Satul Santa Magdalena din Munții Dolomiți - Italia.
Fotografie de Thomas Garzaro.
Un jurnalist s-a lăsat pe mâna AI. Și nu a fost chiar bine
Un jurnalist de la Washington Post a testat agentul AI Operator al ChatGPT și a avut ceva surprize - de pildă, o gaură apărută în bugetul familiei, dovadă că inteligența artificială pentru uz individual este încă la vârsta copilăriei în unele cazuri.
Ca o explicație colocvială, un agent AI este un software/sistem antrenat să rezolve autonom anumite sarcini. Chatbot-ul gata să converseze cu noi pe site-ul unui magazin online este un agent AI, de exemplu.
Jurnalistul nostru a testat așadar Operator, accesibil deocamdată experimental doar abonaților premium ChatGPT din Statele Unite. Funcționează ca un asistent personal pregătit să lucreze independent în numele utilizatorului (rezervă-mi două bilete la teatru - de exemplu) mai degrabă decât să răspundă doar la întrebări sau să genereze imagini.
Prima sarcină: găsește-mi un abonament mai convenabil la internet
„Am tastat: Intră în contul meu Comcast Xfinity și vezi dacă poți să-mi găsești un plan de internet mai puțin costisitor” – povestește jurnalistul.
„Odată ce Operator s-a conectat la contul meu Comcast (a cerut userul și parola), i-a luat aproximativ două minute să facă ceva incredibil: a găsit o modalitate de a economisi bani. Un fel de. A spus că a identificat un plan alternativ de internet pentru 13 dolari pe lună. Mi s-a părut extrem de puțin, pentru că acum plătesc 68 de dolari. Am verificat și am constatat că, de fapt, Comcast spunea că noul plan ar însemna minus 13 dolari la tariful lunar în comparație cu planul meu actual. Lui Operator îi scăpase semnul minus pe care nu a știut cum să-l interpreteze.
I-am cerut apoi să-mi dea prețul total, inclusiv taxele și comisioanele. A rezolvat corect această sarcină și m-a avertizat că tariful mai scăzut cu 13 dolari va crește cu 16 dolari după o perioadă de grație. De data asta, s-a dovedit destul de inteligent, pentru că s-a priceput să analizeze și această notă scrisă de Comcast cu litere mici.”
Eșec: Operator s-a dus la cumpărături
„I-am cerut apoi lui Operator să găsească cea mai ieftină duzină de ouă din zona mea și i-am dat adresa” - povestește mai departe jurnalistul. (În Statele Unite este o problemă cu acest produs din cauza gripei aviare.)
Pentru a-și efectua căutarea, Operator mi-a cerut datele mele de autentificare pentru serviciile de livrare a cumpărăturilor. Nu m-am gândit la asta pe moment, dar astfel Operator a primit acces și la cardurile de credit pe care le înregistrasem la aceste servicii.
Câteva minute mai târziu, am primit, pe telefon, o alertă de la aplicația unui card de credit. Tocmai făcusem o achiziție la un magazin online. Adică nu eu, ci Operator, deși nu-i spusesem să cumpere ouă, ci doar să le găsească pe cele ieftine.
Operator găsise o duzină de ouă albe la prețul de 13,19 dolari - mai mult decât dublu față alte magazine. Din motive neclare, le-a cumpărat, adăugând un bacșiș de 3 dolari și o taxă de prioritate de 3 dolari, pe lângă taxa de livrare de 7,99 dolari, taxele de serviciu de 4 dolari și taxa de 25 de cenți pentru pungă.”
Prețul total pentru o duzină de ouă a ajuns astfel la suma astronomică de 31 de dolari, adică 2,6 dolari un ou.
Cum să-i compui un cântec special și unic de Sf. Valentin
Dacă nu te-ai jucat până acum cu generatorul AI de muzică Udio, e timpul să intri, să-ți faci un cont cu o adresa alternativă de email (nu cu cea principală, pentru a evita eventualele spamuri ulterioare).
Descrii subiectul cântecului (cuvinte cheie), stilul (de exemplu, indie rock) și obții rapid o piesă pe care poți să i-o trimiți pe email apoi ca un dar special.
Dacă te prinde activitatea aceasta de compozitor, ai și opțiunea Udio cu plată.
Oare ne prostește inteligența artificială?
O nouă lucrare a cercetătorilor de la Microsoft și de la Universitatea Carnegie Mellon constată că pe măsură ce oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe inteligența artificială generativă în munca lor, folosesc mai puțin gândirea critică, ceea ce poate „duce la deteriorarea facultăților lor cognitive”.
Să privezi utilizatorul de oportunitățile de rutină în a-și exersa judecata și de a-și consolida musculatura cognitivă, înseamnă a-l lăsa nepregătit atunci când apar excepțiile.
Dar, după cum au subliniat în mod corect cercetătorii, omenirea are o lungă istorie de „descărcare” a sarcinilor cognitive către noi tehnologii pe măsură ce acestea apar, iar, la început, oamenii sunt întotdeauna îngrijorați că aceste tehnologii vor distruge inteligența umană.
404media.co ne aduce aminte de vremurile când oamenii memorau numeroase numere de telefon ale prietenilor și membrilor familiei, iar acum aceste contacte sunt salvate în telefon.
„Nu mă simt deosebit de prost pentru că am externalizat agenda telefonică a creierului meu către o listă digitală de contacte, dar același tip de externalizare ar putea fi periculos într-un loc de muncă important, în care cineva se bazează prea mult pe instrumentele AI” - comentează autorul articolului.
Cum să te dai de ceasul morții
Vrei să știi cât timp ți-a mai rămas pe Pământ?
Îți spune aplicația mobilă, devenită deja virală, Death Clock (Android; iOS).
Folosind inteligența artificială pentru a analiza dieta, somnul, stilul de viață, consumul de alcool etc, aplicația calculează cât timp ar mai putea trăi utilizatorul și stabilește ce schimbări sănătoase ar putea face acesta pentru a-și prelungi viața, de pildă, de la 80 la 94 de ani. (zdnet.com)
Vom mai auzi de Safe Superintelligence, start-up care stârnește interesul investitorilor pentru că promite o inteligență artificială mai deșteaptă decât oamenii, dar sigură pentru umanitate
Canadiano-ruso-israelianul Ilya Sutskever a fost cofondator și chief scientist la OpenAI, de unde a plecat anul trecut pentru a-și înființa propriul start-up, Safe Superintelligence (SSI), cu misiunea de a crea o inteligență artificială care să depășească capacitățile umane, dar să fie, obligatoriu, sigură pentru umanitate.
În septembrie a strâns finanțări de un miliard de dolari, ceea ce a dus la o evaluare de 5 miliarde pentru SSI.
Acum este în discuții pentru o nouă rundă de finanțare care ar putea ridica evaluarea startup-ului la 20 de miliarde de dolari.
Dincolo de explicația sumară a obiectivelor cu privire la AI sigură, nu se cunosc prea multe despre acest start-up secret și despre activitatea sa. Ceea ce a alimentat interesul investitorilor este reputația lui Sutskever (o legendă în lumea AI) și abordarea nouă a tehnologiei de către echipa sa.
Safe Superintelligence are birouri în Palo Alto și Tel Aviv.
Printre cofondatori se află Daniel Gross, fost șef AI la Apple.
Tesla pierde viteză în Europa
Concurența chinezească, dar, posibil, și declarațiile inoportune ale lui Elon Musk referitoare la politica europeană (îndemnul adresat germanilor de a vota partidul de extremă dreaptă AfD - de exemplu) au prăbușit cu 50% vânzările Tesla pe continent:
Elon Musk a sărăcit puțin
După ce a urcat la peste 486 de miliarde de dolari în decembrie, averea netă a lui Elon Musk a scăzut cu aproape 90 de miliarde de dolari din cauza evoluției slabe a acțiunilor Tesla.
