Artă murală în orașul spaniol Fene. Lucrarea a fost declarată Best Mural of the World 2023. Alte proiecte remarcabile de artă urbană, aici.
Inteligența artificială ți-ar putea ghici simpatiile politice pe baza fotografiei din pașaport sau cartea de identitate
Utilizarea pe scară largă a tehnologiei de recunoaștere facială este un pericol substanțial pentru viața privată și libertățile civile. Cercetătorii sunt din ce în ce mai alarmați de ușurința cu care este posibilă identificarea persoanelor în imagini, precum și urmărirea locației acestora și a interacțiunilor sociale.
Supravegherea omniprezentă cu camere video AI nu este singura problemă, pentru că algoritmii pot identifica și orientarea politică a persoanelor - indică un studiu al American Psychological Association (APA).
American Psychological Association, cu sediul la Washington, este cea mai mare organizație profesională a psihologilor din lume și are 157.000 de membri.
O singură imagine facială este la fel de revelatoare pentru orientarea politică precum răspunsurile unei persoane la un chestionar de personalitate cu 100 de puncte - sunt de părere unii psihologi.
Portretele pe care au lucrat algoritmii ar indica o legătură între înclinațiile politice și caracteristicile faciale inerente, care sunt în mare măsură în afara controlului unui individ.
„Constatările noastre subliniază urgența ca cercetătorii, publicul și factorii de decizie politică să recunoască și să abordeze riscurile potențiale ale tehnologiei de recunoaștere facială pentru confidențialitatea personală” - subliniază studiul APA.
Totuși, alți cercetători au rezerve privind acuratețea rezultatelor livrate de respectivii algoritmi.
Situația în Europa
Recent Parlamentul European a adoptat o lege privind inteligența artificială care limitează folosirea sistemelor de identificare biometrică, cu accent pe camerele AI. Legea urmează să fie adoptată de fiecare țară membră UE.
Rio îți prezintă știrile
Unii oameni cu funcții importante au angajați care le selectează și le prezintă știrile zilei.
Rio, o funcție a aplicației Curio (fondată de un fost strateg al BBC), promite să ne ofere acest serviciu la un nivel mai elaborat.
Astfel, Rio scanează titlurile din publicații precum Bloomberg, The Wall Street Journal, Financial Times, The Washington Post și altele, iar apoi agregă acest conținut într-un briefing zilnic de știri pe care îl veți putea citi sau asculta ca pe o emisiune radio. Are și o componentă de interogare pe subiecte.
Deocamdată, putem să ne înscriem pe o listă de așteptare.
Despre bani:
(sursa)
Youtube e regele streaming-ului
Studiul e realizat pe piața americană, dar poate fi util și europenilor, deoarece de acolo vin tendințele.
În ultimele 14 luni, americanii au petrecut mai mult timp pe YouTube (unde videoclipurile mai lungi sunt încă permise și consumate într-un ritm considerabil) decât pe Netflix.
Una dintre explicațiile acestui succes este tehnica „retention editing”.
Această editare video presupune tăieturi rapide, sunete puternice, lumini intermitente și orice altceva care poate ține ochii utilizatorilor lipiți de ecrane - mai ales în primele câteva minute. Două secunde fără o tăietură sau o editare semnificativă ar putea fi considerate prea lungi pentru clipurile de succes.
Puterea de concentrare scade constant. Adultul american mediu de azi tinde să se concentreze pe un ecran aproximativ 47 de secunde înainte de a da un alt click sau de a se ocupa de altceva. În 2012, durata medie a atenției era de aproximativ 74 de secunde, iar prin 2004, de 150 de secunde. (thedailyupside.com)
Invitație la Brand Minds 2024
UniCredit Leasing este partener principal Brand Minds și anul acesta. Brand Minds este cel mai mare summit de afaceri din Europa Centrală și de Est.
În fiecare an, experți în afaceri, autori de renume mondial și gânditori străluciți se reunesc cu peste 7000 de profesioniști din domeniul business, la București.
Detalii și bilete pe www.brandminds.com
Elon Musk s-a înțeles cu chinezii
Șeful Tesla a sosit duminică la Beijing și nu a plecat ieri cu mâna goală.
S-a întâlnit cu premierul Li Qiang, cel care, în calitate de secretar al Partidului Comunist Chinez filiala Shanghai, l-a ajutat anterior să deschidă în această metropolă chineză, în 2018, cea mai importantă fabrică Tesla la nivel global.
Tesla a primit aprobarea provizorie a partidului pentru un parteneriat cu gigantul tehnologic chinez Baidu Inc. în domeniul funcțiilor de cartografiere și navigație necesare sistemului de conducere autonomă a Tesla, Full-Self Driving (FSD), încă imperfect. Tesla vinde sistemul cu 8000 de dolari sau cu 99 de dolari abonament pe lună.
Și acțiunile Tesla, și ale Baidu au crescut la bursă după anunț.
China este cea mai mare piață pentru mașini electrice din lume.
Topul țărilor/regiunilor cu cele mai multe brevete AI înregistrate
Infograficul arată numărul de brevete pe tema inteligenței artificiale acordate în fiecare an, din 2010 până în 2022 (cele mai recente date disponibile) - conform Center for Security and Emerging Technology (CSET).
China a depășit pentru prima dată SUA în 2013. De atunci, a înregistrat o creștere enormă a numărului de brevete AI acordate în fiecare an.
Parteneriat Microsoft - Estee Lauder pentru brandurile de beauty
Microsoft a încheiat un parteneriat cu Estee Lauder pentru a construi un AI Innovation Lab menit să creeze legături mai strânse cu consumatorii, să crească viteza de lansare pe piață a produselor cosmetice și să stabilească ce articole sunt cele mai potrivite pentru piețele locale.
Instrumentele de inteligență artificială de la Microsoft vor ajuta, de asemenea, echipele de cercetare să dezvolte produse mai rapid.
Anterior, Microsoft a livrat un chatbot de marketing intern care utilizează o tehnologie avansată de inteligență artificială conversațională pentru a monitoriza tendințele globale în materie de frumusețe și pentru a naviga în baza de date, ceea ce va permite brandurilor Estee Lauder precum MAC și Clinique să lanseze mai rapid campanii publicitare locale și mai personalizate.
SCURTE
Online. eMAG a lansat Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping. Secțiunea Men's Corner cuprinde peste 10.000 de produse dedicate bărbaților.
_________________
Istorie. Capsula timpului 1980. Înregistrări din New York, Ierusalim, Londra, Tokyo și alte locuri. De pildă, Geneva, acum 134 de ani:
__________________
Rețete. Chef Monosilio ne arată cum se prepară spaghetti carbonara autentice. Pe când italianul avea 27 de ani, restaurantul său a obținut prima stea Michelin. Clipul are 23 de minute, dar putem să ne uităm pe sărite:
__________________
Concedieri. Multe din posturile libere au fost preluate, probabil, de AI:
____________________
Demografice. Cele mai populate orașe din lume. Pe primul loc, Tokyo, cu 37 de milioane de locuitori.
_______________
Medicină. „Dacă aveți posibilitatea de a alege între a urca scările sau lift, alegeți scările, deoarece vă va ajuta inima” - spune un cardiolog după studii pe 480.000 de subiecți, studii care confirmă că această formă de mișcare fizică prelungește viața.
____________
Muzică. Jurnalele lui Kurt Cobain.
__________________
Muzică. Ce mai face inteligența artificială? Produce cântece vechi fictive cu texte licențioase precum It’s Raining Bullshit sau First Date Farts.
_____________
Inovații. Lumea se cam plictisește (via Garbage Day):