Civilization #4
Despre roboții care-i umilesc pe managerii HR, arhiva secretă a budiștilor, tiranosaurul Stan & more
Baza de date a budiștilor
Mă fascinează această fotografie. Este o bibliotecă budistă cu 84.000 de suluri de manuscris descoperită în 2003, după ce fusese ascunsă, sute de ani, în spatele unui zid în mânăstirea Sakya, din Regiunea Autonomă Tibet (China). Multe dintre suluri (1,8 metri lungime fiecare) sunt scrise cu litere de aur și au la început și sfârșit miniaturi rafinate. Pe lângă scrieri sacre budiste, aceste manuscrise conțin informații despre agricultură, meșteșuguri, medicină din ultimele mii de ani.
Toată informația cuprinsă în această bibliotecă străveche încape azi, fără probleme, pe hardul unui laptop high-end.
Mai corect e ca angajarea să fie făcută de roboți
Cel mai vechi CV pe care îl cunoaștem este cel al lui Leonardo da Vinci (foto), scris la 1482. De atunci, recrutarea personalului nu s-a schimbat prea mult.
Pandemia a dus la situații de neconceput altădată: companiile angajează personal care să lucreze de acasă fără o întâlnire reală, față în față.
Totodată, unii șefi de resurse umane se laudă prostește cu instinctul lor în a alege oamenii potriviți, deși subiectivismul contează mult: un candidat care termină aceeași universitate cu recrutorul are șanse mai mari să obțină postul, de exemplu.
Bryq, un start-up din Atena, a creat un chatbot care ar alege mai onest viitorii angajați dintre cei care și-au depus CV-urile. Chatbotul pune o serie de întrebări candidatului, întrebări care dezvăluie, printr-un scor, cât de potrivită îi este personalitatea cu cerințele postului.
Astfel, prejudecățile managerului de resurse umane (femeie/bărbat, vârstă, aspect fizic, culoarea pielii) n-ar mai conta, nefiind luate în calcul de chatbot.
Bryq a obținut recent o finanțare de 1,2 milioane de euro.
Roboții ne dau peste mână și la descrierea postului
Startup-ul Textio constată că descrierile de posturi libere din anunțurile de angajare sunt redactate de obicei prost și alungă candidații valoroși. Așa încât a creat un software bazat pe machine learning, care optimizează fiecare cuvânt din descrierea jobului.
Da, poți cere un demo.
Tu nici nu știi cine te analizează
Compania de resurse umane HireVue vinde o aplicație AI care analizează expresiile faciale, tonul vocii, lexicul folosit de candidați în timpul videointerviurilor de angajare și stabilește un scor.
Pe canalul YT al companiei găsești și sfaturi despre cum să ai succes la interviurile video.
Cum se numesc și ce fac roboții BT
Banca Transilvania a început să dezvolte in-house chatboți acum trei ani. Astăzi sunt deja șase activi: trei pentru clienți, trei pentru angajați.
Livia. Comunică prin Facebook, Skype şi telefonic cu clienţii persoane fizice despre banii din cont, produse şi servicii BT, IBAN, rate, dobânzi, comisioane sau popriri etc. S-a născut în 2017 și a fost creată în parteneriat cu Microsoft.
Cele aproape 15 milioane de mesaje (răspunsuri) trimise de Livia până acum ar fi putut însemna tot atâtea drumuri la bancă sau apeluri la call center pentru peste 90.000 de persoane.
Raul. Comunică prin Facebook, Skype şi WhatsApp cu antreprenorii despre banii din cont, sumele de plată aferente împrumuturilor de pe cardurile de credit, cecuri şi bilete la ordin de plată etc. S-a născut în 2018 în colaborare cu Vonage și Druid. A dat până acum 830.000 de răspunsuri la întrebările clienților.
Ino. A oferit informaţii despre amânarea ratelor la credite pe motiv de pandemie: de la statusul solicitării, la paşii necesari pentru a aplica. Pentru că şi-a terminat misiunea, Ino va fi inclus în comunicarea pe alte subiecte, de pildă, actualizarea datelor. A dus la scăderea semnificativă a numărului de apeluri la echipa call center: în perioada mai – august, cele aproape 63.000 sesiuni de discuţii cu Ino, însemnând peste 430.000 de răspunsuri, ar fi însemnat cel puţin 10.000 de apeluri la call center.
Ceilalți trei roboți, Aida, Raul și David, lucrează exclusiv cu angajații băncii, de la probleme de HR la suport în relațiile cu clienții.
Emoții pentru cei care au acțiuni Tesla
Elon Musk va anunța astăzi noi tehnologii de stocare a energiei pentru bateriile care vor echipa viitoarele modele Tesla, la „battery technology day” - o reuniune a acționarilor. Ca de obicei, în funcție de ce noutăți anunță, acțiunile Tesla, cel mai valoros brand auto, supraevaluat după unii, pot avea fluctuații importante.
Americanii reînvață să pună murături
Spre deosebire de români, cu zacusca lor, americanii pierduseră nobila artă a conservelor de toamnă.
Cum lucrează de acasă, iar discuțiile despre încălzirea globală sunt la ordinea zilei, destui americani descoperă plăcerea de a pune castraveți la murat și prepară compot pentru iarnă.
Așa de tare i-a furat pe unii noua pasiune, încât în unele zone a apărut criza de borcane: în Minnesota, de pildă, rafturile cu ambalaje de sticlă s-au golit de tot, iar producătorii de borcane și capace au început să vorbească despre o creștere „fără precedent” a cererii.
Evident, meseriașii murăturilor își pansează astfel și subconștientul care le tot șoptește că filmele distopice de pe Netflix vor fi realitatea de mâine și trebuie să aibă rezerve de hrană.
Te apuci de vlogging?
Sony își promovează noua cameră pentru vlogging ZV 1 cu concursul internațional Sony Vlog Challenge 2020. Participanților li se cere să realizeze clipuri video „cu întâmplări personale reale, care să-i definească prin prisma experiențelor personale locale”.
Intră pe link-ul concursului pentru ce și cum dacă vrei să participi.
Când exagerezi cu distanțarea socială
Șeful clubului de fotbal german SG Ripdorf/Molzen II a stabilit că trebuie respectată distanțarea socială la sânge, astfel că într-un meci din liga inferioară echipa a intrat pe teren doar cu 7 oameni. A încasat 37 de goluri și nu a reușit nici unul. (ESPN)
Cum te urmărește și ce informații adună despre tine Facebook. Dacă nu ai apucat să citești, vezi aici.
Visez ca România să-l cumpere pe Stan
Scheletul complet al unui Tyrannosaurus Rex, botezat Stan, care a trăit spre sfârșitul cretacicului, acum 65 de milioane de ani, este scos la licitație pe 6 octombrie la New York. Prețul ar putea urca la 8 milioane de dolari.
Când am citit știrea, am visat că statul român ar cumpăra tiranozaurul și ar construi o sală specială la Muzeul Antipa pentru el. Ar fi una dintre cele mai bune investiții pentru educație, turism etc.
Dar nu se va întâmpla, evident. Milioanele pot merge mai cu folos pentru unii la vreun studiu inutil de fezabilitate pentru o autostradă care nu se va construi vreodată.
Ce imagini fantastice ne oferă o cameră care înregistrează la 360
Cel mai fotografiat munte din lume, Matterhorn în germană și Cervino în italiană, situat la granița dintre Elveția și Italia, e înalt de 4.478 m și fascinează cu forma sa de piramidă. A fost multă vreme considerat imposibil de escaladat. În 1865 un englez a reușit ascensiunea, dar patru membri ai echipei sale au murit, căzând în gol 1.500 de metri. De atunci, Matterhorn a mai făcut 500 de morți dintre cei care au vrut să urce pe coama sa dințată.
Un clip despre cum e acolo sus:
Pentru cei care s-au abonat cu cont de gmail: link-ul către noile ediții Civilization nu apare de obicei în secțiunea Principale. Va trebui să-l cauți în Promotions sau Social.
Dacă ți-a plăcut ediția de azi și nu te-ai abonat încă, m-ai încuraja să merg mai departe cu acest newsletter dacă dai click pe butonul acesta albastru, de mai jos.