Copilul din această fotografie este Maria, azi o femeie de 84 de ani, din Barcelona. Imaginea nu a fost creată de o cameră foto acum 80 de ani, ci în zilele noastre, de inteligența artificială, pe baza amintirilor din mintea Mariei.
Un interviator și un prompt inginer au stat de vorbă cu femeia, care și-a amintit că în copilărie stătea pe balconul casei, sperând să-și zărească tatăl, prizonier al dictatorului Franco, aflat în închisoarea de vizavi.
Imaginea a avut numeroase variante, fiecare analizată de Maria, care dădea noi indicații și detalii, până când specialiștii AI au obținut imaginea finală, cea de față.
Un exemplu de realitate năucitoare. Mișcarea - parodie „Păsările nu sunt reale” se poate transforma într-un curent politic de stânga, dedicat generației Z din SUA
Între 2018 și 2021, în timpul președinției lui Trump, un puști pe nume Peter McIndoe, acum în vârstă de 25 de ani, a creat un cult național în SUA care promova o teorie total absurdă a conspirației: „Birds Aren't Real”. Conform lui McIndoe, păsările cerului, precum porumbeii și ciorile, erau masacrate sistematic și înlocuite de drone îmbrăcate în pene, operate de statul ocult, concepute pentru supravegherea pe scară largă a populației.
Ideea din spatele mișcării „Birds Aren't Real” ar putea fi descrisă drept „combatem teoriile conspirațiilor cu o teorie a conspirației și mai tare, de o nebunie dusă la extrem, o satiră la adresa adepților Qanon și a altora asemenea”.
Cultul - parodie s-a răspândit în întreaga Americă, propagat de mii de voluntari - din aceeași generație cu Peter McIndoe, încântați și amuzați de efectele ideii în societate.
Peter a creat tricouri, a montat bannere și și-a cumpărat o dubiță cu care a început să facă turnee prin țară, toate inscripționate cu „Birds Aren't Real”. Bineînțeles, în afară de susținători, au fost destui cei agresivi, unii numindu-l schizofrenic și vinovat de scindarea socială dramatică din SUA.
Mii de oameni au venit la mitinguri organizate de el, inclusiv în Washington Square Park, unde protestatarii au huiduit porumbeii care zburau deasupra lor. În noiembrie 2021, sute de adepți ai teoriei au înconjurat sediul de atunci al Twitter, în semn de protest față de logo-ul acestei rețele sociale înfățișând o pasăre.
Peter McIndoe nu a lăsat niciodată să se înțeleagă în fața publicului dacă ia în serios sau nu teoria sa. Acest joc actoricesc perfect i-a oferit o perspectivă unică asupra minților multor americani, astfel că o anume evoluție a apărut natural: va iniția o mișcare, probabil politică, numită Fifty Stars.
În iunie, va scoate cartea Birds Aren't Real: The True Story of Mass Avian Murder and the Largest Surveillance Campaign in US History.
„Dreapta are un ecosistem de motoare foarte puternic care comunică cu generația Z, de la Daily Wire, la Joe 'Roganverse', Jordan Petersons și Andrew Tates, spune McIndoe. Nu comentatorii Fox News, ci comedianții, influencerii și micii podcasteri influențează viitorul dreptei mai mult decât oricine. Stânga nu are nimic comparabil."
Tacticile lui McIndoe îi pot ajuta pe unii politicieni să obțină rezultate în alegeri. „Cred că o mare parte din generația mea se simte dezamăgită”, iar campaniile pline de mesaje amorfe în care tinerii par să „dea mereu pentru ceva care nu dă niciodată nimic înapoi" nu ajută.
Ce va fi Fifty Stars rămâne deocamdată neclar. Poate fi o firmă de consultanță sau poate un canal media pe TikTok – unul dintre colaboratorii săi, foarte activ pe respectiva rețea socială a primit o rundă de finanțare de 750.000 pentru producția de conținut online. (slate.com)
Livrările globale de smartphone-uri au crescut cu 7,8%. Samsung recuperează primul loc în top de la Apple
Financial Times remarcă prezența României la prestigioasa Bienală de la Veneția
Cel mai important cotidian de afaceri din lume, Financial Times, dedică un amplu articol - Romania brings modern mosaics to the Venice Biennale - prezenței României la Bienala de la Veneția.
Bienala de la Veneția – se deschide sâmbătă 20 aprilie - este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie.
Prima participare a României la această expoziție a avut loc în 1907.
La ediția 2024, suntem reprezentați de pictorul Șerban Savu, „cel care a creat un proiect intitulat What Work Is, în fapt o iconografie complexă a muncii și a timpului liber în scene infuzate de inactivitate, cu un aer specific est-european.”
„Precum curatorul pavilionului românesc, Ciprian Mureșan, artistul trăiește în orașul transilvănean Cluj și face parte din Școala clujeană - un grup de artiști români de succes care au ajuns la maturitate după comunism, printre care Adrian Ghenie și Victor Man” - scrie cotidianul britanic .
