Dreaming Above the Universe de Lurdes Santander. Fotografia a câștigat marele premiu la The Siena Creative Photo Awards 2024.
Google a plătit 2,7 miliarde pentru recuperarea unui singur om
Cred că putem încerca și unii dintre noi. Plecăm din companie, înființăm un start-up concurent și de succes, iar compania pe care am trădat-o ni-l va cumpăra ulterior cu o sumă interesantă.
Nu e așa de simplu.
Ca să-ți reușească, trebuie să fii Noam Shazeer, o eminență cenușie care a înțeles viitorul inteligenței artificiale încă de acum vreo șapte-opt ani.
Shazeer a părăsit Google în 2021, după 21 de ani, și a înființat propria companie, Character.AI, o platformă unde utilizatorii pot discuta cu roboți care se comportă precum personaje cunoscute sau inventate. (Există, de exemplu, pe Character.AI vreo 30 de Eminești gata să stea de vorbă cu tine.)
Știrea acestor zile e că printr-o înțelegere în valoare de 2,7 miliarde de dolari, Shazeer s-a întors la Google.
Shazeer nu a primit întreaga sumă de 2,7 miliarde de dolari corespunzătoare achiziției Character.AI, ci doar câteva sute de milioane pentru participația sa în acționariatul acestui start-up.
În trecut, Shazeer a jucat un rol-cheie în crearea modelelor de limbaj AI și a ajutat Google să dezvolte primele proiecte în domeniu, plus că o lucrare la care a fost coautor în 2017 a contribuit esențial la dezvoltarea limbajului AI.
De asemenea, el a contribuit la setarea la chatbotul Google, Meena, dar acesta nu a mai fost lansat.
Un an mai târziu, OpenAI a lansat ChatGPT, demonstrând ce a ratat Google.
Pe de altă parte, în timp ce mari companii continuă să investească miliarde de dolari în inteligența artificială, îngrijorările cu privire la posibilitatea formării unei bule AI sunt din ce în ce mai mari.
Tendințe în 2025: relaxare, nu sprint între obiective turistice
Hilton, furnizor de vacanțe de lux, a constatat în urma unui sondaj internațional în 13 țări că din ce în ce mai mulți turiști vor prefera în următorul sezon să se relaxeze și să lenevească în vacanțe în loc să alerge disperați să vadă cât mai multe obiective turistice.
Este, probabil, nevoia de recuperare după burnout.
Astfel, 20% din totalul turiștilor doresc să stea în pat toată ziua (să facă hurkle-durkling - cum zic scoțienii) într-o locație exotică sau luxoasă, în timp ce 25% se concentrează pe experiențe wellness sau, pur și simplu, pe deconectarea de la social media.
Asta nu înseamnă că turiștii energici au dispărut: 70% din total preferă să fie activi în vacanțe, iar 20% plănuiesc aventuri outdoor.
Studiul aici (poate vă vin idei pentru la anul).
Cum să colorizezi rapid fotografiile alb-negru
Îți faci cont pe canva.com. Vei primi, probabil, o perioadă de testare gratuită pentru 30 de zile.
Mergi în meniul din stânga și click pe App, apoi căutare pe termenul „colorize”. Deschizi aplicația, din dreapta alegi tipul de design (imagine pentru Instagram, de exemplu), încarci fotografia alb-negru și dai click pe colorize. Asta-i tot.
Ai balcon? Mișcarea balkonkraftwerk se răspândește în Germania
Mă încântă să-mi încarc bicicleta sau să pornesc mașina de spălat atunci când soarele strălucește și să știu că toată energia vine din cer – spune unul dintre numeroșii germani care și-au instalat pe balcon panouri solare.
Sunt peste 550.000 de locuințe în Germania cu sisteme fotovoltaice care atârnă de balustrada balcoanelor. Aceste sisteme casnice se găsesc la supermarket sau online, costă 500 de euro kit-ul, se instalează simplu și, cuplate la un microinvertor conectat la o priză de perete, livrează în zilele însorite până la jumătate din energia electrică necesară unei familii obișnuite.
În prima jumătate a acestui an, moda balkonkraftwerk a însemnat un plus de 200 de megawați livrați de sisteme solare de balcon instalate.
Dacă te interesează subiectul, găsești un documentar aici.
OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari și este evaluată acum la 157 miliarde de dolari
OpenAI, producătorul ChatGPT, a mai strâns de la investitori 6,6 miliarde de dolari într-o nouă rundă de finanțare și a ajuns astfel la o evaluare amețitoare de 157 de miliarde de dolari.
Au venit cu bani printre alții: Microsoft - sub un miliard de dolari, Nvidia - 100 de milioane de dolari, SoftBank - 500 de milioane de dolari.
O evaluare e doar o evaluare – punctează Business Insider. Silicon Valley are o listă lungă de startup-uri promițătoare care au strâns bani pe baza unor evaluări entuziaste care s-au dovedit dificil de menținut.
