În 1963, la Bronx Zoo (New York), a fost instalată inscripția „Cel mai periculos animal din lume”. Sub inscripție era montată o oglindă.
Istoria a mai văzut parcă ceva oarecum semănător
Un vehicul autonom Waymo a fost vandalizat și apoi incendiat, sâmbătă, în Chinatown din San Francisco, de anul nou chinezesc.
Waymo, proiect Google, face parte din Alphabet.
În octombrie 2020, Waymo a devenit prima companie care a oferit public servicii fără șoferi (robotaxi) în Phoenix, Arizona, și San Francisco. Este planificată extinderea în Los Angeles și Austin, Texas.
Compania a strâns 5,5 miliarde de dolari în mai multe runde de finanțare externă și are parteneriate cu mai mulți producători de vehicule, precum Mercedes-Benz Group AG, Jaguar Land Rover și Volvo. Video.
Infractorii au spart geamurile mașinii cu o placă de skateboard și i-au dat foc.
În momentul atacului, apăruse și zvonul (neconfirmat de realitate) că mașina autonomă lovise un biciclist.
Un purtător de cuvânt al Waymo a declarat că vehiculul funcționa în modul autonom și tocmai făcuse o livrare când a fost vandalizat.
Dacă ne întoarcem în istorie, între 1811-1816, în Anglia, a avut loc Mișcarea ludită, o rebeliune a țesătorilor manuali care s-au răzvrătit împotriva războaielor de țesut mecanice, pe care s-au apucat să le distrugă. Mișcarea a fost înăbușită în sânge, inclusiv cu ajutorul armatei.
Sam Altman și Elon Musk se joacă de-a „cine e mai tare în declarații” într-un „capitalism absurd”. Cum putem înțelege cifra de șapte „trilioane” de dolari
Sam Altman, CEO-ul OpenAI, încearcă să strângă până la 7.000 de miliarde de dolari de la investitori bogați din întreaga lume, ceea ce i-a făcut pe mulți observatori din industria tech să se scarpine în cap. Altman vrea să investească amețitoarea sumă în producția de cipuri pentru inteligența artificială.
Sam Lessin, un investitor din Silicon Valley și unul dintre primii vicepreședinți ai Facebook, prieten apropiat al lui Zuckerberg, a ironizat anunțul privind această strângere de fonduri într-o postare pe X de intitulată „Era capitalismului absurd".
El a făcut o paralelă cu declarații anterioare ale lui Elon Musk, CEO al Tesla și SpaceX: Sam prelungește jocul pe care Elon l-a făcut cu „mașinile care se conduc singure” sau „(suntem pe) Marte până în 2024".
În 2020, Musk a declarat că prima misiune cu echipaj pe Marte a SpaceX ar putea fi lansată încă din 2024. Doi ani mai târziu, el a amânat acest lucru până în 2029.
La rândul său, Sam Altman susține subiecte la fel de incitante, precum AGI, „care instigă la frică”, apoi rostește o sumă incredibilă.
(AGI înseamnă inteligență generală artificială, un tip ipotetic de inteligență artificială care poate executa orice sarcină pe care o poate face un om. Altman i-a avertizat insistent anul trecut pe liderii mondiali cu privire la pericolele potențiale ale AGI, declarații care au contribuit la creșterea interesului pentru produsele OpenAI. Financial Times a raportat recent că veniturile OpenAI au depășit 2 miliarde de dolari pe bază anuală.)
Capitalismul devine astfel un joc absurd - conchide Sam Lessin.
Pe larg, în Fortune$.
Youtube eclipsează Netflix
YouTube depășește cu mult Netflix în ceea ce privește veniturile din publicitate, de exemplu, a încasat 9,2 miliarde de dolari numai în trimestru al patrulea 2023.
Platforma câștigă și la capitolul audiență, înregistrând mai multe ore de vizionare prin serviciul său gratuit decât Netflix cu cei 260 de milioane de abonați ai săi.
Spre deosebire de Netflix, YouTube generează hituri fără a fi nevoie să plătească pentru producție, deoarece serviciul lasă generarea de conținut în seama creatorilor.
Nu este de mirare, așadar, că președintele Netflix a citat YouTube ca fiind o amenințare majoră pentru afacerea sa.
YouTube are concurență în platformele video de formă scurtă, precum TikTok și Instagram Reels, care eclipsează YouTube Shorts (cel puțin deocamdată) - scrie businessinsider.com.
Pensie? Ne mai gândim
În mitologia greacă, Titonus, un prinț din Troia, primește viața veșnică de la Zeus. Marele Zeus a uitat însă un amănunt - să-i dăruiască și tinerețea veșnică. Astfel că Titonus trăiește mult dar ajunge la un moment dat senil și măcinat de boli.
Mulți dintre miliardarii tech de astăzi par să fi luat aminte.
Peter Thiel, cofondator al PayPal, Larry Page și Sergey Brin, cofondatori ai Google, și Jeff Bezos, fondator al Amazon, investesc în companii care încearcă să găsească soluții pentru ca anii de sănătate să se prelungească la bătrânețe. Unele dintre aceste cercetări fac progrese.
Cam în același peisaj, este de remarcat că Giorgio Armani, al doilea cel mai bogat om din Italia, refuză să renunțe la rolul de director executiv al casei sale de modă la vârsta de 89 de ani. Charlie Munger, partenerul lui Warren Buffett la Berkshire Hathaway, a lucrat pentru această mare companie de investiții până la sfârșitul anului trecut, când a murit la vârsta de 99 de ani. Buffett însuși continuă să reziste la 93 de ani.
Armani, Buffett sau Munger sunt vedete ale lumii afacerilor.
Coborând în rândurile oamenilor obișnuiți, un sondaj din acest an a arătat că aproape unul din trei americani spune că s-ar putea să nu se pensioneze niciodată. Majoritatea celor care nu se vor pensiona au declarat că nu își permit să renunțe la un loc de muncă cu normă întreagă, mai ales în condițiile în care inflația le mănâncă o parte din ce au adunat toată viața în fondurile de retragere.
Ideea e că tradiția de a ieși la pensie când ai împlinit 60 de ani și un pic pare să cam dispară. (economist.com)
Samsung Galaxy Watch detectează apneea în somn
Linia Samsung Galaxy Watch a primit aprobarea autorităților medicale americane pentru detectarea apneei în somn.
E o știre importantă, dar fiind că peste un miliard de persoane din lume (probabil câteva milioane și în România) au pauze lungi de respirație în somn, ceea ce scurtează viața, generează boli grave precum diabetul și hipertensiunea și cauzează adormirea la volan în cursul zilei.
Astfel, ceasurile Samsung pot detecta această maladie și să-i trimită pe posesori la medic.
Două tendințe în România
Instagram depășit de TikTok, în mediul rural. Topul preferințelor consumatorilor în ceea ce privește rețelele de socializare este marcat de consacratul trio format din Facebook, WhatsApp și Instagram
Platforma TikTok urcă cu viteză în clasament, depășind Instagram în mediul rural. Bătălia pentru locurile 5 și 6 se duce între Pinterest, rețea preferată de categoria adolescentelor, și Telegram, platformă utilizată atât de tineri, cât și de familiile cu copii.
Gaming. FIFA este și anul acesta jocul favorit românilor, urmat de Call of Duty și Counter Strike. La nivel național, adolescenții și tinerii necăsătoriți sunt cei care alocă cel mai mult timp jocurilor video. (Starcom Consumer Report)
Cum poți să afli ce soluții tech sunt potrivite pentru creșterea afacerii tale la Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou. Cum te înscrii la eveniment
Un start-up, indiferent de domeniu, își crește semnificativ șansele de succes în fața competiției dacă antreprenorii care îl conduc sunt conectați la tehnologie. Dacă înțeleg ce tehnologii pot da un boost afacerii lor.
E un adevăr care nu mai trebuie demonstrat, indiferent dacă ne referim la integrarea tech în producție, management, promovare, cercetare, lansări de noi produse, optimizarea costurilor.
Antreprenorii au șansa să-și facă un update tech eficient și pot identifica soluții potrivite pentru afacerea lor dacă participă la Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou.
Ce trebuie să știi dacă vrei să participi: Vodafone a lansat, în 2023, noua platforma Vodafone Business: Deschis la nou. Deschis la tehnologie care încurajează antreprenorii să înțeleagă, să adopte soluții digitale și să îmbrățișeze digitalizarea afacerii, astfel încât business-ul să fie competitiv.
