Stația Spațială Internațională pe fundalul Soarelui. Fotografie de Tom Williams, câștigătoare la Astronomy Photographer of the Year 2024, competiție organizată de The Royal Observatory Greenwich și BBC Sky.
Căștile AirPods Pro 2 devin și proteze auditive
Deocamdată, e o tehnologie Apple, dar putem presupune că majoritatea producătorilor de căști auriculare vor adopta ideea.
Autoritățile americane au aprobat lansarea Apple Hearing Aid pentru AirPods Pro 2 - un software de protezare auditivă fără prescripție medicală care va permite utilizatorilor AirPods Pro 2 (plus 18 ani) să-și facă un test auditiv de cinci minute (cu căștile cuplate la iPhone sau MacBook) și să ajusteze sunetul livrat (amplificarea, tonul) în funcție de rezultatele respectivului test.
Astfel, AirPods Pro 2 vor adapta volumul sunetelor, inclusiv conversațiile, la nevoile auditive specifice ale utilizatorului. Astfel, căștile AirPods Pro 2 devin și proteze auditive la nevoie.
Apple plănuiește să facă accesibilă această tehnologie anul acesta în o sută de țări.
Detalii pe site-ul Apple.
Minimalism. Cum faci curat pe telefonul tău cu Android
Descarci Minimalist Phone (doar pentru Android) și obții un home screen absolut minimalist, alb-negru, și aplicațiile ordonate în foldere, pe domenii. Ai o perioadă de test de șapte zile, apoi o taxă de 19 lei pe lună sau de 90 de lei pe an, dacă Minimalist Phone te-a convins.
Ce știe să facă noul model OpenAI o1
OpenAi a lansat săptămâna trecută noul model lingvistic mare (LLM) OpenAI o1 (nume de cod Strawberry). Este un moment istoric în dezvoltarea inteligenței artificiale.
Câteva informații esențiale, așa cum au fost comunicate de producător, cu elemente de PR inevitabile:
OpenAI o1 poate „raționa” logic (scuzați pleonasmul) când i se dă sarcina să rezolve probleme dificile. Este semnificativ mai inteligent decât inteligența artificială pe care omenirea o folosește acum.
Rezolvă problemele pas cu pas. Putem vedea cum gândește în etape (demo în clipul următor), așa cum ar face un om real.
Învață să gândească singur, mai degrabă decât să încerce să imite modul în care oamenii ar gândi.
Într-o demonstrație pentru Wired, OpenAI o1 a rezolvat, de pildă, această problemă de matematică: „O prințesă are vârsta pe care o va avea prințul atunci când prințesa are de două ori vârsta pe care o avea prințul atunci când vârsta prințesei era jumătate din suma vârstelor lor actuale. Care este vârsta prințului și a prințesei?” (Răspunsul: prințul are 30 de ani, iar prințesa are 40 de ani). Cum a raționat (video 01:59 minute):
Este proiectat așadar să rezolve probleme complexe de codare, matematică, fizică, biologie sau chimie. La American Invitational Mathematics Examination (AIME), un test pentru studenții la matematică, GPT-4o a rezolvat în medie 12% din probleme, în timp ce OpenAI o1 a avut 83% de răspunsuri corecte.
Totuși, OpenAI spune că o1 nu are întotdeauna performanțe mai bune - în parte pentru că, spre deosebire de GPT-4o, nu poate căuta pe web și nu este multimodal, ceea ce înseamnă că nu poate analiza imagini sau conținut audio.
Poate fi testat, limitat, de abonații ChatGPT.
_____________________
Alte exemple de sarcini, date de diversi utilizatori, îndeplinite de OpenAI o1:
- Generează o animație a unui sistem solar
- Scrie un poem cu următoarele reguli stricte
- Codează o secvență de joc video
Adobe anunță all-new Firefly Video Model
E o aplicație evoluată de generare video pe bază de text. Va fi lansată până la finalul anului.
De ascultat. Acquired este mai degrabă un audiobook decât un podcast
Mă gândeam că v-ar prinde bine o idee de nou podcast de business de ascultat și am descoperit Acquired într-o poveste din Esquire.
