Fotografie de Anup Shah, câștigătoare a marelui premiu la The National Wildlife Photo Contest.
Cele mai populare emoji
cnet.com ne aduce aminte că există Emojipedia, loc în care găsim emoji proaspete, așezate ordonat pe categorii.
Și dacă unele studii au arătat că e bine să ne abținem în a le folosi în corespondența oficială, de business, în comunicarea privată se dovedesc sugestive și vesele.
Cele mai utilizate emoji, stabilite tot de Emojipedia:
ChatGPT ar vrea să devină principalul motor de căutare
Funcția ChatGPT Search este de acum disponibilă fără a mai fi nevoie să ne logăm (user/pass) la acest chatbot. OpenAI a confirmat, de asemenea, că ChatGPT Search funcționează similar cu un motor de căutare - va rămâne un serviciu gratuit.
Față de Google Search, lipsesc link-urile sponsorizate, iar răspunsurile returnate sunt mai elaborate.
cnet.com ne aduce totuși aminte că ChatGPT poate halucina uneori, iar unele rezultate să fie incorecte.
Pasiunea chinezilor pentru zgârie-nori
Avem clasamentul mondial al orașelor cu cei mai mulți zgârie-nori de 150, 200 și 300 de metri înălțime.
Hong Kong este oficial capitala mondială a zgârie-norilor, cu 564 de astfel de clădiri, în timp ce Shenzhen este al doilea cel mai „înalt” oraș din lume, cu 440 de buildinguri de peste 150 de metri.
New York ocupă un îndepărtat loc trei, cu 319 în total, inclusiv 17 structuri de peste 300 de metri - comentează sherwood.news.
RoboTrucks în Texas
Camionul din imagine cară nisip necesar în exploatările petroliere din Texas. Deocamdată, în zonă lucrează doar două astfel de vehicule, pe care companiile de transporturi le văd ca pe o soluție de eficientizare pe viitor, pentru că nu au nevoie de șoferi.
Sunt camioane autonome sau RoboTrucks, cum le numesc producătorii. Odată ce învață drumul, transportă conștiincios nisip, zi și noapte, fără să se plângă vreodată de oboseală sau să ceară plata orelor suplimentare. (emergingtechbrew.com)
Mina de aur a Microsoft și cum a reușit aceasta să introducă cu succes funcții AI
LinkedIn a adus anul trecut în conturile Microsoft (a cărei proprietate este) venituri de 16,4 miliarde de dolari - mai mult decât The New York Times, Docusign și Zoom împreună.
„În ceea ce privește abonamentele, LinkedIn Premium a depășit două miliarde de dolari în venituri anuale, pe măsură ce continuăm să adăugăm noi instrumente și caracteristici bazate pe inteligență artificială care oferă o valoare mai mare membrilor și clienților. Aproape 40% dintre abonați au utilizat funcțiile noastre de inteligență artificială pentru a-și îmbunătăți profilurile.” (Dintr-un comunicat LinkedIn)
LinkedIn își perfecționează funcția de „job match”, care utilizează inteligența artificială pentru a stabili cât de calificat este un candidat pentru un anumit post. Funcția ajută la reducerea avalanșei de candidaturi pe care o primesc companiile, îndemnând utilizatorii să își concentreze eforturile asupra locurilor de muncă în cazul cărora au șanse mari să primească un răspuns. Un articol despre milioanele de CV-uri trimise în neant și despre succesul LinkedIn, aici.
Centrele de date AI sunt noile castele și toată lumea se luptă pentru teren
Franța ar urma să investească în inteligența artificială 109 miliarde de euro (112,5 miliarde de dolari) din surse private.
Președintele Emmanuel Macron a confirmat finanțarea majoră din partea investitorilor internaționali: Brookfield (Canada), 20 de miliarde de euro, în principal pentru un nou centru de date, și Emiratele Arabe Unite, până la 50 de miliarde de euro.
Inteligența artificială are nevoie de o putere de calcul uriașă, iar centrele de date sunt esențiale pentru susținerea creșterii acesteia.
Cu toate acestea, Europa se confruntă cu probleme legate de aprovizionarea cu energie, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modul în care va ține pasul cu cererea.
De cealaltă parte a Atlanticului, SUA își intensifică investițiile în inteligența artificială, OpenAI, SoftBank și Oracle plănuind să cheltuiască 500 de miliarde de dolari pe infrastructura AI în următorii patru ani. Obiectivul este de a rămâne în frunte în cursa globală pentru AI, în special împotriva Chinei.
Centrele de date AI sunt noile castele și toată lumea se luptă pentru teren - comentează mindstream.news..
Cât vor cheltui la capitolul inteligență artificială patru dintre giganții tech
Meta aproape că și-a dublat investițiile AI prevăzute pentru 2025, Microsoft plusează la 80 de miliarde de dolari față de 56 de miliarde anul trecut. Alphabet a pus pe masă 75 de miliarde de dolari, iar Amazon a urcat pe prima poziție în top cu 105 miliarde de dolari rezervate pentru dezvoltarea AI.