„Este un observator care încearcă să înțeleagă. Deși Savu nu mai vede eroismul și patetismul evocate de imaginile realist-socialiste de altădată, tema muncitorului este semnificativă pentru el într-un context contemporan post-comunist” - continuă Financial Times.
Savu pictează pentru a da sens transformărilor din România din ultimii 35 de ani. „Nu înțelegeam cine suntem sau cum am ajuns aici, dar această confruntare cu trecutul îți poate da răspunsul. Este un mod de a înțelege istoria" - explică el.
De peste 10 de ani, UniCredit Bank susține participarea Pavilionului României la Bienala de Arte de la Veneția, din convingerea că arta și cultura, alături de educație, sunt pilonii de bază ai unei societăți puternice, educate și sustenabile.
Dacă stai mult în call-uri, încearcă fireflies.ai
Nu am testat platforma fireflies.ai din simplul motiv că intru foarte rar pe platformele de conferințe virtuale. Dar mi-a atras atenția pentru că se laudă că transcrie, rezumă, analizează conversațiile noastre online (voce).
Funcționează cam cu toate platformele de conferințe, printre care Google Meet, Zoom, Teams Webex, Ringcentral, Aircall.
Are variantă și pentru limba română (beta), iar prețurile sunt absolut decente.
Recomandată celor care zboară des: aplicația mobilă Flighty
Mark Ellwood este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de travel din lume. Scrie pentru Bloomberg, Conde Nast Traveler și Financial Times. El ne recomandă cea mai bună aplicație de aviație de pe piață.
„Flighty (doar pentru iPhone) merită cei 50 de dolari pe an. Înregistrează-ți toate zborurile viitoare în această aplicație și vei primi o notificare în cazul schimbării aeronavei (mai este locul tău cel pe care îl dorești?), al unei modificări de program sau al unei întârzieri - toate acestea cu mult înainte ca operatorul aerian să se învrednicească să te anunțe.
De pildă, m-a salvat de la a dormi pe podeaua aeroportului din Napoli toamna trecută, când BA a întârziat avionul meu cu 18 ore peste noapte, iar asta a însemnat că nu prea mai erau camere de hotel. Datorită notificării în avans a Flighty, am reușit să prind o cameră înainte ca restul avionului să afle că va avea nevoie de una”.
Tristețea unei inginere din România care a lucrat la Tesla
Inginera Cristina Bălan a fost, până în 2014, o stea în ascensiune în compania Tesla.
În semn de omagiu pentru realizările sale, inițialele sale au fost gravate pe primele baterii Tesla Model S.
Dar, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța sistemului de frânare al vehiculelor Tesla, ea și-a pierdut locul de muncă, în 2014.
„Totul a luat-o razna când mi-am dat seama că ascundeau unele probleme critice de siguranță", susține ea.
Rezolvarea problemei semnalate de Cristina ar fi fost simplă: covorașele din interior ar fi trebui reproiectate pentru că se puteau încolăci accidental sub pedale.
Instanța a decis că această concediere a fost abuzivă. Tesla s-a răzbunat. Compania a acuzat-o că ea a folosit timpul și resursele companiei pentru un proiect personal secret, ceea ce a fost considerat deturnare de fonduri, lucru pe care Cristina Bălan îl neagă insistent, mai ales că Tesla nu a oferit dovezi și detalii.
Cazul Cristina Bălan va fi examinat de o curte de apel, dar nu a fost fixată o dată.
Acum, grav bolnavă, inginera din România își dorește dreptate, pentru a nu mai fi considerată „o hoață”. (BBC)
SCURTE
Foto. 12 peisaje care ne arată cât de frumoasă e planeta noastră (2024 Sony World Photography Awards).
_________________
Muzică. Trupa americană Beirut în concert la Berlin (video 01: 21)
_________________
Ad. Această reclamă Burger King e de acum patru ani, dar fiind atât de reușită în simplitatea sa, circulă și acum. Făcea trimitere la burgerii fastfood-urilor rivale care ar fi fost plini de conservanți și ar fi rezistat zile întregi fără să-și schimbe aspectul. Povestea.
_______________________
Top. Cele mai mari 25 de iahturi din lume.
_________________
Nișă. A apărut compania aeriană Bark Air, destinată cățeilor, dar doar însoțiți de un om. Rute: New York, Los Angeles, Londra. „Pasagerii” beneficiază și de un pic de tratament (feromoni, muzică relaxantă) înainte de decolare. Un zbor New York - Londra, cu jet-ul, costă 8000 de dolari.
______________
Turism. Cele mai bune 25 de pizzerii din Milano recomandate de comunitatea creativilor din oraș.
_____________
Ad. Campanie neconvențională Pedigree (producător de hrană pentru animale).
FILM
Un road movie românesc, recomandat de un om citit: