Stol de grauri deasupra Vaticanului. Fotografie de Søren Solkær.
Fotograful danez Søren Solkær este cunoscut pentru portretele emblematice ale unor artiști precum Björk, Paul McCartney, Pharrell Williams, Adele, Patti Smith sau Amy Winehouse.
Pasiunea sa este însă urmărirea stolurilor imense, de sute de mii de grauri, prin Europa, cu formele lor fantastice și mitice, îndeletnicire pe care o are de ani buni.
Søren Solkær și-a lansat pe această temă o nouă monografie fotografică, Starling.
Cercetătorii britanici au descifrat modelul matematic al acestor stoluri imense, semn al inteligenței naturii. Astfel, păsările păstrează constant o distanță suficientă între ele, astfel ca fiecare să vadă perfect în mai multe direcții, pentru a se apăra de prădători.
Mai multe fotografii, aici.
Ce s-ar putea întâmpla anul acesta
Pe larg, aici.
Robotul AI care făcea propagandă unui contracandidat al lui Joe Biden a fost scos din priză
Nu putem exclude să fi fost un balon de încercare, iar în momentul în care unii au dezaprobat proiectul, OpenAI s-a spălat pe mâini.
OpenAI spune că a eliminat contul unui dezvoltator care a creat un robot cu inteligență artificială capabil să imite online (ChatGPT) conversații cu candidatul democrat la președinția SUA Dean Phillips, pentru că „a încălcat politica companiei” privind promovarea politică și uzurparea de identitate.
Botul a fost susținut de antreprenori din Silicon Valley, fani ai lui Phillips. (theguardian.com)
__________
Ideea nu e chiar nouă: în 2022, președinte al Coreei de Sud a devenit un politician care nu era favorit în a câștiga. Însă echipa lui a creat un robot/avatar care le răspundea automat alegătorilor tineri, pe care candidatul i-a sedus astfel și pe care l-au votat.
Cum te poate ajuta ChatGPT în viața de zi cu zi. Experiment
Un consultant în afaceri, cu peste 20.000 de abonați la newsletterul său despre inteligența artificială, povestește cum a integrat ChatGPT în viața personală. Chatbot-ul îi sugerează idei de jocuri cu copilul de 11 luni, idei de prânz după ce i-a arătat o poză cu conținutul frigiderului, îi explică concepte economice, extrage textul dintr-o imagine etc. Un exemplu:
Campanie interstelară pentru promovarea turismului. Cu bourbon
Cu cât e mai absurdă campania, cu atât mai multă lume va vorbi despre ea. Bine, trebuie să fie și simpatică, cum este aceasta, încă actuală după doi ani, de promovare a orașului Lexington din Kentacky, cunoscut pentru oferta de interesante și vesele tururi pe la distileriile de bourbon, precum Jim Beam.
Concret, un profesor de la de la Universitatea din Kentacky a trimis un mesaj în spațiul cosmic, invitându-i pe extratereștri să viziteze respectivele ținuturi.
Mesajul, codificat, a fost trimis către steaua TRAPPIST-1 și include date despre componentele chimice ale bourbon-ului (etanol, apă), o înregistrare cu un blues și contururile ale doi cai și al unui om. TRAPPIST-1 se află la 40 de ani-lumină, astfel că extratereștrilor le va lua cel puțin 80 de ani pentru a răspunde la invitație.
Site-ul de promovare a Lexington, aici.
O poveste scandinavă: Dacă handbalul sau înotul pot fi practicate în interior, de ce să nu se poată și schia în spații închise, cu zăpadă perfectă?
De mai mulți ani, institutul meteo din Suedia constată că numărul de zile cu strat de zăpadă în locurile tradiționale de schiat scade constant.
Schiul este un sport esențial pentru suedezi. De altfel, scandinavii susțin că ei l-au inventat. Muzeul din orașul Umeå expune o pereche de schiuri vechi de 5.200 de ani. Copiii au lecții de schi fond la școală.
Și un alt exemplu al culturii schiului: în fiecare an, milioane de suedezi se adună în jurul televizoarelor pentru a urmări cea mai mare și cea mai veche competiție anuală de schi fond din lume, Vasaloppet, de 90 km, a cărei 100-a cursă va avea loc la 3 martie. În total, evenimentul din acest an va avea aproximativ 50.000 de participanți. Asemănător unui maraton, acesta îi atrage pe toți, de la concurenți de elită la schiori amatori.
Însă în timp ce temperaturile din întreaga țară cresc de două ori mai repede decât media globală, există din ce în ce mai puțină zăpadă bună de schiat.
Astfel, oamenii din Torsby au decis să facă ceva în acest sens. Au construit în 2006 un tunel de beton, răcit de o instalație frigorifică, de 1,3 km lungime, în care se poate practica schi fond opt luni pe an. Modelul a fost un alt tunel, mai scurt, construit de finlandezi. Zăpada este adusă de afară.
Tunelul este folosit de la studenți până la echipe de schi fond din SUA care participă la Cupa Mondială. (bbc.com)
Șapte informații esențiale despre un controller la preț bun: Lorgar Trix-510
Este o soluție convenabilă pentru a înlocui vechiul controller pentru jocuri. Sau pentru primul gamepad. Cum amplasarea tuturor elementelor de control este comună pentru majoritatea gamepad-urilor, vei face trecerea la Lorgar Trix 510 foarte ușor.
Wireless. Acceptă să te joci stând comod în pat sau în fotoliu datorită conexiunii Bluetooth 5.0, astfel că vei controla jocul de la o distanță de până la 10 metri de computer/monitor.
Instalare rapidă. Tehnologia plug and play îți permite să te conectezi ușor, fără niciun software suplimentar.
Baterie generoasă. Bateria litiu-ion reîncărcabilă de 600 mAh face posibil jocul neîntrerupt până la opt ore între încărcări. Poți să te joci și în timp ce controllerul se încarcă.
Comunică cu tine. Cele două motoare de vibrații cu care e dotat Lorgar Trix 510 te ajută la controlul jocului și să simți, tactil, acțiunea.
Senzorul de mișcare încorporat simte mișcările corpului tău, pentru un control intuitiv când folosești Nintendo Switch.
Iluminarea LED pe butoane face jocul confortabil și pe lumină scăzută.
Se înțelege și colaborează bine cu smartphone-urile, Sony Playstation 3, PC-ul și cu Nintendo Switch.
Un clip care povestește sugestiv despre Lorgar Trix-510:
Îl găsești la prietenii de la PCGarage.
Apare o nouă generație. Trei mii de elevi au învățat cum să devină antreprenori. Patru dintre ei au primit microfinanțări pentru startup-urile lor de la UniCredit Bank
Ideile de afaceri de mai jos aparțin unor elevi și au fost premiate în cadrul Programului Start Major desfășurat în 2023 de UniCredit Bank și The Social Incubator:
Premiul 1: Leah Rareș (jud.Alba), 1.500 euro, idee de afacere: AI Appointment Booking - un sistem de programări bazat pe inteligență artificială, destinat clinicilor dentare;
Premiul 2: echipa formată din Deliu Șerban Andrei și Ciobanu Marius Daniel (jud.Brașov), 1000 euro, idee: Service de depanări electronice pe baza unui sistem de loialitate;
Premiul 3: Tincu Beatrice Andreea (jud.Iasi), 500 euro, idee: SC Horseland PFA - un centru sustenabil de echitație și hipoterapie, din zona Iașului, unde caii bătrâni sau necompetitivi sunt utilizați în terapia persoanelor cu autism;
Pe lângă aceste premii, s-a oferit o mențiune specială din partea juriului în valoare de 500 de euro pentru Constantin Andreea Claudia (Bucuresti) pentru ideea de afaceri Sun Light - un ștergător specializat pentru geamuri, care merge pe baza unui panou solar, fiind eco-friendly și self-sustainable.
