O aripă de fluture. Fotografie macro de Chris Perani. El a folosit un obiectiv de microscop de 10x asociat cu un obiectiv de 200 mm. Site-ul său și contul de Instagram.
Care Chatbot AI e cel mai bun?
Și-au pus această întrebare și cei de la The Wall Street Journal($) și au trecut la teste de utilitate, de la livrarea de rețete la scrierea de cod.
De pildă, la scrierea creativă, „Copilot a fost fără îndoială cel mai amuzant și cel mai inteligent. I-am cerut o poezie despre un rahat pe un buștean. Am cerut un toast de nuntă în care să apară Muppets. Am cerut o luptă de stradă fictivă între Donald Trump și Joe Biden. Cu Copilot, glumele au continuat să vină. Claude a fost al doilea cel mai bun, cu glume inteligente despre ambii adversari prezidențiali”.
Cum să-ți clonezi vocea și să îți setezi asistenta/asistentul care răspunde în locul tău la telefon
Microsoft Azure AI Speech integrează aplicația Truecaller capabilă să creeze o versiune digitală a vocii utilizatorului.
Odată setată, Truecaller răspunde automat la apeluri în locul stăpânului, le filtrează pentru a elimina spamurile, preia mesaje, înregistrează apelurile. E o voce care sună autentic în locul unui asistent digital standard.
Cum funcționează, vedem în acest clip de 01: 28 subtitrat:
Când inteligența artificială o ia razna
La Londra, un sistem de recunoaștere facială AI a identificat eronat o femeie nevinovată drept hoață specializată în magazine. Femeia a fost percheziționată și i s-a comunicat să are interzis accesul în toată rețeaua comercială, pe vecie.
În același timp, poliția prinde sute de infractori dați în urmărire mulțumită acestor sisteme. Camere video amplasate pe clădiri sau pe mașini (foto) scanează trecătorii.
În mai puțin de o secundă, tehnologia creează imaginea biometrică a feței fiecărei persoane de pe stradă și o evaluează în raport cu lista infractorilor dați în urmărire. (BBC)
Viitorul democrației? Alegătorii indieni sunt bombardați cu milioane de mesaje electorale deepfake
Într-o zi de aprilie, în statul indian Rajasthan, politicianul local Shakti Singh Rathore s-a așezat în fața unui ecran verde pentru a filma un scurt videoclip. Urma să fie clonat digital cu scopul de a transmite mesaje personalizate, create de softuri AI, unui număr de 300.000 de alegători.
„Pentru toți frații mei...” – a început el. Regizorul l-a întrerupt; i-a spus să-și miște doar buzele și să se uite fix în cameră, altfel îi strică algoritmii care urmau să-l multiplice în zeci/sute de mii de exemplare. Nici nu conta ce spunea politicianul, softiștii aveau nevoie doar de înfățișarea și de vocea sa.
Alegerile din imensa Indie (1,4 miliarde populație) au început pe 19 aprilie și se termină sâmbătă. Politicienii folosesc masiv propriile clone generate AI pentru a distribui mesaje în cele 22 de limbi oficiale ale națiunii și în miile de dialecte regionale.
Firmele AI generează pe baza unor înregistrări cu candidatul videoclipuri și apeluri voce care vor ajunge direct pe smartphone-urile alegătorilor.
Ce pot face clonele:
- se adresează pe nume alegătorului
- discută pe orice temă de interes, cu condiția ca echipa de comunicare să alimenteze sistemul cu informațiile respective
- răspund la întrebările alegătorilor mai coerent și cu o voce mai calmă decât ar face candidatul în realitate
Inteligența artificială livrează și cântece propagandistice la comandă. Inclusiv politicieni decedați sunt „înviați” video în susținerea unui candidat.
Concluzia celor implicați în industrie: mulți alegători nici nu-și dau seama că au vorbit cu o clonă digitală. (Wired)
Analiză prezentată de Storia
Cresc prețurile de vânzare ale apartamentelor, precum și numărul de tranzacții la nivel național
Prețurile de vânzare ale apartamentelor din marile orașe și numărul de tranzacții imobiliare au crescut în aprilie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut - reiese din datele sintetizate de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.
Astfel, în luna aprilie a.c., prețurile apartamentelor scoase la vânzare au înregistrat o creștere medie de 14% comparativ cu luna aprilie a anului trecut.
Prețul mediu solicitat pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a ajuns la 1.904 euro/metru pătrat la nivelul celor mai mari orașe analizate.
În luna aprilie 2024, numărul total al tranzacțiilor de unități individuale la nivelul întregii țări a fost de 15.168, cu 50% mai mare comparativ cu luna aprilie 2023, și depășește, totodată, nivelul din ultimii trei ani, conform celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Pe plan național, în primele patru luni din acest an, pe piața imobiliară din România au avut loc aproape 54.000 de tranzacții, în creștere cu 26% comparativ cu perioada ianuarie - aprilie 2023, indică datele ANCPI.
De asemenea, proprietățile se tranzacționează mai rapid: timpul în care anunțurile cu proprietăți de vânzare sunt afișate pe Storia a scăzut în aprilie 2024 cu 49% față de luna aprilie 2023 și cu 14% față de luna martie 2024.
„Analizând datele recente, observăm semnale de revenire a cererii pe piața imobiliară. În aprilie 2024 am înregistrat o creștere impresionantă de 53% la nivelul contactărilor, comparativ cu aceeași lună din 2023. Aceste semnale puternice de revigorare a pieței imobiliare sugerează un interes crescut din partea investitorilor și a cumpărătorilor și indică o tendință de creștere semnificativă a prețurilor, în contrast cu creșterile modeste înregistrate în 2023”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală
În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna aprilie 2024 de 1.845 euro/metru pătrat.
Astfel, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în aprilie 2024, de 1.835 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 1% mai mare față de luna martie 2024.
Apartamentele vechi au avut un preț de 1.856 euro/metru pătrat, cu 15% mai ridicat față de luna aprilie a anului trecut și cu 5% mai mare față de cel din luna martie a anului curent.
Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară
Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din orașele analizate de Storia, observăm o serie de diferențe.
Astfel, în Cluj-Napoca, Constanța și Craiova regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi versus vechi), cu o diferență de +1% în favoarea apartamentelor noi, care sunt mai scumpe. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în Sibiu, unde apartamentele noi sunt mai ieftine cu 8% comparativ cu apartamentele vechi. În București și Iași prețurile apartamentelor noi sunt mai mici decât prețurile apartamentelor vechi, cu -1%, respectiv -3%.
Cluj-Napoca: În luna aprilie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.680 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.691 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat comparativ cu aprilie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.666 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.
Iași: În aprilie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.576 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 10% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.558 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 16% comparativ cu luna aprilie 2023, prețul pe metru pătrat fiind de 1.613 euro.
Constanța: În aprilie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Constanța a fost de 1.729 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna aprilie a.c., apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.733 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. Apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de luna aprilie 2023, ajungând la o valoare de 1.724 euro/metru pătrat.
Poți citi o analiză detaliată realizată de Storia despre prețurile de pe piața imobiliară din București, Constanța, Iași, Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov, Timișoara, Craiova, aici.
Despre Storia
Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, este locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele.
Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată. Oricine dorește să-și evalueze cartierul în care locuiește este invitat să completeze chestionarul de pe trai.storia.ro.
Util. Englezii se pregătesc pentru…
Gospodăriile britanice au fost avertizate să își facă provizii de „conserve și apă pentru trei zile”. Un site sfătuiește ce trebuie făcut în caz de urgență, parte a eforturilor guvernului de a se asigura că Marea Britanie este mai rezistentă la amenințări.
Britanicii ar trebui să aibă în casă alimente neperisabile care „nu trebuie gătite”, cum ar fi conserve de carne, legume și fructe, lanterne, radiouri cu baterii, șervețele umede și o trusă de prim ajutor.
Advertorialul zilei. The first seat on JetBlue’s flight to Edinburgh is “an apartment New Yorkers would kill for”. În Business Insider($)
Știrile fake zburdă în continuare pe Facebook
De data asta, victimă este actorul Florin Zamfirescu. Link-ul trimite către un articol fabricat găzduit de site fals cu designul și sigla postului de radio RFI.
Public țintă: persoanele în vârstă. Care sunt mai întâi momite cu un discurs despre pensiile mici, apoi invitate să participe la o investiție într-o conductă de import gaze:„cetățenii noștri au posibilitatea de a câștiga pasiv de la 10000 ron pe zi, investind doar 1 dată un mic depozit de 1200 ron”.
Scheme asemănătoare s-au înmulțit în Europa.
Cele mai bune cărți apărute în 2024
Dacă citești în engleză, The New York Times are 25 de recomandări: James, by Percival Everett, Good Material, by Dolly Alderton, Martyr!, by Kaveh Akbar, The Hunter, by Tana French, Wandering Stars, by Tommy Orange, Headshot, by Rita Bullwinkel, Beautyland, by Marie-Helene Bertino, Knife: Meditations After an Attempted Murder, by Salman Rushdie, Everyone Who Is Gone Is Here: The United States, Central America, and the Making of a Crisis, by Jonathan Blitzer,
The Wide Wide Sea: Imperial Ambition, First Contact and the Fateful Final Voyage of Captain James Cook, by Hampton Sides, The Rebel’s Clinic: The Revolutionary Lives of Frantz Fanon, by Adam Shatz, Fi: A Memoir, by Alexandra Fuller.