Cele doar câteva milioane cu care ar fi fost dezvoltat modelul chinezesc DeepSeek s-au dovedit doar un basm propagandistic și lumea a revenit la realitate.
Distincția Global Bank of the Year 2024 merge la UniCredit
UniCredit a fost desemnată Global Bank of the Year 2024 și EMEA Loan House 2024 de către IFR (International Financing Review).
„Grupul UniCredit a trecut de la a fi un alergător de pluton în industria bancară europeană la a fi un lider. Este mult mai profitabil, mult mai dinamic și mult mai antreprenorial decât a fost vreodată. Iar asta este o veste excelentă pentru clienții săi, dar și pentru sectorul bancar italian și european” - spune Matthew Davies, redactor șef IFR.
Cu peste patru decenii de activitate, International Financing Review este cel mai important furnizor mondial de informații despre piețele globale de capital. Echipa IFR realizează cea mai mare și cea mai experimentată publicație de pe piața de capital la care colaborează unii dintre cei mai talentați jurnaliști și profesioniști recunoscuți de industrie. Publicația este credibilă în furnizarea de comentarii din partea experților imparțiali din toate centrele financiare majore ale lumii, asigurând un jurnalism de calitate.
Este pentru a doua oară când UniCredit este numită Banca Anului în 2024 la nivel global, după ce a câștigat anterior premiile The Banker - Bank of the Year și Bank of the Year in Europe.
SCURTE
Statistici. Fumatul ucide, dar în filme pare că dă adesea bine (sau dădea). Adăugăm la lista site-urilor bizare încă unul, howmanycigarettes.com. Exact asta face, contabilizează câte țigări fumează actorii în diverse filme.
_______________________
Muzică. Cele mai tari 250 de albume din acest secol. Pe locul doi:
___________________
Bucătărie. Rețete cu ouă din lumea întreagă. De pildă, din India, Dal Tadka, ouă cu linte și mirodenii.
____________________
Eveniment. Unele dintre cele mai reușite reclame de la Super Bowl 2025.
…. și show-ul lui Kendrick Lamar din pauza meciului. Peste 13 milioane de vizualizări, pe Youtube, în primele 12 ore.
_____________
Investiții. Cele mai performante acțiuni la bursă în ultimul deceniu. Nvidia, pe primul loc, iar brandul de băuturi energizante Celsius, distribuit de PepsiCo, pe doi. Pe coloana din stânga, creșterea în procente 2014-2024.
_________________
Fiziologie. Un studiu chinez sugerează că dacă ascultăm muzică clasică în timp ce luăm masa, mâncăm mai puțin și ni se diminuează pofta pentru alimente hipercalorice.
__________________
Training. Aplicația mobilă Seven (iOS, Android) sună bine: îți propune exerciții de fitness care nu durează mai mult de 7 minute pe zi. Altfel spus, cad scuzele că nu ai timp. Ai o săptămână de test gratuit, apoi abonamentul costă 25 de lei pe lună.
___________________
Luxury. Louis Vuitton a lansat geanta sub formă de homar. Preț: 18.000 de dolari.
Experiențe la Londra: listening baruri
Conceptul de listening bar nu este ceva neapărat nou. Ideea de a asculta și aprecia viniluri într-un bar (în loc de a consuma o muzică ambientală oarecare) datează din Japonia anilor 1950. În spații intime (jazz kissa, cum erau numite), uneori cu doar câteva locuri la mese, clienții se bucurau de înregistrări de jazz redate de sisteme audiofile de înaltă calitate, în timp ce își savurau alcoolul.
În 2016, a apărut la Londra listening barul Spiritland (foto). Proprietarul a ales pentru redarea vinilurilor difuzoare Living Voice uriașe, cu aspect futurist, realizate manual în Nottinghamshire, și amplificatoare cu tub de ultimă generație de la producătorul italian Atelier du Triode.
„Închideți ochii pentru o secundă și va fi ca și cum Miles Davis ar fi venit să susțină un concert privat în nordul Londrei pentru o noapte” - scrie Neil Ridley, audiofil care publică și cu o listă de astfel de listening baruri din capitala britanică.
FILM
Nu îți sună cam bizară prezentarea aceasta „filmul este un musical psychological thriller”? Dacă te uiți la trailer, îți dai seama că chiar asta este - o struțo-cămilă care s-ar putea să fascineze. Weeknd și-a donat conceptul albumului Hurry Up Tomorrow pentru acest film în care, evident, are un rol poetic, de ins în căutarea de sine. Premiera internațională, în mai.
__________________________
Premiera internațională pe 25 iunie, în cinematografe. O dramă cu un pilot de curse (Brad Pitt), scăpat cu viață dintr-un accident grav, căruia i se cere să revină în curse:
Trei dintre cele mai populare emoji le folosesc și eu. Zilnic, cred. Altfel, sunt curioasă de experiența unui listening bar. Mulțumim pentru idee! ⭐