„Sculpted”, fotografie de Marcel Mellema, nominalizată la Siena International Photo Awards 2024.
Anxietăți fabricate de cei dornici de atenție. Scenariul agrafei de hârtie
Un scenariu catastrofic celebru pe tema distrugerii omenirii de către inteligența artificială (AI) este experimentul de gândire „agrafa de hârtie” articulat de filosoful de la Oxford Nick Bostrom.
Ideea: un sistem de inteligență artificială însărcinat să producă cât mai multe agrafe de hârtie ar putea face eforturi extraordinare pentru a face rost de materii prime (oțel) prin provocarea, de pildă, de accidente rutiere, plus că ar proceda la transformarea/adaptarea fabricilor existente pentru respectiva producție.
Și un alt scenariu distopic: o aplicație AI căreia i-ai dat ordin să facă o rezervare la un restaurant suprasolicitat ar putea să oprească rețelele de telefonie și semafoarele din zonă pentru a-i împiedica pe alți clienți să obțină o masă.
Sunt modele, aș spune cinematografice, de dezvoltare tehnologică viralizate în ultima vreme, cu mare succes în media, pentru că, se știe, spaima vinde și fascinează, mai ales când tema sugerată este înrobirea sau distrugerea rasei umane de către AI.
Aceste previziuni sunt exagerate, spune Nir Eisikovits, profesor de filosofie la University of Massachusetts Boston și director fondator al Applied Ethics Center.
Dincolo de deepfake-urile create cu ajutorul AI în scop de propagandă, compromitere sau escrocherie, cu efecte uneori grave, a așeza inteligența artificială în aceeași categorie de risc precum COVID (7 milioane de victime plus semnificative provocări economice) sau cu armele nucleare (peste 200.000 de morți la Hiroshima și Nagasaki), este o gândire eronată.
Inteligența artificială este departe de a dobândi capacitatea de a produce astfel de daune. Scenariul cu agrafa de hârtie și altele asemănătoare sunt science fiction. Aplicațiile AI existente execută sarcini specifice mai degrabă decât să emită judecăți generale. Tehnologia este departe de a fi capabilă să decidă și apoi să planifice închiderea traficului pentru a rezerva un loc într-un restaurant sau să arunce în aer o fabrică de automobile pentru a satisface necesarul de oțel pentru agrafe de birou.
Tehnologia nu numai că nu dispune de capacitatea complexă de judecată pe mai multe niveluri care este implicată în aceste scenarii, dar nici nu are acces autonom la suficiente părți ale infrastructurilor critice pentru a începe să provoace astfel de daune. (yahoo.com)
Util. Cele mai importante unelte AI strânse la loc și la preț bun
Cu 3,9 dolari pe săptămână ai acces la cele mai utilizate aplicații generative pe partea de text și imagine, de la ChatGPT-4o la DALL·E-3 și Midjourney.
Avantaje: le avem grupate la un loc, iar tariful de acces e mai convenabil decât dacă ne-am abona la fiecare, separat.
Dacă ai experimentat doar superficial posibilitățile aplicațiilor AI, ai ocazia să te joci mai mult acum sau să-i facilitezi copilului accesul la noile tehnologii.
Totuși, dacă nu vei folosi mai departe aplicațiile, pune-ți un reminder să anulezi abonamentul după șase zile, altfel plata devine recurentă săptămânal.
Topul agențiilor românești de PR și Comunicare
Lista completă și analiza, în Forbes Romania.
Și analiza, deloc optimistă, în Ziarul Financiar.
BRAND MINDS is an unmissable learning experience for your team.
Trump, susținător al bitcoin din motive electorale
Donald Trump susține că va face ca „SUA să fie capitala cripto a planetei și superputerea bitcoin a lumii”, în timp ce curtează voturile și donațiile industriei cripto.
Această poziție este o întoarcere completă de 180 de grade după ce candidatul la președinție a respins cât se poate de public bitcoinul atunci când se afla la Casa Albă. (CNBC)
Hoteluri de vis
Cele mai bune 50 de hoteluri de lux din lume. Pe primul loc, Claridge's, din Londra, hotel deschis în 1812 (anul în care rușii ne-au șterpelit Basarabia). Printre oaspeții de seamă s-au numărat regina Elisabeta a II-a, care obișnuia să ia masa aici, și Mick Jagger. O cameră dublă costă 1.378 de euro pe noapte.
Stârnește pofte de călătorii aproape imposibile și Shinta Mani Mustang, din Nepal. Deschis recent, situat la 2800 metri altitudine, hotelul este o poartă spre Himalaia. Rezervările se fac pentru minimum cinci nopți, ceea ce înseamnă vreo 9.000 de dolari, iar drumul este de asemenea costisitor.
Lista cu cele 50 de hoteluri, considerate cele mai exclusiviste din lume, realizată de site-ul de luxury Robb Report, aici.
Dacă ți-ai cumpărat haine de la Zara, ai contribuit nițel și tu
Fondatorul și principalul acționar al Zara, spaniolul Amancio Ortega, a primit de la constructorul olandez cel mai nou iaht al său, de 92 de metri, o minune tehnologică cu propulsie hibridă. Iahtul are încorporat un sistem mamut de baterii electrice de
1 MW și a costat 300 de milioane de dolari.
Ortega, 88 de ani, a adunat o avere de 111 miliarde de dolari din fast fashion. (luxurylaunches.com)
SCURTE
Politică. Elon Musk a postat vineri pe contul său X/Twitter un clip deepfake cu Kamala Harris. Clipul redă vocea falsificată (printr-o aplicație de inteligență artificială) a candidatei democrate care s-ar referi la senilitatea lui Biden. Lucru pe care nu l-a făcut, evident, vreodată. Clipul a înregistrat până luni 128 de milioane de vizualizări.
_____________
Eveniment. O americancă, ajutată de nouă persoane, a creat un traseu artistic din 100.000 de piese de domino. Prăbușirea pieselor durează cam opt minute:
________________
Natura. Specii spectaculoase de molii filmate slow motion cu 6.000 de cadre pe secundă. (05:33)
_________________
Rețete. Dacă vrei să răsfeți pe cineva cu clătite speciale, franțuzești, poți experimenta Crepes Suzette.
Plus alte 15 rețete emblematice franțuzești perfecte în timpul Jocurilor Olimpice.
___________________
Istorie. 35 de fotografii cu Parisul de acum 124 de ani, din timpul unui alt eveniment important, Expoziția Universală.
_________________
Poate ți-a scăpat. Soluții ENGIE pentru încărcarea mașinilor electrice destinate companiilor, instituțiilor și locurilor publice.
FILM
Are 83 de ani și, probabil, în decembrie va intra incognito în vreun cinema să se uite pe furiș ce reacții au spectatorii la acest nou film care-i descrie viața. De Bob Dylan e vorba: