Black Queen. Această fotografie a unei pantere cu personalitate, surprinsă de Kyriakos Kaziras, a fost distinsă cu mențiune la reFocus Black And White Photography Awards 2024.
Galeria cu premianți, aici.
Care țări UE sunt mai ieftine/scumpe
Țările colorate în albastru închis au cele mai mici prețuri de consum relative față de media UE, în timp ce țările de culoare albastru deschis înregistrează cele mai mari prețuri relative.
Prețurile relative au fost determinate de suma necesară pentru a cumpăra același volum de produse/servicii în țările studiate, calculată pe baza consumului individual real de bunuri și servicii și a ratei de schimb.
De pildă, România se remarcă prin costuri mai mici față de media UE la sănătate (minus 70%) și la educație (minus 62%).
A fi o țară ieftină, cu prețuri scăzute nu este nicio bucurie pentru că acest fapt semnifică un standard de viață coborât.
Datele au fost culese de la Eurostat. (sursa)
Tendințe. Generația Z începe să se sfătuiască cu roboții AI în privința finanțelor personale
Una dintre tendințele virale pe TikTok este loud budgeting, în condițiile în care costul vieții crește peste tot în lume.
Destui dintre oamenii bogați urăsc să-și cheltuiască banii, așa că poți să-i imiți și să renunți și tu la cheltuielile frivole (ieșitul des cu prietenii prin cluburi și restaurante, de exemplu), chiar dacă stai bine cu finanțele - sună unul dintre mesajele principale ale entuziasmului față de loud budgeting de pe TikTok.
Totodată, unii membri ai generației Z au găsit în ChatGPT un sfătuitor privind administrarea eficientă a banilor personali, capabil să ofere explicații sintetizate, mai clare și mai aprofundate - spun ei.
Unde mergem în weekend. La BountyFair, în căutare de comori
Când: în acest weekend, sâmbătă și duminică, 14-15 septembrie.
Unde: în inima Bucureștiului, în grădina împădurită din spatele Muzeului Antipa, loc care ne invită la shopping, la degustat delicatețuri culinare și la sesiuni muzicale relaxante.
Ce este BountyFair. Târg cu tradiție – iată, a ajuns acum la a 56-a ediție -, la care expun artiști artizani români, dintre cei mai creativi și talentați.
Cu ce ne va bucura BountyFair:
· Shopping. Vei avea de unde alege. Creatorii expun mii de produse: bijuterii și articole de îmbrăcăminte pentru femei, accesorii trendy pentru domni, jucării pentru prichindei, cosmetice cu adevărat naturale, încălțăminte sau obiecte de decor pentru întreaga familie. Lista de categorii de creații este deosebit de generoasă: vei găsi sute de idei de cadouri pentru cei dragi sau cadouri pe care - de ce nu? - ți le poți oferi spre plăcerea proprie.
· Gourmet. La acest târg cu iz nostalgic de vacanță, te vei delecta cu specialități de cafea, bere și înghețată artizanală, quiche-uri savuroase și alte delicatese.
· Workshop-uri pregătite cu grijă pentru bucuria celor mai mici dintre vizitatori, care își vor putea exprima neîngrădiți creativitatea.
Organizatorii garantează că acest eveniment de shopping creativ va fi o experiență relaxantă și memorabilă. Ne vedem acolo.
Detalii găsim pe site-ul BountyFair și pe pagina de Facebook.
Lupii tineri mârâie la MrBeast
Youtuberul Jimmy Donaldson, alias MrBeast, a devenit în iunie producătorul de conținut cu cei mai mulți abonați din istoria platformei - 300 de milioane. Se pregătește să lanseze un show și pe Amazon Prime. Revista Time l-a declarat, în februarie, „cea mai urmărită (watched) persoană din lume”. A trecut ușor și peste niște recente acuzații privind, de pildă, siguranța pe platourile sale de filmare, care ar fi putut să-i știrbească din aura de geniu și filantrop.
Acum are 28 de ani și postează pe Youtube de 12 ani.
E în legea firii ca lupi tineri și lacomi să-l copieze și să încerce să-i smulgă o parte din pradă (compania sa media ar urmă să aibă venituri de 500 de milioane de dolari anul acesta).
sherwwod.news vine și cu câteva exemple de astfel de imitatori dintre care am ales două:
Stokes Twins este un canal condus de frații Alex și Alan Stokes cu o creștere rapidă , câștigând cel puțin 8 milioane de abonați pe lună începând din martie. Acum a depășit 87 de milioane de abonați. Fanilor puberi nu le pasă de acuzațiile cum că Stokes Twins copiază (fură) pe rupte ce li se pare interesant pe net, de la idei pentru farse și provocări la scenarii de comedie.
Topper Guild este o clonă perfectă a lui MrBeast. Îi imită fidel stilul, lucru care pare să convină fanilor, din moment ce numărul acestora crește cu milioanele lună de lună.
Desigur că nu o să te uiți mai mult de două minute la clonele MrBeast (sunt 100% puerile), dar dacă reții aceste două canale și pomenești de ele en passant, s-ar putea să-ți lași copilul/copiii cu gura căscată la capitolul competența ta în online.
