Fotograful Murray Fredericks a așezat o oglindă în apa puțin adâncă a lacului Eyre din Australia și a obținut această imagine suprarealistă. Alte fotografii filosofice cu oglinzi, aici.
Distopic. Sistemul Global de Poziționare (GPS), esențial în viața fiecăruia, este vulnerabil și atacat permanent
Conflictele armate și tensiunile între puterile lumii pun în pericol rețeaua americană de sateliți Global Positioning System (GPS), pe care o folosim cu toții. Acest sistem este atacat zilnic.
De pildă, în acest an, peste 60.000 de zboruri comerciale au fost afectate de semnale GPS false, care pot deruta piloții.
Din cauza bruiajului, receptoarele GPS indică poziții eronate, astfel că piloții ajung să creadă, greșit, că sunt pe traseul corect sau la o altitudine sigură.
Cine bruiază? Avem cel puțin două exemple. Țările baltice dau vina pe Rusia pentru bruierea spațiului lor aerian. O altă sursă majoră de bruiaj este o bază aeriană israeliană, conform unor cercetători de la Universitatea din Texas.
Bruiajul israelian perturbă traiectoria rachetelor Hamas, dar afectează și zborurile comerciale. Deși avioanele dispun de sisteme de siguranță de rezervă, pot greși traseul; anul trecut, un business jet aproape că a intrat, ilegal, în spațiul aerian controlat de Iran.
Fără GPS, viața modernă nu ar mai fi posibilă. Ambulanțele și alte vehicule de intervenție ar întârzia. Ar fi întreruperi prelungite ale curentului electric. Telefoanele mobile ar putea rămâne fără semnal. Tot GPS face posibilă activitatea burselor prin sincronizarea sistemelor informatice, cum ar fi cele care stabilesc care ordine de tranzacții au sosit primele.
Rețeaua GPS americană, cândva standardul de aur în domeniu, riscă să devină o relicvă, printre cauze fiind și vechimea sateliților. În plus, teoretic, sateliții ar putea fi atacați ușor cu rachete, de pe sol, în caz de extindere a războaielor.
Alternativa constă în sistemele chineze, ruse și europene, mai moderne, dar care nu sunt puse la punct complet. De asemenea, posibilitatea accesului public la aceste sisteme este neclară.
Un excelent infografic interactiv pe această temă, aici.
O posibilă salvare pentru campania lui Biden
Având în vedere performanța îngrijorătoare a președintelui Biden în dezbaterea cu Donald Trump, este timpul ca staff-ul său de campanie să ia în considerare utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru ca mesajele să ajungă în mod eficient și corect la publicul votant - este de părere strategul politic Kaivan Shroff.
Joe Biden este în vârstă și s-a bâlbâit toată viața. El a recunoscut, după prestația sa la dezbatere: „S-ar putea să nu mai merg la fel de ușor sau să nu mai vorbesc la fel de fluent ca înainte". Augmentările/cosmetizările pe care AI le poate aduce conținutului video electoral cu Biden ar putea contribui la atenuarea acestor probleme, permițând totodată diseminarea de informații veridice despre starea democrației și realizările actualei administrații.
Unii pot contesta utilizarea inteligenței artificiale ca fiind necinstită și înșelătoare, dar ecosistemul informațional actual nu este cu nimic mai bun. Publicații precum New York Post distribuie clipuri virale cu Biden decupate în mod înșelător („cheapfakes"), pentru a-l face să pară confuz sau slab. Rețelele precum Instagram și TikTok au restricționat conținutul politic, în timp ce miliardarul de dreapta Elon Musk a folosit Twitter pentru a amplifica informațiile false despre alegeri. Chiar și instituții cândva respectabile, precum Washington Post, s-au transformat în tabloide stil Murdoch.
Trebuie să ne punem întrebarea dacă videoclipurile augmentate cu inteligența artificială care l-ar prezenta pe Biden în cea mai bună formă a sa - distribuind în același timp informații oneste și exacte - sunt într-adevăr mai dăunătoare din punct de vedere social decât realitățile actuale ale ecosistemului nostru informațional? - se întreabă retoric Kaivan Shroff.
Pe aceeași temă:
Staff-ul de campanie al președintelui Joe Biden se află într-o cursă febrilă cu republicanii în a exploata potențialul inteligenței artificiale, o tehnologie care ar putea transforma alegerile americane dar să și amenințe însăși democrația. (apnews.com)
Blues în munți
Am fost la o ediție anterioară și spun că Open Air Blues Festival este o experiență deosebită. Artiștii de pe scenă simt comunitatea pasionaților de blues din public și dau tot ce pot ca performanță.
La vreo 18 kilometri de Călimănești, la Brezoi, într-o poiană, pe malul râului Lotru, ai ocazia să asculți muzică de calitate, șase zile și nopți, între 16 și 21 iulie, la o nouă ediție Open Air Blues Festival. Lineup-ul este generos și anul acesta.
Festivalul este susținut de UniCredit Bank.
SCURTE
HR. Aproximativ 40% din 650 de companii intervievate recunosc că au publicat anunțuri de angajare false pentru a manipula angajații. Aceste „joburi fantomă" sunt promovate pentru a crea un sentiment de concurență și nesiguranță în sânul echipelor, forțând astfel oamenii să muncească mai mult și să-și tempereze pretențiile. (Hackingwork)
_____________________
AI. Cum să te sfătuiești cu ChatGPT când îți schimbi locul de muncă. 10 prompt-uri.
___________________________
Bursă. Acțiunile Novo Nordisk au scăzut după ce un studiu a indicat că medicamentul pentru pierderea în greutate Mounjaro al Eli Lilly este mai eficient decât Ozempic și Wegovy ale Novo Nordisk.
_______________
App. Pentru copiii aflați în vacanță, o aplicație care le animă desenele.
_____________
Festival. Mâine începe, în munți, Gărâna Jazz Festival. Info despre cum ajungi, cazare etc, aici.
__________________
Culinare. Francezii par să aibă probleme mai importante decât alegerile. De exemplu, cum ceri la patiserie Chocolatine sau Pain au Chocolat?
______________
Rețete. Din Basarabia: Babă neagră.
_______________
Răsfăț. Băuturi de vară de la Beans & Dots. Travel coffee în capsule biodegradabile și signature iced tea.
_________________
Politică. Larry a fost printre primii care l-au felicitat pe noul premier britanic.
______________
Top. Biggest songs of 2024 in UK:
_________________
Macro:
Controverse. Barca lui Banksy la Glastonbury
Sute de migranți din nordul Africii mor înecați anual în Canalul Mânecii, în încercarea de a ajunge în Marea Britanie.
Recentul concert al trupei punk Idles, de la Festivalul Glastonbury, a fost ales de artistul anonim Banksy drept locul potrivit pentru un stunt care să atragă atenția publică asupra acestei tragedii: o barcă de salvare încărcată cu manechine reprezentând refugiați a fost plimbată deasupra capetelor spectatorilor.
Părerile au fost împărțite: unii au spus că momentul improvizat de artă a fost genial, alții că a reprezentat o ofensă la adresa migranților, mai ales că trupa a amestecat pe scenă și alte diverse mesaje, de la „Fuck the King” la apeluri de oprire a războiului din Gaza.
Dincolo de critici sau aplauze, Banksy finanțează o ambarcațiune care salvează migranți nord-africani în Mediterana. (theguardian.com)
LECTURI
Cele mai bune 100 de cărți apărute în acest secol
The New York Times a chestionat sute de romancieri, editori, jurnaliști, critici, poeți, traducători, librari, bibliotecari și alte personalități literare, cerându-le să aleagă cele mai bune 10 cărți ale secolului XXI.
Singurele reguli: orice carte desemnată trebuia să fie publicată în Statele Unite, în limba engleză, după 1 ianuarie 2000, inclusiv traduceri.
Lista (este completată treptat), aici.
Viața de până în anul când Internetul a intrat în buzunarul nostru
Înainte de internet și tehnologia mobilă, viața era bine compartimentată. Lucrai într-un birou, într-o fabrică sau într-un magazin - numit pe bună dreptate locul tău de muncă. Activitatea ta dominantă acolo era munca.
Copiii plecau dimineața la școală, își luau rămas bun de la părinți și îi revedeau doar la sfârșitul zilei. Odată ajunși acolo, nu mai puteau face nimic altceva decât școală. Apoi mergeau pe jos sau luau autobuzul spre casă și se jucau afară până la ora cinei. Viața lor era circumscrisă de granițele naturale dintre casă, școală și joacă.
În afara serviciului sau a școlii, apropiații nu știau întotdeauna unde te aflai. Îți vedeai de treburile tale, ieșeai cu prietenii, citeai o carte sau pur și simplu nu făceai nimic. Timpii morți, sau timpul de inactivitate, făceau parte din viața de zi cu zi.
Chiar și în primii ani ai internetului, nu exista economia atenției așa cum o știm astăzi. Nimeni nu concura online pentru atenția sau banii tăi. Internetul era doar un instrument pe care îl foloseai pentru o sarcină specifică, cum ar fi căutarea online sau e-mailul. Găseai un computer (acasă, într-o bibliotecă sau într-un internet café) și te conectai prin intermediul unui modem. Când terminai, plecai și îți vedeai de viața ta.
Apariția iPhone în 2007 a bulversat complet acest mod de viață, strecurându-ne internetul în buzunar. Dintr-o dată, era disponibil peste tot, tot timpul - și la fel eram și noi. Joaca în aer liber, socializarea și cititul au cedat curând locul social media. Am trecut de la a trăi în prezent la a trăi în telefoanele noastre.
Smartphone-ul este una dintre cele mai mari invenții tehnologice din toate timpurile și ne-a simplificat enorm viața - dar ne-a furat și timpul liber.
Din cartea Life Before the Internet.
E o invitație la reconsiderarea relației noastre cu online-ul și mai puțin o nostalgie neproductivă după timpuri care nu se vor mai întoarce.