4 Iulie. Fotografie de Sandy Hill remarcată la AAP Magazine Portrait Photography Competition.
Ai 70 de ani? Nu-i problemă, te facem de 23
Regizorul Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump) a turnat la Londra filmul Here (premiera în noiembrie), în producția căruia a folosit tehnologia AI Metaphysic Live pentru a întineri episodic fețele actorilor. Astfel, de pildă, Tom Hanks (67 de ani) apare în poveste ca un personaj abia ieșit din adolescență. Și ne mai mirăm de ce subiectul #1 în discuțiile de la Hollywood este inteligența artificială.
Apple watch, studiat intens de medici
„Mama mea are fibrilație atrială, o tulburare a ritmului cardiac. Apple Watch SE pe care îl poartă la sfatul medicului său este, după spusele ei, o intervenție salvatoare. Acesta trimite datele pe care le colectează direct medicului, ca parte a gestionării continue a stilului său de viață și a medicației.”
Nu trece o săptămână în clinica mea în care cineva să nu vină și să-mi spună: Apple Watch-ul meu m-a atenționat că am un ritm cardiac anormal, spune la rîndul său Dr. Rod Passman, cardiolog și profesor la Northwestern Medicine din Chicago.
Un număr de 85 de centre medicale studiază dacă smartwatch-urile Apple pot fi utilizate pentru a reduce semnificativ durata în care persoanele cu fibrilație atrială trebuie să ia medicamente anticoagulante. În prezent, acestor pacienți li se recomandă să le înghită regulat, fără pauză, chiar dacă aceste pilule prezintă riscuri. (wsj.com)$
Desigur că și ceilalți producători de top propun ceasuri smart asemănătoare, dar în SUA cota de piață a iPhone se apropie de 60%, iar posesorii de astfel de telefoane au, în general, venituri mai mari decât cei cu smartphone-uri Android - așadar ar dispune de posibilități mai mari de îngrijire a sănătății.
Dacă ar fi fost lăsați acum 40 de ani să devină antreprenori IT…
Trebuie să fie interesantă comunitatea colecționarilor de calculatoare vechi românești (sursa):
Și un fragment dintr-un articol pe această temă:
„La mijlocul anilor '80, România era o țară comunistă lovită de sărăcie. Așa că, la fel ca unii colegi de facultate cu o pasiune incontestabilă pentru informatică, Mihai Moldovanu a devenit curând unul dintre cei câțiva zeci de constructori clandestini de calculatoare din țară. Aceștia fabricau în mod ilegal computere folosind piese aduse prin contrabandă din fabrici și grămezi de fire lipite manual. Dar, înarmați cu foarte puține resurse și multă creativitate, oameni ca Moldovanu au alimentat în curând o industrie subterană de hardware care avea să dea naștere unora dintre cei mai buni viitori profesioniști în domeniul tehnologiei din țară.”
Creatorii Claude 3.5 Sonnet se laudă că au depășit ChatGPT ca performanțe
Anthropic, companie de inteligență artificială cu sediul în Statele Unite, a fost înființată în 2021 de câțiva membri ai OpenAI care dezertaseră. A dezvoltat de atunci o familie de modele lingvistice mari (LLM), numite Claude, drept concurenți pentru ChatGPT și Gemini al Google.
Cloud-ul pe care îl folosește Claude este Amazon, companie care a pompat strategic patru miliarde de dolari în dezvoltarea proiectului. Interesant este că printre finanțatori apare și Google, care deși dezvoltă Gemini, investește în Anthropic 2 miliarde de dolari.
Noua ediție Claude 3.5 Sonnet a fost lansată în iunie, iar Anthropic se laudă că depășește ChatGPT la unele probe:
Am spus foarte pe scurt povestea Anthropic pentru că este relevantă pentru frenezia AI.
Informația practică este că poți testa, gratuit, Claude 3.5 Sonnet dacă dai click aici.
Câine-robot ghid pentru nevăzători
În China trăiesc aproximativ 20 de milioane de oameni cu deficiențe de vedere, iar câinii antrenați pentru a servi ca ghizi pentru nevăzători sunt rari.
Un câine-robot cu șase picioare (pentru mai multă stabilitate), destinat acestor persoane cu handicap, ar putea intra în producția de serie. Este dotat cu camere video și senzori. Recunoaște semnele de circulație și înțelege instrucțiunile verbale:
Eveniment. Suntem invitați în răcoarea munților să ne delectăm cu jazz
Totul a început în 1997 cu o sesiune de jazz improvizata de un grup de prieteni într-un mic sat din Munții Semenic. În acea vară, la Hanul La Răscruce din satul bănățean Gărâna, câțiva prieteni puneau la cale un jam session.
Gărâna Festival, care se va desfășura în perioada 11-14 iulie a ajuns deja la a 28-a ediție anul acesta, devenind unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de jazz în aer liber din Europa Centrala si de Est:
Festivalul împletește elemente esențiale la care tânjim în viața noastră: legatura cu natura în rezonanță cu ritmurile armonioase ale jazz-ului, posibilă generatoare a unei conexiuni profunde cu noi înșine.
Evenimentul a reusit să puna România pe harta festivalurilor internaționale de jazz. Sute de artisti, mulți celebri internațional, au călcat pe la Gărâna în ultimii 27 de ani și au fost ascultați de aproximativ 130.000 de oameni.
Programul festivalului și informații practice (cum ajungi, cazare etc) pe site.
Avem și un playlist cu artiști care vor veni la Gărâna.
Consecventă cu rolul său de promotor al culturii de calitate, UniCredit Bank susține și anul acesta Gărâna Jazz Festival.
Primul spot video realizat cu Sora de la OpenAI
Retailerul Toys 'R' Us afirmă că este primul brand care utilizează pentru promovare Sora, platforma de inteligență artificială OpenAI capabilă să genereze conținut video pe bază de instrucțiuni text. Concret, a prezentat la Cannes Lions un spot de un minut realizat cu Sora, soluție care nu a fost încă lansată public, dar este testată de un număr limitat de producători digitali:
Comentatorii care au văzut reclama AI pe X/Twitter au avut reacții mixte, de la „minutată", la „groaznică” și „brand murder”.
Avantajul constă, evident, în reducerea timpului de realizare și a costurilor de producție.
SCURTE
Weekendsessions. Vară braziliană în grădina Muzeului Nicolae Minovici, sâmbătă și duminică. Picnic cu muzică. Program. De mers.
____________
Teste. O echipă de la Universitatea din Tokyo lucrează la un proiect care ne cam dă fiori: atașează piele umană vie (cultivată artificial din celule) pe fețele roboților. Obiectivul este realizarea unor humanoizi cu expresii faciale cât mai realiste.
__________________
Alcool. Sticlele de whisky sigilate bine își pot menține integritatea un timp foarte îndelungat. Dar odată ce sticla este deschisă, aromele și gusturi se atenuează după un an sau doi. Cele mai delicate, mai nuanțate și mai învechite, cum ar fi multe whisky-urile single malt, pot începe să-și deterioreze integritatea după doar șase luni . Mai multe, aici.
____________
HR. Patru din zece angajați români ar accepta un salariu mai mare, știind că banii ar fi plătiți la negru/gri
.___________
Pisici. O povestire virală:
_____________
Social Media. Pentru eficiența mesajelor. Pe larg, aici.
______________
Artă digitală. Animații AI.
Cum tai un avocado fără să te tai
Mii de oameni din toată lumea ajung la urgențe cu răni tăiate la mâini pentru că nu știu cum să secționeze nepericulos un avocado și să-i scoată miezul.
Medicii americani folosesc chiar un diagnostic pentru astfel de cazuri - avocado hand.
Cei mai mulți se rănesc pentru că taie fructul ținându-l în mâna stângă, și nu pe un tocător. Dacă te interesează povestea, o găsești în The Washington Post.
Un cântăreț country de culoare propulsat de TikTok
Muzica country (bine, în acest caz mixată cu un strop de hip-hop) este dominată de vedete din rândul albilor.
Shaboozey este însă de culoare și unii cunoscători spun că piesa sa A bar Song (Tipsy) ar putea fi melodia verii în Statele Unite. Lansată în aprilie, a adunat pe Spotify 400 de milioane de ascultări, iar pe Youtube, 62 de milioane de vizualizări doar pe contul oficial.
Succesul și notorietatea par să fi venit însă, masiv, de pe TikTok.
FILM
Avem mai puțin de șase luni până la Crăciun, așa că anunțarea filmelor pentru sărbători nu e chiar exagerată.