Sasha Jumanca, 11 ani, este român, dar locuiește cu familia în Munchen.
Pe când avea 7 ani, a văzut într-un parc un grup de ornitologi care fotografiau o pasăre rară în mediul urban, un pescăruș albastru.
A fost fascinat. Și de atunci călătorește și fotografiază păsări.
Ieri și-a deschis prima expoziție de fotografie în România. O puteți vizita la parterul București Mall.
- Colegii tăi de școală sunt și ei pasionați de natură?
- Nu prea, stau mai mult cu ochii în telefon.
Veți mai auzi de Sasha, în mod sigur.
Site-ul lui foto, aici.
Rețelele sociale chinezești sunt invadate de rusoaice false
E o performanță să faci propagandă și, concomitent, să vinzi online diverse, prin aceleași clipuri deepfake, nu?
Rețelele sociale din China sunt alimentate mai nou cu videoclipuri în care femei frumoase cu aspect de rusoaice vorbesc în mandarină, fac propagandă parteneriatului dintre China și Rusia și naționalismului, iar apoi direcționează utilizatorii către magazine online.
Hashtag-urile care însoțesc clipurile sunt „soție rusă” sau „frumusețe rusă”.
„Chiar îi invidiez pe prietenii mei chinezi. V-ați născut cu cea mai prețioasă identitate din lume și cu cea mai profundă și fermecătoare limbă", spune una dintre „rusoaice” într-un videoclip postat pe o platformă chinezească similară cu Instagram.
Într-un alt videoclip, o alta le mulțumește chinezilor pentru că au sprijinit Rusia în dificultățile sale economice, cumpărând ciocolată rusească. „Întreaga lume boicotează Rusia, impunându-ne tot felul de restricții și dificultăți. China este un salvator", spune ea.
Toate aceste personaje au fost create cu tehnologii deepfake, prin furtul și manipularea unor înregistrări online ale unor femei reale din Australia și Ucraina.
Sistemul funcționează, scoate bani și schimbă minți, pentru că oamenilor le place să audă cât de speciali și măreți sunt. (The New York Times)
Intri des în videoconferință?
Arup, un grup britanic de consultanță, a pierdut nu mai puțin de 25 de milioane de dolari într-o escrocherie deepfake. Un manager senior a fost păcălit să vireze banii în cinci conturi bancare din Hong Kong în cadrul unei videoconferințe organizată de infractori cibernetici. Aceștia au folosit inteligența artificială pentru a-l clona și imita digital pe un alt manager, pe baza înregistrărilor video urcate în timp pe internet, care a „participat” astfel la videoconferință și a dat dispoziția de virare a milioanelor.
Este una dintre cele mai mari escrocherii deepfake cunoscute. Experții spun că riscurile vor crește pe măsură ce tehnologia de clonare digitală a persoanelor se îmbunătățește constant. (ft.com)
Pacienții vor avea, probabil, în următorii zece ani, gemeni digitali pe care medicii să simuleze eventuale tratamente pentru a-l alege pe cel mai potrivit
Medicii care tratează pacienții diagnosticați cu boli grave, cum sunt cele de inimă sau cancer, au de luat decizii dificile: Ce medicament va fi cel mai eficient? Efectele secundare vor fi mai mari decât beneficiile? Va fi utilă o intervenție chirurgicală?
În viitorul apropiat, în loc să încerce o anumită terapie și să spere că funcționează, medicii ar putea avea la dispoziție așa-numiții gemeni digitali ai pacienților pentru a prezice cum va răspunde maladia la un anumit tratament, înainte de a-l începe.
Este o schimbare importantă de paradigmă.
Putem deja că ne imaginăm un viitor în care aproape toți pacienții vor avea un geamăn digital în computerul medicului, geamăn creat de inteligența artificială, și alimentat cu informații din examene medicale, de la dispozitive de date purtabile și din fișele medicale.
Inteligența artificială ar putea căuta printre datele altor persoane cu probleme comparabile pentru a alege tratamentul cel mai bun.
Agențiile federale, startup-urile și mediul academic din Statele Unite investesc miliarde de dolari pentru a aduce gemenii digitali în prim-planul asistenței medicale în următorii cinci până la zece ani.
Piața globală a gemenilor digitali în domeniul sănătății a fost evaluată la 1,6 miliarde de dolari în 2023 și ar putea ajunge la 21,1 miliarde de dolari până în 2028. (wsj.com)$
Util. Prompt-uri verificate și eficiente pentru ChatGPT-4o
Mi-am făcut abonament de test la complexa platformă de inteligență artificială abacus.ai, pentru că aici am găsit adunate la un loc principalele sisteme de inteligență artificială generativă.