De exemplu, fintech-ul Stripe, evaluat la aproape 100 de miliarde de dolari la apogeul său în 2021, și-a văzut evaluare redusă semnificativ pe fondul unei recesiuni în industrie.
Obținerea unui profit din tehnologia AI, ale cărei construcție și întreținere sunt costisitoare, se dovedește dificilă pentru aproape toată lumea. OpenAI ar putea avea pierderi de până la 5 miliarde de dolari în acest an.
Dar dacă inteligența artificială chiar va transforma economia, atunci cei care au investit acum 6,6 miliarde au făcut o afacere bună.
Începe azi, vineri. Cei mai talentați creativi de nouă generație ne invită la DIPLOMA Show 2024
Începând de azi, 4 octombrie, și până pe 13 octombrie suntem invitați la CINA (Str. Benjamin Franklin 10, lângă Ateneu) la DIPLOMA Show 2024 • ediția XI, Festivalul tinerei generații de artiști, arhitecți și designeri.
Accesul este gratuit, cu condiția rezervării biletului online pe site-ul festivalului (click meniu dreapta sus). Pagina de Facebook a festivalului oferă informații actualizate permanent.
Festivalul DIPLOMA SHOW este prezentat de UniCredit Bank.
Cresc odată cu piciorul
Au apărut pe piață UNOS by Sz, sneakerșii care cresc odată cu piciorul. Nu mult, cu jumătate de număr modelul pentru copii și cu un număr varianta pentru adulți (și piciorul adulților se modifică în timp), dar suficient pentru a prelungi viața unei perechi.
Designul, patentat, vine cu un șanț în formă de Z pe talpă, care permite alungirea încălțării. Nici nu sunt prea scumpi, costă sub 50 de dolari perechea.
SCURTE
Streaming. Un judecător a decis că Netflix a mințit utilizatorii cu privire la faptul că serialul de succes Baby Reindeer (Micuțul meu ren) este o „poveste adevărată”. Doamna care a inspirat personajul hărțuitoarei există cu adevărat, dar nu a făcut ce i-au pus scenariștii în cârcă.
______________________
Urbanism. Nu a fost ușor, dar de prin anii 60 ai secolului trecut, în piețele istorice din orașele occidentale municipalitățile au început să interzică parcarea. Fotografii dinamice (atunci/acum), aici.
_________________
Fraude. Ești sigur(ă) că nu ai angajat un nord-coreean? Valuri de specialiști IT din Coreea de Nord se angajează pentru lucru remote, sub identități false, în companii de bună credință. Spionează și/sau adună bani pentru regimul dictatorial - indică un raport.
____________
Scandal. Unul dintre cei mai proeminenți cercetători americani în neurologie, Eliezer Masliah, este acuzat de fraudă în unele lucrări științifice ale sale referitoare la Alzheimer - ar fi manipulat imagini ale creierului care să-i susțină ipotezele. Guvernul american a alocat miliarde de dolari pentru cercetarea acestei maladii.
__________________
Artă. Tocmai se împlinesc 100 de ani de la apariția oficială a suprarealismului (Manifestul lui André Breton, octombrie 1924), curent artistic care a revoluționat mințile creative și gusturile publicului. Una dintre picturile de referință ale acestei mișcări: Asasinul amenințat de René Magritte:
__________
Artă. Ce crezi că reprezintă această imagine?
Este fotografia unui cartof dulce intitulată Kiss Me. În prefectura Shiga din Japonia are loc o tradițională expoziție foto. Tema: legume cărora natura le-a dat forme bizare. Imaginea cartofului este unul dintre exponatele de la edițiile trecute.
____________
Cinema. Centrul Cultural Armean din București celebrează centenarul unuia dintre cei mai influenți cineaști ai secolului XX, Serghei Parajanov, cel care a captivat imaginația unor nume uriașe ale artei cinematografice precum Fellini, Tarkovsky, Godard și Antonioni. Bilete și programul (intrare gratuită), aici. Unul dintre filmele de referință ale lui Parajanov, Culoarea rodiei, aici.
_________
Social Media. Compania celui mai important influencer din China, Crazy Xiaoyangge, (100 de milioane de fani), a avut anul trecut venituri de 450 de milioane de dolari. Astea sunt cifrele. Altfel poliția îl anchetează pentru că a vorbit prostii când era beat, dar înregistrarea respectivă ar conține vocea clonată AI a influencerului.
_______________
Muzică. Formidabila trupă rock britanică Pink Floyd a acceptat să vândă drepturile asupra muzicii înregistrate și a brandului către Sony Music pentru aproximativ 400 de milioane de dolari.
__________________
Util. Cinci reguli pentru costumul perfect.
_____________________
Gadget. Canon a lansat o nouă generație de imprimante portabile, Wi-Fi,
SELPHY QX20. Printează fotografii direct de pe telefon, potrivite pentru proiecte creative, jurnale personale etc.. Nu au fost comunicate deocamdată prețul și data sosirii în magazine.
FILM
Un thriller de Clint Eastwood. În noiembrie, la cinema:
_________
Biografic. Robbie Williams. De Crăciun, la cinema: