Civilization

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #400
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
User's avatar
Discover more from Civilization
Filosofii relaxate despre hi-tech și omenire
Over 14,000 subscribers
Already have an account? Sign in

Civilization #400

Instantanee din spectacolul lumii

Victor Kapra's avatar
Victor Kapra
Feb 21, 2025
35

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #400
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
1
1
Share

Pregătiri pentru dans hindi sacru în Kerala, India. Foto: Tania Chatterjee.


Din gândirea lui Elon Musk

Sursa foto

Scriitoarea conservatoare Ashley St. Clair a declarat de Ziua Îndrăgostiților că este mama celui de-al treisprezecelea copil al lui Elon Musk (53 de ani).
Familia neobișnuită a celui mai bogat om din lume - ceilalți 12 copii au fost procreați cu alte patru mame - este ținta oprobriului, nu al democraților, ci al unor influenți conservatori, din aceeași zonă politică cu Musk, în speță cei care apără valorile familiei. Sunt semne ale unei rupturi între tehnologie și dreapta religioasă în interiorul puternicei coaliții republicane – comentează Politico.
Mai mult, Musk ar fi folosit tehnologii de fertilitate asistată pentru a deveni tatăl majorității copiilor săi. Datoria lui față de rasa umană ar fi de a se asigura că genele sale superioare se perpetuează în viitoarea istorie a omenirii.
Musk speră să facă din umanitate o specie interplanetară, iar implantul cerebral Neuralink, în care investește, să integreze creierele umane în computere. Sunt idei ale curentului de gândire transumanist, aflat în ascensiune în Silicon Valley. Această filosofie vede oamenii și mașinile ca fiind egali și, în viitor, integrați în mod inevitabil, în contrast puternic cu viziunea religioasă tradițională a dreptei americane.
„Cele 8 miliarde de oameni care trăiesc astăzi pur și simplu nu contează - genocidul și războaiele sunt simple evenimente istorice, atâta timp cât unii supraviețuiesc, iar Musk este cel care trebuie să supraviețuiască”, explică Alexander Thomas, cercetător la University of East London și autor al cărții The Politics and Ethics of Transhumanism. „El crede că este cel care trebuie să predea ștafeta civilizației și să creeze un viitor superior”.


Cu ce ne jucăm azi: Humanize AI
Aplicația Humanize AI promite să editeze textele generate de inteligența artificială astfel încât acestea să sune natural, ca și cum ar fi fost scrise de oameni în carne și oase.

Pentru a se promova, aplicația ne propune jocul Human or AI. Ți se afișează niște portrete și trebuie să ghicești dacă sunt poze reale sau figuri generate. Primești rezultatele după cinci răspunsuri. (Scorul meu a fost dezastruos.)


Zuckerberg spionează Youtube
Pe 14 februarie, Youtube a împlinit 20 de ani de când a fost fondată de trei foști angajați PayPal. Google a cumpărat această platformă video un an mai târziu, cu exorbitanta sumă pe atunci de 1,65 miliarde de dolari. Și nu a greșit deloc, pentru că a ajuns astfel să aibă în portofoliu cele mai accesate două site-uri la nivel mondial - motorul de căutare urmat de această platformă video.
BBC povestește cum o echipă de cercetători a lui Mark Zuckerberg (CEO Facebook) spionează Youtube pentru a aduna informații despre funcționarea platformei, în condițiile în care Google a devenit rezervată în a publica statistici.
De pildă, numărul mediu de vizualizări pentru un videoclip YouTube este de doar 41, iar 4% dintre videoclipuri nu au fost vizionate nici măcar o dată. Aproximativ 74% dintre clipuri nu au generat niciun comentariu. Cam 89% nu au niciun like.
Milioanele de vizualizări adunate de unele vedete Youtube sunt, așadar, excepții.
Articolul, aici.

Numărul estimat al clipurilor urcate pe Youtube în miliarde

Cele mai râvnite profesiuni

Avem aici infograficul la dimensiuni mari.
Site-ul resume.io, specializat în CV-uri, a distilat căutările online și a publicat un top al celor mai râvnite profesiuni în 170 de țări. În România, pe primul loc s-ar afla meseria de model. Topul mondial arată așa:

Luăm aceste date cu prudență pentru că a contat în statistica finală numărul de căutări venite din fiecare țară.


Două sfaturi pentru vacanțe

Plăcerea unei călătorii va fi invers proporțională cu greutatea bagajelor personale. Bagajele lejere vă permit să urcați ușor scările atunci când nu există lift sau să împărțiți un tuk-tuk, să împachetați și să despachetați rapid și să nu pierdeți lucruri. Realitatea zilelor noastre este că aproape sigur puteți cumpăra pe drum tot ceea ce vă lipsește (bineînțeles, dacă aveți resursele necesare).
Pentru a profita la maximum de bucătăria locului pe care îl vizitați, regula de bază este să alegeți localurile unde mănâncă localnicii. Atunci când cereți cuiva să vă recomande un restaurant, nu-l întrebați unde ar trebui să mâncați; întrebați-l unde mănâncă el. Unde a mâncat ultima dată când a ieșit în oraș?
De asemenea, veți avea satisfacția unui prânz convenabil și autentic în relativa apropiere a unui loc faimos doar dacă vă îndepărtați cel puțin cinci străzi de epicentrul turistic. (Alte sfaturi, aici)


Primul automobil electric Ferrari ar putea costa cel puțin 500.000 de euro
Ferrari pregătește o linie de fabricație pentru primul său model electric, a cărui lansare va avea loc spre sfârșitul anului.
Prețul planificat al noului model, de 500.000 de euro (fără opțiuni), indică încrederea producătorului italian că șoferii ultra-bogați sunt pregătiți să-l accepte, chiar dacă rivalii de pe piața EV reduc prețurile pe fondul diminuării cererii - comentează Reuters.
Cum manualul de marketing spune că promovarea unui produs nou trebuie să înceapă cât mai devreme, au apărut și primele poze spion ale unul exemplar de test, cu care inginerii s-au distrat punându-i țevi de eșapament.

Altfel, Ferrari se simte cum nu se poate mai bine. Anul trecut, creșterea vânzărilor a adus un plus de 6,7 miliarde de euro la veniturile companiei.


O posibilă revoluție în auto
Compania slovenă Elaphe a prezentat motoare integrate în roțile automobilelor electrice sau hibride (in-wheel motors), compatibile totodată cu frâne de înaltă performanță.
Dacă aceste motoare încorporate în roți, denumite Sonic 1, ar ajunge să fie utilizate pe scară largă, ar putea avea un impact uriaș asupra modului în care sunt proiectate și fabricate vehiculele electrice, asupra performanțelor acestora și în privința costurilor de întreținere.
Nu ar mai fi nevoie de un motor central sau de transmisie. Automobilele ar deveni mai simple, cu mai puține piese, reducând probabilitatea de defecțiuni mecanice. Totodată ar fi mai eficiente, deoarece ar dispărea pierderile de energie care apar atunci când energia trece prin sisteme mecanice pentru a acționa roțile.
Conceptul motoarelor integrate roți există de ani, dar au devenit mai populare recent. Ferrari, Ford și Nissan își dezvoltă propriile versiuni.


UniCredit, votată ca banca preferată pentru finanțarea comerțului în România și la nivelul regiunii Europa Centrală și de Est

UniCredit a fost recunoscută în cel mai recent studiu Euromoney privind finanțarea comerțului drept Cea mai bună bancă de finanțare a comerțului în zona Europei Centrale și de Est (Best Trade Finance Bank), precum și în România și în alte șapte țări (Ungaria, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Croația, Bulgaria) în care este prezentă.
Sondajul, ajuns la al 14-lea an în care este organizat, a colectat feedback de la peste 13.500 de corporații și instituții financiare, oferind dovezi consistente privind expertiza UniCredit în materie de produse, capacitate de a oferi cele mai bune servicii din piață pentru clienți și de înțelegere profundă a principalelor sale piețe europene.


SCURTE

Social media. 84% din melodiile care au intrat anul trecut în topul Billboard Global 200 au fost virale mai întâi pe TikTok.
______________
Cosmos. Asteroidul YR4, cu o lungime de 40-100 de metri, ar putea trece foarte aproape de Pământ în 2032. Probabilitatea de a ne lovi este de 3,1%.
________________
Meșteșug. Un portret al lui Van Gogh realizat din piese Lego. Alte lucrări din aceleași piese Lego, aici.

_________________________
Infografic. Istoria omenirii într-un minut:

____________________
Păsări. Această doamnă albatros are aproximativ 74 de ani (este monitorizată de ornitologi din 1956) și tocmai a mai scos un pui.
_________________
Foto. Clădiri și monumente emblematice ale omenirii în timpul construcției.

Statuia Libertății, New York

___________________
Vacanțe. Cele mai bune plaje din lume.

__________________
Lecturi. 10 cărți recomandate de un psiholog organizațional.


Ne reuzim curând. Mulțumesc pentru vizită.

Share Civilization


taftur  daniel's avatar
Mihaela Giurgi's avatar
Reghini Ionel's avatar
Sorina Ionescu's avatar
Stan Iulian Alexandru's avatar
35 Likes∙
1 Restack
35

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #400
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
1
1
Share

Discussion about this post

User's avatar
Kozma Adrian's avatar
Kozma Adrian
Feb 21

🙏🔝

Expand full comment
Like (1)
Reply
Share
Civilization #415
Cred că ai ce citi
Apr 16 • 
Victor Kapra
36

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #415
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Civilization #414
Cred că ai ce citi
Apr 11 • 
Victor Kapra
32

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #414
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Civilization #409
Ai ce citi
Mar 25 • 
Victor Kapra
100

Share this post

User's avatar
Civilization
Civilization #409
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
2

Ready for more?

© 2025 Victor Kapra
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Create your profile

User's avatar

Only paid subscribers can comment on this post

Already a paid subscriber? Sign in

Check your email

For your security, we need to re-authenticate you.

Click the link we sent to , or click here to sign in.