Studiu de caz. Un marketing mix H&M cu influencerița virtuală Kuki a atins un număr mult mai mare de consumatori și a dus la o scădere importantă a costului pe persoana care își amintește reclama, în comparație cu o reclamă tradițională.
Kuki a fost creată pe computer și lucrează cu succes inclusiv pentru branduri pretențioase gen Balenciaga.
„Influencerii (reali, în carne și oase, n.m.) au o mulțime de asocieri negative legate de faptul că sunt falși sau superficiali, ceea ce îi face pe consumatori să se simtă mai puțin îngrijorați de conceptul de înlocuire a acestora cu AI sau cu influenceri virtuali", este de părere un expert în comunicare (ft.com$)
Poți conversa cu Kuki, aici.
Cum să descoperi camerele video ascunse acasă, la birou sau în locurile de vacanță
Camerele video spion, minuscule, sunt instalate în camerele de hotel, în apartamentele închiriate, pe navele de croazieră etc.
Sunt disimulate în ceasuri deșteptătoare, odorizante de aer, figurine decorative, suporturi pentru periuțe de dinți, obiecte care se integrează perfect în decor. Pot fi cumpărate online fără probleme și transmit imagini live pe telefoanele proprietarilor.
Unele înregistrări sunt vândute pe site-urile pentru adulți.
Într-un advertorial-experiment au fost ascunse 27 de camere într-o locuință și o echipă de jurnaliști a fost invitată să le descopere. Metode:
Cercetare cu ochiul liber. Prima cameră, bine camuflată, a fost descoperită prin simpla observație într-un ceas de noptieră, funcțional, dar care a atras atenția pentru că nu indica ora corectă. Câteva minute de cercetare a obiectelor din încăpere pot duce la identificarea spionilor cu lentile.
Test cu telefonul mobil. A fost folosită aplicația mobilă Fing (iOS, Android), care scanează rețelele Wi-Fi în căutarea camerelor conectate la rețea. (Am testat-o și nu e chiar perfectă, nu identifică chiar toate echipamentele conectate.) Aplicația poate detecta eventualele camere care transmit wireless.
De asemenea, lanterna aprinsă a telefonului se poate reflecta în lentilele camerelor. În cazul acesta, jurnalistul a găsit camere disimulate într-un nasture de cămașă și într-un ochi al unui ursuleț de pluș.
Test cu detector de frecvențe radio, precum acesta. Aparatul emite un semnal sonor atunci când se află în apropierea unei camere spion. Funcționează destul de aproximativ, doar când camerele sunt conectate Wi-Fi. Cele care înregistrează pe carduri SD rămân nedescoperite.
Test cu detectorul de lentile. Este ieftin, portabil și ușor de utilizat. Dispozitivul emite lumină în infraroșu, care se reflectă în obiectivul camerelor sub forma unui punct roșu. Însă trebuie să fii foarte aproape de camera video pentru ca dispozitivul să o descopere.
Există și un model mai performant (400 de dolari) care identifică mai eficient spionii video.
La final, jurnaliștii au descoperit doar 17 din cele 27 de camere ascunse.
________________
În România, instalarea de astfel de camere constituie infracțiune (violarea vieții private) și este sancționată cu închisoare sau amendă.
Vezi ce spune Steve despre site-ul tău
AI Steve folosește tehnologia AI pentru a analiza site-urile și a genera idei și strategii cu obiectivul de a optimiza experiența utilizatorului. Oferă sfaturi și sugestii personalizate pentru creșterea implicării vizitatorilor sau generarea de venituri mai mari. Poți testa gratuit aplicația, înainte de a folosi varianta premium, mai complexă.
Studiu. Este scump totuși să înlocuim oamenii cu roboți AI
Noul studiu al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) vine cu o constatare interesantă: înlocuirea oamenilor cu sisteme automate AI este în prezent prea scumpă pentru majoritatea locurilor de muncă, de la profesori și evaluatori de proprietăți la brutari.
Tehnologia AI vine cu costuri mari de instalare și întreținere, plus că are deja o problemă cu consumul de energie (vezi mai jos).
Spre deosebire de oameni, care au procese de gândire atât conștiente, cât și subconștiente, AI utilizează în principal raționamentul statistic și bazat pe modele. Prin urmare, are dificultăți în a îndeplini sarcini care necesită intuiție și cunoștințe implicite, pe care se bazează gândirea critică și inteligența emoțională ale oamenilor. Aceste calități vor continua să fie de neînlocuit.
Bineînțeles, AI are și va avea un impact asupra multor locuri de muncă. Domenii precum sistemul bancar, marketingul, comerțul cu amănuntul, serviciile juridice, transporturile și asistența medicală se pretează la o automatizare sporită, date fiind sarcinile repetitive și potențialul de reducere a costurilor.
Dar pentru moment, obsesia „mașinile ne vor fura locurile de muncă" pare exagerată, iar organizațiile trebuie să evalueze cu atenție situația înainte de a se entuziasma în privința AI.
Câtă apă bea ChatGPT
ChatGPT consumă 0,5 litri de apă de fiecare dată când îi adresezi o serie de 5 până la 50 de întrebări sau prompturi. Cifra depinde de locul în care se află serverele accesate și de anotimp.
Estimarea include și utilizarea indirectă a apei pe care companiile IT nu o măsoară, cum este cea pentru răcirea centralelor care alimentează centrele de date cu energie electrică. (apnews)
Un rucsac încăpător pentru călătoriile tale, la preț foarte bun. Canyon CSZ-02 Cabin Size
Probabil că te-ai atașat sentimental de vechiul tău rucsac în care îți cari laptopul și alte lucruri. Dar așa cum nu umbli cu încălțări hărtănite, nu e indicat nici să mergi prin lume cu un backpack antic, care poartă semnele evidente ale aventurilor prin care a trecut.
La început de an, poate e bine să te înnoiești.
Astăzi, îți propun rucsacul pentru laptop Canyon CSZ-02 Cabin Size, cu o capacitate generoasă de 20 de litri, potrivit și pentru drumurile de zi cu zi, dar și pentru călătorii – și asta deoarece este proiectat pentru a se încadra în regulile de greutate și dimensiune (20X25X40cm) ale majorității companiilor aeriene, astfel că îl poți lua la bord ca bagaj de mână. (E bun și pentru plecările la schi – mi se șoptește în cască.)
Buzunarul de 15,6ʺ este pregătit să îți găzduiască în siguranță laptopul. Un fermoar ascuns pe partea din spate îți va proteja lucrurile importante de răufăcători. Are două buzunare laterale și un compartiment intern pentru documente. Partea din spate este moale și ventilată.
Când urci în avion, așezi rucsacul sub scaun și te bucuri de călătorie.
Îl găsești în diverse culori și cu un preț excelent la prietenii de la eMAG.
Consultant de marketing la 12 ani
În copilăria sa petrecută în Danemarca, Martin a fost fan Lego, celebrul producător de jucării. Dormea într-un pat construit de el din piese Lego și purta haine în culorile brandului.
La vârsta de 11 ani, Martin a dorit să împărtășească dragostea sa pentru Lego și a construit propriul Legoland, un sat în miniatură cu copaci, canale, case și nave construite în întregime din piese Lego.
A așteptat vizitatori, dar spre dezamăgirea sa, nu a venit nimeni. Și-a dat repede seama de greșeală: nu promovase deloc Legoland. Așa că s-a dus la ziarul local și i-a convins pe redactori să prezinte uimitorul său proiect. Atunci a învățat o lecție esențială: puterea publicității. În săptămâna următoare, a primit peste 100 de vizitatori, printre care reprezentanți oficiali Lego.
Un an mai târziu, la vârsta de 12 ani, Martin Lindstrom și-a deschis o agenție de marketing, pornind astfel într-o călătorie pe viață de mare succes în branding și psihologia consumatorului. Lego a fost una dintre mărcile cu care a avut o relație de consultanță lungă și productivă.
Martin Lindstrom va susține un Marketing Strategy Masterclass la Brand Minds 2024.
Brand Minds este un eveniment prezentat de UniCredit Bank.
În parte om, în parte creatură tech
Casa Schiaparelli a prezentat zilele trecute, la Paris, viziunea sa asupra modei 2024. Două ținute simbolice și captivante vizual din defilare: o păpușă robot de mărimea unui copil și o rochie de cocktail acoperite de deșeuri tehnologice: telefoane vechi, calculatoare, cabluri, plăci de bază antice și CD-uri.
Bebelușul și rochia tech sunt în parte om și în parte obiect, răsărind din trecut și bântuind viitorul. Par să avertizeze asupra unei existențe inumane alimentate de roboți - scrie theverge.com.
SCURTE
Studiu. Cele mai bune 50 de orașe pentru city break sau vacanțe. Top bazat pe argumente.
_______________________
Turism. O nouă ediție a Hărții viticole a României. Din cele peste 230 de crame prezente în hartă, peste 80 primesc turiști, iar 20 dintre ele oferă inclusiv locuri de cazare.
____________________
Comunicații. Google, AT&T și Vodafone investesc 206,5 milioane de dolari în AST SpaceMobile, un concurent al Starlink (Elon Musk). AST SpaceMobile intenționează să ofere servicii de comunicații accesibile prin smartphone-uri obișnuite de pe sateliți plasați pe orbita joasă a Pământului.
______________________
Gaming. Palworld, un joc de supraviețuire și aventură japonez, a vândut 5 milioane de cópii în cinci zile de la lansarea early access, ceea ce l-a făcut vedetă în domeniu. Cutreieri o lume luxuriantă și vibrantă în care colaborezi cu niște mici creaturi.
____________________
Rețete. Budincile și înghețatele boierești ale domnului Kogălniceanu. Sau cum se preparau deserturile acum 180 de ani.
________________
Protest. Lista muzicienilor care l-au acuzat pe Trump că le-a furat piese pe care le-a folosit în campaniile electorale. Cel mai nou sosit pe listă: Johnny Marr, chitaristul formației britanice The Smiths din anii '80, care i-a reproșat lui Trump că a difuzat melodia „Please, Please, Please, Please, Let Me Get What I Want" a trupei în timpul recentelor mitinguri.
____________________
AI. Pe propria rețea socială, Truth Social, Donald Trump apare într-o imagine generată AI cu șase degete.
____________________
Culinar. Top 100 deserturi din lumea întreagă.
MUZICĂ
BRIT Awards 2024 - de unde îți poți lua inspirație
Au fost publicate nominalizările pentru premiile britanice în muzică, utile dacă nu mai știi ce să asculți. Englezii încă produc muzică de calitate spre deosebire de americani, care și-au cam (scuze) manelizat premiile și topurile.
Pentru un posibil refresh al playlist-urilor personale, ai aici lista, din care am cules două exemple:
Scoțienii Young Fathers cu albumul Heavy Heavy (Album of the Year).
…și Jorja Smith, nominalizată la categoria Best R&B Act:
FILM
Pisicile cuceresc și cinematografia
Claudia Schiffer (53 de ani) s-a prezentat la premiera noului film, Argylle, regizat de soțul său, Matthew Vaughn, cu pisica familiei, pe nume Chip.
Există o rațiune: pisica joacă și e vedetă în respectivul film, care va avea premiera și în România pe 2 februrie. Fotografii, aici (copyright).