În Calcutta (Kolkata) - India. Fotografie de Gil Kreslavsky. Timp de un deceniu, el a călătorit pe tot globul, documentând viețile oamenilor.
Site, Facebook.
Google câștigă jumătate din Premiul Nobel pentru Chimie
Putem spune că jumătate din premiul Nobel pentru chimie 2024 merge la Google. Co-fondatorul și directorul general al Google DeepMind, Sir Demis Hassabis (e britanic), și John M. Jumper, de asemenea manager la Google DeepMind, au câștigat împreună jumătate din Premiul Nobel pentru Chimie pentru utilizarea inteligenței artificiale în predicția structurilor proteinelor. (Cealaltă jumătate a premiului merge la David Baker, profesor de biochimie la Universitatea din Washington, pentru activitatea sa privind proiectarea computațională a proteinelor.)
Startup-ul DeepMind a fost înființat în 2010 cu misiunea de a folosi inteligența artificială „pentru a rezolva orice”. În 2014, Google a achiziționat DeepMind cu 400 de milioane de lire sterline, păstrând sediul companiei la Londra.
Impactul potențial al cercetărilor celor trei oameni de știință este enorm. Proteinele sunt fundamentale pentru viață, dar pentru a înțelege ce fac acestea este necesar să le determinăm structura - un puzzle foarte dificil, a cărui rezolvare dura luni sau ani pentru fiecare tip de proteină.
Soluțiile dezvoltate de cei trei reduc substanțial acest timp, astfel că această tehnologie poate duce la crearea de materiale, medicamente, tratamente medicale complet noi. (theconversation.com)
PS. Sir Demis Hassabis și-a început cariera ca programator/designer de jocuri și ca gamer expert. Așa că lăsați-vă copiii să se joace :)
Aceste două pisici sunt clonate, identice genetic cu una răposată
Wyatt Boumedine, din San Francisco, a fost înnebunit după Zine, pisica sa albă cu coadă de raton, care mârâia, zgâria - și „probabil că ar fi și înjurat, dacă ar fi putut vorbi omenește”. Zine a murit de cancer în 2016 și Wyatt a fost devastat.
El a descoperit firma ViaGen Pets din Texas care oferă clonarea comercială a câinilor și pisicilor. Tarif: 25.000 de dolari exemplarul.
Un an mai târziu, Boumedine a reușit să obțină nu una, ci două clone ale lui Zine prin intermediul ViaGen. Le-a numit în mod corespunzător Zine Jr. și Zinou. (seattletimes.com)
Clonarea animalelor devine o afacere: în Europa, funcționează o firmă britanică specializată, care clonează pisici, câini și cai (preț pe exemplar 38-59.000 lire sterline), și încă una în Spania (50.000 de euro pe exemplar).
Deși replicile clonate arată absolut identic cu animalul dispărut, nu vor avea niciodată personalitatea acestuia.
Cele mai valoroase companii private/unicorni din lume
Pe primul loc, ByteDance, dezvoltatorul TikTok, evaluată la 225 miliarde de dolari:
Trei citate ale viitorologului Michio Kaku, care va conferenția pentru prima dată în România
„Atunci când copiii se joacă, ei încearcă adesea să reconstituie interacțiuni umane complexe într-o formă simplificată.
Societatea umană este extrem de sofisticată, mult prea complexă pentru creierul în dezvoltare al copiilor mici, astfel încât copiii fac simulări simplificate ale societății adulte, jucându-se de-a doctorii, polițiștii sau hoții. Fiecare joc este un model care le permite copiilor să experimenteze un mic segment din comportamentul adulților și apoi să efectueze simulări în viitor. (În mod similar, atunci când adulții se angajează într-un joc, cum ar fi un joc de poker, creierul creează în mod constant un model al cărților pe care le posedă diferiții jucători și apoi proiectează acest model în viitor, folosind date anterioare despre personalitatea oamenilor, capacitatea lor de a blufa etc. Cheia jocurilor precum șahul, cărțile și jocurile de noroc este capacitatea de a simula viitorul”.
„Bârfa este esențială pentru supraviețuire, deoarece mecanica complexă a interacțiunilor sociale se schimbă în mod constant, așa că trebuie să dăm sens acestui teren social în continuă schimbare. Odată ce auzim o bârfă, efectuăm imediat simulări pentru a determina cum ne va afecta aceasta propria poziție în comunitate. În urmă cu mii de ani, bârfa era singura modalitate de a obține informații vitale despre trib. Viața unei persoane depindea adesea de cunoașterea celor mai recente bârfe.”
„Astăzi, telefonul dvs. mobil are mai multă putere de calcul decât întreaga structură NASA în 1969, când a plasat doi astronauți pe Lună. Sony PlayStation de astăzi, care costă câteva sute de dolari, are puterea unui supercomputer militar din 1997, care costa milioane de dolari.”
_____________________
Profesor universitar, autor de numeroase bestseller-uri, personalitate media, viitorolog, Michio Kaku va conferenția pe 21 octombrie, la București, pe teme ca How science will shape the world we live in by the year 2100; How we can unlock the full potential of the mind; What we need to know about the future of the cosmos; How the technology will revolutionize the world.
Este un eveniment Brandminds, prezentat de UniCredit Bank și UniCredit Leasing.
Bilete, aici.
Topul producătorilor de PC-uri (cote de piață și livrări). Util, dacă plănuiești o achiziție
Livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 2,4% în trimestrul al treilea 2024.
Lenovo continuă să domine piața, urmat de HP și Dell.
Apple a înregistrat o scădere de 24% în trimestrul al treilea din acest an față de aceeași perioadă din 2023, deoarece clienții par să aștepte modele mai noi. (idc.com)
SCURTE
Răzbunare. China a impus taxe asupra importurilor de brandy european, ca represalii pentru taxele pe care UE le-a anunțat recent în privința vehiculelor electrice chinezești.
Măsura este „catastrofală” pentru mari branduri franceze, precum Hennessy și Remy Martin. Deficitul (importuri UE versus exporturi UE) în comerțul de bunuri cu China este uriaș: 292 miliarde de euro în 2023. (bbc.com)
____________
Abandon. Au mai rămas doi giganți tech care se străduiesc să impună pe piață căștile de realitate virtuală/augmentată/mixtă: Apple (Vision Pro - 3.500 de dolari) și Meta (Quest Pro - 1.000 de dolari). Microsoft a abandonat producția HoloLens 2, headset AR/MR proiectat să fie utilizat inclusiv de armata americană. (theregister.com)
____________
Realități. Un caz în care online-ul e mai tare ca guvernul. Brazilia a interzis încă din 2009 vânzarea țigărilor electronice, pentru că acestea ar încuraja consumul de țigări clasice. Totuși, produsele de vapat sunt din ce în ce mai populare printre milioane de tineri brazilieni. Cum ajung la consumatori? Prin anunțuri pe platforme ca Instagram sau WhatsApp. Meta permite comercializarea produselor cu nicotină prin profilurile magazinelor fizice. (restoftheworld.org)
______________
Media. Fiziciana germană Sabine Hossenfelder are un canal de podcasturi pe Youtube cu 1,48 de milioane de abonați. Dacă te interesează o privire prospătă și surprinzătoare asupra celor mai discutate subiecte legate de știință, e locul care merită un click.
________________
Artă. Fotografiile câștigătoare la Wildlife Photographer of the Year 2024. În imagine, un tigru care se gândește la următoarea masă în apropierea unei așezări din India. Instantaneu capturat din dronă.
…și supliment: wallpaper-uri zen semnate Johannes Plenio.
__________________
Internet.
_______________
Eveniment. Marina Abramović (77 de ani) pregătește o amplă expoziție la Muzeul de Artă Modernă din Shanghai. Va expune printre altele încălțări din cristale și telefoane pe bază de telepatie, pentru că „nu-mi place când îi văd pe tinerii care stau la masă trimițându-și mesaje. Am pierdut simplul contact uman.”
Idei de vacanță
Pentru amatorii de artă, hotelul Fife Arms din Scoția tocmai a lansat un pachet Artful Solo Traveler de trei nopți, care include cursuri de desen în natură sau de scriere creativă conduse de profesioniști, un tur al renumitei colecții de artă și antichități a hotelului, cu peste 16.000 de piese, și un tratament de două ore, din cap până în picioare, la spa.
MUZICĂ
O colaborare între producătorul de muzică electronică Zedd și legendarul Matthew Bellamy, liderul trupei Muse. Cei doi au interpolat aici Preludiul în C Major de Bach. Anul de naștere al acestui compozitor a dat titlul piesei:
Albumul Telos al lui Zedd, care cuprinde și această piesă, aici.
________________
Fenomenul retro/nostalgia fascinează. La 82 de ani, pe Paul McCartney abia îl mai ține vocea, dar a adunat mulțimi de tineri pe stadion în Argentina.
Altfel, argentinienii au firi sensibile. Au plâns la Now and Then, ultima piesă creată sub brandul Beatles anul trecut, cu vocea decedatului John Lennon generată AI:
FILM
Megalopolis de Francis Ford Copola va rula în România pe 25 octombrie
Mult așteptatul film Megalopolis al regizorului Francis Ford Coppola, cu imaginea semnată de românul Mihai Mălaimare Jr., va deschide cea de-a XV-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie, la Cineplexx Băneasa.
Festivalul din acest an aduce o selecție variată de filme captivante, printre care se numără și:
Bird, un film emoționant regizat de Andrea Arnold, recunoscută ca fiind printre maeștrii cinematografiei britanice și de trei ori câștigătoare a Premiului Juriului de la Cannes.
The Seed of the Sacred Fig, cel mai nou film al regizorului iranian Mohammad Rasoulof, distins cu Premiul Special al Juriului și cu Premiul Fipresci.
The Shrouds de David Cronenberg, un thriller psihologic care explorează tema doliului și a conexiunilor umane, cu Diane Kruger și Vincent Cassel în rolurile principale.
Motel Destino, numit „unul dintre cele mai erotice filme din cursa pentru Palme d'Or”.
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este un eveniment fondat în 2010 de către Cristian Mungiu și este organizat de către Asociația Cinemascop, Voodoo Films și Vent D’Est.
Festivalul este realizat în parteneriat cu UniCredit Bank.
________________
Biografic despre Bob Dylan. Acțiunea se petrece în anii 60 ai secolului trecut, pe când bunicii/părinții voștri erau, probabil, copii sau adolescenți. Bob Dylan, laureat al unui Nobel pentru literatură (ce scandal a fost atunci, în 2016!), are acum 83 de ani.
Premiera, de Crăciun, la cinema.
Toate cele bune!
Intotdeauna o incursiune inteligenta si optimistă în ceea ce are mai putin rau civilizația! Bravo!