Mai puțin de două săptămâni până la BRAND MINDS
Și anul acesta va urca pe scena evenimentului un line-up impresionant de global thinkers, față în față cu mediul de business din România, și nu numai.
BRAND MINDS este prezentat de UniCredit Bank și UniCredit Leasing.
Noua carte a lui Yuval Noah Hariri, disponibilă online, în format audio, în românește
Yuval Noah Harari, autorul bestsellerurilor internaționale Sapiens: O scurtă istorie a omenirii și Homo Deus: O scurtă istorie a viitorului, și-a lansat marți, simultan în peste 20 de țări, noua sa carte, Nexus: O scurtă istorie a rețelelor informaționale, din epoca de piatră până la IA.
Versiunea tipărită va ajunge în librării pe 25 septembrie, iar până atunci o putem asculta deja în format audio book, în românește, pe Voxa (încearcă un cont de test, dacă nu ai unul.) Este o premieră editorială - audio înainte de hârtie.
În Nexus, Yuval Noah Harari ne conduce într-o explorare a evoluției informației, de la primele forme de comunicare în epoca de piatră până la provocările contemporane ale inteligenței artificiale și dezinformării. Harari examinează cum informația a acționat ca o forță dublă de-a lungul istoriei – nu doar ca materie primă pentru adevăr, dar și ca o armă cu potențial distrugător, influențând atât crearea imperiilor, cât și distrugerea acestora.
Posibilă creștere masivă a prețurilor la abonamentele ChatGPT
Abonamentul lunar la ChatGPT este convenabil, 20 de dolari. Însă serioasa publicație tech The Information($) citează surse din cadrul OpenAI conform cărora în managementul companiei se discută creșterea prețului la 2000 de dolari pentru următoarele versiuni ale modelelor AI (Strawberry, Orion), care vor fi mult mai puternice.
Deocamdată nu este clar dacă acest preț se va aplica lunar, anual sau dacă reprezintă un nivel complet nou pentru accesul la capacitățile AI de ultimă generație. Mișcarea ar putea viza stabilizarea financiară a companiei (pe fondul zvonurilor privind dificultățile economice) sau să fie un balon de încercare pentru a testa reacțiile clienților - anunțăm un fee de 2000 de dolari, apoi scădem la 999 de dolari și ei vor fi mulțumiți.
Cele mai bune 100 de episoade de seriale TV din toate timpurile
„Am ales episoade începând cu anii '50 până în prezent. Nu am luat în considerare reality și talk show-uri. Deși este alcătuită în mare parte din emisiuni americane, lista cuprinde și episoade de producție internațională” - explică RollingStones.
În listă găsim, de pildă, acest episod din 2001 al South Park.
Câte personaje recunoști?
Parodia unui serial TV, generată AI și publicată zilele trecute, ne arată cât de mult evoluează softurile în domeniu și competența în redactarea prompturilor:
Dacă ți-a plăcut, uite încă un exemplu.
Meme AI cu pisici în campania electorală
Springfield este un orășel din Ohio cu 58.000 de locuitori. În zonă s-a instalat o comunitate de imigranți haitieni. O postare viralizată pe rețele sociale cum că o fată din localitate și-a văzut pisica măcelărită de haitieni pentru a fi mâncată (fapt neconfirmat) a devenit temă electorală pentru conservatorii americani.
Imigranții ne mănâncă pisicile, gâștele și rațele de prin parcuri - strigă indignat corul republicanilor dirijat de Trump.
Elon Musk sare și el și postează pe X o îmagine înduioșătoare de susținere, ca un adevărat manipulator:
Democrații răspund generând meme umoristice pe această temă inventată, iar republicanii o susțin prin același gen de imagini. Câteva exemple:
Emoționalul funcționează când națiunea e în fierbere.
SCURTE
Istorie. O hartă digitală cu pozițiile a peste 20.000 de epave - vase scufundate în cel de-al doilea război mondial.
________________
Cultură. Suntem invitați la #SHARPclassics, o serie de spectacole ce îmbină muzica clasică, jazz-ul și sunetele electronice. Concertele vor avea loc între 23 și 28 septembrie în spații neconvenționale din București, precum Combinatul Fondului Plastic, Amfiteatrul TNB, Teatrul Recul și Deschis Gastrobar. Vezi detalii pe Facebook.
______________
Social Media. O nouă tendință devine virală pe conturile Instagram ale generației Z: „Airport Tray Aesthetic” sau cum să îți aranjezi cât mai creativ lucrurile personale în tava de la scanările de securitate.
__________________
Pasiuni. Dacă ești fan Games of Thrones, în octombrie poți licita pentru obiecte de recuzită, de la costume la celebrul tron.
_________________________
Percepții. Christine Nagel, parfumierul șef al Casei Hermès, suferă de sinestezie, o mutație neurologică rară care amestecă/modifică simțurile. Sinestezicii percep sunetele ca pe culori sau gusturi, de exemplu. Un concert simfonic poate fi simțit astfel și ca un spectacol de culoare. Christine Nagel spune că vede componentele parfumurilor.
FILM
Vine de Crăciun la cinema:
_________________
Warner Bros transpune cel mai bine vândut joc video din toate timpurile, Minecraft, într-un film artistic, care va ajunge în IMAX-uri anul viitor:
Bine cã am revenit la civilizatie:)!