Portretul cățelușei Mila realizat de Donna Victor. Fotografie premiată la Dog Photography Awards.
Imperiul lui Elon Musk are la bază finanțări guvernamentale de cel puțin 38 de miliarde de dolari. Cum au crescut Tesla și SpaceX
Elon Musk și echipa sa U.S. DOGE Service și-au stabilit ca misiune reducerea cheltuielilor guvernului. Au stârnit numeroase nemulțumiri, de pildă prin concedierea arbitrară a unor întregi departamente de experți competenți.
Musk este însă unul dintre cei mai mari beneficiari ai banilor adunați din impozitele plătite de contribuabilii americani - scrie The Washington Post ($), cotidian aflat în proprietatea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon.
De-a lungul ultimilor 20 de ani, Musk și companiile sale au primit cel puțin 38 de miliarde de dolari în contracte guvernamentale, împrumuturi, subvenții și credite fiscale, adesea în momente critice pentru afacerile mogulului.
Dacă ne referim doar la anul 2024, guvernele federale și locale au alocat cel puțin 6,3 miliarde de dolari companiilor lui Musk.
__________________
Această reclamă anti-Musk, atribuită ironic Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a fost instalată de artistul urban Winston Tseng în diverse spații publicitare pietonale pe o rază de o doi kilometri în jurul Casei Albe.
S-a viralizat imediat.
În spiritul transparenței, ar trebui să dezvălui că USAID mi-a plătit 69 de milioane de dolari (în prezervative) pentru această reclamă, a declarat Tseng, făcând aluzie la faptul că Musk nu a înțeles utilitatea USAID (căreia i-a tăiat fondurile) în prevenirea și tratamentul HIV la nivel internațional. (hyperallergic.com)
Cine sunt cei 24 de supermiliardari
În 1987, Forbes a publicat prima listă a miliardarilor, cuprinzând 140 de persoane a căror avere cumulată se ridica la 295 de miliarde de dolari. Cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de 20 de miliarde de dolari, era japonezul Yoshiaki Tsutsumi, un magnat imobiliar.
Astăzi, cea mai bogată persoană din lume, Elon Musk, are o avere de 419,4 miliarde de dolari, de aproximativ 21 de ori mai mult decât Tsutsumi la apogeul său și de peste două milioane de ori mai mare decât averea netă medie a unei gospodării americane.
Un număr de 24 de muritori din lista de mai jos au, fiecare, o avere de 50 de miliarde de dolari sau mai mult și intră în categoria supermiliardarilor.
Averea lor netă combinată totaliza, la începutul lui februarie, 3.300 de miliarde de dolari, echivalentul PIB-ului Franței. (wsj.com)
Ai tendințe depresive? Mai lasă telefonul
Experiment științific: peste patru sute de voluntari, cu vârsta medie de 32 de ani, au acceptat să instaleze o aplicație care le-a limitat accesul la internet pe smartphone-uri, rămânând active doar apelurile și mesajele text, asemenea unui telefon de acum 20 de ani.
Rezultatele după două săptămâni au fost de-a dreptul uimitoare.
„Modificarea capacității de atenție susținută la grupul de studiu a fost echivalentă cu ștergerea a 10 ani de declin cognitiv legat de vârstă, iar îmbunătățirea simptomelor depresiei a fost mai semnificativă decât efectul mediu al medicamentelor antidepresive”, este una dintre concluziile publicate în revista PNAS NEXUS.
99 de minori cu șanse de salvare
Un număr de 99 de adolescenți au trecut, în perioada 1 martie 2024-10 februarie 2025, prin programul CREATIV dedicat minorilor cu adicții, un program al Asociației Zi de BINE, susținut ca partener strategic de UniCredit Bank.
CREAATiV este primul centru rezidențial de stat destinat tinerilor cu probleme de consum de substanțe, amenajat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, Câmpina. După un an de funcționare, datele evidențiază dimensiunea problemei și conturează profilul pacienților internați:
◾ Majoritatea pacienților (63%) au fost adolescenți cu vârste între 16 și 19 ani, iar 37% aveau între 12 și 15 ani.
◾ Din punct de vedere demografic, 57% dintre pacienți au fost băieți, iar 43% fete.
◾ Distribuția geografică arată o preponderență a cazurilor provenite din mediul urban (81%) comparativ cu mediul rural (19%); cele mai multe solicitări au venit din București (29%), urmat de județele Prahova (9%) și Argeș (6%).