Evenimentul Vodafone Bootcamp, care urmează în martie, reprezintă următorul pas în strategia Vodafone Business și își propune să dezvolte și mai mult comunitatea de afaceri coagulată în jurul acestei platforme.
Ce oferă bootcamp-ul:
În comunitatea Deschis la Nou. Deschis la Tehnologie, antreprenori români cunoscuți și de succes, alături de specialiști Vodafone și din industria de comunicare, vor oferi participanților sfaturi și soluții verificate ca eficiență pentru dezvoltarea afacerilor.
Au confirmat participarea 12 traineri de top.
În cursul celor două zile de bootcamp, participanții trec printr-o etapă de generare idei (ideation) pe baza specificului afacerilor lor, prin completarea unui canvas oferit de mentorii Vodafone.
Cum te poți înscrie pentru selecția la bootcamp Vodafone:
Dacă ai o întreprindere mica/mijlocie, cu o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro pe an, cu peste doi ani de activitate și peste cinci angajați, ai șanse bune să fii selectat pentru Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou.
Participarea este gratuită. Locurile sunt limitate. Termenul limită pentru înscrieri este 16 februarie, aici. (Trebuie să te grăbești puțin 😊
Locul de desfășurare urmează să fie anunțat.
În concluzie, dacă participi la Vodafone Business Bootcamp Deschis la Nou vei identifica soluţiile digitale potrivite pentru afacerea ta, care, alături de un partener de încredere în consultanţă şi implementare, sporesc productivitatea, eficienţa, siguranţa şi optimizarea costurilor.
În plus, vei afla lucruri noi și insight-uri interesante din mediul de business românesc, direct de la comunitatea de antreprenori.
Înscrie-te acum!
Cafenea japoneză antistres
Mai întâi au apărut cafenele care permiteau accesul animalelor de companie. Apoi, cafenelele cu pisici. De vreun an, cea mai recentă nebunie în Japonia este să mergi la cafenea și să te joci cu microporci.
Dacă îți plac microporcii, poți cumpăra un astfel de animal pitic (învățat la litieră), ca pet, pentru 1350 de dolari.
O idee italiană
Aeroport Amerigo Vespucci din Florența urmează să fie reconstruit, iar planul arhitecților prevede plantarea unei podgorii pe acoperișul terminalului. Podgoria va include 38 de rânduri de viță de vie pe o suprafață de 7,6 hectare. Vinul produs pe aeroport va fi învechit în pivnițe situate sub terminal.
Expertul în strategii de afaceri Kjell Nordström sprijină organizațiile să se dezvolte de peste 30 de ani. În calitate de conferențiar și consultant de business, Kjell a antrenat lideri din economia globală să privească spre viitor în mod creativ și să dezvolte strategii și soluții dinamice.
Kjell Nordström este una dintre personalitățile remarcabile care vor fi prezente la Brand Minds 2024, eveniment de marcă prezentat de UniCredit Bank.
SCURTE
Advertising. S-ar putea ca vreo oră să nu mai faci nimic. Cele mai bune reclame de la Super Bowl.
_________________________
Alpinism. BBC: Everestul a început să pută - spune un șerpaș. Așa că autoritățile au luat măsuri:
______________
Studiu. Italiana este percepută de mulți ca fiind „cea mai sexy" și „cea mai romantică" limbă, detronând franceza, considerată de alte studii ca fiind cea mai seducătoare. Engleza britanică este „cea mai politicoasă", iar germana, „cea mai directă".
______________
Istorie. Evoluția scrollbar.
_____________________
Economie. Cele mai cool branduri pentru puștii din vestul Europei. Un studiu pe segmentul 13-39 de ani, aici.
_______________________
Muzică. Ciornă pe care a lucrat Eminem pentru versurile Lose Yourself. Mai multe informații, aici.
________________
AI. Google Videopoet LLM. Mona Lisa după ce pleacă vizitatorii.
FILM.
Twisters. Cu catastrofe climatice, cum place poporului. Premiera în România, în iulie.
_________________
Kingdom of the Planet of the Apes. Premiera în România, în luna mai.