Queen’s House, Greenwich, scară interioară. Foto: Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz. Cameră: Sony a7. Imagine finalistă la Chartered Institute of Building’s architectural photography competition.
Cum umple AI internetul cu gunoaie
Vujo este un tânăr sârb pe care ChatGPT l-a îmbogățit. L-a făcut milionar în dolari.
Pasiunea sa este Domain Squatting: cumpără domenii web care au aparținut unor branduri consacrate, cu reputație recunoscută de Google, și ai căror proprietari nu le-au mai reînnoit.
De-a lungul timpului, Vujo a achiziționat domenii ca The Hairpin, site pentru femei care s-a închis în 2018 și pe care sârbul l-a readus la viață, un site al celebrului bucătar italian Antonio Carluccio (decedat), fostul site oficial al Vaticanului Pope2you.net, menit să îl conecteze pe Papa Benedict al XVI-lea cu credincioșii mai tineri, sau TrumpPlaza.com, numit după turnurile rezidențiale din Jersey City, proiect al fostului președinte american.
Firma de marketing digital a lui Vujo administrează 2000 de site-uri alimentate cu „articole” SEO-bait, scrise de platformele de inteligență artificială, pe subiecte gen „urări de la mulți ani pentru profesor" și „urări romantice de la mulți ani pentru iubit”.
Banii vin din anunțuri programatice, conținut sponsorizat și plasarea de backlink-uri către alte site-uri.
Cea mai importantă achiziție a sa (și cea mai profitabilă în mod constant) este The Frisky, o publicație pentru femei. „A costat mult - toți banii pe care îi aveam - dar a fost o oportunitate", spune el. Site-ul a generat peste 500.000 de dolari în primul an după ce a cumpărat domeniul.
La începutul afacerii, Vujo angajase o întreagă redacție care producea conținut-gunoi. Acum, a mai păstrat doar zece editori, care identifică subiecte capabile să aducă trafic însemnat, subiecte pe care le dau serverelor ChatGPT să le scrie.
Restul poveștii o putem citi în Wired$.
Inteligența artificială îți citește personalitatea doar privindu-te în ochi
Se spune adesea că ochii sunt fereastra către suflet, dezvăluind ceea ce gândim și ceea ce simțim.
Mai nou, computerele alimentate de inteligența artificială pot stabili trăsăturile de personalitate ale indivizilor pe baza mișcării ochilor.
Este vorba de un proiect internațional de cercetare, finalizat, o colaborare a unor universități din Australia și Germania.
Cercetătorii au folosit algoritmi de învățare automată de ultimă generație pentru a demonstra o legătură între personalitate și diverse tipuri de mișcări ale ochilor, de pildă clipitul sau direcția și durata privirii, în funcție de diferite situații.
Un exemplu pentru a înțelege mai bine fenomenul: este demonstrat că optimiștii petrec mai puțin timp inspectând stimulii emoționali negativi (de pildă, imagini cu cancerul de piele) decât pesimiștii.
Computerul bazat pe AI poate stabili astfel rezistența la stres, dacă subiectul e extrovertit/ introvertit, dacă are capacitate de empatie sau dacă e conștiincios.
Cercetătorii au urmărit mișcările ochilor a 42 de participanți în timp ce aceștia efectuau sarcini zilnice într-un campus universitar, iar ulterior le-au evaluat trăsăturile de personalitate cu ajutorul unor chestionare psihologice. Rezultatele testelor psihologice clasice s-au potrivit cu cele livrate de computer.
De aici putem imagina scenarii distopice.
Subiecții respectivei cercetări au purtat pe cap un dispozitiv video care le-a urmărit ochii, iar în geanta de umăr un smartphone care le-a filmat interacțiunile printr-o fantă.
Însă tehnologia e abia la început. Nu e exclus ca viitoare dispozitive perfecționate, care ne vor „citi” personalitatea pe baza modului în care privim, să fie folosite de pildă la interviurile de angajare. Să ni se ceară să ne uitîm la o succesiune de imagini, iar computerul să stabilească, rece, dacă suntem sau nu potriviți pentru post.
(frontiersin.org)
Atlas s-a făcut mare
Cel mai evoluat robot umanoid din lume, cel construit de Boston Dynamics (companie aflată acum în portofoliul Hyundai Motor Group), pe nume Atlas, crește.
Dacă înainte avea „mâini” rudimentare și mai distrugea obiectele pe care le apuca, cea mai recentă actualizare mecanică și de software permite robotului să manevreze piese auto de 15 kilograme.
S-ar putea să-l vedem, peste ani, aranjând marfă în raft la Mega.
Miliarde chinezești aruncate în lupta cu Amazon
Marketplace-ul din Shanghai Temu a cheltuit anul trecut cu marketingul în SUA 3 miliarde de dolari, din care 1,2 miliarde s-au dus la Meta.
Este o încercare a retailerului online chinez de a lua cotă de piață de la Amazon, pe cea mai mare piață de bunuri de consum din lume.
„Temu bombardează fiecare canal online cu bani" - explică un analist.
Specialiștii se întreabă dacă această strategie de promovare agresivă a Temu, care vinde de la jucării la anvelope auto, la prețuri sub cele ale brandurilor consacrate, este totuși sustenabilă pe termen mediu/lung. (ft.com$)
Comportamente de evitat în videoconferință
Un robot care îți ia interviu și îți scrie articole
Îi dai robotului Rimo o temă de articol, el se gândește nițel și apoi îți ia un interviu (voce) pe tema respectivă. Când îi spui că ai terminat, îți scrie rapid un articol sau un post pentru blog, după cum preferi. Articolele livrate sunt scrise clar și bine structurate. Funcționează doar în engleză și încă e la liber.
L-am testat, e fascinant.
Copy/Paste
Designerul fashion newyorkez Norma Kamali (78 de ani, foto) își descarcă o copie a creierului într-un sistem de inteligență artificială brevetat, astfel încât compania sa să poată beneficia pentru totdeauna de viziunea sa creativă după ce va muri.
Dezvoltarea de clone AI ale unor personalități îmbătrânite ar putea deveni o modalitate obișnuită nu doar de a le continua moștenirea în companii, ci și de a proteja brandurile de o reinventare radicală. (businessoffashion$)
Cum va arăta viitorul în business?
Vom afla de la Kjell Nordstrom, expert în strategii de afaceri și co-autor al cărții Funky Business, în septembrie, la BRAND MINDS 2024!
Bilete, aici.
BRAND MINDS 2024 este un eveniment prezentat de UniCredit.
Antreprenorul și investitorul Paul Graham, supranumit the hacker philosopher, despre greșeala frecventă făcută de cei care au un proiect
„Greșeala ta va fi că nu vei acorda suficientă atenție utilizatorilor tăi.
Vei inventa o idee în capul tău, pe care o vei numi viziunea ta, și vei petrece mult timp gândindu-te la aceasta. Într-o cafenea. De unul singur. Și vei construi ceva elaborat fără să mergi și să vorbești cu utilizatorii, pentru că asta înseamnă să faci vânzări, ceea ce este o pacoste, iar aceștia ar putea spune nu.
Nu vei livra suficient de repede pentru că ți-e jenă să livrezi ceva neterminat și nu vrei să te confrunți cu feedback-ul probabil pe care îl vei primi în urma livrării. Te vei retrage din contactul cu lumea reală, din contactul cu utilizatorii tăi potențiali.
Aceasta este greșeala pe care o vei face." (video, 01:03)
SCURTE
Turism. Și americanii merg cu trenul. De la San Francisco la Chicago. Video, 26:15.
__________________
Foto. Salvând urangutani, imagine premiată la Nature Photography Contest.
___________________
Vacanțe. Cele mai frumoase 20 de plaje din lume.
___________
Bucătărie. 43 de rețete pentru anul nou chinezesc (începe sâmbăta aceasta, pe 10 februarie). Unele sunt foarte simple. Cu ingredientele nu cred să mai fie o problemă.
______________
Playlist. Peste 24 de ore de muzică nouă. Piese selectate de Rolling Stone. Ascultăm pe Spotify sau pe Youtube.
__________________
Marketing. Dacă vinzi produse și servicii, dark social este un concept important pentru cifra de afaceri. Ce este acesta.
________________
Bursă. Acțiunile Tesla au cea mai slabă evoluție (involuție?) din acest an în cadrul S&P 500, care, ca indice, a crescut cu 4%. Tesla stă mai rău și decât Boeing, care are necazuri mari cu 737 Max. (qz.com)
_________________
Malware. Trei milioane de periuțe de dinți smart (IoT) au fost folosite de hackeri pentru a da jos site-ul unei companii. Paguba e de milioane de dolari.
_______________
Studiu. Despre fitness, în România:
____________________
De ascultat. Cele mai bine cotate podcasturi americane.
FILM
Trailerul acesta a adunat 7,7 milioane de vizualizări în primele patru zile.
Back to Black întră în cinematografe în aprilie.
________________________
A quiet place: day one. Premiera în România, pe 28 iunie.