Astfel, pentru zece euro/lună/utlizator, abacus îți oferă acces organizat la ChatGPT-4o, ChatGPT-4, Llama-3 de la Meta, Claude Opus de la Anthopic, Gemini 1.5 de la Google. Altfel, abacus.ai este o platformă complexă pentru proiecte AI de echipă, cu aplicații gen optimizarea vânzărilor și formularea de predicții.
Cu ocazia asta, am colecționat și liste de prompt-uri verificate și eficiente, pe care le putem folosi cu ChatGPT-4o: pentru redactare de texte, detectarea plagiatelor, sumarizare etc, pentru potențarea inteligenței proprii (cum sună asta!), generarea de funcții Excel și memorarea de informații cheie etc.
Ce outfit-uri s-ar potrivi diverselor rase de pisici și căței
Totul este generat (evident) AI, inclusiv vocea clonată probabil a lui Sir David Attenborough (mie așa mi se pare, că este a lui) - fără să i se ceară acordul, bănuiesc.
Cu o doză bună de umor englezesc.
… și din același film, dar din lumea reală, Pet Gala New York.
Două tehnici prin care se încearcă manipularea noastră online.
La final, te invit la un joc simpatic despre fake news
Manipulatorii știu că pot abate cu succes atenția de la o situație complexă dacă inventează pentru uzul mulțimii țapul ispășitor potrivit.
Rețeta funcționează cu succes de secole (să ne aducem aminte de nenumăratele „vrăjitoare” arse pe rug în Evul Mediu, fiind învinuite că ar fi declanșat calamități sau epidemii) și cunoaște o intensificare în zilele noastre, mai ales în condițiile în care informațiile spectaculoase (dar false) au un potențial uriaș de viralizare online.
În esență, metoda Țapul ispășitor constă în desemnarea publică a unei persoane sau a unui grup ca fiind vinovate exclusiv pentru o anumită situație.
Ca exemple de astfel de mesaje manipulatoare putem indica „Prezența la vot este scăzută pentru că un grup refuză să își exprime acest drept cetățenesc" sau „Șomajul este ridicat deoarece economia este controlată de un anumit grup”.
Observăm în aceste cazuri că posibilele explicații logice și reale – „Prezența la vot este redusă pentru că partidele politice au dezamăgit” sau „Șomajul este ridicat din cauza lipsei unor măsuri economice eficiente” - sunt evitate prin inventarea unor vinovați, alții decât cei reali.
Explicația psihologică a succesului în manipulare este că aceea că indicarea unui țap ispășitor simplifică drastic o problemă complicată prin distragerea atenției. Permite așadar celui ce intenționează să ne manipuleze să redirecționeze convenabil atenția publică de la sine către un grup sau o altă persoană.
O situație asemănătoare în distragerea atenției publice o întâlnim adesea în media, tradiționale sau online, prin promovarea unei știri spectaculoase care să „acopere” o informație sau măsură discutabilă. De pildă, dacă apare pe tapetul media un caz semnificativ de corupție, manipulatorii promovează rapid și insistent în mediul online un accident auto spectaculos sau o crimă abominabilă, dând subiect de conversație emoțională unei părți semnificative a opiniei publice.
Cum poți evita manipularea prin metoda Țapul ispășitor
Trebuie să ni se aprindă beculețul roșu și să devenim sceptici față de argumentele care aruncă vina exclusiv asupra unei persoane sau a unui grup, mai ales dacă problema este complexă.
Dacă e vorba de o situație cu implicații serioase în societate, aceasta este generată de un cumul de fapte și nu este determinată doar de o persoană sau de o comunitate anume.
O altă metoda de manipulare este Atacul la persoană
Atacurile la persoană apelează mai degrabă la argumente de asemenea emoționale în detrimentul logicii. Intenția este de a redirecționa atenția publicul departe de esența temei în discuție (care comportă argumente evidente) către „defectele" unui individ sau ale unei entități.
Exemplu: timpul unei dezbateri politice, Candidatul X susține că nimeni nu ar trebui să aibă încredere în competențele de politică externă ale adversarul său, Candidatul Y, pentru că acesta nu este fluent în limba engleză.
Această realitate, incapacitatea de a discuta politică externă fără translator, este deraiată de Candidatul Y și de echipa sa de comunicare prin abaterea atenției publice cu enunțuri de genul „Candidatul X nu ar trebui să vorbească pentru că are vocea pițigăiată și se îmbracă neglijent”.
Atacurile la persoană funcționează deoarece, emoțional, unui cetățean-receptor tipic, odată ce i se bagă în cap că personajul X are „defecte”, îi va fi mai dificil să fie de acord cu opiniile acestuia.
O variantă a atacului la persoană este Discreditarea:
Cum să evităm această manipulare
E bine să devenim sceptici față de argumentele care pun la îndoială (sau atacă) deficiențele unei persoane sau ale unui entități, mai degrabă decât opiniile clare ale acestora.
Logic, argumentele bine fundamentate ale unei persoane nu pot fi combătute ridiculizând aspectul sau minusurile personale.
Citește și despre alte două tehnici de intoxicare/manipulare prin media, Limbajul emoțional și Falsa Dihotomie.
Invitație în Harmony Square
Scopul jocului la care ești acum invitat este de a scoate la iveală tacticile și tehnicile de manipulare folosite pentru a induce oamenii în eroare sau de a exploata tensiunile sociale în scopuri politice.
_______________________
Acest text este inspirat de Ghidul de prebunking (tehnică de creare a rezistenței preventive la dezinformare) conceput de Google (click!) pentru a-i ajuta pe utilizatorii de internet să identifice conținutul online manipulator.
Începe formidabilul festival al creativității Romanian Design Week
A douăsprezecea ediție a Romanian Design Week, în organizarea The Institute, recunoscut drept cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România, se deschide azi, vineri, la București, și ne așteaptă să-i facem vizite toată săptămâna viitoare.
The Institute și UniCredit Bank continuă și cu această ediție a festivalului parteneriatul cu o tradiție deja de 12 ani de colaborare, cu un impact semnificativ asupra promovării și dezvoltării industriei de arhitectură și design din România.
Dacă ești posesorul unui card Mastercard de la UniCredit, beneficiezi de 50% discount la achiziționarea online a biletelor la Romanian Design Week.
Programul complex și atractiv al Romanian Design Week, aici.
Toată lumea de la Hollywood folosește AI, dar nu recunoaște
Sunt o mulțime de oameni în studiourile Hollywood care folosesc AI, dar nu pot recunoaște acest lucru public, spune David Stripinis, un veteran al industriei VFX (efecte vizuale) care a lucrat la Avatar, Man of Steel și la seria Marvel. În acest moment, este o problemă de PR mai mult decât o problemă tehnică.
Producătorii, scenariștii, toată lumea folosește inteligența artificială, dar le este frică să admită acest lucru în mod public, confirmă și David Defendi, un scenarist francez și fondator al Genario, sistem software AI conceput pentru scenariștii de film și televiziune. Aceste instrumente oferă un avantaj. Dacă nu le folosești, vei fi în dezavantaj față de cei care folosesc AI - explică el. (The Hollywood Reporter)
SCURTE
AI. Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond (1974), remasterizat. Clip video 4K generat AI, cu Midjourney și Runway.
_____________
Interactiv. Un moment de calm. Respiră în ritm cu natura. (cu sunet)
_____________
AI. Microsoft a lansat Copilot Plus PC, brand care desemnează laptopurile echipate cu hardware AI și suport pentru aplicații AI. Noile laptopuri vor fi disponibile la toți partenerii majori ai companiei în domeniu, inclusiv Dell și HP.
____________
Istorie. Zece piese din secolul trecut care au dat startul unor noi genuri muzicale ca Hip-Pop, Folk Rock, Glam Rock, Grunge ș.a.
_______________
Artă. Un BMW M Hybrid V8 va ieși pe circuitul de la Le Mans cu o înfățișare creată de artista Julie Mehretu. Mai multe fotografii, aici.
_______________
Restaurante. Regular Nights – Fishy Summer. Meniu.
____________
Relaxant. Plimbări la pas prin orașele și pe plajele lumii.
_____________
Muzică. Apple Music a publicat Top 100 cele mai bune albume din toate timpurile.
_____________
Sondaje. Top 100 companii pe criterul reputației în ochii americanilor.
FILM
În august, la cinema.
JOCURI
3 milioane de vizualizări pe Youtube în primele 20 de ore.
Te rog sa ne spui si cand AI este pregătită să ne trăiască și viețile, eventual sa ne plateasca facturile etc daca e atât de deșteaptă!. Oricum, captivantă selecție, felicitări pentru ceea ce faci!