Majoritatea copiilor (85%) nu au avut reinternări, ceea ce nu înseamnă că nu au avut recidive sau că nu vor avea. De aceea, este vital să se înființeze o infrastructură de centre de zi în marile orașe, unde adolescenții care termină un program precum CREAATiV să poată să continue psihoterapia și să fie susținuți să nu își piardă progresele.
Astfel, începând din această lună, Asociația Zi de BINE lansează și RE.CREATIV, un program destinat tinerilor care au beneficiat deja de tratament și care au nevoie de un cadru structurat pentru a-și menține progresul.
Câte miliarde au adus filmele Star Wars
De asemenea, Disney, care a cumpărat în 2012 studiourile Lucasfilm - creatoare a celebrei serii, a încasat anul trecut miliarde de dolari din vânzările de păpuși Baby Yoda și alte produse tip merchandising inspirate de universurile sale, între care Star Wars ocupă un loc semnificativ - scrie sherwood.news.
Populație uriașă, piață mică
India are 1,4 miliarde de locuitori, dar aproximativ un miliard dintre ei nu au bani pentru a cheltui pe bunuri sau servicii discreționare (cele al căror consum nu se datorează unei nevoi de supraviețuire, nu sunt esențiale sau necesare, ci mai degrabă sunt legate de satisfacerea a unei dorințe, cum ar fi produsele de lux). Clasa consumatorilor din India, care reprezintă efectiv piața potențială pentru întreprinderile nou-înființate sau proprietarii de afaceri, este la fel de mare ca a Mexicului, de 130-140 de milioane de persoane.
Alte 300 de milioane se încadrează în categoria consumatori „emergenți” sau „aspiranți”, dar aceștia sunt cheltuitori reticenți care abia au început să își deschidă portmoneul.
Populația bogată a Indiei nu crește cu adevărat în număr, iar cei care sunt deja bogați devin și mai bogați. (bbc.com)
SCURTE
Afaceri. Nvidia are în ultimul trimestru al anului fiscal niște rezultate (venituri, profit) foarte bune. Zona tech și bursele au răsuflat ușurate - industria crește în continuare.
_______________
Statistici. Cel mai bun moment pentru a posta pe YouTube, ca eficiență în obținerea de vizualizări, este miercuri la ora 16.00. (Cu cât nuanța din infografic este mai închisă, cu atât eficiența postării este mai mare).
___________________
Online. În Substack-ul românesc a apărut și cartierul erotic, cu Rosarium. Poți încerca un abonament, accesul e gratuit.
________________________
Arhitectură. Case altfel.
__________________
AI. Conversație cu Grok :)
______________________
Infracțiuni. Bande de hoți au atacat trenuri de marfă în Arizona și California și au furat din vagoane pantofi Nike de două milioane de dolari în mai puțin de un an. Ca în filmele western (deși pe la 1800 nu exista Nike).
_______________
Familie. Loyal, un start-up biotehnologic din San Francisco, a anunțat că un medicament pe care l-a dezvoltat pentru a crește durata de viață a câinilor este aproape de aprobare. Medicamentul este destinat cățeilor de peste 10 ani și cu greutate mai mare de șase kilograme. (washingtonpost.com)
________________
Start-up. Innovation Labs 2025 a dat start la înscrieri. Hackathoanele Innovation Labs sunt competiții de 30 de ore în care studenți, absolvenți și tineri profesioniști dezvoltă soluții tech pentru probleme reale. Hackathoanele Innovation Labs vor avea loc în București, Cluj, Iași și Timișoara. Înscrieri și detalii, aici.
________________
Experimente. Cele mai bune rețete de orez prăjit.
___________________
Meserii. Yotuberul Jacob Feder de la Redlands Conservation Center învață un pui de jaguar de doi ani să înoate.
_______________________
Statistici. Cele mai profitabile filme de animație. (slideshow)
Camere de hotel minuscule, dar memorabile
Cei care caută o cazare aparte pot petrece o noapte într-o capsulă de dormit transparentă, agățată de o stâncă deasupra Văii Sacre din Peru.
Condiție obligatorie: turiștii să fie sănătoși și în formă fizică bună, deoarece o cățărare aproape verticală de 400 metri este singura modalitate de a ajunge la Skylodge Adventure Suites.
Fiecare capsulă Skylodge include o baie, garanție că drumurile nocturne la toaletă nu pun viața în pericol, iar atunci când răsare soarele oaspeții pot savura o ceașcă de ceai pe terasa privată.
Alte hoteluri cu camere minuscule, aici.
Mulțumesc pentru vizită.
fain cățelul din poză. Weekend mișto!
Merci, Spor