Acțiunile producătorului de vehicule electrice au scăzut cu aproximativ 13,4% la începutul anului 2025 și cu 27% de la vârful din decembrie. Aproximativ 60% din averea lui Musk este alcătuită din acțiuni și opțiuni Tesla. (qz.com)
Un nou card de credit UniCredit Consumer Financing - Auchan
UniCredit Consumer Financing a lansat UniCreditCard Auchan, al doilea card de credit co-brand, împreună cu Auchan România. UniCreditCard Auchan este destinat persoanelor fizice și poate fi obținut exclusiv în hypermarketurile Auchan, la birourile de finanțare Oney Finances.
Beneficii: posesorii cardului se pot bucura de cumpărături avantajoase în toate magazinele Auchan, cardul având asociat codul de client aferent Programului de Loialitate MyCLUB Auchan.
În plus, UniCreditCard Auchan se lansează cu un Program de Cash-Back atașat, care aduce la fiecare tranzacție efectuată, indiferent de valoarea acesteia, 5% inapoi sub formă de bani direct pe card. Programul de Cash-Back este valabil la achizițiile din magazinele fizice Auchan din România (cu excepția magazinelor MyAuchan Petrom) sau online, pe www.auchan.ro.
Totodată, cumpărăturile efectuate în magazinele fizice Auchan pot fi plătite și în rate egale fără dobândă, prin Programul Discountry, oferit de UniCredit Bank.
Cum. Clienții înregistrați în Programul de Loialitate MyClub Auchan pot solicita emiterea cardului co-brand la biroul de finanțare Oney Finances din magazinele Auchan, prezentând actul de identitate în original. Aceștia au posibilitatea de a alege prin intermediul instrumentului de plată:
- o limită de credit disponibilă pentru tranzacții viitoare;
- finanțarea unei achiziții, prin Programul Prima Tranzacție, care permite cumpărarea unui produs sau a mai multor produse din Auchan în valoare de până la 30.000 de lei, cu rambursare ulterioară, în rate egale lunare.
Cardul va fi primit prin curier la orice adresă din România.
Recomand. Monarhia A.I, un eseu foarte bun despre un posibil viitor
Îl poți citi aici.
SCURTE
Lansări. Chinezii au prezentat un nou model AI open-source, numit Goku. Generează clipuri video de înaltă calitate pe bază de solicitări text. Vedem aici de ce este în stare, fără să avem certitudinea că imaginile nu sunt aranjate nițel.
________________
Statistici. Salariile IT-iștilor în România.
_________________
Top. Cele mai proaste cântece de dragoste.
_________________
Spectacole. Academia „Studiourile Buftea” se alătură proiectului Apollo Showcase susținut de Apollo 111 Teatrul, un proiect care aduce în prim-plan noile voci din actorie. Studenții la teatru din anul IV ai Academiei vor juca în patru spectacole originale, dezvoltate împreună cu dramaturgi, regizori, scenografi și coregrafi din noua generație, absolvenți ai UNATC. Programul:
_________________
Răsfățați. Monty, un schnauzer uriaș, a câștigat marele premiu al concursului canin Westminster Kennel Club Dog Show - New York, competiție înființată în 1877.
Și ce părere ai de Sage, de asemenea premiat(ă)?
Alte clipuri de la concurs, aici.
________________
Sondaje. (sursa)
FILM
O piață uriașă.
Filmul de animație Ne Zha 2 a înregistrat încasări de aproape 1,3 miliarde de dolari în cele două săptămâni de când a fost lansat în China. Este, totodată, primul film din lume care a câștigat mai mult de 1 miliard de dolari pe o singură piață.
Inspirat de o cunoscută legendă chineză, Ne Zha 2 spune povestea unui copil zeitate care se revoltă împotriva destinului său și își folosește puterile magice pentru a-și proteja comunitatea de inamici formidabili.
Cinefilii chinezi au copleșit noul film cu laude, mândrindu-se cu faptul că este realizat în întregime în China, de la regie și până la efectele speciale și postproducție. (msn.com)
______________
S-ar putea ca în curând să apară primul lung metraj cu pisici. Clipul acesta, Road Trip Across America, are o durată de 04:48.