Cimpanzeu contemplativ. Fotografie de Arvind Mohandas, premiată la Nikon Comedy Wildlife Photography Awards.
Ce mai face Jony Ive
Estetica minimalistă a produselor Apple, care a schimbat paradigma în industria electronicelor de consum, i se datorează lui Steve Jobs dar și Jony Ive, fostul șef al departamentului de design.
Ive, recompensat de țara natală, Marea Britanie, cu titlul nobiliar de Sir, a plecat de la Apple acum cinci ani, la apogeul carierei sale de mai mult de un sfert de secol în companie. Statutul de celebritate a designului industrial a fost consolidat și de alte colaborări interesante; de pildă l-a ajutat pe J.J. Abrams, regizorul Star Wars: The Force Awakens, să conceapă o nouă sabie laser.
După ce a părăsit Apple pentru a-și înființa propria firmă de design, sub brandul LoveFrom, Jony Ive a cam dispărut de pe radarul public. Lumea bună se întreba ce pune la cale.
The New York Times($) dezvăluie că în ultimii ani Ive a cumpărat, una după alta, clădiri istorice din Jackson Square din San Francisco, unele datând de la jumătatea secolului al XIX-lea, din timpul Goanei după aur. A plătit pentru aceste achiziții imobiliare vreo 90 de milioane de dolari.
El a transformat una dintre clădiri în sediu pentru agenția sa de design în domeniul automobilelor, modei și produselor de călătorie. O altă clădire este sediul unei noi companii de hardware în domeniul inteligenței artificiale pe care - surpriză - designerul o dezvoltă împreună cu OpenAI.
Jony Ive gândește dezvoltarea zonei istorice, al cărei proprietar, în parte, a devenit, ca un hub pentru creativi.
Fashion cu prețuri pe măsura brandului
The Verge semnalează și lansarea unei linii de jachete (precomandă) desenate de Sir Jony Ive pentru brandul franțuzesc de modă Moncler. Prețurile pornesc de la 2.440 de dolari și ajung la 3.115 dolari.
Cum să transformi un document PDF în podcast
Asistentul AI NotebookLM integrat în modelul Gemini 1.5 Pro (Google) a fost alimentat cu Scrisoarea III de Mihai Eminescu tradusă în engleză.
Și NotebookLM a generat rapid un talk show pe tema How does Eminescu’s poem Letter III critique the current state of Romanian society?.
Test de Adrian Posteucă.
Puterea dividendelor în investițiile personale
Statistica următoare demonstrează puterea dividendelor. Este o perspectivă asupra diferenței dintre performanța acțiunilor și randamentele totale - care includ dividendele - pentru câteva acțiuni bine-cunoscute din ultimii 20 de ani. (sursa)
Ce-i de făcut cu încălzirea globală? Un road map devenit obligatoriu și urgent pentru companii, indiferent de dimensiunile acestora
Se mai poate trăi, în estul și sudul României fără aer condiționat în iulie și august? Vom planta peste niște ani măslini și portocali în Oltenia? (Ca fapt divers, un locuitor din Craiova și-a amenajat o grădină cu palmieri și aceștia au trecut cu bine peste iarnă.)
Până de curând, știrile despre încălzirea globală păreau multora exagerate, senzaționaliste, gen clickbait.
Însă valurile de caniculă din acest an, miile de hectare pe care nu a mai crescut nimic din cauza secetei, incendiile de pădure sau recentul ciclon Boris, aducătorul unei statistici sinistre de zeci de morți în Europa Centrală și de Est și de străzi inundate în Cannes, Viena și Budapesta, i-au convins chiar și pe cei mai sceptici că ne îndreptăm spre o lume apocaliptică dacă omenirea nu ia măsuri perseverente și urgente de limitare a emisiilor de gaze de seră - dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), oxidul de azot (N2O) și gazele fluorurate -, care continuă să se aglomereze în atmosferă și transformă Pământul într-o imensă sferă sufocantă.
„Clima se schimbă, e o certitudine”, spune Forest Reinhardt, profesor la Harvard Business School. „Societățile din întreaga lume se confruntă cu efectele costisitoare și devastatoare ale acestor schimbări. Efectele modificărilor climatice - creșterea temperaturilor, topirea calotei glaciare și fenomene meteorologice extreme - se vor intensifica și vor deveni mai imprevizibile în următoarele decenii.”
Responsabilitatea companiilor
În aceste condiții, obiectivele companiilor privind sustenabilitatea și reducerea emisiilor de carbon nu mai sunt un moft de bonton ocazional în comunicarea corporatistă, ci devin componentă importantă a performanței economice și a valorii brandului, mai ales că au potențialul dovedit și calculabil de a reduce semnificativ costurile.
Din ce în ce mai multe organizații din zona noastră înțeleg această realitate, dovadă că în trimestrul IV 2023, emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% față de aceeași perioadă a anului 2022, în condițiile în care PIB-ul zonal (activitatea economică) a crescut, conform Eurostat. E important de spus și că Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire climatică.
De unde pornim. Trei măsuri esențiale
Auditul energetic. Primul pas necesar este măsurarea emisiilor totale de gaze cu efect de seră ale companiei și identificarea surselor de emisii de CO2 – auditul energetic.
Calcularea auditului energetic ia în considerare trei domenii: emisiile directe provenite din surse deținute sau controlate, cum ar fi vehiculele companiei sau arderea combustibilului la fața locului; emisiile indirecte provenite din consumul de energie electrică, abur, încălzire și răcire; toate celelalte emisii indirecte care au loc în lanțul valoric al întreprinderii, precum emisiile provenite de la bunurile și serviciile achiziționate, eliminarea deșeurilor și călătoriile angajaților.
Auditul energetic permite identificarea și formularea măsurilor recomandate de reducere a consumului și a risipei de energie, cu efectul important al diminuării costurilor.
Actualizarea tehnologică. Al doilea pas esențial este înlocuirea echipamentelor vechi, depășite tehnic, cu unele de nouă generație, care consuma mai puțină energie și au un cost de mentenanță redus.
Este o măsură eficientă financiar pentru că duce, de asemenea, la reducerea costurilor pe termen lung.
Producție proprie de energie. O soluție eficientă și imediat aplicabilă, pe care companiile românești o adoptă din ce în ce mai des, este instalarea de panouri fotovoltaice (PV) care asigură autonomia energetică parțială sau totală, reducerea emisiilor de carbon și diminuarea costurilor de producție. Investiția se poate recupera în doar câțiva ani - o perioadă foarte scurtă având în vedere că panourile fotovoltaice au garanție de eficiență 80% timp de 25 de ani. Sistemele PV contribuie la reducerea costurilor lunare cu energia și pot fi achiziționate chiar și cu investiții inițiale zero.
________________________
Lumina Soarelui reprezintă o sursă excepțională de energie: în doar o oră și jumătate, Soarele ne livrează suficientă energie pentru a asigura consumul tuturor pământenilor timp de un an:
__________________
Pornind de la aceste imperative, ENGIE s-a angajat să accelereze tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon și a implementat o strategie de combatere a schimbărilor climatice pe baza a doi piloni principali: pe de o parte, decarbonarea propriei producții de energie, prin dezvoltarea energiilor regenerabile, și, totodată, susținerea clienților în demersul lor de decarbonare, oferindu-le soluții prietenoase cu mediul înconjurător, care să le permită acestora reducerea consumului de energie, a emisiilor de CO2 și a costurilor.
Soluțiile de decarbonare aduc beneficii financiare
Până în prezent, în cadrul companiilor românești, obiectivele financiare au avut întâietate față de inițiativele de reducere a emisiilor de CO2. Cu toate acestea, cele două obiective nu se exclud reciproc, ci, dimpotrivă, se pot completa.
Implementarea unor măsuri de reducere a emisiilor poate genera economii de costuri, atrage investitori responsabili și crește valoarea de piață a companiei, asigurând, astfel, atât sustenabilitatea economică, cât și pe cea ecologică.
Soluțiile ENGIE pentru reducerea emisiilor de CO2
În acest sens, echipele de experți ENGIE pot consilia companiile în implementarea eficientă a soluțiilor de eficiență energetică.
Astfel, ENGIE este un auditor autorizat care oferă servicii personalizate de audit energetic, capabil să ajute companiile să afle cum utilizează energia, unde o irosesc şi unde anume vor avea îmbunătățirile cel mai mare efect. Auditul energetic și implementarea măsurilor recomandate de reducere a consumului conduc la reducerea risipei de energie, a costurilor cu energia şi a emisiilor de carbon.
Totodată, ENGIE este furnizor, cu experiență dovedită în livrarea de soluții la cheie, chiar şi pentru cele mai complexe sisteme, de soluții fotovoltaice capabile să asigure autonomia energetică parțială sau totală a companiilor și reducerea emisiilor de carbon, în urma unor investiții ce se pot recupera în doar câțiva ani. În funcție de complexitatea proiectului, investițiile inițiale pot fi chiar zero, plata sistemului fiind posibilă în mai multe tranşe. Pentru contracte de tip PPA, finanțarea poate fi extinsă chiar şi până la 25 de ani.
Puteți accesa informații complete despre soluțiile oferite de ENGIE pentru reducerea emisiilor de CO2 aici (click).
Cei mai talentați creativi de nouă generație ne invită la DIPLOMA Show 2024
Începând de vineri, 4 octombrie, și până pe 13 octombrie suntem invitați la CINA (Str. Benjamin Franklin 10, lângă Ateneu) la DIPLOMA Show 2024 • ediția XI, Festivalul tinerei generații de artiști, arhitecți și designeri.
Accesul este gratuit, cu condiția rezervării biletului online pe site-ul festivalului (click meniu dreapta sus).
Festivalul DIPLOMA SHOW este prezentat de UniCredit Bank.
Organizațiile non-profit din domeniul educației sunt invitate să aplice pentru finanțare pe Platforma UCF Edu-Fund a Fundației UniCredit
Fundația UniCredit a lansat Platforma UCF Edu-Fund cu obiectivul de a oferi de șanse egale tinerilor pentru o educație de calitate. Fundația abordează problemele cu multe fațete ale abandonului școlar, dar și dobândirea unor competențe necesare pentru studii universitare sau intrarea pe piața muncii, prin programe axate pe combaterea sărăciei educaționale, în special în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 11-19 ani.
Concret, platforma este concepută pentru a sprijini acele inițiative care abordează probleme cu impact direct asupra provocărilor educaționale cu care se confruntă tinerii din țările în care UniCredit operează.
Fondul de finanțare este substanțial - de până la 14 milioane de euro – și va rămâne deschis pe tot parcursul anului, oferind trei streamuri de finanțare, de la 100.000 euro la peste 1 milion de euro, pentru a satisface o gamă largă de programe. Aceste streamuri sunt concepute pentru a implica o gamă diversă de entități angajate să promoveze educația de calitate și dezvoltarea regională, asigurând un răspuns cuprinzător și incluziv la nevoile educaționale ale comunităților.
Criteriile de eligibilitate ale platformei solicită definirea eficientă și clară a programelor, programe capabile să ofere un impact social tangibil și durabil în timp. Inițiativa cuprinde Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.
Vineri, 4 octombrie, este deadline-ul pentru depunerea proiectelor din prima rundă.
Detalii și formular de înscriere, aici.
Un share pe Instagram Stories care nu rezolvă nimic. Ce ai postat a fost folosit deja de roboții AI
Un nou copy-paste a devenit viral pe Instagram Stories, semn al anxietății generale cum că informațiile personale postate pe Facebook și Instagram (și nu numai) sunt folosite pentru antrenarea platformelor de inteligență artificială (AI).
Peste 600.000 de persoane au distribuit deja postarea fake Goodbye Meta AI (captură sus). În textul imaginii care încurajează oamenii să o redistribuie se spune că utilizatorii refuză dreptul Meta de a extrage postările și fotografiile proprii pentru a antrena Meta AI.
Viralizarea este potențată și de share-urile unor personalități care au căzut în plasă. Dacă nu doriți ca postările și fotografiile dvs. să antreneze AI, vă puteți face conturile private. Dar, probabil, Meta a folosit deja tot ceea ce ați postat pe platformele sale încă din 2007 pentru a-și antrena modelul.
Vox pop. Este angajatul care pleacă cu cinci minute mai devreme unul indolent?
Un manager a pus pe Quora întrebarea aceasta, referitoare la un subaltern care ponta la plecare cu câteva minute mai devreme față de programul oficial.
Răspunsurile pe care le-a primit de la utilizatori ai platformei sunt edificatoare:
„Am condus propria mea companie timp de 30 de ani și, înainte de asta, am coordonat echipe la nivel internațional. Orice șef care crede că orele lucrate sunt mai importante decât munca depusă ar trebui să treacă la mătură. Dacă totuși cele cinci minute au un impact asupra afacerii, vorbiți cu angajatul. În ceea ce mă privește, odată ce ți-ai îndeplinit sarcinile zilnice, poți pleca acasă - cu excepția cazului în care asta înseamnă că magazinul este lăsat nesupravegheat. Urăsc oamenii care sunt pedanți fără motiv!”
„Nu-mi pasă dacă pleci un pic mai devreme sau să întârzii un pic, - se întâmplă și se întâmplă des. Atâta timp cât banii intră și întârzierea nu cauzează nemulțumirea clienților, de ce să-mi pese?”.
„Ca profesor, am văzut îngrijitori venind și plecând. Cei mai mulți fac minimum, dar am avut un tip care a fost uimitor. Încăperile noastre erau întotdeauna aspirate, toaletele erau curățate și aprovizionate. Muncea atât de mult și atât de repede încât își termina munca înainte de sfârșitul turei, așa că pleca mai devreme. Dar administratorul a avut o problemă cu acest lucru și i-a spus că trebuie să rămână până la sfârșitul turei. El a demisionat și și-a luat un loc de muncă în altă parte. Acum, camerele noastre sunt murdare, iar baia nu mai are săpun și prosoape de hârtie jumătate din timp, dar îngrijitorul stă la program.”
„Nu mai face micromanagement. Este vorba de cinci minute. Lumea ar fi un loc mai bun dacă am aprecia munca grea a angajaților noștri și am înceta să ne mai îngrijorăm de ce un angajat nu stă la birou timp de cinci minute. Angajații slabi pot sta opt ore și să facă minimul necesar, iar angajații buni își pot termina munca înainte de termen.”
De unde vin miliardele marilor cluburi de fotbal europene
SCURTE
Vedete. Hipopotămița pui Moo Deng, născută în captivitate la o grădină zoologică din Thailanda, a devenit unul dintre cele mai simpatice personaje internaționale din social media. Adună milioane de vizualizări. Acum are și un canal propriu de live stream.
_________________
Internet. Air France a semnat un acord cu compania Starlink a lui Elon Musk pentru a oferi pasagerilor, din vara viitoare, Wi-Fi gratuit în timpul zborurilor. Starlink a mai încheiat contracte asemănătoare cu United Airlines și Hawaiian Airlines. (qz.com)
___________________
Internet. În Congresul american a ajuns un proiect de lege care propune ca anumite platforme, gen TikTok sau Instagram, să afișeze popup-uri care să avertizeze copiii asupra potențialelor riscuri pentru sănătatea mintală generate de social media, popup-uri inspirate din avertismentele de pe pachetele de țigări. Vor fi la fel de utile precum popup-urile despre cookies. (politico.com)
__________________
Gastronomie. Expozanții Revino Gourmet Show aduc, la Hotelul Novotel din București, vineri și sâmbătă, produse premium locale și internaționale: brânzeturi, specialități din carne, vinuri, bere artizanală și alte delicatese. Bilete, aici.
_______________
Jucării. Dacă ai pe card 136.448 dolari, te poți antrena pentru Formula 1 pe simulatorul licențiat Oracle Red Bull Racing RB19 pe care îl comanzi online. Vezi pista pe un ecran curbat de 1,24 metri diagonală.
__________________
Infrastructură. Harta mondială a cablurilor submarine. De pildă, unul pleacă din Mangalia și unește România cu Bulgaria, Turcia și așa mai departe.
Hamlet Hail To The Thief de Radiohead
Thom Yorke, vocalistul și compozitorul trupei britanice Radiohead, adaptează albumul Hail To The Thief (2003) pentru o viitoare producție a piesei lui William Shakespeare, Hamlet.
O distribuție de 20 de muzicieni și actori, plus Steven Hoggett și Christine Jones, regizori laureați ai premiilor Tony, vor aduce la viață cuvintele lui Shakespeare într-un mod inedit, cu orchestrație live, la Royal Shakespeare Company, în iunie.
Hail To The Thief, marcat de angoasele și anxietatea de după 11 septembrie, oferă fundalul perfect pentru piesa lui Shakespeare. Albumul:
Nou album Lady Gaga
Lady Gaga a descris noul ei LP, Harlequin, ca fiind un „companion album” al filmului musical-thriller Joker: Folie à Deux, în care joacă principalul personaj feminin. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția și a fost ovaționat mai mult de 12 minute la final. Se pregătește să intre foarte curând în cinematografe.
Albumul și trailerul (27 de milioane de vizualizări doar pe contul Warner Bros):