Unele episoade durează și peste patru ore (unul despre Microsoft se întinde pe aproape cinci ore). E un experiment privind durata pe care cei doi producători, David Rosenthal și Ben Gilbert, l-au câștigat datorită documentării laborioase din spatele fiecărei povești despre companii (Every company has a story - este motto-ul producției) și stilului relaxat.
Proiectul a început în 2015, pe când cei doi erau colegi la o companie de capital de risc din Seattle și în vremea când puțini bănuiau că podcasturile vor deveni o industrie de miliarde de dolari.
Azi, cei doi au devenit freelanceri, câștigă excelent și sunt cunoscuți printre cei mai importanți oameni de afaceri. De pildă, Jensen Huang, cofondator și CEO al gigantului tehnologic Nvidia, a fost atât de impresionat de episoadele despre compania sa, încât le-a postat pe intranetul angajaților săi.
Poți asculta Acquired aici.
Noua generație privește altfel freelancingul, creativitatea, comunitatea
Seria de podcasturi Hacking Work este prezentată de UniCredit Bank.
Un orășel care interzice accesul influencerilor
Pomfret este un orășel american cu 900 de locuitori situat în Vermont. Din septembrie până pe la mijlocul lui octombrie, așezarea este era cotropită de mii de influenceri, atrași de piesajele bucolice, instagramabile, cu clădiri istorice și dealuri cu păduri colorate fastuos de toamnă.
Locuitorii din liniștitul orășel au fost în ultimii ani teribil de deranjați de hoardele social media care escaladau porțile cu „Acces interzis”, instalau cabine portabile pentru a-și schimba outfit-urile, lăsau gunoaie la marginea drumului, călcau în picioare grădini sau agresau verbal localnicii.
Comunitatea a identificat o soluție pe care a votat-o: în sezon au închis, pentru nerezidenți, drumul către cel mai fotografiat loc. Influencerii bat acum drumul cam degeaba către Pomfret. (BBC)
SCURTE
Culinar. Cele mai bune 50 de pizza din lume. Pe primul loc Una pizza napoletana din New York. Și cele mai bune 50 de pizza din Europa. Câștigătoare la această categorie, Napoli on the road din Londra.
_________________________
Eveniment. Noua ediție a evenimentului IQ Digital (3 octombrie, Oradea) a publicat lista de speakeri (buni, interesanți) și agenda.
_______________
Proiecte. Premierul Australiei a declarat că guvernul federal va introduce o legislație care să restricționeze accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale. Mă îndoiesc că cei mici nu vor găsi o cale să intre pe TikTok, de exemplu, dacă în țară această rețea va rămâne accesibilă adulților.
_____________
Poate ți-a scăpat. Cât costă laptopurile și smartwatch-urile Apple recondiționate la flip.ro.
____________
Colecții. Înainte de a arunca mobila de la bunica, vezi cu cât se vând scaune vintage daneze și cehești.
______________
Video. Un document atribuit lui MrBeast, destinat noilor membri ai echipei sale de producție, despre succesul online, circulă pe net.
_______________
Util. The Guardian îți sugerează 100 de mici acțiuni pentru a-ți îmbunătăți viața.
Hypercar McLaren P1, funcțional, din piese Lego
Super proiect de promovare, în colaborare, a brandurilor Lego și McLaren: 23 de designeri, ingineri și constructori au lucrat 8.344 de ore pentru a fi finaliza o replică 1:1, cu o caroserie construită din piese Lego, a bolidului McLaren P1.
Automobilul, propulsat electric, a reușit să parcurgă un tur pe circuitul Silverstone, de aproape șase kilometri, cu pilotul Lando Norris la volan.
Clipul de prezentare a proiectului, de 02:50 minute, a strâns 245.000 de vizualizări în primele trei zile:
Autodistrugere prin superinteligență?
Sunt exagerate potențialele promisiuni și amenințări ale inteligenței artificiale? Un excelent documentar (24 de minute) produs de Bloomberg #devazut:
De ascultat
Trupa finlandeză Nightwish tocmai a lansat un nou single (excelent), An Ocean Of Strange Islands, extras de pe noul lor album, Yesterwynde, care va fi lansat pe 20 septembrie.
FILM
Cu actorul român Sebastian Stan în rolul lui Trump din anii 80. Ajunge în octombrie și în cinematografele autohtone:
Spor în toate și vești bune!