Aceste proiecte s-au evidențiat în cadrul Programului Start Major prin care 3.187 de elevi din învățământul profesional și tehnic au parcurs anul trecut cursurile de educație financiară și pregătire pentru angajare, iar 340 dintre aceștia au participat la cele 10 tabere urbane de antreprenoriat, în care au învățat cum să dezvolte un plan de afacere și cum să găsească finanțare.
La finalul programului, 95 de tineri și-au prezentat ideile de afaceri unui juriu, pe un format asemănător competițiilor de startup-uri, iar cele mai bune idei de afaceri (cele de mai sus) au câștigat microfinanțare și sesiuni de mentorat.
În tot acest proces, tinerii au avut alături 24 de mentori voluntari din partea UniCredit Bank România.
“Educația este unul dintre cele mai importante domenii pe care le susține UniCredit. A schimba viața tinerilor, a-i ajuta să se dezvolte și să-și găsească drumul spre independență financiară se numără printre lucrurile care ne dau cele mai mari satisfacții și ne demonstrează că ceea ce facem are impact pozitiv și pe termen lung. Împreună cu partenerii noştri, The Social Incubator, continuăm Programul Start Major și în 2024.”, a spus Simona Petrescu, director ESG la UniCredit Bank România.
Aflat la a patra ediție, Programul Start Major a ajuns în total la aproape 8.000 de tineri din București, Alba, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Iași, Mureș, Timiș.
Programul de educație financiară și pentru carieră dezvoltat de UniCredit Bank este structurat în trei module, iar pe parcursul anului elevii au învățat cum să își gestioneze corect resursele financiare, au descoperit ce roluri profesionale li se potrivesc, cum pot obține și păstra un loc de muncă, dar și cum pot dezvolta o afacere. Proiectul a crescut constant, de la an la an, dovedind astfel atât interesul instituțiilor de învățământ în a oferi oportunități de învățare tinerilor, dar și interesul tinerilor pentru activități practice de educație financiară și antreprenoriat.
Start Major reprezintă unul dintre cele două programe de Educație financiară și incluziune – alături de Academia Minților Creative – pe care le derulează UniCredit Bank în contextul Social Impact Banking, angajamentul companiei de a construi o societate mai echitabilă și mai inclusivă, prin dezvoltarea bunăstării sociale și economice.
Adidași noi care arată ca luați de la gunoi
O modă cam greu de înțeles: există cumpărători care se dau în vânt după încălțămintea sport vintage. Vintage este un eufemism. Respectivii pantofi arată ca fiind culeși din pubelă. Cel mai recent producător care adoptă această tendință este Adidas, odată cu lansarea modelului Ultra Boost Light (foto).
Arată ca o pereche de adidași care au parcurs mii de kilometri. Apar în magazine luna viitoare la un preț de aproximativ 200 de euro.
De acum, orice pereche de adidași veche și murdară va apărea ca scumpă și de ultimă modă. Nu o aruncați.
ETC.
TP-LINK a lansat în România camera de supraveghere VIGI C540V pentru exterior, IP66, full-color, cu lentile varifocale și Pan/Tilt.
________________
Gama de monitoare Philips E1 se extinde cu patru noi modele dedicate profesioniștilor din mediul de lucru hibrid. Apar în magazine luna viitoare, la prețuri de 900-1000 de lei
SCURTE
Relaxare. O companie de digital din Germania se promovează cu proiectul tree.fm, un „post de radio” online care emite sunete înregistrate în pădurile lumii, inclusiv din România.
_______________________
Vizual. Câștigătorii People Photography Awards.
_______________________
Economie. Efectele fricțiunilor dintre două mari puteri: SUA au ajuns să importe mai mult din Mexic decât din China.
Detalii despre tendința Made in Mexico.
_____________________
E-commerce. S-a deschis eMAG Pet Shop.
_______________________
Eroare. Entuziaștii inteligenței artificiale spuneau anul trecut că chatboții AI vor mânca serios din cota Google pe piața motoarelor de căutare. Nu s-a întâmplat. (theneurondaily)
FILM
Back To Black, Trailer (2024). Amy Winehouse Biopic. Premiera internațională pe 11 aprilie.