Un ocean de cărți este proiectul pe care Google îl definește drept „un experiment poetic”. Fiecare insulă din ocean reprezintă un autor, iar fiecare oraș de pe insulă este o carte.
Harta cuprinde 113.008 autori și 145.162 de cărți. Deocamdată.
Poate te întrebi după ce criterii sunt grupate insulele - scriitori în ocean.
Autorii hărții au studiat relațiile complexe de pe web între autori cu ajutorul unei soluții machine learning numită Uniform Manifold Approximation and Projection (UMAP). Astfel, au fost stabilite automat dimensiunea insulelor în funcție de numărul de mențiuni online ale autorului (notorietatea pe net), iar distanța dintre autori este reglată de mențiunile comune. De exemplu oceanograful Jacques-Yves Cousteau se află foarte aproape de astronomul Carl Sagan deoarece numele lor sunt pomenite, alături, în numeroase texte online.
An Ocean of Books este un experiment abia pornit, e posibil să cunoască dezvoltări, iar deocamdată poate fi o invitație la o plimbare relaxată în lumea cărților - nu se știe ce inspirație pentru proiectele personale se trezește astfel.
Dacă Oceanul nu te tentează spre explorare, găsești ale „jucării” interesante în portalul Arts & Culture.
Chess.com și o româncă foarte, foarte inteligentă
La ora când am făcut această captură de ecran, peste un sfert de milion de oameni jucau șah online pe platforma chess.com.
Un alt exemplu de succes al șahului pe net: utilizatorii Twitch (platformă de streaming video jocuri) au urmărit 18,3 milioane de ore de șah în ianuarie, aproape cât au consumat pe tot parcursul anului 2019. Săptămâna trecută, șahul a depășit chiar League of Legends, Fortnite și Valorant ca fiind cea mai vizionată categorie de jocuri.
Americanca de origine română Alexandra Botez, absolventă a Universității Stanford, este vedetă Chess.com pe Twitch, partidele sale fiind urmărite de sute de mii de utilizatori.
Pe Youtube, Alexandra și sora ei mai mică au adunat 284.000 de abonați, iar pe Instagram, 310.000 de urmăritori.
Chess.com are 57 de milioane de jucători înregistrați. Povestea de succes a acestei platforme, într-un material Protocol.
Daverro Italiano
Îți mai trebuie un pic de talent, un pic de perseverență și vei deveni maestro în prepararea de paste.
Bunicuța Nonna Nerina, de 84 de ani, locuiește într-un mic sat de lângă Roma și oferă lecții online de preparat paste și alte bunătăți italiene. Odată ce te-ai înscris pe site-ul ei, primești o listă cu ingrediente pe care să le cumperi și apoi intri în clasa virtuală. Un curs durează două-trei ore, e de muncă așadar, dar ai satisfacția că la final te poți lăuda că știi să gătești daverro italiano.
Poate ți-a scăpat: Delațiune la Veneția
Bocche di leone (Guri de Leu). În epoca Renașterii, astfel de basoreliefuri cu o fantă în care cetățenii puteau strecura, într-o cutie poștală disimulată, denunțuri anonime erau montate pe ziduri peste tot în Veneția. Au funcționat până la 1797, anul în care Napoleon a anexat statul venețian. Sistemul juridic local se baza pe astfel de denunțuri, valabile doar dacă se refereau la funcționarii publici, nu la persoane particulare.
Ideea a fost genială: cetățenii se răcoreau și nu mai plănuiau revolte, iar Dogele Veneției era foarte bine informat în privința slujbașilor corupți sau indolenți. (din Civilization #22)
Zoom fatigue. Ai simțit-o?
Poate nu ne dăm seama, dar numeroasele ore de videoconferință ne seacă de energie, de pildă din cauză că ne vedem tot timpul „în oglindă” sau pentru că fețele celorlalți sunt foarte aproape de noi, situație care în viața reală ar fi percepută drept potențial conflict/pericol.
Dacă n-ai apucat să citești articolul pe blogul meu, click aici și afli ce ai de făcut spre a-ți fi mai bine.
Bonus: Ce fel de zoomer ești?
Să ne pregătim pielea pentru diode
Au apărut primele tatuaje temporare inteligente, în sensul că pot lumina în funcție de informațiile pe care le primesc. Conțin diode luminiscente minuscule (OLED), existente în ecranele telefoanelor sau televizoarelor.
Unii le-au văzut imediat utilitatea în modă, de pildă în unghii sau machiaje strălucitoare, alții în bunuri de consum (tatuajul se poate aprinde când un produs iese din perioada de garanție), iar cei mai mulți, în sănătate: smart tatto cu OLED pot semnaliza deshidratarea corpului sau pericolul de arsuri solare. (independent.co.uk)
Cursuri online pentru afaceri
Platforma online BottomUp Skills, fondată în România, oferă cursuri cu înscriere gratuită de Design Thinking, Rapid Prototyping, Agile și Lean, cât și dezvoltarea de produs, în formate diferite, de la master classes și podcasturi până la articole și studii de caz. Abonații au acces și la cursuri despre cultura organizațională și managementul de echipe, marketing de produs, dar și la tendințe în tehnologii emergente și metode de lucru colaborative.
N-am testat-o, intră așadar și vezi dacă ți se potrivește.
6,6 milioane de dolari pentru un clip de 10 secunde. Cu Trump
Nu-mi dau seama dacă toată afacerea astea reprezintă viitorul în artă sau e o șmecherie financiară a unor băieți deștepți. Oricum e o știre virală în presa internațională.
În octombrie anul trecut, colecționarul de artă Pablo Rodriguez-Fraile a cumpărat cu 67.000 de dolari un clip video de 10 secunde creat de artistul digital Beeple. Săptămâna trecută, colecționarul a vândut clipul respectiv cu 6,6 milioane de dolari.
Valoarea i-ar fi dată de faptul că autenticitatea îi este certificată prin blockchain.
(Oare o carpetă cu Răpirea din Serai cam cât mai face pe piața artei autentice?)
Opera de artă digitală apare în primele zece secunde ale acestui clip explicativ:
Video vinde. Ce trebuie să faci
Consumul de video crește, iar Yotube este al doilea motor de căutare ca importanță.
Avem aici un manual concentrat cu opt tipuri de video cu rezultate bune în marketing, pentru afaceri mici sau mari, plus sfaturi utile.
Civilization se aude pe
Dacă n-ai apucat să vezi: British reaction to Irina Remes
Cel mai ascultat post de radio din Statele Unite. Dacă ți-e poftă să călătorești cu gândul, e accesibil online.