Restul titlurilor, aici.
Toată săptămîna, până duminică seara, suntem invitați la Festivalul Romanian Design Week (RDW)
Organizat de The Institute, prezentat de UniCredit Bank și finanțat de Ministerul Culturii, RDW transformă Bucureștiul într-un oraș al descoperirilor și al experiențelor icreative, aducând împreună designeri și arhitecți din întreaga lume.
RDW înviorează astfel Capitala prin mai multe expoziții în clădirea emblematică a fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), dar și prin 130 de evenimente-conexe (vezi aici), care vor avea loc peste tot în București.
Poți vizita festivalul până vineri, între 12:00 și 22:00, iar în weekend, între 10:00 și 22:00. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar deținătorii de card UniCredit de la Mastercard beneficiază de un discount de 50% la achiziția biletelor.
Pentru că vine vara. Aperology
În 1919, în orașul Padova, frații Luigi și Silvio Barbieri au creat Aperol, acum cel mai faimos bitter Spritz (pentru cocktailuri cu prosecco), din coajă de portocală, ierburi și condimente. Datorită volumului redus de alcool (11%), Aperol a fost comercializat inițial către băutorii preocupați de sănătate și către femei (sloganul său din anii '30 era „Signora! Aperol vă menține suplă”).
Grupul Campari, care a început să producă aperitivul omonim încă din 1860, a observat succesul Aperol și a achiziționat marca în 2003. O idee foarte bună, după cum observăm:
SCURTE
Online. Cam 40% dintre toate paginile web care au fost create în 2013 nu mai sunt accesibile, iar aproximativ un sfert din toate paginile web create între 2013 și 2023 nu mai există. Fenomenul a fost numit digital decay. (euronews.com)
___________
Web. Un site de prezentare straniu, dar tocmai de aceea memorabil. Cu degetul pe smartphone, cu mouse-ul pe PC.
_______________
Web. Dimensiunile lucrurilor și animalelor (inclusiv oameni) de pe Pământ.
_____________
Tech. Companiile care lucrează la roboți humanoizi.
________________
Spionaj. 24 de expresii din limbajul serviciilor secrete. De pildă, sheep-dipping se referă la „plasarea unui agent într-un grup sau organizație civilă pentru a colecta informații despre aceasta sau despre grupuri similare”.
_______________
Restaurante. Cele mai bune 25 de feluri de paste în viziunea unor chefi italieni.
____________________
Rapid. Cinci rețete de cină care se pot prepara în mai puțin de 30 de minute.
__________________
Eveniment. Joi, 30 mai, la Bookfest (Romexpo), ora 19.30, suntem invitați la lansarea cărții Cei trei purceluși, ilustrată de Tobias, un adolescent cu autism. Despre eveniment, despre Tobias. Cartea poate fi comandată online aici.
_____________
Muzică. Heaven, The National. Plus Jane Weaver.
Călugărițele din Arundel au scos al doilea album, finisat de studiourile în care au înregistrat Pink Floyd, Oasis, Radiohead și Beatles
În 2020, în plină criză Covid, călugărițele din ordinul clariselor de la Mănăstirea Arundel (ținutul Sussex - Marea Britanie) au înregistrat primul lor album, Light for the World, cu cântări gregoriene și imnuri religioase.
Surpriză uriașă! Albumul a făcut senzație în industria muzicală britanică, ajungând pe locul 1 în topul vânzărilor de muzică clasică și pe locul 5 în topul vânzărilor all-music.
Patru ani mai târziu, cele 23 de călugărițe, de șapte naționalități diferite, au revenit săptămâna trecută cu un alt album, My Peace I Give You, cu piese sacre din secolul al XIII-lea și texte medievale puse pe muzică, inclusiv Cântecul Creației, scris de Sfântul Francisc de Assisi în 1224.
Surorile cântărețe au înregistrat piesele în capela mănăstirii din Arundel, iar mixajul a fost realizat la celebrele studiouri londoneze Abbey Road, care au lucrat cu Pink Floyd, Oasis, Radiohead și, mai ales, cu Beatles.
O piesă de pe noul album (în întregime, aici):
Mulțumim mult, dragă Victor, pentru semnalarea evenimentului de la Bookfest! Te îmbrățișăm!
Doar dacă populația va fi educată în acest sens