în această metropolă - notează Politico.
Unde mergem: Romanian Design Week
Mai poți prinde, până duminică seară, amplul festivalul Romanian Design Week 2025, organizat în București de The Institute și prezentat de UniCredit Bank. Vei descoperi idei, proiecte și colaborări care explorează felul în care designul (product design, fashion, arhitectură, grafică, design interior) poate transforma orașul, genera dialog și inspira comunități. Îți sugerez să vizitezi cele trei spații principale: fosta clădire a restaurantului Cina (str. Benjamin Franklin, nr. 10); parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei, nr. 49–53); Casa Fratelli (str. Episcopiei, nr. 9).
Însă festivalul se desfășoară în multe alte spații, unele neconvenționale. Programul ultimelor trei zile ale RDW 2025, aici. Bilete online pentru cele două spații principale, Cina și Galeria de Artă, aici. (Elevii, studenții, persoanele cu dizabilități au acces gratuit.)
Și câteva poze-invitație:





TikTok vrea să calmeze copiii
TikTok a lansat o funcție de meditație ghidată pentru utilizatorii sub 18 ani, care se activează în fiecare seară la ora 22:00.
Pagina Pentru tine a utilizatorului se poate transforma, la alegere, într-un ecran albastru care îi ghidează pe minori în exerciții de respirație meditativă pe muzică zen. TikTok afirmă că instrumentul a fost creat pentru a promova obiceiuri mai sănătoase în rândul tinerilor utilizatori. Rețeaua socială chineză a fost acuzată că este dăunătoare tinerilor și că creează dependență în mod intenționat.
Părerile despre atractivitatea și utilitatea noii funcții de meditație sunt împărțite.
SCURTE
Soluții. 50 de aplicații AI pentru creșterea productivității. De pildă, editorul Hemingway evidențiază frazele lungi și încâlcite din texte, greu de citit și înțeles, și care cer editare.
__________________
Search. Encyclopedia Britannica, înființată în 1768, a lansat un chatbot AI care răspunde la întrebări scotocind prin conținutul său online. Funcționează ca un motor de căutare așadar.
______________________
Idei. Cum să faci bani cu AI.
__________________
Film. Letterboxd, platformă de socializare pentru cinefili, cu 20 de milioane de utilizatori, intră în distribuția online de filme de festival sau semnate de regizori în ascensiune, altele decât cele mainstream. Țările în care va fi lansat serviciul urmează a fi anunțate.
______________
SF. Apple colaborează cu startup-ul Synchron pentru a crea interfețe creier-computer care vor permite persoanelor cu dizabilități să controleze iPhone-ul cu ajutorul gândurilor. Interfața constă într-un implant gen stent plasat într-o venă a creierului.
_______________
Inovație. Cercetători suedezi au creat o baterie cu consistența pastei de dinți, capabilă să se întindă până la dublul lungimii sale fără a-și pierde puterea. Tehnologia ar putea avea aplicații în domeniile electronicelor purtabile, roboților și dispozitivelor medicale
._________________
Spațiu. Un astronaut de 70 de ani și-a luat camera foto pe Stația Spațială Internațională. Cu ce imagini s-a întors. Foto: Dubai noaptea.
_________________
Economie. Cea mai scumpă rasă de câini din Marea Britanie este buldogul englez - un adevărat status symbol. Prețul mediu al unui pui de rasă pură este de 1.694 de lire. În același timp, vânzările de chihuahua au scăzut cu 43%.
________________
Fițe. Bieții căței. (2025 Pet Gala.)
__________________
Cripto. Bitcoin a atins saptamâna aceasta valoarea de 109.483,96 dolari, iar ieri pe cea de 111.302,70 de dolari.
_____________________
Rețete. Sparanghelul de primăvară nu lipsește din supermarketuri, așa că o tartă cu această legumă fină devine posibilă, după e rețetă norvegiană, și în bucătăria ta.
___________
Voluntariat. ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere lansează o nouă ediție a campaniei naționale „Intră în cercul solidarITății!”, un program național de colectare și pregătire pentru reutilizare a echipamentelor IT destinate școlilor care au nevoie de sprijin în dotarea digitală. Entitățile publice și private din România sunt invitate să predea laptopuri, monitoare, unități centrale și notebook-uri utilizate care pot fi recondiționate și donate către școlile înscrise în programul „Școala Ecoterrienilor”.
De ce a trecut James Bond pe bere și a renunțat la Martini
Într-un film, actorii folosesc exclusiv un anumit smartphone. În altul, apare copios un brand auto. Personajul X mușcă cu poftă dintr-un hamburger și camera fixează pentru o secundă sigla restaurantului de pe ambalaj.
Promovarea produselor prin plasarea în acțiunea filmelor este o industrie de 30 de miliarde de dolari și aflată în ascensiune.
Un exemplu de product placement: Heineken a plătit 45 de milioane de dolari pentru ca James Bond să renunțe la Martini și să bea bere în filmul Skyfall.
Un minidocumentar (13 minute) pe această temă:
Cum să pierzi bani, deși visezi să câștigi
Acest video Wired despre metode de înșelăciune în cazinouri a adunat 2,1 milioane de vizualizări în două săptămâni.
Apropo de cazinouri: pentru a atrage clienții și a-i ușura de bani, acestea plasează mai la intrare păcănele care oferă mai des câștiguri. Odată intrat, șansele jucătorului de a câștiga la alte mașini, mai din interior, scad.
MUZICĂ
Smurfette
Rihanna a lansat în sfârșit un nou single, primul după 2022. E o piesă inclusă în filmul de animație Smurfs, așteptat în cinematografe în luna iulie. În film, Rihanna este vocea personajului Smurfette.
______________
Pink Elephant de la Arcade Fire
Tot după o tăcere de aproape trei ani (probleme juridice pentru hărțuire, infracțiune de care a fost acuzat solistul Win Butler), trupa indie canadiană Arcade Fire a lansat un nou album, Pink Elephant.
Arcade Fire s-a remarcat și prin metode originale de promovare: pentru acest album a creat o aplicație mobilă prin care fanii au acces preferianțial la bilete de concert și la conținut inedit.
________________________
Istorie
Un top al celor mai importanți 50 de compozitori din toate timpurile, cei care au modelat muzica așa cum o ascultăm azi. E o călătorie a descoperirilor plăcute și neașteptate.
O mostră:
FILM
În iulie, la cinema.
nu merg multe din linkurile YT. Nici la tine, nici la alte bloguri.